Накратко: на тази страница ще намерите интересни и забавни факти за Рим, които ще ви накарат да почувствате столицата на Италия още по-близка.

Едно от нещата, които най-много обичам в Рим, е безкрайният брой истории, които които са свързани с него.

Грандиозните руини от миналото му ни напомнпт за завоеванията и властта, църквите му ни разказват за изкуството, религията и вярата, но и най-малките улички също имат своята интересна история, която само чака да бъде разкрита. .

Научих много за града в училище, от многобройните ми посещения на Рим, от таксиметровите шофьори (те са най-добрите разказвачи), от баби и дядовци и от екскурзоводи.

В тази статия съм събрала някои от най-интересните и забавни факти за Рим. Надявам се да ви харесат!

В тази статия са включени факти за местоположението и географията на Рим, факти за историята на Рим и любопитни факти за града.

Къде се Намира Рим?

Рим се намира в Централна Италия, Европа.

Географските координати на Рим са 41,9028° с.ш., 12,4964° и.д., което означава, че Рим се намира в централната западна част на Италия, в областта Лацио, на която е столица.

Рим също така е столицата на Италия. Рим става столица на Италия през 1871 г., след Торино и Флоренция. Също така Рим е най-населеният град в Италия През 2020 г. населението на град Рим наброява 2,8 милиона души.

Рим близо ли е до море?

Рим се намира в близост до Тиренско море: Плажът на Рим се нарича Остия и до него може да се стигне с кола или метро за около 30 мин. от центъра на града.

Какъв Език Говорят Хората в Рим?

Хората в Рим говорят италиански. Английският език е сравнително широко разпространен като втори език, особено в туристическите заведения, въпреки че посетителите не трябва да очакват че местните го говорят свободно. В Древен Рим езикът на Рим е бил латинският.

Рим е обект на световното наследство на ЮНЕСКО

Центърът на Рим е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1980 г., а през 90-те години са добавени допълнителни обекти.

Първоначално Рим е бил построен върху седем хълма, които днес все още се виждат в центъра на града. Това са Palatino, Campidoglio, Aventino, Quirinale, Viminale, Esquilino, Celio или на български език Палатин, Капитолий, Авентин, Квиринал, Виминал, Ескилинал и Целиански хълм.

Някои от тях са по-интересни за туристите от други, тъй като на тях се намират някои от най-интересните и красиви забележителности на Рим.

>>> Можете да намерите тук пълния ми пътеводител “7-те хълма на Рим” тук <<<

Рим има точен рожден ден. Рим има точно определена рождена дата – 21 април 753 г. пр. н. е. Тази дата все още се празнува в града и се нарича “Natale di Roma”. Основателят на Рим се нарича Ромул. Той построява древния град на върха на хълма Палатин и става първият от седемте римски царе.

>>> Можете да прочетете всичко за рождения ден на Рим тук. <<<

На този ден в града се провеждат няколко събития по този повод, включително концерти, исторически представяния, беседи и паради.

>>> Можете да научите повече за това и за Рим през Април тук.<<<

Кой е Символът на Рим?

Символът на Рим е вълчицата: можете да я видите в Музея Капитолини, но и на други места в Рим, както и на фланелката на футболния отбор на Рим!

Легендата разказва, че тя спасява Ромул и неговия брат близнак Рем, които се считат за основателите на Рим.

Вълчицата е една от най-важните статуи в Рим и винаги е представяна изправена на четирите си крака, а двете бебета сучат мляко от нея.

Тя е и един от най-важните персонажи в римската митология.

Кои са Покровителите на Рим

Рим има двама светци покровители: Петър и Павел. Те се честват на 29 юни, който е празник на града, и по този повод древната статуя на Свети Петър в главния кораб на базиликата “Свети Петър” се “облича” в елегантни папски парафренлии.

Това е чудесен ден да сте в Рим, тъй като вечерта обикновено можете да видите фойерверки от замъка Сант Анджело.

>>> Можете да научите повече за празненствата на 29-ти Юни тук <<<

В Рим има над 900 църкви

Рим е град на църквите: смята се, че в Рим има над 900 такива!

Не всички са отворени за посетители и не всички са толкова интересни, но много от тях са необикновено красиви.

>>> Тук можете да намерите нашия постоянно разширяващ се списък с най-добрите църкви в Рим тук. <<<

Многобройните църкви в Рим са с различни форми и размери. Някои от тях са кръгли!

Кръглата форма на църквите е рядкост и може да се види най-добре в три църкви:

  • Пантеонът – древен храм на римските богове и богини, превърнат в християнска църква
  • Базилика ди Костанца (наричана още Санта Костанца), част от комплекс, датиращ от времето на Константин Велики
  • Санто Стефано Ротондо – зашеметяваща древна църква на хълма Целея.

Рим е бил непрекъснато населен от римско време

В града можете да видите архитектура от древен Рим (Колизеумът и Форумът са само най-известните забележителности сред многото), Средновековието (много улици, къщи и църкви), Ренесанса (напр. Кампидолио), бароковото изкуство (много църкви, площад Навона и др.), арт деко (квартал Копеде), фашистката архитектура (Eur) и съвременната (аудитория)!

Колизеумът е един от най-посещаваните туристически обекти в света

Всяка година Колизеумът приема повече от 6 милиона посетители и е една от най-посещаваните туристически забележителности в света.

Билетите обикновено се резервират седмици предварително, но си струва, тъй като амфитеатърът е впечатляващ отвън и отвътре.

>>> Можете да научите повече за различните типове билети за Колизеума и откъде да гу купите тук. <<<

Важно: Ако посещавате Рим с деца, Колизеумът ще им интересен за разглеждане. Ако пък вече сте го посещавали и мислите да го пропуснете този път, вижте нощните обиколки на Колизеума.

В Рим се намират най-големите древни термални бани в света

Древните римляни са обичали да ходят на спа и термалните бани са били популярно занимание за свободното време в Древен Рим.

В Рим все още могат да се видят две такива структури – Баните на Каракала и Баните на Диоклециан, най-големите бани в света!

Кой е Бернини?

Един архитект е “отговорен” за много от най-известните обекти в Рим. Градът е оформен от ръцете на много архитекти и художници, но видът, който Рим има днес, със своите величествени паметници и статуи, се дължи до голяма степен на майстора-архитект Бернини.

Той работи в Рим през 1600 г. и е отговорен, наред с други неща, за създаването на площад Навона, какъвто го виждаме сега, и площад “Свети Петър”.

>>> Можете да се запознаете с най-известните му творения и къде да ги видите в Рим в статията ми за Бернини в Рим тук. <<<

Пиаца Навона

Пиаца Навона е един от най-красивите и известни площади в Рим и има особена история. Първоначално Пиаца Навона е бил римски стадион, построен от император Домициан. Оригиналната форма на стадиона все още се вижда добре, ако погледнете площада отгоре, например от втория етаж на Палацо Браски (сега музей).

В миналото Пиаца Навона е бил наводняван, за да се провеждат обществени игри.

Това се е случвало редовно между 1652 г. и 1865 г., когато площадът е прoменен, за да може дъждовната вода да се оттича по-лесно. Можете да видите снимки на езерото на Пиаца Навона в Музея на Рим в Палацо Браски, който е с изглед към площада.

Авентинския Хълм

На Авентиннският се намира и една от най-специалните забележителности на Рим – специален отвор, презо кокто, ако надникнете, ще видите фантастична гледка към купола на площад “Свети Петър”!

>>> Можете да прочетете как да намерите Ключовата дупка на Авентин тук. <<<

В Рим науката и църквата се сблъскват често

Рим е бил сцена на много драматични моменти в историята на науката срещу църквата. Тук Джордано Бруно губи живота си на кладата заради възгледите му за природата на Вселената (можете да видите статуята му на площад Кампо де’ Фиори), а Галилей спасява живота си с цената на отричане от откритията си за функционирането на Слънчевата система.

В Рим има над 2000 фонтана

В Рим има голям брой фонтани, някои от които са много внушителни, а други – малки, но от всички тях можете да си налеете прясна и вкусна питейна вода.

Твърди се, че в града има над 60 фонтана и стотици чешми за пиене, общо над 2000 водоизточника, което е най-големият брой в света!

>>> Списък на най-красивите фонтани в Рим можете да намерите тук.<<<

Фонтанът Треви

Фонтанът Треви е една от най-посещаваните забележителности в Рим. Легендата гласи, че ако хвърлите монета във водите му, ще се върнете в Рим. Смята се, туристите хвърлят около 3000 евро всеки ден във фонтана. Парите, събрани от фонтана Треви, отиват за благотворителност.

Всички пътища всъщност водят към Рим

Поговорката “Всички пътища водят към Рим” е вярна, или по-скоро, била е вярна!

Рим е бил отправна точка на много дълги и важни пътища, някои от които се използват и днес: Виа Апия например свързва Рим с Бриндизи (Апулия), а Виа Аурелия свързва Рим с Франция.

Храната в Рим е световноизвестна

В Рим има специални храни, които са типични само за тпва място. Някои от тях не са световноизвестни като карбонара, но други, като ньоки по римски, са по-малко известни, но също ролкова вкусни.

>>> Моята селекция на най-добрите места за хранене в Рим, където можете да опитате традиционната римска храна, можете да намерите тук. <<<

>>> Предпочитате пица? Тогава намерете най-добрите пицарии в Рим тук! <<<

В Рим има специален закон, който защитава бездомните котки

В Рим има специален закон, който защитава бездомните котки: те имат право да живеят необезпокоявани на мястото, където са се родили, и това означава, че в няколко части на Рим има “котешки колонии”, защитени и често добре обгрижвани от доброволци.

Една от най-живописните и приятни за посещение е в рамките на Протестантското гробище на Рим – красиво монументално гробище в района на Остиензе.

>>> Можете да прочетете всичко за котките в Рим тук <<<

В Рим има пирамида

Да, в Рим наистина има пирамида! Тя датира от I в. от н.е. и е построена от К. Честиус, търговец, който се влюбил в египетския стил, много модерен в Рим по това време.

Пирамидата все още е видима и може да бъде посетена в определени дни с помощта на местен екскурзовод.

>>> Можете да намерите нашия пътеводител и любопитни факти за Римската пирамида тук. <<<

Рим е град на много нива

С течение на вековете нови сгради са били построени върху старите и това означава, че в днешно време Рим е на няколко нива.

Едно от най-впечатляващите и интересни места, където можете да видите този интересен факт за Рим в действие, е църквата Сан Клементе.

Църквата има 3 нива: най-старото датира от предхристиянски времена (под земята), а най-новото е непосредствено под сегашното ниво на улицата.

>>> Можете да прочетете тук всичко за подземния Рим <<<

В Рим има катакомби с дължина 20 км

В Рим има впечатляващи катакомби – подземни тунели, използвани от ранните християни за погребване на мъртвите им. Римските катакомби се намират под огромна част от града и се твърди, че са дълги над 20 км!

>>> Тук можете да прочетете всичко за катакомбите на Рим <<<

Първият филм в историята е заснет в Рим

“Първият филм” в историята не е сниман в Холивуд, а в Рим!

Колоната на Траян в центъра на Рим е украсена със скулптури, които се развиват като лента, изкачват се нагоре по колоната и разказват историята на завоеванията на Траян в Дакия.

Колоната е първата по рода си, въпреки че след това е възпроизвеждана няколко пъти в Рим и в чужбина.

Улиците на Рим разказват историята на своя произход

От всички забавни факти за Рим този е може би любимият ми, тъй като се докосва до по-интимната, по-малко бляскава страна на Рим, която е толкова голяма част от характера на този град.

Някои от улиците в центъра на Рим носят името на търговеца, който е работил там.

Via dei cestari значи “улицата на кошничарите” – cesto значи кошница, а Via dei sediari (sedia=chair) е пътят, по който са минавали носачите на папския стол (sedia значи стол)!

В Рим се намира най-старият търговски център в света

В Рим се намира първият търговски център в историята: Траяновия пазар. Той датира от II в. сл. н. е. и е отворен за посетители. Пазарът дава невероятна представа за архитектурата от онова време, а също така в него се помещава красив музей за историята на разширяването на Римската империя.

Добре е да знаете: пазарите на Траян са един от обектите, които вече предлагат виртуални обиколки!

>>> Списък на музеите в Рим, които предлагат виртуални обиколки, които можете да направите безплатно от дома си, можете да намерите тук. <<<

В Рим се намира най-големият университет в Европа

В Рим има няколко университета, включително La Sapienza, който датира от 1300 г. и е най-големият университет в Европа.

Рим крие таен проход

Между площад “Свети Петър” и замъка “Сант Анджело” има таен проход: той се нарича “Passetto” и е използван от папата, за да намери убежище в укрепения замък в случай на нападение срещу Ватикана.

Понастоящем проходът е затворен, но все още се вижда отвън (по-скоро можете да го видите, ако знаете, че е там!) и можете да видите достъпа до него, ако посетите Кастел Сант Анджело.

Рим е единственият град в света, в който има друг град

Рим изцяло заобикаля Ватикана – независима държава, разположена в рамките на град Рим.

Влизането във Ватикана от Рим при всички положения е пресичане на международна граница, но при преминаването от едната в другата страна няма митнически или паспортен контрол.

Опашките, които често се виждат, се дължат на проверките за сигурност при влизане в базиликата “Свети Петър” или в музеите, които се намират във Ватикана, но не и в самия град.

>>> Тук можете да намерите много забавни факти за Ватикана. <<<

Статуите в Рим могат да говорят

Или поне някои от тях могат или са можели да говорят в миналото!

Имало е време, когато в Рим не е имало свобода на словото ихората са изразявали недоволството си лепвайки жалби на статуи по улиците на Рим.

Тези статуи са получили името “говорещи статуи” и някои от тях все още могат да се видят (и донякъде се използват и днес): най-известната е Паскино, близо до площад Навона.

Мястото на убийството на Юлий Цезар сега се обитава от котки – може би най-неочакваният от всички факти за Рим!

Нормално е да очаквате, че мястото на убийството на Юлий Цезар ще бъде добре обозначено в Рим, но това не е така.

Археологическият район, където е бил убит, е затворен за посетители и в него свободно се разхождат бездомни котки, които сега имат подслон точно до руините, под стрехите на римски храм! Можете да посетите котките, за да ги гушнете, или дори да осиновите някоя от тях – в Рим или от разстояние!

Рим е бил декор на много филми

Рим е вдъхновявал поети, писатели и филмови дейци, които са улавяли различни страни от личността на града.

Не е обичайно да се разхождате из града и да се чувствате като на филмова площадка.

Пиаца Навона, Трастевере, Кастел Сант Анджело, Трастевере и, разбира се, фонтанът Треви и Испанските стълби са едни от най-популярните декори за филми, но списъкът е толкова обширен, че можем да продължим както с холивудски продукции, така и с италиански филми, които никога не са се сдобили с международна слава, но представят града в неговата красота.

>>> Тук можете да намерите някои от най-добрите филми, чието действие се развива в Рим. <<<

Прочутите калдъръми в Рим се наричат “sanpietrini

Рим е известен с калдъръмените си улици, а калдъръмите му са известни като “санпиетрини”. Това име идва от площада “Сан Пиетро (Св. Петър)” – главния площад на Ватикана, където те са използвани за първи път.

В Рим се намира първият асфалтиран път в Европа

Римляните са били велики инженери и се твърди, че са построили първия павиран път в Европа: Виа Апия, който все още се използва!

В Рим има фонтани, които предлагат безплатна питейна вода

Ако сте жадни в Рим, не е нужно да харчите пари за вода, защото има много безплатни фонтани, които предлагат безплатна и вкусна питейна вода.

Те имат дълъг чучур, който ги прави да изглеждат като с нос, затова се наричат nasoni (големи носове, на италиански).

>>> Можете да прочетете тук всичко за питейната вода в Рим <<<

Надявам се тези факти на Рим да са ви били също толкова интересни, колкото и на мен.