На тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете за шестте говорещите статуи в Рим – кои са те, какво представляват, къде да ги намерите и какво ги прави уникални.

Говорещите статуи на Рим” е серия от 6 статуи в Рим, използвани в миналото за изразяване на политическо мнение и недоволство.

За тях се казва, че са “говорещи”, тъй като в папския Рим те са били начин несъгласните граждани да критикуват държавата, без да се страхуват от преследване.

Как?

През нощта, избягвайки зоркия поглед на папската гвардия, хората пишели антипапски и антидържавни послания и ги прикрепяли към тези статуи, като по този начин превръщали статуите в средство за изразяване на анонимно политическо мнение, често с остроумен привкус.

В Рим има 6 говорещи статуи:

 • Паскино
 • Марфорио
 • Мадам Лукреция
 • Il Facchino (портиерът)
 • Il Babuino (павианът)
 • Abate Luigi (игумен Луиджи)

Като група те са наричани Конгрегация на умните (Congresso degli Arguti).

Златният век на говорещите статуи в Рим е XVI век, но фигурите все още съществуват и някои от тях все още предават послания, за съжаление често не толкова остроумни, колкото тези от миналото!

Къде да видите “говорещите статуи на Рим” – имена и адреси

 • Паскино (Pasquino) – намира се на пиаца Паскино
 • Марфорио (Marforio) – намира се на Капитолийските музеи
 • Фачино (Il Facchino) – намира се на Via Lata
 • Мадам Лукреция (Madama Lucrezia) – намира се на пиаца Венеция
 • Абат Луиджи (Abate Luigi) – намира се на Piazza Vidoni
 • Il Babuino – намира се на Via del Babuino

Паскино – най-известната говореща статуя в Рим

Най-известната от говорещите статуи в Рим е Паскино. Паскино представлява бюст и глава на млад мъж, вероятно древен герой.

Можете да го намерите на едноименния площад Piazza Pasquino, където се намира от 1501 г. насам.

Паскино е първата говореща статуя в Рим и изглежда е древноримска по произход.

Историците са склонни да се съгласят, че тя датира от III в. от н.е. и има основания да се смята, че представлява Менелай, гръцкият цар, който води война срещу Троя.

Това тълкуване изглежда правдоподобно. Историята за основаването на Рим свързва града с Троянската война, така че изобразяването на главните герои на тази епична война е било често срещано в града.

Името Паскино е с неясен произход и изглежда идва просто от мястото, където са го намерили – бръснарницата на човек на име Паскино!

Паскино се споменава често в историите за Рим като статуя, която винаги има остроумни забележки по отношение на текущите събития.

Сред най-известните изказвания на Паскино е “Quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini” (това, което не направиха варварите, направиха барберините).

Това изречение идва след решението на семейство Барберини да упълномощи Бернини да вземе бронз от Пантеона за изграждането на балдахина в базиликата “Свети Петър”.

Друго известно изказване на Паскино е: “Dacci un Papa miglior, Spirito Santo, che ci ami, tema Dio, né campi tant” (“Дай, о, Свети Дух, един по-добър папа, който ни обича, бои се от Бога и не живее толкова дълго”) – коментар, направен след дългото управление на папа Клеменс VII.

Папите се страхуват от Паскино и папа Адриан VI дори дава заповед да го хвърлят в река Тибър!

Папата умира, преди заповедта да бъде изпълнена, а иронията е че, че този папа е погребан в Санта Мария дел’Анима, съвсем близо до Паскино!

2. Marforio

Марфорио, още една от говорещите статуи в Рим e брадат мъж, който лежи настрани и може да бъде открит в двора на Капитолийските музеи, на хълма Капитолий.

Подобно на Паскино, Марфорио също е древноримска статуя.

Най-вероятно той е изображение на река Тибър или на друг речен бог и първоначалното му местоположение е било на Римския форум.

Марфорио и Паскино са “работили” заедно – много често Марфорио е задавал въпрос на Паскино, който е отговарял с нещо остроумно.

Например, когато Наполеон изнася от Рим безброй произведения на изкуството, Марфорио пита Паскино: È vero che i Francesi sono tutti ladri?” Risposta di Pasquino: “Tutti no, ma Bona Parte” или Паскино, вярно ли е, че всички французи са крадци? Паскино отговори: Не всички, но една добра част (на италиански: Bonaparte, фамилията на Наполеон” се превежда като добра част, добро количество).

3. Фачино

Статуята на Фачино е малък фонтан на улица Лата и представлява мъж, който носи бъчва.

Знаем много малко за тази статуя, но със сигурност знаем, че не е древна. Най-вероятно датира от XVII в. и представлява член на корпорацията на acquaioli (носачи на вода), нещо, което се подсказва от малката бъчва, но и от облеклото му.

Възможно е авторът на този фонтан да е Якопино дел Конте, който често е работил с Джакомо дела Порта в Рим, обаче това не е сигурно.

Забавен факт: лицето на тази статуя е много зле запазено и това е причина за спекулации. Някои смятат, че фигурата е била доброволно повредена, тъй като погрешно се е смятало, че представлява Мартин Лутер.

Наистина, формата на шапката му е подобна на тази, която Мартин Лутер би носил. Няма никакво разумно обяснение защо той би бил представен с малка бъчва, поради което тази теория остава на практика градска легенда.

4. Мадам Лукреция

Мадам Лукреция е единствената жена сред 6-те говорещи статуи в Рим и е уникална в много отношения.

Статуята представлява женска фигура, вероятно египетската богиня Изида, висока е 4 метра и най-вероятно произхожда от храма на Изида в близост (тук можете да прочетете за боговете и богините на Рим и защо Изида е била почитана в града).

Името Мадам Лукреция няма нищо общо с този произход, а идва от Лукреция Д’Аланьо, благородна римлянка от XV век.

Любовница на тогавашния крал на Неапол, тя моли папата да го разведе с жена ми, но и е отказано. Гневът на кралския син я принуждава да се премести за постоянно в Рим, където живее близо до античната статуя, която в крайна сметка приема нейното име.

5. Абат Луиджи

Говорещата статуя на Абат Луиджи се намира на площад Видони, близо до площад Навона.

Статуята представлява мъж в тога и изглежда датира от късноримско време. Името му идва от абата на близката Киеза дел Сударио, за когото се говори, че много приличал на статуята!

Абат Луиджи е единствената говореща статуя в Рим, която ни казва нещо за себе си. На статуята можем да видим надпис:

“Fui dell’antica Roma un cittadino
Ora Abate Luigi ognuno mi chiama
Conquistai con Marforio e con Pasquino
Nelle satire urbane eterna fama
Ebbi offese, disgrazia e sepoltura
Ma qui vita novella e alfin sicura’

което гласи ” Бях гражданин на древния Рим, сега всички ме наричат абат Луиджи, с Паскино и Марфорио станахме известни със сатирата си. Претърпях обиди, опозориха ме и ме погребаха, но в крайна сметка намерих тук нов и сигурен живот.

6. Il Babuino (павианът)

Статуята на бабуина не представлява маймуна, а по-скоро мъжка фигура, лежаща настрани.

Името изглежда идва от намръщеното лице на статуята, което трябва да е предизвикало остроумните забележки на римляните по онова време. Той се намира пред църквата Сант’Атанасио дей Гречи и сега е фонтан.

Говори се, че Бабуино бил доста приказлив, дотолкова, че подобно на Паскино получил име заради нещата, които казвал. Ако Паскино имал паскинат, Бабуино имал бабуинат!

Надявам се, че този кратък преглед на говорещите статуи в Рим ви е харесал и ви е помогнал да добиете представа за живота в папския Рим през XVI век.