Накратко: в тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете за рожденият ден на Рим, 21 април в празненствата в столицата на Италия по този повод, както и как те могат да повлияят на посещението ви, ако сте в столицата на Италия за рождения и ден.

Град Рим е “роден” на 21 април 753 г. пр.н.е. и всяка година на тази дата Рим празнува своя рожден ден.

Рожденият ден на Рим се нарича Natale di Roma на италиански език и в града се провежда парад и има мнго събития, за които ще напиша повече по-долу, с които се отбелязва празничното събити.

На 21 април 2023 г. Рим ще навърши 2776 години. Това е добра възможност да си припомним историята за основаването на Рим, една от най-важните легенди в римската митология, както и да споменем някои интересни събития в града по това време.

Кога е рожденият ден на Рим и защо се нарича “Natale di Roma?

Рожденият ден на град Рим е на 21 април, а точната рождена дата на Рим е 21 април 753 г. пр. н. е.

Денят се нарича на италиански Natale di Roma, а изразът идва от латинското Dies Natalis, “ден на раждането”.

Natale е същата дума, която се използва на италиански за “Коледа”, рождения ден на Исус: ако хората говорят за Natale, те имат предвид Коледа, докато ако говорят за рождения ден на Рим, пълният израз е “Natale di Roma”.

Откъде знаем коя е датата на основаване на Рим?

Историята за основаването на града е разказана от писателя Тит Ливий (Livy), който я разказва в книгата си Ab Urbe Condita – монументална историческа книга в 142 тома, в която се разказва за Рим от основаването му до I в. пр. н. е., когато Тит Ливий пише.

В книгата си Тит Ливий разказва историята на основаването на Рим по следния начин.

Предците на Рим са дошли в Италия от Троя (според Тит Ливий). В митологични времена гърците завладяват Троя с хитрост (троянския кон) и принуждават жителите на града да избягат в далечни земи.

Един от Енеите, син на богинята Венера и смъртен, Анхисес, дошъл на италианското крайбрежие и се заселил в областта Лацио на юг от Рим.

Твърди се, че тук Еней се оженил за Лавиния, дъщерята на местния цар, и след това основал град Лавинио, а синът му Асканио по-късно основал град Алба Лонга.

Именно кралят на Алба Лонга е предизвикал събитията, довели до основаването на Рим.

През IX в. пр.н.е. борба за власт довежда до падането на Нумитор, легитимния цар на Алба Лонга, а брат му Амулий получава властта като убива брат си.

Амулий се опасява, че позициите му могат да бъдат оспорени, и принуждава племенницата си Рея Силвия да остане девица, за да не роди деца, които могат да поискат да си върнат трона един ден.

Но съдбата имала други планове.

Бог Марс се влюбил в Рея Силвия и тя забременяла с двама полубожествени близнаци, които щели да бъдат наречени Ромул и Рем.

Когато близнаците се родили, Амулий заповядал да ги убият, но вместо това Рея Силвия ги сложила в кошница и ги пуснала по водите на река Тибър с надеждата, че ще бъдат намерени и спасени.

Една вълчица ги намерила и сегрижела за тях като за свои чеда.

След това близнаците били намерени от овчар на име Фаустол и израснали в семейството му.

Когато станали възрастни, те отмъстили на Амулий и започнали да основават свой град, но не могли да се съгласят за местоположението му.

Според легендата Ромул искал да основе града на Палатинския хълм, а Рем – на близкия хълм (вероятно Авентинския хълм) и не могли да постигнат съгласие.

Затова решили и двамата да изберат своя хълм и да изчакат божествен знак под формата на прелитане на ято птици, което било характерно за етруските времена.

Ромул видял 12 птици, а Рем – 6, така че Ромул се смятал за победител. Той отбелязал района, където щял да бъде неговият град, и казал, че ще убие всеки, който не е съгласен с него.

Рем обаче твърдял, че пръв е видял птиците, макар и в по-малък брой, и затова отказал да признае победата на Ромул.

Въпреки че били братя, Ромул убил Рем и станал първият цар на Рим.

Символите в историята на основаването на Рим

Легендата за основаването на Рим е изпълнена със символи, някои от които са характерни и за други легендарни раждания (божественият родител, кошницата в реката, осиновителното семейство и убийството на собствения брат).

Важен аспект на тази легенда обаче, който римляните много добре са осъзнавали, е, че град Рим е свързан с две от най-мощните сили във вселената: войната и любовта.

Война, защото бащата на Ромул и Рем е Марс, богът на войната или, с по-широка символика, богът на разрушението и следователно на възраждането, както и на силата и властта

Любовта, защото Еней е син на Венера, богинята на любовта и следователно на живота, плодородието и новия живот

Вълчицата, която кърми близнаците, и днес е символ на град Рим. Можете да научите всичко за нея и къде можете да видите най-известните ѝ изображения в тази статия за вълчицата на Рим.

Интересен факт! Тази легенда свързва раждането на Рим с двама от най-важните римски богове: Венера и Марс. Поради това тя била особено скъпа на Август, първия император на Рим, който твърдял, че е новият Ромул. Легендата е отбелязана в Енеида, написана от Вергилий и посветена на Август.

Как Рим празнува своя рожден ден? Празненства в Рим на 21 Април

Рим празнува деня на своето раждане с няколко събития, които се провеждат в различни части на града.

По традиция има парад на площад Венеция и Виа дей Фори Империали и игри в Циркус Максимус, както и пълен календар с представления в центъра на града и на Капитолийския хълм.

Събитията за 21 април 2023 г. все още не са обявени.

Обикновено, ако сте в Рим на 21 април, можете да се насладите на тези събития, но и да посетите Общинските музеи на Рим, които са безплатни на този ден.

Полезни ресурси за посещение на Рим през Април: Какво да правим в Рим през Април и Рим през Април – списък с неща за опаковане.