Накратко: на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете, ако планирате да посетите Колизеума в Рим през нощта – от това откъде да купите билето до какво да очаквате, както и няколко практически съвети, които ще направят посещението ви още по-приятно.

Има само едно нещо, което е по-вълнуващо от посещението на Колизеума, това е посещението на Колизеума през нощта!

За няколко месеца всяка година римският Колизеум отваря вратите си за туристи след залез слънце.

Преживяването е вълшебно: под очарованието на лятното небе на Рим посетителите на Колизеума се чувстват пренесени в друго време и научават интересни факти от историята на този невероятен архитектурен паметник с помоща на местен екскурзовод и с тях посещават подземната част на Колизеума, виждат входа за гладиатори и стъпват на арената.

Това пътешествие ги отвежда от кървавите подземия на амфитеатъра до зоната за сядане на открито, където императорът, неговите приближени, както и обикновените римляни се събирали, за да гледат прочутите надпревари представления.

Посещавал съм Колизеума много пъти и горещо препоръчвам това нощно преживяване.

Макар че обиколката не обхваща целия паметник, обикалянето на подземните коридори и откритите пространства кара мястото да оживее и предлага фантастични възможности за снимки, както и за научаване на нови и интересни факти от онова далечно време.

Независимо дали вече сте били в Колизеуме или планирате първо посещение, горещо ви препоръчвам да се опитате да си купите билет за нощно посещение: това е преживяване, което ще запамните завинаги!

Дати и Цени на Билети за Обиколка на Колизеума Вечер

Вечерните обиколки на Колизеума се наричат “Luna sul Colosseo” (луна над Колизеума). Те се провеждат всяка година през летния и есенния сезон от Четвъртък до Събота. През 2022 тези дати са:

 • Дати: 20 май 2022 г. – 31 декември 2022 г.
 • Продължителност: 1 час

Билетите се продават единствено oт Колизеума и са на следната цена:

 • Възрастен (пълна тарифа) – 25,00 евро
 • Членове на ParCo (Parko Colosseo) – 22,00 евро
 • Намален билет за лица под 25 години – 20,00 евро
 • Безплатен достъп за деца под 6 години

Обикновено билетите се предлагат един месец предварително. Можете да купите билети от тук.

Моля, обърнете внимание: датите на посещение не могат да бъдат променяни и парите, които сте платили за билети не подлежат на възстановяване, ако решите да ги върнете

Нощна обиколка на Колизеума: какво да очаквате

Смятам, че най-добрият начин да споделя какво е усещането от нощната обиколка на Колизеума е да ви разкажа как премина нашето посещение.

Групата ни включваше мен и двете ми деца. Купихме билети преди около месец и започнахме обиколкатаси на Колизеума в 21,30 ч..

Пристигане, билети и проверка за сигурност

Пристигнахме в Колизеума около двадесет минути преди началото на нашата обиколка. Нямаше опашка, а любезен служител ни каза, че сме дошли твърде рано и да се върнем пет минути преди началото на обиколката.

Точно така и направихме: прекарахме времето в слушане на уличните музиканти и снимане на осветената арка на Константин (ако ви е любопитно, можете да прочетете тук всичко за Триумфалните арки в Рим) и пет минути преди началото на нашата обиколка се появихме отново на входа.

Пуснаха ни веднага и ни насочиха към проверките за сигурност, която отне миута само.

Едно от най-големите предимства на нощната обиколка на Колизеума е, че почти няма хора.

Затова успяхме да преминем през охраната бързо и направихме няколко прекрасни снимки на главния вход, без да има абсолютно никой!

След охраната ни показаха мястото за среща и екскурзоводът дойде да ни вземе от там и тръгнахме.

Спирка 1: Подземната Част на Колизеума

След кратко въведение нашият гид ни поведе към подземната част на Колизеума, къдетп за пореден път се убедих, че тази зона е най-завладяващата.

Подземната част на Колизеума представлява много тунели под арената, известена още като сцената, и е мястото, където се е случвало цялото задкулисно действие.

Тук можете да видите портата, през която гладиаторите са влизали на арената, зоната с клетките на животните и асансьорите, които са ги изкачвали до сцената.

Запознавате се и с някои елементи от структурата на Колизеума и научавате защо археолозите смятат, че Колизеумът някога е бил използван за морски битки.

Тунелите са се намирали под зоната на сцената и сигурно са били ужасни и потискащи. Сега обаче не е така. Разглеждането им може дори да се нарече романтично, защото всъщност се разхождате под открито небе.

Спирка 2: Йерусалимската Фреска

Всяка година преживяването “Колизеумът през нощта” се фокусира върху един аспект от историята на амфитеатъра. Тази година фокусът е върху историята на Колизеuma през XVII.

Колизеумът е построен през I век от н.е. и е използван до около VI век.

След това той има няколко превъплъщения, като при едно от тях е превърнат в църква.

Колизеумът е построен  от части с богатствата, дошли от превземането на Темпе в Йерусалим от Тит, а много късни източници (впоследствие доказани като погрешни) го споменават като място на мъченичество за християните.

Като начин за компенсация, през XVII в. се появява идеята да бъде превърнат в църква и наистина, сега в него могат да се видят останки от три различни християнски църкви

Свидетелство за това време е и фреската. Фреската представя Йерусалим като град, перфектно място за живеене и показва рисунки на храма, местата на Разпятието и други елементи като римски крепости.

Фреската оживява чрез светлини и прожекции и хвърля нова светлина върху историята на Колизеума, често свързвана само с годините на гладиаторските битки.

Спирка 3: Арената

Третата и последна спирка на нашата обиколка беше арената, известна още като зоната, на която са се провеждали битките и представленията, сцената.

Арената е много впечатляваща.

Заставайки на нея, се озовавате на сцена, над която се виждат 72 000 места. От нея можете да видите местата на публиката, да погледнете подземната зона отгоре и да си представите колко обезсърчително е трябвало да бъде за хората в нея.

На това място са се провеждали лов на животни, гладиаторски битки и изпълнение на смъртни присъди.

Арената е една от най-впечатляващите визуално части на Колизеума и е чудесно място за посещение с екскурзовод: гладиаторските битки са предизвикали въображението на мнозина и е интересно да научим как само част от това, което си мислим, че знаем, всъщност е вярно!

>>> Можете да придобиете бърза представа за това, което научихме, като прочетете тук нашето кратко обобщение на фактите за гладиаторите. <<<

Важно е да знаете: нощната обиколка не включва достъп горните нива на Колизеума и посещение на изложбата на втория етаж. За тази цел трябва да си купите билето за дневна обиколка.

Посещение на Колизеума през нощта с деца: съвети + какво трябва да се знае

Посетих Колизеума през нощта с децата си и забелязваме няколко други семейства.

Обиколката не е специално за деца; въпреки това ограничената продължителност (1 ч.) и любезният екскурзовод я направиха интересна и подходяща за тях.

По-малки деца може да сметнат обиколката за отегчителна – тя следва предварително организиран маршрут и не можете да се разхождате, така че имате време само за кратка почивка, ако детето ви стане неспокойно.

Също така е важно да знаете, че макар да можете да влезете с детска количка в Колизеума, тази конкретна обиколка не го позволяваше – едно семейство, което дойде с такава, трябваше да я остави на входа и да я вземе в края.

За по-големите деца обиколката е малко удоволствие: тъмнината и осветлението я направиха малко приключенска – идеална за деца от началното училище и тийнейджъри.

>>> Вижте тук всички наши съвети за посещение на Колизеума с деца<<<

Кое е По-Добротое Време за Посещение на Колизеума: През Нощта или През Деня?

Посещението на Колизеума през нощта е много по-различно от посещението през деня, затова се радвам, че успях да направя и двете.

Основните разлики, които трябва да се имат предвид, са:

 • Посещението на Колизеума през нощта е само с екскурзовод
 • Нощната обиколка на Колизеума включва подземната зона и арената, но не и втория етаж
 • Можете да посетите Колизеума през деня със или без екскурзовод
 • Дневното посещение на Колизеума често включва достъп до Форума. Нощното посещение не включва това.

Като се има предвид цялата горепосочена информация, препоръчвам ви да посетите Колизеума през нощта, ако:

 • сте в Рим през лятото и искате да избегнете горещината посред бял ден
 • Искате да посетите Колизеума с екскурзовод и нямате нищо против да пропуснете Форума
 • Вече сте разгледали Колизеума през деня и искате да го видите от различна гледна точка
 • Имате деца и тийнейджъри, на които може да им хареса приключенското усещане от вечерната обиколка

Причини да не посетите Колизеума през Нощта

Не ви препоръчвам да посещавате Колизеума през нощта: ta: , ако искате:

 • ако искате да се разхождате със собствено темпо
 • ако искате да разгледате горните етажи и изложбите на етаж 2
 • ако искате да разгледате и Форума (за него трябва да си купите отделен билет)
 • ако нощта е много студена
 • ако имате много малки деца

Практически Съвети за Посещение на Колизеума през Нощта

Обиколката на Колизеума изисква доста ходене пеша, затова препоръчвам:

 • Носете удобни обувки: подът на Колизеума често е неравен и добрите обувки за ходене или сандали са задължителни. Не ви трябват туристически обувки, но удобни сандали, маратонки или подобни обувки ще натоварят по малко краката ви. Избягвайте токчета.
 • През лятото се обличайте леко! Няма дрес код за Колизеума, а през лятото става горещо: не забравяйте да се облечете според времето.
 • През зимата се увийте! През зимата в Колизеума може да стане много студено: уверете се, че имате подходящо облекло и се обличате според времето
 • Вземете малки чанти: ограничете, доколкото е възможно, размера на багажа си. През нощта има по-малко хора, но обемистият багаж не е разрешен, тъй като може да представлява риск за сигурността. Нормален размер чанта за кръста или дневна раница може да побере всичко най-важно, от което имате нужда.
 • Когато правите резервация, изберете опцията “Отпечатване у дома”, за да можете да покажете билетите си на телефона си, без да е необходимо да ги разпечатвате на хартия и без да се налага да спирате на билетната каса.

Как да прескочите опашката при посещение на Колизеума през нощта

Всички билети за Колизеума през нощта са с времетраене, което означава, че няма опашка!

Трябва само да стигнете до входа няколко минути преди да дойде редът ви и ще бъдете пуснати без проблем. Моля, не плащайте допълнително за билети, които ви обещават, че ще прескочите опашката: няма нужда, тъй като няма опашка, която да бъде прескочена!

Надявам се, че този кратък преглед на нощната обиколка на Колизеума ви е харесал и ви е накарал да искате да го посетите.