Накратко: на тази страница ще ви разкажа за най-известнитефФилми, чието действие се развива в Рим, които ще ви накарат да се почувствате така, сякаш вие самите сте в италианската столица!

Няма по-добър начин да се почувствате в Рим, когато пътуването не е на дневен ред, от това да си пуснете някой филм и да му позволите да ви пренесе в италианската столица от комфорта на собствения ви диван.

Аз правя това често, но съм взискателен към филмите за Рим, които избирам.

Макар и да има много филми със сцени, чието действие се развива в Рим, само някои от тях наистина имат силата да ви пренесат в града, а още по-малко успяват наистина да уловят онази смесица от цветове, образи и звуци (Рим има невероятни, характерни звуци – например чайките), която вдъхва живот на града.

Някои филми обаче го постигат!  За всеки от тях съм включил кратък преглед на местата, които са снимани, за да можете да ги добавите в списъка си с филми за Рим!

Филми, Чието Действие се Развива в Рим

1. Римска ваканция – 1953 г. (САЩ)

Започвам прегледа на филми снимани в Рим с “Римска ваканция”, който може би е очевиден избор, когато става дума за най-добрите филми, чието действие се развива във Вечния град. “Римска ваканция” пресъздава Рим толкова добре, че просто заслужава да бъде на върха!

Във филма младата Одри Хепбърн играе авантюристична принцеса, която избягва от кралските си задължения за един ден, за да опознае всичко, което Рим може да предложи.

В приключението си тя е придружена от американски журналист, който я придружава из Рим и я отвежда до някои от най-емблематичните и красиви кътчета на града.

Испанските стъпала заемат важно място във филма, но също така и площад Кампидолио, Устата на истината, замъкът Сант Анджело и площад Венеция – състезателната площадка за една от най-известните сцени във филма – карането на Веспа!

Филмът и днес е изключително очарователен, а изборът на места и спонтанността на актьорите наистина ви карат да се чувствате, като че сте в Рим заедно с тях.

Забавен факт: филмът е заснет изцяло в Рим, но оттогава градът се е променил! Макар че повечето от основните места изглеждат по същия начин като през 50-те години (като изключим колите и тълпите), едно място вече не е там – сцената на стената на желанията е заснета близо до Viale del Policlinico, но ако я посетите сега, оброчните плочи вече не са там. През 1960 г. те са преместени в Santuario del Divino Amore.

2. La Dolce Vita – 1960 г., Италия

Още един класически филм за Рим, този път на италианския режисьор Федерико Фелини. Действието във филма La Dolce Vita се развива предимно в района на фонтана Треви. Най-известната сцена в целия филм е тази, в която Анита Екберг влиза във фонтана облечена в черна бална рокля.

Самият град е в центъра на разказа на филма, но е интересно да се знае, че само някои сцени са заснети в града (тази във фонтана Треви е една от тях). Друга част от сцените във филма са пресъздадени във филмовите студия Cinecitta’, също в Рим.

Трябва да знаете: фонтанът ди Треви е един от най-красивите и известни фонтани в Рим, но влизането в него е строго забранено!

3. Caro Diario – Италия, 1993 г.

По-скорошен от горните филми, но също толкова емблематичен за любителите на Рим, е филмът “Caro Diario” на италианския режисьор Нани Морети.

Филмът е в три епизода и само първият от тях се развива в Рим, но в тези 25 минути наистина се пренасяте в Рим и което е най-хубавото, пренасяте се в истинския Рим, а не в бляскава, излъскана версия на града.

Светлината, звуците, душата на града излизат наяве и ако вече сте били в Рим, направо ще се върнете там!

Във филма Нани Морети изследва Рим на своята Веспа и изминава доста голямо разстояние – от Джаниколо до Париоли, Лунготевере, Гарбатела, Казалпалоко…

Може би си мислите, че тези места не ви звучат познато, и наистина, те обикновено не фигурират в маршрутите за Рим, но те улавят душата на града дори повече от най-емблематичните места в Рим!

Добре е да знаете: Caro Diario е сниман и на Isole Eolie (Еолийските острови), които са зашеметяващо кътче от Италия! Така че това е чудесен филм за тематична италианска вечер, а не само за такава, вдъхновена от Рим!

4. Талантливият мистър Рипли – 1999 г., САЩ

Действието на “Талантливият мистър Рипли” се развива в няколко части на Италия и вероятно ще ви накара да искате да отидете на Иския и Неапол преди Рим: италианското крайбрежие е просто зашеметяващо в този филм!

Въпреки това го добавям към този списък на най-добрите филми, чието действие се развива в Рим, защото сцените, които са заснети в града, са зашеметяващи и ви представят някои от най-очарователните и красиви части на града в онзи специален, винтидж стил, който е типичен за този филм.

Моят фаворит вероятно е гледката над Римския форум, една от най-хубавите гледки към Рим в реалния живот, но най-известните сцени са тези на Испанските стълби и, разбира се, площад Навона, който сякаш привлича режисьорите както никъде другаде в града!

Филмът проследява историята на г-н Рипли (Мат Деймън), млад мъж, на когото богат американски магнат е възложил задача, да отиде в Италия и да върне сина му Дики, който в момента живее “la dolce vita” в Италия, вместо да продължи кариерата, която семейството му е определило.

Тази задача отвежда Рипли до обляната от слънцето Италия от 50-те години на миналия век, където той е толкова запленен от Дики и неговия начин на живот, че решава да го превърне в свой собствен – на всяка цена.

Това е брилянтен филм ноар, с отлични актьори и чудесно умение да се улови онази специфична италианска естетика, която Позитано, Капри, Иския и по различен начин Рим въплъщават толкова добре.

5. Le fate ignoranti – Италия, 2001 г.

Le fate ignoranti не присъства в много списъци на най-добрите филми, чието действие се развива в Рим, и мисля, че това може би е така, защото не обхваща обичайните, очакваните от всички места.

Действието се развива в прекрасния квартал Остиензе, район непосредствено извън историческия център с интересна индустриална архитектура и атмосфера на работническа класа.

Филмът проследява историята на жена, която след смъртта на съпруга си открива тайния живот, който той е криел от нея, и се заема да научи повече за хората в него, откривайки приятелството, любовта и себе си в процеса, и всичко това на фона на Quartiere Ostiense!

От многото места из Рим, където е сниман филмът, някои от най-емблематичните и интересни са

  • Centrale Montemartini, един от любимите ми музеи в Рим, с древни изкуства, изложени в старо промишлено предприятие
  • Gazometro, прекрасен пример за индустриално изкуство

6. Ангели и демони – САЩ, 2009 г.

Филмът “Ангели и демони” има толкова завладяващ сюжет, че няма да ви се стори, че се разхождате спокойно из вечния град, както много от филмите в този списък. Филмът о е заснет на толкова много зашеметяващи места, че заслужава място в този списък на най-добрите филми, чието действие се развива в Рим!

Филмът (както и книгата) проследява историята на американски академик, който открива възраждането на групата на илюминатите и отива в Рим, за да предотврати успеха им в атаката срещу Католическата църква.

В търсенето си той следва следа из града, която го отвежда до няколко места в центъра на Рим и около него.

Историята е тясно свързана с тази на Църквата, така че няма да е изненада, че много от местата са свързани с Ватикана. Но има и нещо повече от площад “Свети Петър”!

Някои от най-емблематичните сцени са на Кастел Сант Анджело, Санта Мария дел Пополо, Пантеонът и Санта Мария дела Витория, където се намира един от най-невероятните шедьоври на Бернини – “Естаси ди Санта Тереза” (Екстазът на Света Тереза).

7. “Яж, моли се, обичай” – САЩ, 2010 г.

Още един американски филм с големи звезди. “Яж, моли се, обичай”, попада в списъка заради това как изглежда Рим в него. Изборът на локации е просто брилянтен!

В началото на филма писателката и главна героиня Елизабет се премества в Рим в началото на едно пътуване, метафорично и реално, за да “намери себе си”.

Тя се настанява в очарователен апартамент в центъра на Рим и попива града, наслаждавайки се на историята, храната и езика му, като в голяма степен ви води със себе си, докато изживява това приключение.

Много е трудно да не пожелаете да се преместите в Рим, за да потърсите и вие себе си, след като го видите (същото важи и за Бали, следващата ѝ дестинация), въпреки че бързо ще се убедите, че истинският Рим е много по-малко в миналото, отколкото показват някои сцени във филма!

Филмът се справя чудесно със смесването на известни, емблематични и разпознаваеми места като Пиаца Навона и Кастел Сант Анджело с по-малки улички и прашни кътчета на града. Това е смесица, която олицетворява много добре центъра на Рим – калдъръмени улички и величествени паметници, каквато няма никъде другаде!

8. За Рим, с любов – САЩ, 2012 г.

Лек, забавен, умен и малко глуповат, “За Рим с любов” е още един страхотен филм за Рим, който обичам и който ще ви пренесе обратно в града.

В четири различни епизода, филмът проследява различни герои – американци и италианци, в различни части на Рим.

Изключителен, според мен, е героят, изигран от Робърт Бенини, който е квинтесенцията на обикновения човек, оказал се внезапно в центъра на медийното внимание, както и сцената, от друг епизод, в банята на Каракалас.

Във филма са заснети няколко места в Рим, сред които известните и разпознаваеми са площад Венеция, Кампидолио, фонтанът Треви. Това, което наистина ми остана в съзнанието, е любовното обяснение, което този филм е към калдъръмените улички на Рим. Районът на Виа Маргута, площад Матей и Трастевере са прекрасни в този филм и ще ви накарат да искате да се преместите на Виа Гарибалди!

9. La Grande Bellezza, Италия, 2013 г.

Ако търсите кинематографичен блясък, съвършен като картина Рим, тогава не можете да пропуснете La Grande Bellezza, филм от 2013 г. на италианския режисьор Паоло Сорентино.

Рим във филма е просто зашеметяващ, неговата пищна красота не е просто фон на филма, а истинската му същност за всичко, което е, изглежда и крие.

Филмът проследява главния герой, Джеп, успешен журналист-критик в Рим, който навършва 65 години и си спомня за живота и кариерата си в града.

Размислите му се съсредоточават върху пищния начин на живот и приятелите и неговия смисъл (или липсата на такъв). Филмът е наслада за окото и ще ви обгърне с “велика красота” (La Grande Bellezza). Ако никога не сте били в Рим, това ще бъде онзи “уау” момент, който ще ви накара да искате да отидете.

Сред най-красивите кадри лесно се разпознават Джаниколо, Пиаца Навона, Паркът на акведотите, баните на Каракала, фонтанът Треви и Колизеумът, който можете да видите дори от къщата на главния герой.

Как да организирате перфектната филмова вечер в Рим у дома?

Искате да добавите още малко забавление към римската филмовата вечер?

Ето как го правя аз. Обичам първо да приготвя римска вечеря (брускети, карбонара и телешко салтимбока), а след това да подредя хола в театрален стил!

Надявам се, че този преглед на най-добрите филми, чието действие се развива в Рим, ви е харесал и ви е провокирал да мислите за римска филмова вечер у дома!