Накратко, на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете за катакомбите в Рим: какво представляват, къде се намират, кои са най-добрите катакомби за посещение и как да резервирате обиколка.

Катакомбите са една от най-завладяващите подземни атракции в Рим.

Катакомбите в Рим са раннохристиянски гробища, датиращи от първите дни на християнството в Римската империя.

Те се обширна мрежа от подземни тунели и са един от най-завладяващите древни християнски обекти в града.

В Рим има няколко катакомби, като всички те са прекрасни по различни причини.

В този пътеводител споделям забавни и любопитни факти за катакомбите в Рим и съвети, за да планирате посещението си.

В катакомбите не е позволено да се снима, затова и трудно ще намерите снимки как изглеждат отвътре, което пък е още една причина да  искате да ги посетите – ще видите нещо, което повечето хора, които посещават италианската столица никога няма да видят. .

Какво представляват катакомбите в Рим?

Катакомбите в Рим са подземни раннохристиянски гробища. Те датират от II в. сл. н. е. и се използват до V в. Изкопани са в туфа – вулканична скала, характерна за Централна Италия

Катакомбите се простират на няколко километра. Само катакомбите на Свети Каликст са дълги над 20 км!

Катакомбите са разположени на няколко етажа и достигат дълбочина над 20 м под земята.

В катакомбите на Рим се съхраняват останките на много светци, мъченици и папи.

Катакомбите са изоставени през Средновековието и са открити отново по време на Ренесанса (XVI в.), а през XIX в. са частично реставрирани и направени достъпни за посетители.

В Рим има много катакомбни комплекси, но само някои от тях са отворени за посетители и посещенията в тях са само с екскурзовод.

Как да посетите катакомбите в Рим?

В момента в Рим има пет катакомби, които са отворени за посетители и се управляват от организации, предлагащи обиколки с екскурзовод и предварителната резервация е задължителна.

Необходимо е да знаете: достъпът до катакомбите се осъществява по стръмни стъпала, които не са подходящи за хора с двигателни увреждания. Поради подземния характер на обекта, в катакомбите винаги е студено: носете си шал дори в разгара на лятото! Вижте повече съвети за това какво да облечете за посещението си в края на тази страница.

Катакомбите на Свети Каликст – Препоръчителни за Първо Посещение

Катакомбите на Свети Каликст (Catacombe di San Callisto) са най-големите в Рим и най-посещаваните.

Те се намират по протежение на Виа Апия, в район с няколко други значими забележителности като църквата Quo Vadis и древноримските гробници.

Те се управляват от Ватикана чрез Религиозната конгрегация на салезианите Дон Боско.

Предлагат се обиколки с екскурзовод на няколко езика; можете да резервирате онлайн тук.

Обиколката е отлична и считам, че е най-информативната, от всички на които съм била досега.

Ето защо препоръчвам тази обиколка като избор за първо посещение на катакомбите. Съяо така тази обиколката е подходяща за деца (от училищна възраст нагоре).

Катакомбите на Свети Каликст датират от II в. сл. н. е. и са един от най-важните християнски обекти в Рим.

В тях са закопани над половин милион християни, а сред първите погребани там са Света Чечилия и много папи. По тази причина тези катакомби поякога са наричани “Малкият Ватикан”.

Най-забележителните неща в катакомбите на Свети Каликст са самите тунели, зашеметяващата статуя на Света Сесилия, древните фрески в някои от най-богатите параклиси и впечатляващият Малък Ватикан, който е много специално място за християните.

Посещението на катакомбите на Свети Каликст продължава около 45 минути и включва беседа, която обяснява какво представляват катакомбите и как са възникнали, и разходка из тунелите.

Катакомбите на Свети Себастиан

Катакомбите на Свети Себастиан също се намират на Виа Апия, само на кратко разстояние от тези на Свети Каликст.

Те са едни от най-древните катакомби в Рим и са прекрасни най-вече заради красивите фрески, които все още украсяват камерата, известна като кабината на Йона, датираща от IV в. сл.

Катакомбите на Свети Себастиан първоначално са езическо гробище и се превръщат в християнски гробища през II в., когато са посветени на Свети Петър и Свети Павел.

Катокамбите дължат името си на Свети Себастиан, който умира мъченически в Рим и чиито останки са пренесени тук от матрона Луцина, която видяла светеца в сън и се почувствала призвана да го погребе подобаващо на това място.

Можете да посетите катакомбите на Свети Себастиан с помощта на екскурзовод. Можете да резервирате обиколката си тук.

Катакомби на Присила

Катакомбите на Присила се намират в северната част на Рим, близо до Виа Салария, и са уникални, тъй като в тях се намира първото в историята изображение на Дева Мария.

Фреската представя Мария с Младенеца Христос в скута ѝ и датира от IV в. сл.

Достъпът до тези катакомби е възможен само с екскурзовод.

Препоръчвам посещението на катакомбите най-вече на посетители с религиозни интереси, на любители на християнското изкуство и на семейства с деца, тъй като се намират до големия парк на Вила Ада.

Катакомбите на Домитила

Катакомбите на Домитила се намират на Виа Ардеатина, в южната част на Рим. Тунелите са на четири нива и са с дължина над 17 км. Смята се, че там са погебани над 150 000 християни.

Те са най-известни с това, че са мястото, където са били погребани свети Нерей и Ахилпрез IV в. от н.е.. В катакомбите на Домитила също така се намира и уникален обект – базилика, която частично е под земята.

Достъпът е само с предварително резервирана частна обиколка. Можете да запазите билета си, като се свържете директно с офиса на катакомбите тук.

Катакомбите на Санта Аниезе

Катакомбите на Света Агнеса се намират под зашеметяващия християнски комплекс на базиликата “Света Агнеса” и мавзолея на Костанца, в северната част на Рим.

Катакомбите носят името на Света Агнеса, чиито мощи са в църквата Сант’Агнезе ин Агоне на площад Навона.

Тези катакомби са по-слабо посещавани от другите в Рим; въпреки това са интересни, особено ако го съчетаете посещение на църквите Sant’ Agnese и Christ of Santa Costanza, които са рядък пример за кръгли църкви в Рим.

Можете да организирате обиколка на катакомбите, като се свържете с енорийската служба тук.

Посещение на катакомбите в Рим с Деца

Катакомбите са интересен обект за деца, но поради естеството на забележителността и логистиката на достъпа до нея, те могат да представляват предизвикателство за семействата с малки деца.

Въз основа на моя опит при посещението на римските катакомби с деца смятам, че е важно да знаете следните неща.

Катакомбите не са подходящи за детски колички: достъпът до тях се осъществява по стръмни стъпала, а поради влажността в тунелите те могат да бъдат хлъзгави.

Ако възнамерявате да посетите катакомбите с бебе, бебешката количка и подходящите обувки са от съществено значение.

Освен това винаги се дръжте за парапетите, когато слизате надолу, тъй като е много лесно да се подхлъзнете!

Не препоръчвам да посещавате катакомбите с малко дете: въпреки че е технически възможно, от първостепенно значение е то да не се отделя от вас.

Да се изгубите тук е много лесно (тунелите са над 20 км). Въпреки, че са взети мерки за безопасност, не е желателно да рискувате!

Освен това катакомбите по принцип не представляват интерес за малки деца, тъй като няма нищо, което да могат да докоснат. Единственото забавно нещо за тях е ехото, което пък не е забавно на другите присъстващи.

Децата от начална училищна възраст и нагоре вероятно ще харесат катакомбите: подземните тунели и историята на мястото вероятно ще предизвикат вниманието и любопитството им.

Препоръчвам ви обаче да вземете предвид, че това са гробища и че ще чуете истории за ужасни смъртни случаи и ще видите гробове на бебета и деца.

Това може да бъде или да не бъде проблем за вашите деца, но според мен е важно да бъдете подготвени.

Гробът на малко дете, дори да е много древен, е единственото нещо, което дъщеря ми запомни най-много от цялото преживяване. Затова предварителната подготовката е от ключово значение.

Вярвам, че катакомбите са фантастичен обект за посещение в Рим с тийнейджъри.

Тези, които препоръчвам за посещение с тях, са катакомбите на Свети Калист, които можете да комбинирате с разходка с велосипед по Виа Апия.

Още интересни факти за катакомбите в Рим

Катакомбите на Рим са раннохристиянски подземни гробища.

Според Ватикана християнските катакомби започват да се изграждат по времето на папа Зефирин (199-217 г.).

За да отговори на нарастващата нужда от сигурно място за погребване на християните, той възлага на бъдещия папа Каликст задачата да управлява гробищата на Виа Апия и да ги превърне в християнско гробище, способно да приема останките на папите и на съмишлениците им.

С течение на времето гробището се разраства и се превръща в огромен подземен град за мъртвите.

Същата концепция се възпроизвежда в няколко района на Рим, така че сега можем да посетим няколко катакомби в различни части на града.

От какво са изградени катакомбите в Рим?

Катакомбите са изкопани във вид камък, който е типичен за Централна Италия и се нарича туфа.

Този материал е много мек, когато е под земята, но става много здрав и устойчив, след като бъде изложен на въздух.

Тази особеност означава, че копачите (на латински: fossores) са можели ефективно да изкопават дълги тунели и гробове, които след завършването си са били здрави и са издържали проверката на времето.

Първоначално гробниците са приличали на съвременното гробище; с нарастването на нуждата от пространство копачите са слизали все по на дълбоко, добавяйки все повече и повече коридори.

Най-големите катакомби в Рим са над 4 етажа надолу под земята, като на всеки етаж има по няколко реда погребални ниши от всяка страна на стените и множество камери.

Как изглеждат катакомбите?

Моля, обърнете внимание: снимането в катакомбите не е разрешено.

Катакомбите представляват мрежа от дълги подземни тунели.

В тях се влиза по доста стръмни стълбища, които ви водят на няколко етажа под земята и се разпростират като високи, виещи се коридори.

По стените им са издълбани прорези, в които може да се побере лежащо тяло. Във всяка стена има по няколко ниши, една върху друга, за да може да се използва цялото възможно пространство.

Всеки отвор е бил покрит с погребален камък и е имал място за малка лампа с маслена лампичка за осветление.

Докато вървите по коридорите, ще се натъкнете на параклиси и по-големи камери.

Те са принадлежали на най-богатите семейства, или, в случая с катакомбите на Свети Каликст са били погребален параклис за папите.

Като цяло катакомбите приличат на подземен град, с улици (коридори), кръстовища (мрежата е огромна) и смесица от по-екставагантни и по-скромни домове.

Често Задавани Въпроси за Ринските Катакомби

Какво означава “катакомби”?

Думата “катакомби” идва от елитарното ad catacumbas, което на свой ред изглежда идва от гръцкия израз kata koumbas = при/според пещерите.

Колко тъмни са катакомбите? Мога ли да ги посетя, ако страдам от клаустрофобия?

Тъй като са под земята, в катакомбите няма естествена светлина.

В момента достъпните за посетители зони са осветени с електрическо осветление, но в миналото единствените източници на светлина са били малките погребални лампи и факли.

Катакомбите не са за вас ако страдате от клаустрофобия, но понеже са добре осветени и проветриви, цялостното усещане не е твърде потискащо.

Какво да облечете, за да посетите катакомбите в Рим?

Имате нужда ос следното, за да посетите катакомбите в Рим: шал или жилетка и удобни обувки за ходене.

Шалът или жилетката е от съществено значение през всички сезони: катакомбите са студени и поддържат температура от около 16C градуса, независимо от температурата навън.

При последното ни посещение навън беше 35 градуса целзий, а вътре – 16 градуса по целзий. Уверете се, че имате със себе си дреха, който лесно можете да облечете/съблечете!

По отношение на обувките ви препоръчвам да изберете удобни обувки с гумена подметка: това е, за да не се изморяват краката ви при дългото ходене, а също и за да ви осигури допълнително сцепление със стъпалата. Избягвайте джапанките на всяка цена.