Уличните котки в Рим: къде да ги видите + какво ги прави уникални

Забавни и интересни факти за уличните котки в Рим: какво ги прави специални, къде да ги видите, как да им помогнете (или да ги избегнете!)

Официалният животински символ на Рим е вълкът, но е достатъчно да се разходите в центъра на Рим, за да видите животното, което наистина доминира в града: това е величествената котка.

Уличните котки са повсеместно явление в Рим.

Можете да ги откриете да ловят слънцето в Колизеума, да обикалят около Баните на Каракала, да се излежават върху колите по малките улички на квартал Монти и почти навсякъде, където смятат, че могат да получат храна и място за почивка.
черна котка в римския Колизеум

В някои случаи те са дружелюбни и ви позволяват да ги погалите, а в други случаи ще избягат, щом ги приближите. В огромното мнозинство от случаите те просто остават на мястото, което смятат за подходящо, и гледат минувачите с онази смесица от любопитство и незаинтересованост, която е типична за котешката раса.

Котките в Рим са защитени от закона и тяхната безопасност в града се гарантира от организации и правила, целящи да ги поддържат възможно най-свободни и безопасни. Ето как се е стигнало до това!

Съдържание
Забавни и интересни факти за котките в Рим

В Рим има над 300 000 котки. От тях 180 000 живеят в частни домове, а 120 000 живеят като бездомни котки в котешки колонии.

Котешката колония е регистрирано юридическо лице в Рим, което има специфични правила. Котешка колония може да бъде регистрирана, когато има популация от поне 2 котки, които обичайно живеят в определен район, който са избрали за свой дом.

Лицето, което отговаря за котешката колония, обикновено се нарича “gattara”.

Закон 281 от 1991 г. определя закона, който защитава котките в Рим.

През 2005 г. община Рим попада в заглавията на вестниците заради позицията си по отношение на правата на животните: тя защитава не само котките, но и всички домашни любимци и включва какво се очаква от магазините за домашни любимци и собствениците им (повече информация тук)

Котките са били защитени още в древен Рим: те са били смятани за свещени за богинята Диана и са били високо ценени като средство за борба с вредителите, а също и като компаньони, както е изобразено в изобилие на фрески от богати римски къщи в Помпей.
Защо толкова много котки в Рим?

Котките са в Рим още от древни времена. С нарастването на населението на града се увеличава и популацията на мишките и плъховете и котките бързо се превръщат в надеждна мярка за борба с вредителите, както и в космат спътник, особено за богатите римляни.

В Помпей на много фрески са изобразени римски жени в компанията на домашни котки и е интересно да се види, че богинята Либертас (Свобода) често е изобразявана с котка: твърди се, че това е признание и оценка за независимия дух на котката, на която древните римляни се възхищавали.

Котките са били свещени и за богинята Диана, богинята на пустинята, за която се е смятало, че е надарила котките със специални сили.

Всичко това обяснява защо котките стават популярни в Рим и защо броят им се увеличава с течение на времето.
Вярно ли е, че котките са защитени от закона в Рим?

Да, съществува закон, който защитава пребиваването на котките в Рим. Понастоящем защитата на котките е определена със закон 281 от 1991 г. Въпреки това правната защита на котките в град Рим не е нещо ново.

За първи път котките в Рим са защитени със закон през I век след Христа. Правната защита на котките вече е била характерна за Египет, където котките са били считани за божества, и Рим е последвал този пример, като връзката с Египет е била изключително силна, особено след завладяването на египетската провинция от Август (това е и времето, когато Рим се сдобива с Пирамидата, която днес е дом на много диви котки).

Правната защита на котките в Рим не е само древна. Действащото законодателство също защитава котките и по-специално Закон 281 от 1991 г. гласи, че

нанасянето на вреда на котка е престъпление, което се наказва със закон

Котките имат право да живеят там, където са избрали, и е незаконно насилственото им отстраняване и преместване от мястото, което са избрали за свое убежище

Котките имат право да бъдат хранени на мястото, което са избрали за свой дом.

Местните здравни власти трябва да се грижат безплатно за правилното кастриране на котките

Кой се грижи за бездомните котки в Рим?

Група от още две котки, които редовно живеят в определен район, се счита за “котешка колония”, а човекът, който се грижи за нея, обикновено се нарича “gattara” (котешка дама).

Gattara е типично римско понятие и дума, която описва жена, която се грижи за многобройни котки, живеещи в определен район, като се грижи за техните нужди и за поддържането на стандартите за здраве и безопасност на района, в който живеят котките, а също и за човешкото население в района.

Грижата за котките може да бъде подпомагана от ветеринарни лекари и местни хора, но това невинаги е строго структурирана роля и много gattare са просто жени, които поемат грижата за котки, които иначе биха били сами.
Археологическа зона Ларго Аржентина в Рим с черно-бяла бездомна котка, която се разхожда свободно
Къде можете да видите котки в Рим? Котешки колонии в Рим

Котките са почти навсякъде в Рим, но има няколко котешки колонии, които са толкова големи, че можете да ги посетите като специална атракция. Някои от най-хубавите и лесни за посещение от туристите в Рим са:

Торе Аржентина – това е най-известният от всички котешки колонии в Рим. В центъра на площад Торе Аржентина се намира голям археологически обект, който е популярно убежище за котки.

Обектът има голямо историческо значение и е мястото, където е извършено убийството на Юлий Цезар, но от десетилетия е затворен за посетители и се е превърнал в идеалния приют за бездомни котки.

Присъствието на котките е естествено явление, но през 1993 г. две дами решават да дадат структура на присъствието им тук и успяват да създадат за тях убежище, където котките могат да бъдат обгрижвани и осиновявани (от разстояние или донесени у дома).

Убежището се помещава в един от древните храмове на археологическата зона и разполага с малък магазин за сувенири, така че можете да отидете да погалите котките и да си купите нещо, за да допринесете за каузата.

Colonia Felina Piramide (Колония Фелина Пирамида) – друго чудесно място, където можете да видите котки в Рим, е Римската пирамида. Пирамидата е заобиколена от зелена площ, където котките могат да се разхождат, и граничи с протестантското гробище на Рим, което е зелено и уединено.

Colonia Felina Verano – Верано е монументалното гробище на Рим и друго чудесно място за котки, които се разхождат свободно сред надгробните плочи и сенчестите пътища.
Какво ще направите, ако сте алергични към котки в Рим?

Цялата тази любов и отдаденост към котките е прекрасна, ако обичате котките, но какво, ако не обичате?

Не позволявайте на всички тези приказки за римските котки да ви притесняват: макар че котките се срещат лесно в Рим, те много държат на собствения си бизнес и лесно можете да ги избегнете напълно.

Също така, макар че има много от тях, не очаквайте място, препълнено с тях: те са важна част от културния и биологичния пейзаж на града, но има място за всички!

Надявам се този кратък преглед на котешката страна на Рим да ви хареса. Безопасно планиране на пътуването!