Накратко: на тази страница ще намерите информация за 10-те най-красиви църкви в Рим, които не можете да пропуснете, когато сте в столицата на Италия.

Казват, че в Рим има над 900 църкви, така че добавянето на всички тях към маршрута ви в Рим би било трудно!

Затова по-практичният и реалистичен подход към посещението на църквите в Рим е да имате кратък кратък списък с най-значимите и красиви от тях, които задължително трябва да видите..

Поради тази причина, от многото красиви църкви в Рим избрах 10, които според мен заслужават специално внимание, защото те са или известни, или уникални, или изключително красиви, или всичко изброено. Надявам се да ви харесат!

Най-добрите църкви в Рим: топ 10 за посетители, които идват за първи път

1. Базиликата “Свети Петър

Списъкът на най-красивите църкви в Рим може да започне само с базиликата “Свети Петър” – шедьовър, дело на много от най-влиятелните архитекти и художници в историята на Италия.

Базиликата “Свети Петър” се намира във Ватикана – независима държава в границите на град Рим. Въпреки това не ви е необходим паспорт, за да влезете във Ватикана, и можете да посетите базиликата като всяка друга църква в града.

Базиликата “Свети Петър” в Рим във вида, в който я виждаме днес, е шедьовър на ренесансовото и бароковото изкуство, чиито фонтаните лежат върху останките от гробницата на Свети Петър, която датира от I век след Христа.

Всеки сантиметър от базиликата си заслужава да бъде видян. Отвън частта, която привлича погледа, обикновено е куполът на църквата – най-големият в Рим и дело на Микеланджело.

Във вътрешността на базиликата има шедьоври като “Пиета” на Микеланджело, олтарния балдахин на Бернини, невероятната статуя на Свети Петър от Средновековието и почти неизброим брой статуи, изваяни от ръцете на талантливи скулптури през вековете.

>>> Можете да прочетете тук всичко за базиликата “Свети Петър” и съвети за посещение. <<<

Адрес: Пиаца Сан Пиетро, 00120 Сита дел Ватикана, Ватикана.

Какво да видите наблизо: Ватикана, включително Ватиканските музеи и Сикстинската капела, замъка Сант Анджело, Ватиканските градини.

2. Пантеона, църквата Санта Мария дей Мартири

Пантеонът е църква, която не прилича на никоя друга по външен вид и история.

Сградата датира от I в. пр.н.е. и първоначално е била езически храм на “всички богове” (от гръцки pan=всички, theos=богове) и се превръща в християнска църква през VII в. от н.е. от папа Бонифаций IV.

Много неща правят Пантеона уникален и заслужаващ да бъде видян.

1. Първото нещо, което обикновено привлича посетителите, е фактът, че кръглата форма на Пантеона.

2. Второто нещо е, че Пантеонът има кръгъл отвор на покрива си – окулус, който е предизвиквал и продължава да предизвика безброй разговори и легенди за наличието и използването му!

Внимателните посетители ще забележат също, че колоните отвън са изключително големи – нещо, което отличава Пантеона от много други сгради в града.

3. И накрая, Пантеонът е мястото, където почива Рафаело Санцио (Рафаел), чийто гроб привлича тук мнозина.

Пантеонът лесно може да бъде добавен към маршрута ви в Рим, дори ако разполагате само с един ден в италианската столица.

>>> Тук можете да научите всичко за Пантеона и намерите полезни съвети за посещението му. <<<

Адрес: Piazza della Rotonda, 00186 Рим.

Какво да видите наблизо: Пиаца ди Пиетра (площад Свети Петър), Пиаца Навона (площад Навона), Фонтанът Треви, Испанските стъпала и Пиаца Венеция (площад Венеция).

3. Санта Мария Маджоре – римската катедрала

Санта Мария Маджоре е една от най-големите и важни църкви в Рим. Една от 4-те базилики в града, Санта Мария Маджоре е единствената базилика, запазила палеохристиянската си форма, а раждането ѝ е обгърнато в легенда.

Според древен документ църквата се ражда по желание на самата Мария, която отбелязва мястото на бъдещата си църква с валеж от сняг през август!

Църквата Света Мария е зашеметяваща и си заслужава да бъде посетена. Отвън си заслужава да се видят красивите й мозайки и камбанарията на кулата, а отвътре не може да се пропуснат мозайките в апсидата на църквата, коматевската украса на паважа и многото параклиси.

В църквата се съхраняват шедьоври на Дела Порта, Джероламо Сисиоланте да Сермонета, Арнолфо ди Камбио. В нея се намира и семейната гробница на Бернини.

>>> Намерете тук пълното ми ръководство за посещение на базиликата Санта Мария Маджоре, Рим. <<<

Адрес: P.za di Santa Maria Maggiore, Рим.

Какво да видите наблизо: църквата Санта Праседе, квартал Монти.

4. Санта Праседе – една от най-добрите църкви в Рим за любителите на мозайките

Санта Праседе е красива, старинна църква в Рим, известна с невероятните си мозайки, които са уникални за града.

Църквата се намира в квартал Монти, на върха на хълма Есквилин, един от седемте исторически хълма на Рим, и е разположена в близост до Санта Мария Маджоре.

Докато “Санта Мария Маджоре” е внушителна, “Санта Праседе” има интимна атмосфера, която става още по-вълшебна благодарение на зашеметяващите мозайки, които украсяват апсидата ѝ и страничния параклис “Свети Зенон” – уникален пример за мозайки във византийски стил в Рим.

Църквата е едно от най-добрите места за разглеждане на мозайки в Рим.

Адрес: Via di Santa Prassede, 9/a, 00184 Рим.

Какво да видите наблизо: Санта Мария Маджоре, квартал Монти, църквата Санта Пуденциана.

5. Сан Пиетро ин Винколи (Свети Петър в окови)

Сан Пиетро ин Винколи (San Pietro in Vincoli) е зашеметяваща църква на хълма Опиан, близо до Колизеума, с нещо специално: известната статуя на Мойсей от Микеланджело и реликвария с веригите от мъченическата смърт на Свети Петър.

Църквата е красива и значима. Реликварият с веригите се намира пред главния олтар и е свързан с едно чудо.

Древни документи съобщават, че веригите на свети Петър са били съставени от две части, които са имали различни съдби. В момента, в който двете части били поставени отново една до друга, те се слели по чудодеен начин и са се отворили. Твърди се, че именно това виждаме сега в църквата.

Статуята Мойсей от Микеланджело се намира до олтара и е част от големия погребален паметник на папа Юлий II. Статуята се смята за една от най-важните и най-красивите, които майсторът някога е правил, и е известна с това, че изобразява Мойсей веднага след като е получил Скрижалите и с особени малки рогчета на главата.

>>> Тук можете да прочетете всичко за Мойсей на Микеланджело и църквата Сан Пиетро ин Винколи, включително легенди и съвети за посещение. <<<

Адрес: Пиаца ди Сан Пиетро ин Винколи, 4/a, 00184 Рим.

Какво да видите наблизо: Колизеум, Римски форум и Палатински хълм, квартал Монти, площад Венеция

6. Сан Луиджи дей Франчези – една от най-добрите църкви в Рим за любителите на Караваджо

Църквата “Сан Луиджи деи Франчези” е красива църква в центъра на Рим, известна с това, че в нея се намира зашеметяваща картина на Караваджо – цикълът “Свети Матей” в параклиса Контарели.

Цикълът се състои от три картини, които заемат трите страни на един от параклисите в лявата част на църквата, и е това, което привлича повечето посетители в тази църква.

Църквата датира от XVI в. и е бижу на бароковата архитектура. Построена е като църква за френската общност в Рим (откъдето идва и името ѝ), а неин създател е Доменико Фонтана, който я изгражда по оригинален проект на Джакомо делла Порта.

Вътре си струва да се видят вече споменатите картини на Караваджо, но също така и шедьоври на Доменичино и Гуидо Рени.

Адрес: Луиджи де’ Франчези, 00186 Рим.

Какво да видите наблизо: Пиаца Навона, Кампо де’ Фиори, известните калдъръмени улички на Рим.

7. Базиликата Сан Клементе

Църкбата Сан Клементе е уникална, тъй като се състои на три “слоя”, всеки от които датира от различно историческо време.

Най-долният слой датира от републиканската римска епоха и изглежда е бил римски дом и храм на Митра, датиращ от I в. пр. н.е.

Вторият пласт разкрива палеохристиянска базилика от IV в., а сегашното горно ниво е базилика, която датира от XI в. от н.е. и в която се намират някои от най-красивите мозайки в Рим.

Не е необичайно в Рим да се натъкнете на сгради, построени върху по-древни такива.

С навлизането на християнството върху древните храмове се издигат християнски, а след това и католически църкви, като пространствата се използват отново и се преобразяват според нуждите на новото вероизповедание.

Тази практика е една от причините в Рим да има много подземни обекти.

Никое друго място обаче не показва това разслоение така добре, както Сан Клементе.

Заради уникалността на църквата и това колко е красива, това е една от църквите в Рим, които най-сърдечно ви препоръчвам да посетите.

Адрес: Via Labicana, 95, 00184 Рим.

Какво да видите наблизо: Колизеум, Римският форум и Палатинския хълм, Циркус Максимум, Свети Петър в окови (вж. по-горе)

8. Базиликата Санта Костанца

Базиликата “Санта Костанца” е малка църква извън центъра на Рим, част от археологически комплекс, построен по желаието на Костанца, дъщерята на император Константин Велики.

Църквата датира от IV в. сл. н. е. и има особена кръгла форма, която се среща рядко в града и свидетелства за древността на сградата.

Олтарът е разположен в центъра на църквата, а от горните прозорци нахлува светлина, която създава специална атмосфера и разкрива древните мозайки по стените на църквата.

Църквата Света Костанца е отворена за посетители само от време на време и е особено търсена църква за сватби. Заслужава си обаче да се планира посещение, тъй като без съмнение това е една от най-красивите църкви в Рим.

Адрес: Via Nomentana 349, 00198 Рим.

Какво да видите наблизо: Църквата “Света Агнеса” (част от същия комплекс); квартал “Копеде”, е на 20 минути пеша оттук.

9. Санта Мария Сопра Минерва

Църквата Санта Мария Сопра Минерва е с изглед към хубавия площад Пиаца дела Минерва, известен със статуята на Бернини. Църквата си заслужава да се посети заради красивия син сводест таван и наличието на важни гробници и произведения на изкуството.

Тук не трябва да се пропускат Възкръсналият Христос от Микеланджело, погребалният паметник от Бернини и страничните параклиси, украсени с творби на Джакомо Делла Порта, Карло Мадерно и Джироламо Райналди.

Църквата често се пропуска от посетителите, които са привлечени от Пантеона, намиращ се точно пред нея. Невероятният таван, който прилича на нощно небе, и особено Христос на Микеланджело обаче правят тази църква наистина неповторима.

Адрес: Пиаца делла Минерва 42, 00186 Рим.

Какво да видите наблизо: Пантеон, Пиаца Навона, Ларго ди Торе Аржентина, Фонтанът Треви, Капитолийският хълм

10. Санта Мария ин Трастевере

Санта Мария ин Трастевере е красива църква от XII в., известна най-вече с невероятните си мозайки.

Още с влизането в църквата погледът ви се насочва към олтара и златната апсида зад него, доминирана от изображения на Христос и Мария и изцяло изградена от малки мозаечни плочки.

Мозайката привлича погледа с голямото използване на златни плочки и има подчертано византийска естетика, която не е често срещана в Рим.

Любителите на изкуството обаче ще забележат, че истинското бижу тук е мозайката непосредствено под нея. Тези долни мозайки датират от края на XIII в. и изобразяват сцени от живота на Богородица.

Автор на тези мозайки е Пиетро Кавалини и това, което ги прави специални, е фактът, че той смесва влияния от византийското изкуство с по-модерни за времето си влияния.

Тези елементи свидетелстват за работа, извършена във време на естетически и изобразителни промени, които правят тези мозайки уникални.

Адрес: Пиаца Санта Мария в Трастевере, 00153 Рим.

Какво да видите наблизо: Квартал Трастевере, ботаническа градина в Рим, църква Санта Чечилия, остров Тиберина

Надявам се, че краткото описание на най-забележителните църкви в Рим ще ви помогне да решите кои от тях трябва да посетите, докато сте в италианската столица.