Алба Адриатика, Централна Италия

Алба Адриатика (на италиански: Alba Adriatica) е град с 12 386 жители (2014) в провинция Терамо, регион Абруцо, Централна и Източна Италия.

Известен е като една от “седемте сестри” на северното крайбрежие на Абруцо , т.е. седемте крайбрежни града в провинция Терамо , като другите шест са (от север на юг) Мартинсикуро, Торторето, Джулианова, Розето дели Абруци, Силви Марина и Пинето.

Наричан е още Сребърен плаж (Silver Beach) заради високите стандарти за качество на плажа, които печелят на града европейския Син флаг за годините от 2000 до 2013 г.

Община Алба Адриатика е създадена през 1956 г. чрез отделянето ѝ от Торторето.

Какво да Видим в Алба Адриатика

  1. Лунгомаре: Лунгомаре е крайбрежната алея, която се простира покрай брега на Алба Адриатика. От нея се открива зашеметяваща гледка към Адриатическо море и е чудесно място за разходка или каране на колело.
  2. Торе дел Черано: Тази древна кула се намира на самия плаж и е построена през 16 век, за да защитава брега от пирати. Сега в нея се помещава музей на морската биология и е чудесно място да се запознаете с морския живот в района.
  3. Palazzo della Torre: Дворецът от 19-ти век се намира в центъра на града и сега в него се помещава кметството. Това е красива сграда с интересна история.
  4. Църквата “Санта Мария Горети”: Църквата е посветена на покровителката на младежта и е красив пример за неороманска архитектура.
  5. Giardino dei Giusti: Този парк е посветен на “праведните сред народите” – неевреи, които са помагали на евреите по време на Холокоста. Това е спокойно място за размисъл и отдаване на почит на тези, които са рискували живота си, за да помогнат на другите.
  6. Морска защитена зона Серано: Тази защитена зона се намира точно до брега на Алба Адриатика и е чудесно място за гмуркане с шнорхел и водолазно гмуркане. Тя е дом на различни морски обитатели, включително делфини и морски костенурки.
  7. Дегустация на вино: Районът Абруцо е известен с отличните си вина, а в района има няколко винарни, които предлагат дегустации и обиколки.
  8. Храна: Регионът Абруцо е известен и с вкусната си кухня, включваща ястия като arrosticini (агнешки шишчета на скара), spaghetti alla chitarra (вид паста) и вино Montepulciano d’Abruzzo.
  9. Museo Archeologico: В този музей се съхраняват артефакти от древния римски град Хатрия, който се е намирал близо до Алба Адриатика.
  10. Плажове: Разбира се, една от основните забележителности на Алба Адриатика са нейните красиви плажове. Пясъчните брегове и чистите води са идеални за плуване, слънчеви бани и релаксация.

Хотели в Алба Адриатика

Времето в Алба Адриатика