Накратко: на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете преди да посетите замъка Сант’Анджело, Мавзолея на Адриан – един от най-красивите, но и най-подценявани исторически обекти в Рим.

Сант Анджело (Castel Sant’Angelo) е внушителен замък, разположен на брега на река Тибър в Рим. Сградата е древната гробница на император Адриан, папска крепост и единственият замък в италианската столица.

Това е забележително място, мислете за него като за малко скрито бижу.

Може би си мислите, че един голям замък с кула и оръдия е трудно да бъде пропуснат, но изглежда, че случаят е точно такъв, когато става въпрос за замъка “Сант Анджело” в Рим.

Разположен на брега на река Тибър, на кратко разстояние пеша от Пиаца(площад) Навона и Ватикана, замъкът Сант Анджело провлича вниманието с огромните си размери.

Във всеки един ден по моста, водещ до него, ще откриете много туристи, които си правят селфита или се опитват да снимат замъка в цялата му величина.

Малцина от тези посетители обаче отделят време да посетят замъка и това е чудесно, ако сте от малцината, които ще го правят, но същевременно е и озадачаващ факт.

Замъкът Сант Анджело е много красив отвътре и единствената причина, която мога да намеря за донякъде ограничената му популярност, е вероятно близостта на Ватикана – да си съсед на толкова известно място явно не е лесно!

Въпреки това аз твърсо смятам, че ис заслужава да посетите Сант Анджело и го разгледате отвътре, докато сте във вечния град.

Какво прави замъкът Сант Анджело толкова специално място?

Замъкът Сант’Анджело има много особена история, която го прави една от най-уникалните сгради в Рим.

Първоначално замъкът изобщо не е бил замък, а по-скоро гробница на император Адриан, който умира през 138 г.

Официалното му име е “Моле Адриана” или “Мавзолео ди Адриано” (мавзолей на Адриан, гробница на Адриан) и макар че формата на сградата се е променила значително с времето, все още могат да се видят много елементи от първоначалната структура, като например монументалния вход и вътрешното стълбище, което води до погребалната камера.

Тази първоначална употреба като място за погребване на императорите обаче не продължава дълго: през 271 г. император Аврелиан го превръща в укрепена структура за защита на града.

Оттогава насам “замъкът” познава няколко превъплъщения: използван е като крепост, като затвор, като резиденция на папата, като войнишка казарма и накрая се е превърнал в национален музей.

Заради тези си промени замъкът Сант Анджело е едно от най-интересните места в Рим, които можете да посетите, за да се запознаете с историята на града.

От върха му можете да се насладите и на една от най-добрите гледки към Рим: панорамата от горната тераса е спираща дъха!

Как да стигнете до замъка Сант’Анджело

Замъкът Сант’Анджело се намира на брега на река Тибър, близо до Ватикана и църквата Свети Петър, с която е свързан чрез така наречения “пасето” (повече за него по-късно!).

Официалният му адрес е Lungotevere Castello, а мостът, който води до вратата му, се нарича Ponte Sant’Angelo.

Можете да стигнете до Кастел Сант’Анджело:
1. Пеша: Замъкът се намира на кратко разстояние пеша от площадите Пиаца Навона (около 10 минути) и Пиаца Сан Пиетро (около 5 минути).

2. С автобус: Най-добрите автобуси, с които можете да стигнете до Кастел Сант Анджело, са;

 • 62, 23, 271, 982, 280 (спирка Piazza Pia)
 • 40 (Piazza Pia, крайна спирка)
 • 34 (спирка via di Porta Castello)
 • 49, 87, 926, 990 (спорка Piazza Cavour-via Crescenzio)
 • 64, 46 (спирка Santo Spirito)

Най-близките метростанции до Castel Sant’Angelo са Lepanto и Ottaviano.

Ако сте за първи път в италианската столица, може да ви бъде полезен нашият пътеводител за обществения транспорт в Рим

Как да си купите билети за замъка Сант Анджело&lt

Най-добрите начини да се сдобиете с билети за замъка Кастел Сант Анджело са:

Какво да облечем, за да посетим замъка Сант Анджело?

Въпреки историята си като папска резиденция, замъкът Сант Анджело е исторически, а не религиозен обект и не е необходим да се обличате, както например за влизане във Ватикана.

Препоръчвам обаче да сте судобни обувки при посещение на замъка, защото някои от стъпалата и проходите в замъка могат да бъдат хлъзгави. Затова е по-добре да имате маратонки или усобни обувки за ходене (сандалите също са подходящи).

Можете да намерите препоръчаните от мен обувки за ходене в Рим тук.

Посещение на замъка Сант’Анджело с деца

Замъкът Сант Анджело е историческа забележителност в Рим, която може да се посети с деца от начална училищна възраст до такива в последните класове и на всички би им било интересно.

Замъкът има крепост с кули, мостове и оръдия и е пълен с истории и легенди, които гарантирано ще предизвикат интереса им.

За да е максимално интересно на децата препоръчвам да изберете обиколка с екскурзовод, за да оживи мястото, което би било по-малко интересно, ако само разчитате на сухото описание на мястото, предлагано от информационните табла.

Вярвам, че Кастел Сант Анджело е едно от най-добрите неща, които можете да направите в Рим с деца в училищна възраст!

Посещението на замъка Сант Анджело с много малки деца не е лесно, защото не е подходящ за детски колички, а най-високите части на замъка изискват много внимание – това не е място, където можете да оставите малчугана да тича сам, а и има малко неща, с които да си играе.

Ако посещавате замъка Сант’Анджело с бебе или малко дете, препоръчвам ви да вземете със себе си носилка.

Какво да видите в Кастел Сант’Анджело?

Посещението на замъка Сант’Анджело следва предварително определен маршрут, което го прави лесно и интересно.

Няколко информационни табла по пътя ви запознават с историята на замъка и ви гарантира, че няма да пропуснете нищо важно.

От многото интересни части на замъците според мен най-интересни са следните:

 • Бастионите – бастионите на Кастел Сант’Анджело са построени на няколко етапа и сега са главния път, по който посетителите разглеждат замъка. До тях се стига по стъпала, но те са лесни за изкачване, а пътеките са равни.Гледката е спираща дъха, а ако сте с деца, те ще се се впечатлят от оръдията и гюлетата, датиращи от 1600 г. Те се намират на бастиона “Сан Марко”, който гледа към Ватикана и над “ил Пасето”.Другите бастиони се наричат Bastione San Luca и Bastione San Giovanni. Последният представлява особен интерес, тъй като в миналото е бил оръжейна на крепостта.Бастионите, с оръдията и гледките, са една от причините, поради които препоръчвам на семействата да посетят замъка – той наистина е едно от най-добрите места за посещение в Рим с деца!От бастиона Сан Марко се открива невероятна гледка към цилиндрична структура на оригиналния мавзолей.Мавзолеят има четириъгълна основа с размери 86 мт, а на върха му е разположен цилиндърът, който виждаме и днес.
 • Ангелът – замъкът Сант’Анджело носи името си от архангел Михаил, за когото се твърди, че се е появил на върха на замъка, за да обяви края на чумата.Статуята му се вижда най-добре от горната тераса, но може да я видите от много места в замъка, за това не забравяйте да погледнете нагоре!
 • Il passetto (Ил Пасето) – Il passetto di Borgo (или просто “il passetto”) са стените, коото свързват Ватикана със замъка Сант Анджело.Те се виждат отвън и това, което го прави интересни, е, че отвътре се крие тайна – дълъг коридор, който е позволявал на папите да преминат от Ватикана в крепостта в случай на нападение.Входът на коридора се вижда от вътрешността на замъка и понякога се отваря за туристи през лятото, вечер.По време на писането на този тази статия входът е затворен. Ще я актуализирам, ако се появи информация за отварянето му.
 • Мавзолеят на Адриан – във вътрешността на замъка все още може да се види районът на мавзолея на Адриан, където се е съхранявала пепелта на императорите на Антонини.Тази част от сградата е много впечатляваща и някога е била украсена с мраморни плочи, които вече ги няма.Въпреки това все още е възможно да си представите къде са били по дупките в стената, в които са се намирали металните дръжки, държащи мрамора на място.
 • Дворът и апартаментите на папата – през 1400 г. папите решават да направят замъка по-комфортен и нареждат да се обособят красиви апартаменти.Те все още се виждат (и са много впечатляващи) и се отварят към красив вътрешен двор със статуята на Архангел Михаил, датираща от 1544 г.!
 • Giretto и grande loggia – “Il Giretto” и “la grande” са две от най-хубавите места в целия замък, откъдето се откриват невероятни гледки към града (едно от най-добрите места за снимки).
 • Терасата на върха – перлата в короната на замъка Сант Анджело е терасата на върха. Ако не видите нищо друго тук, непременно се изкачете до върха на замъка, защото гледката е невероятна. Пред вас се открива целият Рим и можете да забележите не само повечето от най-красивите и емблематични обекти, но и невероятни детайли от базиликата “Свети Петър” и купола, които изглеждат все едно са в краката ви!
  Гледка към базиликата “Свети Петър” и Ватиканския площад от замъка Сант Анджело

   

  Сега се обърнете се погледнете статуята, която се извисява над вас – това е Архангел Михаил, който прибира меча си, за да възвести края на чумата, унищожила Рим през V век.

Този списък от неща, които трябва да видите докато сте в замъка може да изглежда дълъг (макар, че не е изчерпателен), но посещението на замъка Сант Анджело е изключително просто.

Туристическият маршрут е добре маркиран и всичко, което трябва да направите, е да следвате знаците – те ще ви отведат до всички части на замъка, отворени за посетители.

Специален съвет за посещение на замъка Сант Анджело през лятото

Ако сте в Рим през лятото, горещо ви препоръчвам да планирате посещение на замъка Сант’Анджело точно преди залез слънце.

От около 19:00 ч. цените на билетите за замъка са намалени, но гледките от върха са най-добри.

Ако бюджетът ви го позволява, влезте точно преди цените на билетите да паднат.

Докато всички чакат за по-ниските цеви, вие ще сте почти сами в замъка и това е приказно усещане!

Търсите специално място да предложите брак в Рим? Замъкът Сант’Анджело има зашеметяващо кафене и ресторант точно на върха – едно от най-романтичните места в Рим!