Накратко: на тази страница ще намерите практическо ръководство с всичко, което трябва да знаете, за да посетите Ватикана – от най-добрите билети за Ватикана и екскурзии, до задължителният дрескод и често задавани въпроси.

Посещението на Ватикана често е връхна точка на едно пътуване до Рим, независимо от религията ви. Ватиканските музеи и Сикстинската капела са специално място за любителите на изкуството, а куполът, базиликата и площадът “Свети Петър” са толкова красиви и внушителни, че карат почти всеки, който ги посети да ахне от почуда.

Посещението на Ватикана обаче изисква известно планиране.

Популярен, огромен и със специални правила, продиктувани от важната религиозна роля на институцията, Ватиканът може да се окаже труден за ориентиране за хората, които го посещават за първи път.

Ето защо съставих това ръководство, където споелих всички мои най-добри съвети и всичко, което трябва да знаете, когато планирате посещение на Ватикана.

Какво Трябва да Знаете, Когато Посещавате Ватикана

Ватиканът, или град Ватикана, не е една забележителност. Вместо това той е малка държава с няколко отделни неща за разглеждане, някои от които са достъпни безплатно, а други – само с предварително резервиран билет.

Накратко:

 • Адрес: Ватикана (в рамките на град Рим).
 • Валута: Евро:
 • Работно време: можете да посетите града и да видите фасадата на базиликата “Свети Петър” по всяко време (вечер е прекрасна, цялата осветена!). Самата базилика, музеите и другите забележителности във Ватикана имат определено работно време. Намерете ги тук.

Достъп до Ватикана

Въпреки че е независима държава, на граничния пункт няма паспортен контрол.

Проверки за сигурност: поради важността на обекта се извършват проверки за сигурност и чантите преминават през скенери, преди туристите да бъдат допуснати в базиликата и/или музея. Всички преминават през проверките за сигурност, дори и тези с билети за прескачане на опашката.

Дрескод за Ватикана

Няма дрескод за площад “Свети Петър”, но в базиликата и музеите се спазва дрескод (вж. по-долу)

Колко време ви е необходимо за посещение на Ватикана

Колко време е необходимо, за да посетите Ватикана, зависи в голяма степен от това какво искате да видите (вж. по-долу). Аз лично препоръчвам да планирате цял ден за посещение на Ватикана, ако се интересувате от разглеждане на музеите, и половин ден (цяла сутрин или цял следобед), ако планирате да разгледате само площада и базиликата.

Не препоръчвам други забележителности, защото в противен случай денят ви ще стане прекалено натоварен.

Кое е най-доброто време за посещение на Ватикана?

Според мен най-добре е да посетите Ватикана рано сутрин в средата на седмицата или вечер. Смятам, че по това време има по-малко посетители и атмосферата е по-спокойна и приглушена.

Вечерният достъп до Ватикана е възможен само през лятото. Можете да намерите програмата и билетите тук.

Как да стигнем до Ватикана?

Ватиканът се намира в самия Рим, от другата страна на река Тибър, встрани от древния център на града. Площад “Свети Петър” и базиликата се намират в края на дългата Виа дела Кончилиационе, голяма улица, свързваща река Тибър с базиликата, докато музеите са малко по-отдалечени от нея, на около 15 минути пеша.

Можете да стигнете до тях с метро, автобус или пеша.

Най-близката метростанция до музея е Рим Отавиано – Сан Пиетро (метро А). Cipro също е вариант.

Няколко автобуса обслужват този район, като най-близките спирки са тези на автобуси 40 , 64, 62, 19 (трамвай), 49, 32, 982, 492, 990, 81.
Важно за круизните туристи! Ако идвате от Чивитавекия, най-добрият начин да стигнете до Ватикана е влакът. Сан Пиетро има собствена жп гара, на около 10 минути от Ватикана, а от 2019 г. нова услуга свързва круизното пристанище Чивитавекия с нея, което прави един ден във Ватикана много лесен за хората, които достигат Рим с круиз.

Моето приложение за точни указания в Рим е Google Maps – не забравяйте да посочите дали се насочвате към базиликата или към музеите, за да получите най-точни резултати.

Разходката между входа на музеите и базиликата отнема около 15 минути, така че слизането на точната дестинация ще ви спести сили в ден, в който ви очаква много ходене.

Информация за обществения транспорт в Рим можете да намерите тук.

Най-добрите неща, които да видите във Ватикана

Ватикана се състои от няколко сгради, всяка от които заслужава да бъде видяна сама по себе си.
Обикновено, когато туристите казват, че искат посетят Ватикана, те имат предвид, че искат да посетят Ватиканските музеи и базиликата “Свети Петър”.

Това наистина са най-известните обекти във Ватикана, но има и други части на комплекса “Свети Петър”- Ватиканските музеи, които си струва да бъдат разгледани.

Важно е да знаете:

 • Не ви е необходим билет за площад “Свети Петър
 • Не ви е необходим билет за дотъп до първия етаж на базиликата “Свети Петър” (което включва Пиета и Олтара)
 • Необходим ви е билет за достъп до Купола на Свети Петър
 • Необходим ви е билет за достъп до Градините на Ватикана
 • Необходим ви е билет за достъп до Ватиканските музеи и Сикстинската капела
 • Необходим ви е билет за достъп до Стълбището на Браманте и скритата част на музеите
 • Необходим ви е билет за достъп до Гробницата на Свети Петър и некрополът

Площад “Свети Петър” – Piazza San Pietro

Площад “Свети Петър” (Piazza San Pietro) е площадът точно пред базиликата “Свети Петър” и шедьовър на архитекта Джан Лоренцо Бернини, който го построява между 1660 и 1667 г. Площадът е огромен и е направен така, че да насочи погледа на посетителя към базиликата “Свети Петър”, която е централната точка на района.

Площадът “Свети Петър” е място, което препоръчвам да посетите, дори и да нямате време да влезете в базиликата или в музеите.

Интересно: При изграждането на колоните, които подържат покрива, Бернини прилага концепцията за принудителна перспектива: ако застанете на определени места на площада (отбелязани на земята), оптически трик кара много от колоните да изчезнат от погледа!

Това е едно от най-добрите безплатни неща, които можете да видите в Рим, и чудесно въведение във Ватикана, ако посещавате Рим с деца – те ще харесат оптическия трик и големите пространства на площада.

Моля, обърнете внимание: Достъпът до площад “Свети Петър” е свободен и няма граничен контрол между град Рим и държавата Ватикан.

>>> Намерете всичко, което можете да видите на площад Свети Петър тук. <<<

Базиликата “Свети Петър” (включително Статуята “Пиета” на Микеланджело)

Базиликата “Свети Петър” е една от най-красивите и впечатляващи църкви в Рим и Италия и се извисява над Ватикана.

Базиликата във вида, в който я виждаме сега, е резултат от гениалността на няколко архитекти, които в продължение на десетилетия са изграждали сложните й олтар, фасада и купол. Това е първата сграда, която забелязвате, когато се приближавате към Ватикана откъм река Тибър, и безспорно най-впечатляващата, поне отвън, благодарение на невероятния и гигантски купол и зашеметяващия площад, на който се намира.

Базиликата е центърът на католицизма и е важно място за християнството като цяло, тъй като се намира над гроба на Свети Петър.

Нейният произход датира от самото начало на историята на християнството, но обликът, който виждаме сега, е придобит в продължение на много векове и с многобройни намеси на архитекти и художници под патронажа на различни папи.

Първият камък на сегашната базилика е положен през 1506 г., а куполът е добавен и завършен към края на същия век.

Базиликата е зашеметяваща отвътре и отвън: вътре най-известната забележителност е “Пиета” на Микеланджело (статуя) и главният олтар, сневероятен декор, но всъщност тук има безкрайно много неща за разглеждане и всеки детайл е произведение на изкуството сам по себе си.

>>> Можете да намерите моя пътеводител за посещение на вътрешността на базиликата “Свети Петър” и моите най-интересни моменти тук. <<<

Можете да посетите базиликата сами, но за да оцените наистина нейната стойност, ви препоръчвам да си вземете поне аудиогид, а най-добре е да си вземете пълна обиколка с екскурзовод.

Можете да видите как работи самостоятелната обиколка с аудиогид и да си купите билети тук.

Достъпът до приземния етаж на базиликата е свободен, но подходящото облекло (вж. по-долу) е задължително, за да бъдете допуснати да влезете.

Имайте в предвид, че Базиликата се използва и поради това е затворена при специални поводи и за конкретни чествания. Можете да проверите официалния ѝ уебсайт за точното работно време и предвидените тържества.

Куполът на църквата “Свети Петър

Куполът на “Свети Петър” е проектиран от Микеланджело и завършен от негови ученици и други архитекти, включително Джакомо Дела Порта, който завършва работата, но и леко променя първоначалния проект и добавя фенера, който го увенчава.

Това е един от най-отличителните обекти в цял Рим и е наистина великолепен. Можете да се възхищавате на купола отдолу (или отдалеч, той се вижда от много места в Рим) или да се присъедините към групите от най-издръжливи посетители и да се изкачите до купола.

Ако решите да го направите, имайте предвид, че до купола се стига по над 300 стъпала и той не е за хора със слаби сърца!

Изкачването е стръмно и е неподходящо за хора, които се страхуват от височини или страдат от клаустрофобия (последната част от стълбището нагоре става все по-тясна): само част от купола е достъпна с асансьор. Ако обаче успеете да се справите, гледката към Рим оттам е невероятна.

Освен града, можете да видите и чудесното оформление на Ватиканските градини, които са истинско бижу (и то не само отгоре!).

Достъпът до купола е с билети: информация, часове и цени можете да намерите на официалния сайт на Ватикана тук.

Ватикански музеи (със Сикстинската капела и Страшния съд)

Във Ватикана се намират прочутите Ватикански музеи, в които се съхраняват много шедьоври на майстори от миналото в областта на скулптурата, живописта и др.

Музеите са огромни и представят изкуство от различни векове и цивилизации – от безценни скулптури от древния свят (като Лаокоон, моят личен фаворит) и зашеметяващите “стаи на Рафаело” до съвременните автомобили, използвани от папата (любимите на децата ми)!

Перлата в короната на Ватиканските музеи обаче за мнозина е Сикстинската капела. Проектиран от Микеланджело, параклисът е украсен с невероятния “Страшен съд” – фреска със спираща дъха красота и смайващи детайли. Сикстинската капела е част от музеите на Ватикана и билетите включват достъп до нея. Обикновено до нея се стига в края на посещението на музея.

Необходимо е да знаете: параклисът е свещено място, затова подходящото облекло е задължително. Вижте по-долу какво облекло е допустимо и какво не според официалните правила на Ватикана.

>>> Вижте тук пълният ни пътеводител за посещение на Сикстинската капела <<<

Стълбището на Браманте

Друго интересно и красиво нещо, което може да се види във Ватикана, е стълбището Браманте.
Стълбището на Браманте е специално в много отношения: макар първоначално да е било замислено просто като функционално стълбище, Браманте го е направил уникално, като е добавил в центъра му спираловидна форма, която на практика създава впечатлението, че стълбището се върти безкрайно около себе си.

Стълбището вече е затворено за широката публика и е достъпно само чрез специални обиколки, предлагани от самите Ватикански музеи, т.нар “скрити обиколки на Ватикана”, които можете да намерите тук.

Добре е да знаете! Във Ватиканските музеи се намира и друго стълбище – стълбището Момо: построено през 1932 г., стълбището следва формата на двойна спирала и е красиво и впечатляващо. За разлика от оригиналното стълбище на Браманте, стълбището Момо се намира по протежение на основния маршрут за посетители във Ватиканския музей и обикновено е отворено за посетители.

Градините на Ватикана

Ватиканските градини се намират до главната базилика и са абсолютна наслада за посещаване, както и чудесно място да се любувате на базиликата от необичаен ъгъл: възможностите за снимки на купола оттук са многобройни!

Градините са огромни и са организирани като поредица от различни стилове: можете да се любувате на английската, френската и италианската градина, а екскурзоводът ще ги оживи с любопитни факти за историята им и за папите, които са ги наричали свой заден двор!

Градините са отворени за посетители само с екскурзовод (с автобус или пеша).

>>> Можете да намерите нашето ревю за обиколката и всички съвети за посещение на Ватиканските градини тук. <<<

Ватиканският некропол и гробницата на Свети Петър (Scavi)

Под сегашната базилика се намира старият ватикански некропол, където е погребан Свети Петър.
Специални посещения на некропола под базиликата и гробницата на Свети Петър са възможни само при спазване на специални правила.

Достъпът е възможен само за малки групи, те трябва да бъдат водени от екскурзовод от Ватикана и имат максимален брой посетители, които могат да бъдат допуснати всеки ден (250), за да се запази целостта на тази деликатна среда.

Достъпът до гробницата на Свети Петър и Ватиканския некропол е отделен от този до музеите и трябва да се планира отделно. Можете да намерите цялата информация тук.

Предвид ограничения достъп до района на гробницата, билети се получават изключително трудно и изпращането на заявка доста по-рано е задължително.

Паметникът на Мигрантите

От лявата страна на площад “Сан Пиетро” се издига един особен, интересен паметник, който вероятно ще привлече вниманието ви поради отличителните си черти, много по-различни от всички останали в този монументален комплекс.

Това е значим, красив монумент, който напомня за трагедията на мигрaнтите и е открит от папата, който е искал да си спомняме за всички онези, които са страдали и все още страдат поради принудително разселване.

На паметника няма табела, нито обяснение, въпреки това той е въздействащ и си заслужава да се види. Планът е бил паметникът да бъде на площада за известно време, а след това да се премести в градините, но към момента на писане на статията той все още е на площада, за да могат да го видят всички посетители (безплатно).

Швейцарските Гвардейци

Швейцарските гвардейци не са атракция, те са охраната, която пази Ватикана, но униформите им са толкова отличителни, че привличат вниманието на посетителите! Те са разположени северно от площад “Свети Петър” и до двореца на Ватикана, а колоритното им присъствие не остава незабелязано!

Специалното пътуване, за да видите швейцарските гвардейци и техните колоритни униформи, е едно от любимите ми занимания при посещение на Ватикана с деца и една от препоръчителните ми дейности за тези, които искат да видят Ватикана, но не им се иска да се занимават с оживените музеи!

Как да резервирате посещение на Ватикана: най-добрите билети за музеите на Ватикана и екскурзии

Има много начини за резервиране на билети за Ватикана и те включват сайта на самите Ватикански музеи, но и доставчиците на туристически услуги.

Най-добрите билети за Ватикана (самостоятелни обиколки)

Билетите са необходими за посещение на Ватиканските музеи, купола на Свети Петър, градините и подземния некропол. Това е списъкът с възможности за закупуване на билети:

Най-добрите обиколки на Ватикана (с екскурзовод)

Можете да избирате между различни видове обиколки на Ватиканските музеи и Базиликата, като се присъедините към групови обиколки или резервирате частни обиколки. Поради голямото търсене на тези обиколки съм включил няколко варианта.

Екскурзии с ранно влизане във Ватиканските музеи

Ранните сутрини са най-доброто време за посещение на музеите заради малкото туристи. Тази обиколка на Ватикана с ранен достъп в малка група е изчерпателна и ви позволява да видите най-доброто от Ватиканските музеи, както и стаите на Рафаел и базиликата “Свети Петър” (с изключение на Сряда, когато базиликата се използва за тържества).

Самостоятелни обиколки на Ватиканските музеи

Самостоятелна обиколка на Ватиканските музеи, Сикстинската капела и базиликата “Свети Петър”, включително “Пиета” на Микеланджело – това е чудесна обиколка, ако искате индивидуално преживяване, съобразено точно с вашите нужди.

Семейни обиколки на Ватиканския музей

Препоръчва се, ако посещавате Ватиканските музеи с малки деца.

Как да се срещнете с папата при посещение на Ватикана?

Има няколко възможности да видите или да се срещнете с папата във Ватикана и за мнозина това е основната припина за пътуването им до Рим.  Можете да го видите в неделя, сряда и на Коледа, когато отслужва меса. По-специално:

 • Всяка Неделя по обяд можете да го видите да се обръща към тълпите на площад “Свети Петър” по време на молитвата “Ангел Господен”. По този повод той говори от прозорец с изглед към площада, така че чувате гласа му и го виждате отдалеч. Достъпът е свободен.
 • Всяка Сряда папата провежда папска аудиенция. Аудиенцията се провежда в 10,30 ч., трябва да се снабдите с билети предварително и е най-добрата възможност да видите папата лично. Цялата необходима информация можете да намерите на официалния сайт.
 • Ако сте в Рим по Коледа, можете да видите папата по време на месата във Ватикана. Можете да намерите официална информация за месата с папата тук. Получаването на частна аудиенция при папата не е толкова лесно. Най-добрият начин да го направите е да се свържете с него и да отправите лична молба: няма възможност за закупуване на билети за аудиенция с него като такъв.

Необходимо е да знаете: През лятото папата често е в резиденцията си в Кастел Гандолфо, а не в Рим. Можете да проверите графика му и да планирате съответно тук.

Какво да облечете за посещение на Ватикана: Дрескод на Ватикана

Посещението на Ватикана изисква подходящо облекло. Дрескодът е предназначен за свещените зони на Ватикана, като това включва самата базилика и Ватиканските музеи. За да посетите Ватикана, се нуждаете от “скромно” облекло, а то се определя като:

 • Поли или панталони, които покриват коленете (както за мъжете, така и за жените)
 • Горнища и ризи, които покриват раменете (без жилетки)
 • Облекло, което покрива корема/задните части/деколтето
 • Ежедневни обувки
 • Дрескодът е по-свободен за децата, въпреки че се препоръчва уважително облекло за всички възрасти.

Необходимо е да знаете: във форумите за пътуване може да прочетете, че в музеите се допускат хора с къси панталони и че дрескодът на Ватикана не винаги се спазва. Въпреки че е възможно понякога правилата да бъдат пренебрегнати, това не е нормално и на много хора им е бил отказан достъп, заради неподходящо облекло. Горещо ви препоръчвам да не рискувате!

Посещение на Ватикана с Деца

Ватиканът е чудесно място за посещение с деца, музеите обаче за тях са трудни за тях. Ако имате много малки деца, препоръчвам ви да планирате посещение на площад “Свети Петър” и базиликата, но добре обмислете, преди да резервирате обиколка музея.

>>> Можете да прочетете защо и всички наши съвети за семейно посещение тук. <<<

Ако обаче смятате, че музеите може да са прекалено много за вас и вашите деца, не е нужно да се отказвате и да пропускате Ватикана напълно. Много други забележителности, като площада, Пасето и дори Базиликата, са достатъчно лесни за разглеждане с деца и могат да се превърнат в чудесен ден за разглеждане на забележителности.

>>> Най-добрите ми съвети за това какво да видите във Ватикана с деца, освен музеите, можете да намерите тук. <<<

Посещение на Ватикана: често задавани въпроси

 1. Колко струва посещението на Ватикана?Достъпът до самия Ватикан е безплатен, но за някои от забележителностите трябва да имате билети и те се купуват (Ватиканските музеи и Сикстинската капела, някои части от базиликата/купола, градините и некрополът)
 2. Мога ли да си купя билети за Ватиканските музеи на входа?
  Можете да си купите билети на място, но опашката на входа е толкова дълга, че не го препоръчвам. Най-добрият начин да се сдобиете с билети за Ватикана е онлайн, предварително. Ако не сте сигурни в плановете си, можете да изберете екскурзии с безплатна анулация до 24 часа преди това или да опитате да резервирате онлайн в деня на посещението. Препоръчвам да направите резервация в деня на посещението, само ако сте съгласни да пропуснете музеите: вероятността да няма билети за тях е голяма.
 3. Колко по-рано трябва да резервирам билети за Ватикана?Препоръчвам да резервирате билети за Ватикана веднага щом разберете, че ще пътувате до Рим. Особено в разгара на сезона те се резервират седмици предварително.
 4. Необходим ли е паспорт за влизане във Ватикана?Въпреки че е независима държава, между Рим и Ватикана няма паспортен контрол. Проверките, които се извършват за влизане в музеите и базиликата, са проверки за сигурност, а не гранични и митнически. Поради това не е възможно да получите печат в паспорта си.
 5. Можете ли да носите сандали във Ватикана? Какво трябва да нося, за да посетя Ватикана?Във Ватикана има няколко свещени пространства и за достъпа до тях се изисква определен дрескод. Общите правила са да се обличате консервативно: раменете ви трябва да са покрити (за мъже и жени), дълги панталони, поли под коляното и избягвайте да показвате деколте или гол гръб. Сандалите не са проблем, както и маратонките: Препоръчвам ви обаче да не носите джапанки, най-вече заради безопасността на краката ви в такова претъпкано пространство!
 6. Мога ли да вкарам раница във Ватикана? А храна?От съображения за сигурност във Ватиканските музеи и базиликата не се допускат големи раници, както и храна. В музеите има кафенета и места за хранене: само се пригответе да се редите на опашка!
 7. Какво не бива да пропускам във Ватикана?Какво да видите и какво да не видите зависи от вашите интереси и търпимост към тълпите, но основните неща, които трябва да видите във Ватикана, са площад “Свети Петър”, базиликата “Свети Петър” и Ватиканските музеи. А според мен също така трябва да видите и  особено според мен Лаокоонът, Галерията с картите, стълбището на Браманте и Сикстинската капела
 8. Колко време е необходимо за посещение на Ватикана?Колко време да прекарате във Ватикана зависи от това какво ще видите. Площадът може да се разгледа само за няколко минути, а за музеите ви е необходим поне половин ден. Препоръчвам ви да планирате цял ден за разглеждане на района.
 9. Мога ли да видя само Сикстинската капела?Сикстинската капела се намира в музеите на Ватикана и билетите позволяват достъп и до двата музея. Обикновено се стига до параклиса в края на посещението на музея. Някои билети за ранен вход позволяват първо да се отиде до параклиса, но проверете внимателно подробностите, за да се уверите, че това е така
 10. Имам ли нужда от екскурзовод за посещението на Ватикана?За посещението на Ватикана не ви е необходим екскурзовод, но особено за музеите ви препоръчвам да си вземете такъв. Тълпите са безумни и екскурзоводите са отлични за ориентиране къде сте и какво гледате.