Искате да посетите Колизеума, но не знаете какви билети да си купите и кои части да видите? Няма проблеми! В тази статия споделям най-добрите си съвети за посещение на тази известна римска забележителност и отговарям на въпроса “какъв е най-добрият начин да посетите Колизеума”?

Колизеумът е една от най-известните и посещавани забележителности в Рим.

Той се намира в центъра на съвременния град, наред с “посестримата” си Римския форум, и е едно от местата, където се стичат най-много туристи, почти по всяко време на деня и сезона.

Поради тази популярност, за да посетите Колизеума, е необходимо билетите ви да бъдат резервирани предварително. Също така от първостепенно значение да се появите в точното време, за да не загубите мястото си.

>>> Тъй като видовете билети, които се предлагат, са много и често са объркващи, съставих това ръководство, което отговаря на много от най-често срещаните въпроси за посещението на Колизеума в Рим. <<<

Най-добрите билети за Колизеума за 2023 г.

По-долу ще намерите списък с различни места, откъдето можете да закупите билети за Колиеума в Рим, продружени с коментарите ми за предимствата и недостатъците на всяко едно от тях.

  • Стандартеният билет за влизане в Колизеума, Римския форум, Палатинския хълм от Parco Colosseo/Coopculture. Закупуват се от билетна каса на Колизеума. С този билет имате достъп до първия и втория етаж на Колизеума, но нямате достъп до арената. Това е най-евтиният билет за посещение на Колизеума, който може да намерите. Недостатъкът му е, че ако не може да посетите Колизеума в определеното време, няма да бъдете допуснати да влезете и парите, които сте платили за билета няма да ви бъдат върнати. В момента този билет за достъп до Колизеума е достъпен за закупуване само 1 месец преди посещението ви
  • Билет за влизане в Колизеума, Римския форум и Палатинския хълм.  Този билет също се закупува от билетната каса на Колизеума. С него имате достъп освен до първия и втория етаж на Колизеума, така и до арената, но не можете да посетите подземията на Колизеума. за влизане от билетната каса на Колизеума, включващ достъп до арената (без метро). Също така в цената му е включен и достъп до SUPER sites във Форума. SUPER sites е акроним на Seven Unique Places to Experience in Rome или Седем Уникални Места в Рим, Които Да Посетите. Тези места са монументът Criptoportico neroniano, Палатинският Музей, дворецът на император Аугуст, къщата на Ливия, the House of Livia, подземието Aula Isiaca, храмът на Ромулус, и церквата Света Мария. Недостатъкътна този билет е, не може да получите парите си обратно, ако върнете билета.
  • Билет за пълно преживяване на Колизеума. С него имате достъп до първия и втория етаж на Колизеума, арената и подземията му. Също така в цената на билета е включено и посещение на Римския форум и Палатинския хълм. Билетът може да бъде закупен от билетна каса на Колизеума.  Цената на билета е отлична с оглед на това, какво е включено. Може да бъде закупен само месец преди датата на посещение. Други недостатъци са, че не може да бъде върнат. Също така бе включва и екскурзовод.
  • Билет за достъп до Подземията на Колизеума + обиколка с екскурзовод на английски есик. Както всички други билети по-горе с този билет имате също достъп до първия и втория етаж на Колизеума, арената, а също така и достъп до Палатинския хълм и Римския Форум. Билетите могат да се закупят от билетна каса на Колизеума. Недостатък на този билет е лошата му политика за анулиране.  Възможно е да бъде купен само 1 месец преди посещението. Това е моят избор на билет, когато посещавам Колизеума в Рим.
  • Билет за достъп до Колизеума (първият и вторият етаж и арената), Римския форум и Палатинския хълм. Този билет ви дава право да влезете в Колизеума с предимство. Продава се от GetYourGuide. Може да се резервира само 1 месец преди посещението ви. Без екскурзовод на живо
  • Полусамостоятелна обиколка на Колизеума (двата етажа, арената и подземията. Включва обиколка на Колизеяума екскурзовод. Този билет може да бъде резервиран няколко месеца предварително. Този билет е по-скъп от билетите само за достъп, и е наличен само в определени часове през деня.
  • Обиколка на Колизеума и Древния Рим с екскурзовод за семейства с деца.  Екскурзоводът е от от Kids Raphael (компания, която организира турове, които са интересни на децата).  Билетът на включва достъп до подземната зона на Колизеума.
  • Обиколка на Колизеума с Римски гладиатори – подходяща за семейства с деца. Това е обиколка с екскурзовод от GreyLine, включва основната зона (първият и вторият етаж) и арената на Колизеума, но не включва подземна зона
  • Обиколка на Колизеума под земята и арената + Форума и Палатинския хълм. Това е обиколка с екскурзовод от LivTours, включва подземната част на Колизеума и обиколка с екскурзовод на Форума/Палатинския хълм. Обиколките са за малка групи. Цената може да ви се стори висока, но преживяването си струва.

Заслужава ли си посещението на Колизеума в Рим?

Започвам ръководството си за посещение на Колизеума с въпрос, който може да изглежда излишен, но смятам за важен: наистина ли си струва цялата шумотевица около този паметник?

Отговорът ми на този въпрос е кратък и ясен: 100% да!

Колизеумът е прекрасен (и внушаващ респект с размерите си) исторически обект и посещението му е най-добрият начин да разберете повече за кървави гладиаторски битки, които са се провеждали на него преди хиляди години.

Вътрешността на Колизеума е красива, интересна, разнообразна, мечта за фотографите и вероятно ще е върховият момент на пътуването ви до Рим.

>>> Прочетете тук любимия ми начин да включите Колизеума в маршрута си в Рим <<<

Кои части на Колизеума си струва да посетите?

Колизеумът е организиран в различни части и различните билети дават достъп или само до някои от тях или всички.

Различните части на Колизеума са:

1. Подземната зона: това е зоната под пода на арената. Това е голяма площ, организирана в тунели и проходи, където са се съхранявали животните и театралният реквизит и където гладиаторите са чакали реда си да се бият. Това е много интересна зона и частта от Колизеума, която ще ви помогне най-добре да разберете как е функционирал.

В тази зона има и реплика на древния асансьор, използван за извеждане на животните на сцената, и тя ще е най-интересната, ако посещавате Колизеума с децата си!

Ако искате да посетите подземната зона, най-добрият билет, който можете да си вземете, е билетът за пълно преживяване от Parco Colosseo. Към този билет можете да добавите специализиран водач, който да заплатите отделно, нещо, което препоръчвам особено ако го посещавате с деца.

2. Арената е основната сценична зона на Колизеума. Стъпвайка на арената, се намирате на мястото, където са се биели гладиаторите, и ще можете да видите местата за сядане (отдолу) и да надникнете в подземната зона (отгоре).

Всички билети за Колизеума предлагат достъп до тази зона. Любимият ми билет за тази опция е този от GetYourGuide – опцията за анулиране ви дава спокойствие, особено ако резервирате доста по-рано.

3. На второто ниво на Колизеума се намира и изложбата на Колизеума. Това е красива зона с живописни гледки към Колизеума отвътре и отвън.

4. Най-горното ниво на Колизеума и е най-доброто място, откъдето се открива гледка към театъра/арената вътре и към Рим отвън.

Най-евтините билети позволяват достъп до основната зона на арената (сцената, така да се каже), докато по-скъпите билети, които включват обиколка с екскурзовод, ви позволяват достъп и до подземния етаж и най-горните нива.

Лично аз ви препоръчвам да си вземете билетите, които включват всички тях.

Ето защо.

1. Посещението на арената е приятно преживяване и ви позволява да добиете представа за размера на Колизеума отвътре и за това как са се чувствали посетителите му в древността.

Само по себе си обаче то ще изостри любопитството ви да разберете и видите повече от Колизеума.

2. Подземната част е по-малко живописна във визуално отношение, но е може би най-интересната част от Колизеума, ако искате да разберете историята и вътрешното му устройство.

Това е зоната, където са се съхранявали животни, бойци и сценичен реквизит, и до нея може да се стигне само с екскурзовод.

Аз лично научих много и се насладих на чудото на техниката, каквото са маневриращите с роби асансьори за извеждане на животните на сцената и сложната хидравлична система под Колизеума.

3. Горният етаж на Колизеума и тераса са достъпни само с екскурзовод и са най-живописната част от целия паметник.

Оттук се открива красива гледка към амфитеатъра, но също така и обширна гледка към намиращия се наблизо Римски форум.

Тази зона няма да ви научи на нещо кой знае какво (в сравнение с подземието), но е най-красивата визуално част на Колизеума и тази, която предлага най-добрите възможности за снимки.

>>> Можете да прочетете пълното ми ревю за посещението на Колизея с достъп до подземната част и посещение на най-високото ниво тук. <<<

Колко по-рано трябва да резервирам билети за Колизеума?

Най-изгодните билети за Колизеума се продават от самият Колизеум и са само 3-4 седмици преди посещението ви. В зависимост от времето на годината могат да се разпродадат бързо.

Ако искате да сте сигурни, че няма да пропуснете шанса си да го посетите, препоръчвам ви вместо него да изберете билет от GetYourGuide или обиколка с екскурзовод. Билетите на GetYourGuide имат добра възможност за анулиране, а след това следете уебсайта на Колизеума, когато наближи датата ви за посещение на италианската столица. Ако успеете да вземете по-евтин билет, върнете този от GetYourGuide.

Що се отнася до това кога да си купите билет за посещение на Колизеума, препоръчвам ви да го направите веднага щом пътуването ви до Рим бъде потвърдено и да планирате маршрута си в Рим според наличното време.

Кое е най-подходящото време на деня за посещение на Колизеума?

Ако разполагате с няколко времеви интервала, от които да избирате, препоръчвам да посетите Колизеума в следните часове:

1. Рано сутрин: чудесен вариант през всички сезони, това е времето, когато въздухът е по-чист (Колизеумът е заобиколен от оживено кръстовище), светлината е по-ярка, а тълпите са минимални

По обед: Препоръчвам този интервал само ако сте в Рим в средата на зимата (Януари, Февруари), за да се възползвате максимално от малко по-топлите часове на деня.

2. Вечер: В туристическия сезон (който е всички месеци с изключение на най-студените зимни месеци) вечерите в Колизеума са вълшебни. Често през лятото на Римския форум има и светлинно шоу: комбинирайте двете за една незабравима вечер.

Заслужават ли си билетите за Колизеума? Кои билети са най-подходящи?

Всички билети за Колизеума се продават с времеви интервали и следователно са “пропускане на опашката”.

Това е различно от миналото, когато можехте да се наредите на опашка пред Колизеuma и билетите за “прескачане на опашката” се продаваха на по-висока цена.

Най-добрият начин да влезете бързо в Колизеuma и да разгледате всички части на монумента е да закупите билети от официалния сайт на Колизеuma.

Сайтът е малко объркан, но но не би трябвало да е много трудно да намерите страницата, на която се намират всички налични билети.

Този, който ви препоръчвам да изберете, е билетът, включващ всички зони. Към момента на писане на тази статия те се наричат “билети за пълноценно преживяване”. Те включват подземната част на Колизеума, достъп до арената, достъп до втория етаж с изложба и достъп до Форума.

Моля, обърнете внимание: билетите, продавани директно на уебсайта на Parco Colosseum / Coopculture, са най-евтини, но не дават възможност за промяна на резервацията. Купете ги само след като сте сигурни в плановете си.

Можете да закупите билети за пълноценно посещение на Колизеума тук.

Те се два вида, наречени “с виртуален придружител” и “с екскурзовод”, и се предлагат на италиански и английски език.

Обиколката “с виртуален придружител” не включва екскурзовод и изисква да използвате смартфона си, за да изтеглите приложението, което ще действа като аудиогид по време на посещението ви.

Член на персонала ви посреща при пристигането и ви показва как да използвате приложението, но това не е обиколка с екскурзовод като такава и цялата информация идва от самото приложение.

Обиколка с екскурзовод е както звучи – тя е малко по-скъпа от тази с “виртуалния придружител”, но според мен е по-добрият избор.

В деня на обиколката трябва само да се появите малко по-рано от началния час (20 минути са повече от достатъчни) и бързо ще влезете: точната врата за достъп до Колизеума ще бъде отпечатана на билета ви.

Улеснете себе си и охранителите, носейки само най-необходимото: големи раници не се допускат, така че оставете ги вкъщи, ако можете (или намерете наблизо място за съхранение на багаж: към момента на писане на статията знам, че има такова, което взима 5 евро за ден на Via dei Santi Quattro, на 3 минути пеша от Колизеума).

Билетът с екскурзовод включва и вход за Римския форум и можете да го посетите или в същия ден, в който сте посетили Колизеума, или на следващия ден.

Моля, имайте предвид, че с този билет посещението на Римския форум е с “виртуален придружите”.

>>> Тук можете да намерите моите съвети за самостоятелно посещение на Форума. <<<

Как да прескочите опашката в Колизеума с обиколка

Ако искате билети за вход за Колизеума с по-добри възможности за анулиране и резервация в последния момент, можете да закупите такива с личен екскурзовод или с малка група туристи от признат оператор.

Има много компании, предлагащи турове, някои по-добри от други, и ако изберете качествен такъв, ще получите екскурзовод, както и възможност за бърз вход.

Тези билети от частни туроператорски компании обикновено обхващат арената, понякога подземията и често обиколка на Римския форум.

Предпочитаният от мен уебсайт за резервации на частни екскурзии е Get Your Guide.

Надявам се, че този преглед ви е бил полезен и ви е помогнал да си отговорите на въпроса: какъв е най-добрият начин да посетите Колизеума?