Накратко: Нашият тази страница ще намерите практически съвети за посещението на Колизеума с деца, най-добрите билети за достъп до Колизеума за семейства и откъде да ги купите, както и идеи за забавление на децата.

За много деца посещението на Колизеума е най-очакваната част от пътуването до Рим и той никога не разочарова.

Колизеумът е толкова величествен, колкото може да се очаква, и няма значение колко пъти го виждате, той винаги спира духа ви.

Аз знам това добре, защото минавах покрай Колизеума на път за работа всеки ден и всяка сутрин и вечер въздухът пулсът ми се забързваше от гледката. Да, Колизеумът е толкова красив.

Разглеждането на Колизеума отвън е ок, но горещо препоръчвам да го посетите и отвътре, дори с малки деца.

Арената е впечатляваща и има какво да се научи от обиколка на Колизеума с екскурзовод.

Посещението на Колизеума с деца е чудесен начин да ги накарате да научат за Древения Рим и за някои аспекти на римското ежедневие, които не се преподават в училищата, но са важни да се знаят.

Посещавал съм Колизеума много пъти, с деца и без тях, и се стремя да го посещавам редовно, когато се отварят нови части за достъп на туристи или се предлагат нови обиколки.

Правила за достъп до Колизеума през 2022 г.

През 2022 г. са въведени извънредни мерки за безопасен достъп до Колизеума. Те могат да включват задължителното използване на маски FFP2 и притежаването на карта за ваксинация/отрицателен тест.

Моля, запознайте се с правилата за достъп, посочени от доставчика на билети, и ги спазвайте, за да избегнете разочарование.

Официалните правила за използване на маски и пропуски в Италия може да намерите тук.

Colosseum or Coliseum?

Преди да започнем с нашите съвети за посещение на Колизеума със семейството, искам само да спомена нещо по отношение на изписването на Колизеума. В интернет често ще видите Колизеума да се изписва като Colosseum или Coliseum, но двете думи имат различно значение.

Colosseum е сграда в Рим, получила името си от колосалната статуя на Нерон, която се е намирала до нея.

Coliseum, от друга страна, е името, дадено на съвременните арени и спортни стадиони с елипсовидна форма.

Така че в Рим нямате coliseum, но имате Colosseum-a 🙂

Практически съвети за посещение на Колизеума с деца

1. Резервирайте билети за посещение на Колизеума с деца, колкото се може по-рано. Колизеумът се посещава от голям брой туристи всеки ден и билетите се разпродават бързо.

Горещо ви препоръчвам да резервирате билети за Колизеума веднага щом знаете със сигурност, че ще бъдете в Рим, а в краен случай поне няколко седмици преди предпочитаната от вас дата.

Системата за резервация на билети за вход в Колизеума, които трябва да знаете!

Колко рано можете да резервирате билета си за Колизеума зависи от билета / обиколката, която сте избрали.

По-евтиният билет на Coopculture, който купувате директно от Колизеума, обикновено се предлага само един месец преди деня на резервацията ви.

Казвам “обикновено”, тъй като те постоянно променят правилата си. С тях се работи трудно, все едно, че продажбата на билети и обслужването на туристи, които искат да посетят Колизеума, не е единственото и най-важно нещо, което трябва да правят.  Ако може да преживеете това, тогава ви чака едно незабравимо посещение на Колизеума с деца на цена, която няма да намерите никъде другаде. Затова съветът ми е – заредете с търпение при резервацията!

Частните доставчици на билети за посещение не Колизеума с деца понякога са в състояние да предложат билети много по-рано във времето. Това е част от причините, поради която тези билети струват повече. Ако имате конкретни дати, на които искате да посетите Колизеума със семейството си, това често е най-добрият вариант.

>>> Можете да прочетете цялата ми статия за най-добрите варианти на билети за Колизеума тук. <<<

2. Купете си билети, които включват обиколка на Колизема с екскурзовод (или поне с аудиогид). Вярвам, че можете да видите по-голямата част от Рим без екскурзовод, но Колизеумът е изключение.

Защо? Защото има толкова много история в него, но за да разберете какво виждате, трябва да имате някой с вас, който да ви напътства, тъй като информационните табла вътре в него са малко на брой, а информацията на тях – оскъдна.

Ако допълнителната сума за екскурзовод не е нещо, за което искате да платите, може да се възползвате от безплатните аудиогидове, коитосе предлагат от самия Колизеум.

Те се наричат:

  • Parco Colosseo
  • Y & Co

Можете да ги изтеглите безплатно от магазина за приложения на телефона си: Горещо ви препоръчвам да го направите преди посещението си, за да не разчитате на нестабилния wi-fi в района.

Ако предпочетете екскурзовод, най-добрите обиколки на Колизеума с екскурзовод за семейства са (вижте също таблицата по-долу):

Обиколка на Колизеума с достъп до подземния етаж от Coopculture: това е много изгоден вариант, тъй като обиколката се предлага от самият Колизеум – Coopculture.

Нека не ви притеснява това, че официално тази обиколка на Колизеума не е “за деца”, защото е подходяща за всички възрасти.

Когато ние отидохме, екскурзоводът винаги полагаше допълнителни усилия, за да изведе децата ни напред и да им даде възможност да видят интересните места и да задават въпроси първи.

Това е чудесна обиколка на Колизеума за семейства с ограничен бюджет или с деца, които са щастливи да следват екскурзовода без допълнителни помощни средства като iPad.

Семействата с деца в начална училищна възраст, които искат обиколка, специфична за тази възраст и по-интерактивна, трябва да разгледат специализирана семейна обиколка.

Те могат да включват iPad-и и други помощни средства за обучение, които помагат на децата да си представят Колизеума такъв, какъвто е бил, и поставят децата в центъра на учебния процес, което може да допринесе много за тяхното приобщаване към мястото.

Тези, които препоръчвам, са:

Частна обиколка на Колизеума с екскурзовод от LivTours, която е направена като “търсене на съкровища” от децата, предлагана от една от най-добрите компании за организиране на събития за семейства в Италия.

Семейна обиколка на Колизеума и Древния Рим за деца от Raphael Kids Tours of Rome: това е още една чудесна възможност за семейства с деца, които искат обиколка на Колизеума с екскурзовод, който поставя децата в центъра на преживяването.

Обиколки на Колизеума с гладиатори за семейства от Grey Line: още една чудесна възможност за групови обиколки за семейства с деца с екскурзоводи, които поставят децата ви в центъра на преживяването. Провеждат се в по-големи групи от споменатите по-горе, затова и цената е по-ниска.

Най-добрите билети за Колизеума за семейства + най-добрите семейни обиколки на Колизеума

Има толкова много възможности за билети и обиколки на Колизеума, че изборът на правилната може да е много труден.

За да ви помогна в избора, подготвих списък с най-добрите билети за Колизеума и обиколки за семейства с деца, на които съм попадала.

1. Стандартен билет за достъп до Колизеум и Римския Форум. Това, което ми харесва е ниската цена (всъщност по-евтини билети за Колизеума от тези няма да намерите). Това, което не харесвам е, че ако не използвате билетите на определената дата губите парите, които сте платили за тях, или ще трябва да доплатите за различен ден и час.  Тези билети са чудесна възможно за семейства с ограничен бюджет с ограничен бюджет, които нямат нищо против да ползват аудиогид (безплатен).

2. Този билет ви позволява да посетите арената и подземната част на Колизеума с екскурзовод. Този билет има същите предимства и недостатъци като този по-форе.

3. Билет за достъп до арената и подземната част на Колизеума с екскурзовод. Добра цена, подходящи са за деца. Ако не използвате билете си в определения ден и час няма да може да получите парите си обратно.  Този тип билет е подходящ за семейства с деца и с ограничен бюджет, които нямат против стандартна обиколка с екскурзовод.

4. Билет за обиколка на Колизеума за деца с “търсене на съкровища” от LivTour.  Обиколка с екскурзовод, която не е евтина, но преживяването си струва цената, която ще платите.

5. Билет за обиколка на Колизеума за деца с от Raphael Kids Tours. Обиколка на Колизеума е направена така, че да е интересна на децата. Екскурзоводите са страхотни и цената го отразява това.

6. Билет за обиколка на подземната част на Колизеума, Римския форум и Палатинския хълм от Civitatis с екскурзовод. Добра алтернатива за разглеждане на подземната зона, когато директните билети са разпродадени, средна ценова категория. Подходяща за деца, но не е специално за деца. Тези билети са перфектни за семейства, които не искат да пропуснат подземната част на Колизеума, но не могат да си купят билети директно от компанията, която управлява Колизеума.

Кое е най-доброто време за посещение на Колизеума с деца?

Когато резервирате билети за Колизеума, ви препоръчвам да изберете едно от следните времена:

1. През зимата изберете средата на деня: Аз отидох в 13:00 ч. и беше чудесно, тъй като слънцето беше достатъчно високо, за да nи стопли (искате го, особено ако посещавате подземната част, където става доста хладно).

2. През останалите сезони изберете ранна сутрин или с по-големи деца – вечерна обиколка. В натоварените и горещи сезони в Колизеума има прекалено много туристи, което прави цялото преживяване много по-изморително и изтощително.

Ето и още няколко съвета, които да направят посещението ви на Колизеума с деца по-приятно:

1. Оставете детската количка вкъщи

Колизеумът е достъпен за детски колички, но не е лесно да се посети с такава, заради тълпите. Ако имате възможност, вместо това изберете носилка.

Ако не можете да оставите количката вкъщи, не се притеснявайте: вътре има асансьори в повечето части на Колизеума. Голямото изключение е най-горното ниво: в този случай ще трябва да сгънете количката и да я вдигнете на раменете си.

Също така, оставете обемистите чанти за преповиване на детето ви вкъщи. От съображения за сигурност в Колизеума не се допуска влизане с обемисти раници и чанти.

Обикновените чанти не са проблем, но големите, препълнени с вещи, могат да бъдат. Въпреки че служителите по сигурността там са много разумни, когато става въпрос за нуждите на децата, избягвайте да пълните чантата за преповиване прекалено много, за да избегнете проблеми, и бъдете готови да я отворите за проверка на сигурността при влизане в Колизеума.

2. Носете подходящи за терена обувки

За влизане в Колизеума няма дрескод (за разлика от Ватикана, където има такъв поради религиозния му характер), но от практически съображения е добре да се уверите, че сте обути с усобни обувки за ходене.

Макар че теренът тук не е труден за ходене, вътре в Колизеума има много стъпала и се изисква много стоене: удобните обувки за вас и децата ще ви помогнат много.

3. Вземете си храна

Около Колизеума има няколко бара и кафенета, но цената на храната в повечето от тях е безумно висока поради близостта им до Колизеума.

С деца ми е по-лесно да си нося закуски: макар че не можете да ядете в Колизеума, можете да отидете в парка пред точно пред него и да си направите малък пикник, а и разглеждането на забележителности с деца е по-добро с пълен стомах!

4. Вземете си бутилка за вода

В Колизеума има чешми с вода за пиене както вътре, така и отвън. Носете си бутилка, за да можете да я напълните безплатно.

5. Вземете малко пари в брой

След като имате билети, няма да имате нужда от допълнителни пари в брой в Колизеума, но може да искате да имате под ръка дребни за обществените тоалетни точно отвън. Те се обслужват от хора и са добре поддържани, но се заплаща такса от 1 евро.

Моля, обърнете внимание: в началото на 2022 г. външните тоалетни не бяха достъпни. Препоръчвам ви да използвате съоръженията в някое от близките кафенета – купуването на кафе или пакет дъвки ви прави клиент и като такъв имате право да използвате тоалетните им.

В Колизеума има и магазин за сувенири, в който се продават доста интересни неща за деца, така че ако искате да купите на децата си нещо, може да ви е от полза да имате пари в брой (една приятелка взе за сина си комплект за археолози, наистина забавен!)

6. Купете си книга “тогава и сега”

Колизеумът е невероятен за разглеждане архитектурен паметник, но прави още по-голямо впечатление на децата, когато го видят как е изглеждал по времето на своето величие.

Любимият ми начин да накарам децата да кажат “уау” е да им покажа цветни реконструкции на Колизеума във вида, в който е бил някога. Специализирани книги за него можете да си купите в много книжарници в Рим.

7. Започнете разглеждането на Колизеума отвън

След като вече имате билети за Колизеума, може да ви се прииска веднага да влезете вътре, но не го правете. Отделете време, за да разгледате външната част първо вие и децата ви.

Външната страна на Колизеума има невероятни истории. Знаете ли, че на мястото на Колизеума е имало голямо езеро? И че до него се е издигала колосална статуя на Нерон, която се е виждала от целия град (все още можете да видите къде е била основата). А какво ще кажете за дупките: можете ли да предположите защо има толкова много такива по мрамора на Колизеума?

Тези и други забавни факти ще помогнат на децата да се запознаят с Колизеума и ще накарат мястото да оживее още преди да влезете вътре.

8. Внимавайте с “гладиаторите”, които позират за снимки

В продължение на много години пред Колизеума имаше актьори, облечени в гладиаторски костюми, които взимаха безбожни пари за снимка.

Тази практика вече е незаконна в Рим и не би трябвало да имате проблеми с нея, но тъй като гладиаторите са привлекателна гледка за децата, уверете се, че ако има такива в близост, няма да попаднете в капана да ги снимате и да бъдете накарани да платите малко състояние за снимките от местните “гладиатори”.

9. Посетете подземното ниво на Колизеума

Най-интересната за посещение част от Колизеума с деца според мен е подземното ниво. Това е мястото, където се е съхранявал целият реквизит за представленията и където можете да научите повече за частта, която е оставала скрита от погледите на обикновените посетители.

Днес можете да видите дори асансьора, който са използвали, за да вдигнат животните до арената! Представете си групи мъже, които дърпат въжета, за да вдигнат слон или лъв до арената на Колизеума! Можете да видите реконструкция на асансьора, ако посетите подземната част, и тя е наистина впечатляваща

Добре е да знаете, че билети за подземната зона се купуват трудно, тъй като достъпът до тези археологически разкопки е ограничен. Горещо ви препоръчвам да не обещавате на децата си достъп до тази част, докато не си осигурите място!

10. Не пропускайте белведере

Ако подземието е най-добрата част на Колизеума за децата от гледна точка на обучението, то най-впечатляващата част от гледна точка на външния вид е белведерето.

Много високо и предлагащо невероятна гледка, то вероятно ще се хареса на децата дори само заради височината, но е и чудесно място за запознаване с разположението на Рим: оттук се вижда близкият форум, а в далечината – Свети Петър.

Моля, обърнете внимание, че най-горното ниво на Колизея не винаги е достъпно. Въпреки това, направете съзнателно усилие да се изкачите до най-високото ниво, което е отворено в деня на посещението ви: гледката е зашеметяваща така или иначе!

11. Бъдете готови за кървави истории

Колизеумът често привлича вниманието на децата заради историите за гладиатори и това трябва да се спомене, в случай че имате чувствителни деца.

По-голямата част от фактите и историите за Колизеума всъщност не са свързани с битките и кървавите подробности за тях. Всъщност обиколката на Колизеума ни учи, че гладиаторите не са се биели до смърт и не всички представления е трябвало да завършват с кървава баня.

Въпреки това Колизеумът е бил място на смъртта и някои от историите, които ще видите тук, са обезпокоителни (тук са се извършвали екзекуции, а римляните не са се стремели към бързи и безболезнени такива).

Смятам, че е важно да знаете това, в случай че имате чувствително или малко дете. За щастие е лесно да отклоните вниманието на детето си за миг, когато става въпрос за тези части от обиколката.

Трябва ли да посетите Колизеума и Римския Форум или само единият е достатъчен?

Колизеумът и Риският Форум са един до друг и билетите за единия позволяват достъп и до втория.

Обикновено Колизеумът привлича най-много вниманието на децата, но горещо ви препоръчвам да отделите време и за посещение на форума и по-специално на Палатинския Форум. Вземете аудиогид, тъй като там няма информационни табла.

>>> Можете да намерите тук моят пътеводител за Римския форум и Палатинския хълм<<<

Колко време ви е необходимо, за да посетите Колизеума с деца?

Стандартното посещение на Колизеума трае по-малко от 2 часа и около 3 часа, ако изберете семейна обиколка, която включва и обиколка на форума.

Лично аз смятам, че ви е необходима цяла сутрин, за да разгледате двете забележителности, и трябва да се приготвите за много ходене.

Други неща, които трябва да знаете за посещението на Колизеума с деца

1. Транспорт

Най-добрият начин да стигнете до Колизеума е с обществен транспорт: метрото спира точно пред него, а децата путъват безплатно. Това е лесен и икономичен начин да започнете посещението си.

Колизеумът се намира в центъра на съвременния Рим и не е необходимо да планирате еднодневна екскурзия до него. Ако сте отседнали в центъра на града, може да успеете да стигнете до него пеша.

2. Цена и работно време

Деца под 18 години влизат безплатно

Колизеумът е отворен почти всеки ден от 9 ч. сутринта до един час преди залез слънце, което обикновено означава

08.30 ч. – 16.30 ч.: от Ноември до 15 Февруари
08.30-17.00 ч.: от 16 Февруари до 15 Март
08.30 ч. – 17.30 ч.: от 16 Март до последната събота на Март
08.30 – 19.15 ч.: от последната Събота на март до 31 Август
08.30 ч. – 19.00 ч.: от 1 Септември до 30 Септември
08.30 ч. – 18.30 ч.: от 1 Октомври до последната събота на Октомври

Колизеумът е безплатен за посещение през първата неделя на всеки месец. Колизеумът е затворен на Коледа (25 декември), Нова година (1 януари) и Деня на труда (1 май).

От съображения за сигурност на входа ще бъдете помолени да отворите чантите си и да преминете през метален детектор.

Какво да вземете със себе си, когато посещавате Колизеума с деца?

  • Обувки с нехлъзгаща се подметка
  • Бебешка количка
  • Облекло, подходящо за времето (шапка против слънце през лятото, подходящо зимно облекло през зимата)
  • Малка чанта, с която лесно да преминавате през проверките за сигурност
  • Закуски и вода за навън
  • Пари за тоалетните навън и за покупката на сувенири
  • Пари за покупка на книга с цветни реставрации на Колизеума

Надявам се, че това кратко ръководство за посещение на Колизеума с деца ви е било полезно.