Накратко: в тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за подземните забележителности – от това, кои подземни забележителности в италианската столица трябва да посетите до най-добрият начин да резервирате билети за тях.

Рим е музей на открито със своите римски статуи, фонтани и пиаци. Вечният град е и фантастичен подземен музей, пълен със скрити атракции под нивото на улицата!

За щастие много от подземните забележителности на Рим вече са отворени за посетители.

Поради естеството им обаче посещенията на тези обекти обикновено са само с екскурзовод и изискват предварителна резервация.

В този пътеводител за Рим разказвам за най-добрите подземни обекти в Рим и какво трябва да знаете, за да планирате посещението си.

Моля, обърнете внимание: тази публикация съдържа партньорски връзки и ако направите покупка чрез тях, може да получим малка комисиона.

Подземен Рим и защо да посетим римските руини?

Когато говорим за подземните забележителности на Рим, първо трябва да направим разграничение между подземните структури, които са били предназначени да бъдат под земята, и тези, които не са.

Древните подземни обекти в Рим включват катакомбите, некропола на Ватикана и няколко митраеи – древни храмове, посветени на сина бог Митра (вж. по-долу).

Всяко от тези места по замисъл е било под нивото на улицата, като причината за техния подземен характер обикновено е религиозна: най-често това са били места за погребения или подземни светилища на конкретни римски богове.

Други обекти са се оказали под земята поради обратите на историята.

Отлични примери за това са Domus Aurea на Нерон, някога разкошен и просторен дворец, Crypta Balbi, Palazzo Valentini или Caelian Hill (един от 7-те Римски хълма).

Намиращите се под земята забележителности имат невероятни истории. Днес ще ви разкажа за тези, които вярвам, че ще ви харесат най-много и които ви препоръчвам да посетите.

Подземни обекти в Рим, които си заслужава да видите

 • Римските Катакомби (Rome Catacombs) – подземни тунели, които можете да видите на няколко места в Рим.
 • Ватикански некропол (Vatican Necropolis) – подземно гробище, гробница на Свети Петър, което се намира в базиликата “Свети Петър” във Ватикана
 • Митраеите в Рим – подземни храмове на бог Митра, които можете да видите на няколко места в Рим
 • Капуцинският параклис (The Capuchins’ Chapel) – одземна гробница, украсена с кости, която се намира на Via Vittorio Veneto, 27, 00187 Rome
 • Domus Aurea – подземен дворец на император Нерон, който се намира на Via della Domus Aurea, 1, 00184
 • Римски къщи Palazzo Valentini – древни частни домове, които се намират на Foro Traiano, 85, 00186 Рим
 • Римски къщи на хълма Целиан (Roman Houses at Caelian Hill) – това са древни частни домове, които се намират на Clivo di Scauro, 00184в Рим
 • Crypta Balbi – музей, която се намира на Via delle Botteghe Oscure, 31 00186 в Рим

Кои са най-добрите подземни атракции в Рим

Катакомбите в Рим

Катакомбите са вероятно най-известният пример за подземна структура в Рим. Римските катакомби представляват система от подземни тунели, простиращи се на повече от 20 км под нивото на улиците.

Катакомбите са раннохристиянски гробища като най-древните са от I в. сл. н. е., но използването им става все по-популярно с разрастването на християнството, особено преди то да стане официална религия на Римската империя при император Константин.

Като древни гробища катакомбите са подземни по своя замисъл.

Копачите копаят нови катакомби в райони извън града, като първо изкопават един слой гробове и продължават да копаят, когато броят мъртвите, нуждаещи се от християнско погребение, нараства.

Поради своя специфичен произход катакомбите в Рим се различават от другите подобни подземни структури на други места, където най-древното ниво е най-долното, при римските катакомби най-древните пластове са тези на върха!

С разпространението на християнството в империята катакомбите стават все по-дълбоки и по-обширни. Някои от тях достигат до четири етажа дълбочина в които са погребани над половин милион християни!

Катакомбите са отворени за посетители, но достъпът до тях е строго регламентиран и се осъществява само с екскурзовод.

Най-добрите катакомби за посещение в Рим са:

 • Катакомбите на Сан Калисто – най-голямата мрежа от катакомби в Рим, катакомбите на Сан Калисто са били официалното гробище на Римската църква през III в. от н.е.Разположени са по протежение на Виа Апия, простират се на площ от 90 акра, разположени са на четири нива, всички под земята, и достигат дълбочина от 20 метра. Дължината на тунелите е около 20 километра и в тях са погребани над половин милион християни, включително мъченици и 16 папи. Най-значимите крипти тук са криптата на папата, наричана “Малкият Ватикан”, и криптата на Санта Чечилия.Адрес: Via Appia Antica, 110Билети за официалната обиколка на катакомбите на Свети Каликст можете да си купите тук.
 • Катакомбите на Сан Себастиано (Catacombe di San Sebastiano) – подобни на тези на Сан Калист и в същата част на Рим, те са по-малък обект, известен с красивите си фрески. Адресът е улица Via Appia Antica,136. Информация и билети за достъп до катакомбите на Сан Себастиано може да намерите тук.
 • Катакомбите Санта Домитила (Catacombe di Santa Domitilla) – разположени на четири нива и дълги 15 км, тези катакомби са най-известни с това, че в тях почиват светите Нерей и Ахилий, мъченици на Диоклециан. Адрес: Via delle Sette Chiese, 282
 • Катакомбите на Санта Агнес (Catacombe di Santa Agnese) – разположени под базиликата Santa Agnese Fuori Le Mura, тези катакомби са посветени на Света Агнес. Те имат фрески, които трябва да се видят и се намират в същия комплекс като църквата Санта Аниезе и базиликата Санта Костанца (кръгла църква в Рим, нещо, което се среща рядко). Адрес: Via Nomentana, 349, 00162 Рим. Екскурзии с екскурзовод се предлагат тук (уебсайтът е само на италиански, а екскурзиите – на италиански и английски)
 • Катакомбите на Присила (Catacombe di Priscilla) – тези катакомби се отличават с невероятните си фрески и с първото в историята записано изображение на Дева Мария, датиращо от II или може би дори от I век след Христа. Адрес: Via Salaria, 430- 00199 Рим. Информация за резервация на билети за катакомбите на Присила може да намерите тук.

Некрополът на Ватикана

Ватиканският некропол е древното християнско гробище на Свети Петър, който умира мъченически в Рим през I в. сл.

Некрополът се намира под базиликата “Свети Петър”, нарочно построена върху тази свещена за християните земя, и е отворен за посетители само в малки групи поради важността на мястото.

Можете да резервирате обиколката си тук.

Митраея в Рим

Митраея е името на подземните камери, посветени на честването на бог Митра.

Митра е божество, произхождащо от Близкия изток, и става широко почитано в Рим от I в., когато се превръща в един от най-популярните римски богове, особено сред войниците.

Митра е бил бог на земеделието и слънцето и е бил почитан в подземни камери с пищни празненства.

Камерите се наричали Митраеи и представлявали подземни помещения с декоративни фрески и олтар.

Олтарите обикновено били издълбани с изображение на бога, представен като млад мъж, който убива бик, от чиято кръв пониква жито.

Борбата с бикове била често срещана тема в древността, която представяла победата на реда над хаоса и всичко диво. В Рим има няколко митраеи, но само някои от тях са отворени за посетители. Двете, които препоръчвам да посетите, са:

 • Митраеума на Барберини (Mitreo Barberini) – намира се под Палацо Барберини и е забележителен с красивите фрески, които е запазил. Митреумът е единственият в Италия със стенописи и затова е уникален. Посещенията са само в избрани дни: прочетете пълния ни пътеводител за Митраеума Барберини тук.
 • Митраеума на Свети Клементе (Mitreo di San Clemente – намира се под църквата Сан Клементе. Свети/Сан Клементе е уникална църква в Рим, разположена на три нива, всяко от които е от различна епоха. Митраеумът е най-древният ѝ слой и има спиращ дъха олтар на Митра с впечатляваща дърворезба на бога. Цялата базилика си заслужава да бъде посетена заради митреума и красивите мозайки. Информация и билети за митраеума Сан Клементе можете да намерите тук.

Криптата на Капуцините

Криптата на капуцините е една от най-специалните подземни атракции в Рим. Разположена в църквата на монасите Kапуцини на Виа Венето, криптата съхранява останките на монасите и е уникална, тъй като е украсена с човешки кости!

Черепи и кости създават арки и рисунки по стените на криптата. Макар че примери за такъв тип крипта има и в други части на света, тази в Рим е уникална и си заслужава да бъде посетена дори само от любопитство.

Информация и билети за криптата и музея можете да намерите тук.

Domus Aurea

Domus Aurea е била резиденция на император Нерон. Построен през I в. от н.е., дворецът е огромен. Разположен на върха на хълма Оппиан, част от хълма Есквилин, който сега се намира пред Колизеума, дворецът е имал много зали, коридори, стаи и градини, а древните източници го описват като пълен с естествена светлина.

Нерон е искал домът му да бъде най-красивият и пищен, който Рим някога е виждал, и никога не е възнамерявал да го превърне в подземен дворец. Историята обаче имала други планове!

След смъртта на Нерон всичко, което имало общо с него, бавно, но сигурно се унищожавало. Първо, част от двореца му била разрушена, за да се освободи място за Колизеума.

По-късно това, което останало от него, се запълва с отломки и се превръща в основа на нова постройка – баните на Траян. Всичко това означава, че целият някога величествен дом на император Нерон сега е под земята.

Стаите, които някога са гледали обширни градини, сега нямат никаква естествена светлина, а коридорите на двореца приличат на гигантски подземни тунели.

Въпреки ужасната съдба на тази постройка Domus Aurea си струва да се посети. Светлинно шоу позволява на посетителите да видят как би изглеждал дворецът. Няколко от красивите декорации на този величествен някога дворец са все още видими.

Тук можете да прочетете как да посетите Domus Aurea.

Подземни римски къщи

Някои римски къщи, които първоначално са принадлежали на знатни римски фамилии, сега са под земята и са отворени за посетители.

Частните домове в Рим са били основни типа: insula и domus.

Инсулата е била подобна на това, което сега наричаме апартамент или жилищен блок, и е била жилище за бедните.

Отличен пример за инсула се намира до Капитолийския хълм: макар и да не е изцяло под земята, може да се види най-ниският ѝ етаж, доста под нивото на улицата.

Инсулата е рядко отворена за туристи. Можете обаче да я видите от пътя, когато вървите покрай Виториано от площад Венеция към площад Кампидолио.

От друга страна, domus са наричани еднофамилни къща и обикновено се се състояли от централен двор и с няколко стаи за различни цели и нужди на семейството.

Римските domus са били на нивото на улицата и са отишли под земята поради промените в нивото на града.

Можете да посетите Roman Domus на две места:

 • Domus Romane в Palazzo Valentini – под Palazzo Valentini, на площад Венеция, се намира красив пример за древноримска къща.Достъпен по голямо стълбище, domus има подове от плексиглас, които позволяват да се видят основите му. Има и светлинно шоу, което пресъздава виртуално как би изглеждала къщата, когато е била използвана.Къщата е голяма, а обиколката е добре организирана.От нея можете да видите отблизо и колоната на Траян. Можете да резервирате билети тук.
 • Domus Romane del Celio – разположена на хълма Целиан, пред Палатина, тази римска къща има добре запазени стаи с фрески, което я прави уникална в Рим.Къщата се намира под базиликата на светите Йоан и Павел, които са живели тук и имат интересна история – през вековете мястото е било domus, след това insula с магазини и после отново domus!Можете да намерите нашия преглед, снимки и съвети за посещение тук

Криптата Балби

Крипта Балби (Crytpa Balbi ) е подземна атракция в центъра на Рим, която сега е част от Националния римски музей (Museo Nazionale Romano).

Криптата е на няколко нива и археолозите я смятат за едно от най-добрите места в Рим, където можете да научите как се е развивал градът във времето.

Първоначално пространството се е състояло от древен театър, поредица от колони (сега наричана “криптата”) и екзедра (стая с пейка или столове, където хората са се събирали и общували), която все още се вижда. С течение на времето обаче това пространство променя предназначението си и се превръща в гробище, каменоломна, баня и манастир.

Това е един от най-значимите подземни паметници в Рим. Информация и билети можете да намерите тук.

Още подземни забележителности в Рим, които може да харесате

В Рим има няколко подземни забележителности, които си заслужава да посетите.

 • Подземното ниво на Колизеума – това не е отделна атракция, а подземноъо ниво на Колизеума, където са били животните и се е съхранявал реквизитът за гладиаторските битки.Посещението на тази част на Колизея си заслужава допълнителните сума, която ще трябва да платите. Обиколката на подземната част позволява да се разбере вътрешното устройство на Колизеума, а поглеждайки нагоре, се открива впечатляваща гледка към арената и местата за сядане!Намерете информация и билети за посещение на долното ново на Колизеума тук.
 • Аквадута Acquedotto Vergine в Rinascente – това е може би най-специалната от всички подземни атракции в Рим и я намирате в търговски център!La Rinascente е луксозен универсален магазин, но на долното си ниво крие една тайна – руините на древния акведукт Дева – този, който доставя вода на някои от най-известните фонтани в Рим, включително фонтана Треви (който се намира наблизо).Не можете да посетите акведукта, но можете да се любувате на арките му от най-ниското ниво на магазина безплатно – заслужава си да спрете!
 • Фонтанът Треви – под известния фонтан Треви има голяма голяма археологическа зона, която е само частично достъпна за посетители. Мястото е известно като “Vicus Caprarius” и в него има останки от древноримска къща, разрушена по време на пожара в Рим по времето на император Нерон, както и цистерна за вода, захранваща аквадукта Виро .Само малка част от тази зона е отворена за посетители, но си заслужава да спрете, ако сте в района.Информация и билети можете да намерите тук.
 • Подземието на Пиаца Навона – под Пиаца Навона може да се види това, което е останало от стадиона на император Домициан. Останките са малки по размер, но са интересни за разглеждане Стадионът на Домициан е най-древният римски стадион в Рим, построен от каменна зидария. Можете да резервирате обиколка тук.

Надявам се, че този кратък преглед на най-добрите подземни обекти в Рим ви е харесал и ви е помогнал да решите кои от тях да добавите към маршрута си в Рим.