Накратко: в тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за посещението на базиликата “Свети Петър” в Рим от правила за влизане, дрескод, и какво да очаквате, до най-интересните места за посещение в италианската столица.

Базиликата “Свети Петър” във Ватикана е уникална в света и е специално място, което трябва да посетите, докато сте във Вечния Град, без значение какви религиозни убеждения имате.

Базиликата “Свети Петър в Рим е произведение на изкуството. Както отвън, така и отвътре, тя е изваяна от опитните ръце на някои от най-важните архитекти и художници в историята на Рим, а съкровищата, които се съдържат във високите й нефове, допринасят за възхищението, което тази базилика предизвиква у своите посетители.

Базиликата “Свети Петър”: къде се намира, как да стигнем до нея

Базиликата “Свети Петър” се намира на площад “Свети Петър” във Ватикана, държава в държавата, в центъра на Рим.

>>> Тук може да намерите моите съвети за посещение на Ватикана <<<

Тя е част от огромния Ватикански комплекс и се намира на брега на река Тибър, близо до замъка Сант Анджело и жилищния район Прати и до нея може лесно да се стигне пеша или с автобус/трамвай/метро.

Най-близките автобусни линии са: 40 , 64, 62, 19 (трамвай), 49, 32, 982, 492, 990, 81.

Трамвай 19 спира на Piazza Risorgimento, на по-малко от 5 минути пеша от базиликата

Метрото А спира на спирка Ottaviano – San Pietro, на няколко минути пеша от самия площад Свети Петър.

>>> Всички мои съвети за използване на обществения транспорт в Рим можете да намерите тук. <<<

Ако искате да стигнете до базиликата пеша, можете да се разходите от Тибър до базиликата по улицата Via della Conciliazione или да стигнете до нея от площад Risorgimento/Borgo (от дясната му страна) или от площад Sant’Uffizio (от лявата страна).

Via della Conciliazione е голям път, построен по времето на фашизма, който е своеобразен вход към главния площад.

Базиликата се намира в самия му край, така че вървите право към нея. Въпреки че Ватиканът е независима държава, тук няма граничен контрол.

Интересен факт: фашисткото преустрояване на много райони на Рим е ставало чрез разрушаване на жилищни квартали и изселване на много хора. Някои от изселените са преместени в района Гарбатела, който е далеч от Ватикана, но си заслужава да бъде посетен!

Районът Борго е много различен, тъй като се състои от улици, на които сега има къщи, ресторанти и хотели.

Разходката тук дава представа за това как би изглеждал районът преди построяването на Виа дела Кончилиационе.

И двете места имат своите достойнства и макар да предпочитам малките улички на Борго, гледката към базиликата откъм Тибър е доста впечатляваща!

Какво е работно време на базиликата “Свети Петър”

Базиликата е отворена от:

  • 7,00 ч. до 18,30 ч. (18,30 ч.) между 1 октомври и 31 март
  • 7.00 ч. до 19.00 ч. (19.00 ч.) от 1 април до 30 септември.

Вътрешността на базиликата “Свети Петър” – билети и обиколки

Базиликата “Свети Петър” е действаща църква и за посещението ѝ не са необходими нито билети, нито предварителна резервация.

За други части на базиликата обаче се изискват билети, а именно за достъп купола, Ватиканското съкровище, гробницата на Свети Петър и некропола.

Можете да избирате между няколко варианта на билети – с екскурзовод или самостоятелно посещение.

Някои от тях са дело на любимия ми доставчик на екскурзии , GetYourGuide (те имат страхотни екскурзии и отлични възможности за анулиране на повечето от тях):

Посещение на базиликата “Свети Петър” – практически съвети

Влизането в базиликата е организирано по еднопосочна система. Влиза се от вратата вдясно и се излиза от вратата вляво.

Не се разрешава повторно влизане, но вътре в базиликата има свободно движение, така че тази система позволява социално дистанциране в оживените зони на входа/изхода, но не пречи на посещението ви.

За да влезете, трябва да се наредите на опашката в началото на колонадата, вдясно, и ще имате две проверки: една за температура (това е за 2020 г., но е възможно да е премахната, когато четете това) и една за сигурност, къдете багажът ви преминава през рентгенов апарат.

Опашката обикновено е дълга, двете стъпки са задължителни, което значи, че чакането е неизбежно.

След като влезете в базиликата, можете да я разгледате в удобно за вас време.

Какво да облечете при посещение на базиликата “Свети Петър”?

Базиликата “Свети Петър” е известна със строгия си дрескод и наистина има някои правила относно най-подходящото облекло. Пълното ни ръководство за дрескода на Ватикана можете да намерите тук, но ето и няколко бързи съвета.

  • НЕ на късите поли
  • НЕ на късите панталони
  • НЕ на горнища без ръкави

Това е добро начало, но не е всичко. Дори и да не е изрично посочено, на практика всички разкриващи плът дрехи, такива с дълбоко изрязано деколте или такива, които оставят корема или гърба ви открити, могат да доведат до отказ за допускане в базиликата Свети Петър.

Доколко това се прилага, е различно нещо. При последното ми посещение с изненада видях, че дрес кодът сякаш изобщо не се прилага.

Каквато и да е била причината за това в този ден, в много случаи преди това съм виждал хора, които не са били допуснати, така че моят съвет е: при съмнение се обличайте консервативно.

Дори и да не е напълно необходимо, то ще бъде оценено от тези, които идват в базиликата като на свещено място.

Базиликата не предлага дрехи за покриване, така че ако планирате да се покриете с шал или нещо подобно, препоръчвам ви да си донесете собствен.

Базиликата е обширна и ще ви се наложи да стоите прави и да ходите доста време, затова ви препоръчвам да носите удобни обувки.

>>>Можете да намерите съветите ми как да се обличате в Рим и препоръчителните ми обувки за разглеждане на забележителности в Рим тук.<<<

Какво да видите в базиликата “Свети Петър”?

В базиликата “Свети Петър” има толкова много неща за разглеждане, че подхождам към този параграф с повишено внимание. Не мога да опиша тук всички, което трябва да се види в базиликата Свети Петър, за това ще трябва да напиша книга!

Мога обаче да посоча някои от най-интересните за мен моменти и някои от нещата, които смятам, че не бива да пропускате и които правят интериора на базиликата “Свети Петър” чудото, което е.

Статуя Направена от Микеланджело

Статуята изработена от Микеланджело се намира в непосредствена близост до входа на базиликата, ще я видите вдясно, когато влизате в нея.

Тя е защитена от прозрачна стъклена стена и е невероятно красива, без съмнение една от най-красивите статуи в Рим и Италия изобщо.

Много от посетителите първо забелязват колко по-малка е тя, отколкото предполагат. Статущта на Микеланджело е в естествен размер – невероятна идея, която прави цялата сцена още по-трогателна!

Статуята е изработена през 1498-99 г.от Микеланджело от бял мрамор и е една от първите творби на Микеланджело.

Поръчана е от френския кардинал Жан Билхер дьо Лаграулас и първоначално е поставена в параклиса “Санта Петронила”, след което е преместена в църквата “Санта Мария дела Фебре”, която все още се намира във Ватикана. След това, в средата на ѴІІІ век, тя намира дом в сегашния параклис.

Статуята на Свети Петър

Изработена от бронз, статуята представя Свети Петър, седнал на мраморен трон и с дясна ръка, вдигната в гръцки благославящ жест (само два пръста са вдигнати нагоре), и ключове в лявата.

Твърди се, че статуята е дело на Арнолфо ди Камбио и датира от XIII в., въпреки че точната датировка и произходът на скулптурата са били обект на много изследвания и авторът не е известен.

Статуята сега е оградена, но ако я видите отблизо, ще видите, че единият ѝ крак е “изяден”: това е така, защото вярващите са го целували десетилетия в знак на преданост!

Забавен факт: на всеки 29 юни, денят, в който се честват светите Петър и Павел, покровители на Рим, статуята се “облича” в папски шал и тиара.

Балдахинът

Балдахинът, който покрива главния олтар, вероятно ще бъде едно от първите неща, които ще забележите в църквата, ако не и най-първото, въпреки че се намира в самия и край.

Колосален и внушителен, той има четири колони, които се изправят към тавана. Той спира на мястото му всеки посетител със своята височина и великолепие, дори и тези, които не са почитатели на бароковата архитектура!

Балдахинът е изработен от Джан Лоренцо Бернини през 1624/1633 г. и е най-важният бронзов паметник на барока. Мнозина дори смятат, че е манифест на цялото бароково движение. Той е висок 28 метра и се намира точно над гробницата на Свети Петър.

Отдалеч е лесно да се подцени колко голям е балдахина в действителност. Размерите му позволяват да се вмести идеално в масивния периметър на базиликата, но когато се озовете под него, можете да оцените колко огромно е това произведение на изкуството и нивото на детайлите на всяка от колоните!

Твърди се, че първоначално балдахинът е получил смесени реакции, обаче през следващите векове е имал и големи почитатели като д’Анунцио, който в “Elegie Romane” пише: “Sorgono scintillando per l’ombra le quattro colonne che nel pagano bronzo torge il Bernini a spire”.

Апсидата и катедрата “Свети Петър

Зад балдахина, в апсидата на базиликата, се намира тронът на Свети Петър. Твърди се, че тронът е бил използван от самия Петър, но този, който в момента можем да видим в църквата, датира от IX в. и е бил подарен на папата от френския крал Карло ил Калво (Карл II).

В момента тронът е заобиколен от привличаща вниманието, много сложна златна бронзова скулптура на Бернини, който го изработва през 1656-1665 г., благодарение на която тронът изглежда така, сякаш се издига във въздуха.

В долната му част се намират статуи на 4-мата църковни отци (Сант’Агостино, Сант’Амброджо, Сант’Анастасио и Сан Джовани Кристостомо), а в горната част можем да се възхитим на златни облаци, лъчи и ангели, както и на прозорец от цветно стъкло с гълъб, изобразяващ светия дух.

Параклиси и статуи, параклисът на Светото тайнство

В базиликата “Свети Петър” има много параклиси и статуи, някои от които са достъпни, а други в момента са оградени.

Сред многото, които си заслужава да се видят, можем да изтъкнем гробницата на Пио VII от Торвалдсен, гробницата на Инокентий III от Полайоло, паметника на Клементе XIII от Канова.

Един параклис, който заслужава специално внимание, е параклисът на Светото тайнство, който сега е затворен с порта, проектирана от Бернини.

Първоначално параклисът е замислен като сакристия, но през 1638 г. поема сегашната си функцията и я запазва до сега.

Съкровището на Свети Петър

От лявата страна на базиликата се намира входът към съкровището на Свети Петър (достъпно с билет).

Съкровището си струва да се види, дори и да мислите, че не ви интересуват такива неща.

Тук, освен интересни архитектурни пространства и обеми, ще намерите и дърворезба на всички папи, погребани в църквата, от Свети Петър нататък.

Това прави доста силно впечатление, тъй като папите са много, но не чак толкова много, ако се замислите колко назад ни връща историята на църквата!

Какво още да видите в близост до базиликата “Свети Петър”

Базиликата “Свети Петър” се намира във вътрешността на Ватикана, в близост до няколко други забележителности.

Макар че не бива да се опитвате да вместите твърде много неща в деня си тук, възможно е да добавите други забележителности към посещението си.

Някои от тях трябва да бъдат разгледани:

Куполът на Свети Петър

Част от базиликата, но достъпен само със специални билети, куполът е чудесен за посещение, ако не се страхувате от височини, нямате проблеми с тесни пространства (това е кошмар за хора с клаустрофобия!) и ако сте достатъчно здрави.

Ще изкачите много стъпала!

Ако сте готови за това предизвикателство, куполът ще ви възнагради с невероятни гледки!

Ватиканските градини

Намират се на гърба на базиликата и са достъпни само с обиколка с екскурзовод или с аудиогид.

Посещението отнема 45 минути-2 часа в зависимост от избраната обиколка. Можете да намерите цялата информация и нашето ревю за посещението на Ватиканските градини тук.

Площад “Свети Петър”

Площадът се намира точно пред базиликата и сам по себе си е произведение на изкуството. Проектиран от Бернини, той е важен заради зашеметяващата колонада, красивите фонтани, които се намират на него, обелиска и трогателния паметник на бежанците, който сега се намира от лявата му страна.

Площадът е и невероятна място, от което да видите фасадата на самата базилика.

Ватиканските музеи и Сикстинската капела

Ватиканските музеи и Сикстинската капела се намират непосредствено до базиликата и са свързани с нея (Сикстинската капела с църквата).

Те са едни от най-големите музеи в света и трябва да отделите един цял ден, за да ги посетите, защото те са огромни!

Ако планирате да ги видите, препоръчвам ви първо да отидете там, а базиликата да оставите за края на пътуването си.

Макар че технически е възможно да видите музеите, базиликата и градините в един и същи ден, добавянето на градините на Ватикана в един и същи ден може да се окаже твърде уморително.

Надявам се, че тази статия ви е харесала и сте намерили моите съвети за посещение на базиликата “Свети Петър” за полезни.