Пиаца Навона Рим: всичко, което трябва да знаете за най-известния площад в Рим

Накратко: на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете за площад Навона: факти, истории и съвети за посещение.

Пиаца Навона е един от най-известните площади в Рим, ако не и най-известният от всички. Това е площадът в Рим с фонтаните и обелиска, който виждате в толкова много филми, чието действие се развива в Рим, а в реалния живот той е дори по-красив, отколкото на екрана.

Факти за Пиаца Навона

Какво представлява Пиаца Навона? Защо площад Навона е известен?

Пиаца Навона е голям исторически площад (пиаца) в центъра на Рим. Пиаца Навона е известен с няколко художествени шедьовъра на известни художници като Бернини и Борромини, които го правят един от най-важните барокови площади в света.

Добавете към това и спираща дъха църква и един от най-красивите фонтани в Рим, Фонтанът на Четирите Реки, който е един от най-известните и фотографирани в града и ще разберете защо толкова много туристи посещават площад Навона всяка година.

Площадът е известен и със своята история, започнала още по времето на Римската империя, както и с това, че е сцена на много легенди (вж. по-долу).

Безплатно ли е посещението на Пиаца Навона?

Да, достъпът до Пиаца Навона е безплатен. Пиаца Навона е обществен площад и затова достъпът до него е свободен и винаги отворен.

Кога е построен Пиаца Навона?

Пиаца Навона е построен през 86 г. от н.е. Историята на Пиаца Навона започва през I в. от н.е., когато император Домициан решава да построи нов стадион за състезания с колесници.

Той определя района на това, което днес познаваме като Пиаца Навона, като най-подходящ и започва строенето на голям стадион, който по форма прилича на Циркус Максимус.

Въпреки че през вековете площад Навона е претърпял много промени, все още е възможно да се види първоначалната му форма. Застанете където и да е на площада и обърнете внимание на елипсовидната му форма, дългите прави страни и заоблените краища.

Колко Голям е площад Навона

Пиаца Навона е с дължина 270 м и големина 55 м. Той има овална форма. Когато се е използвал като стадион, той е можел да побере до 33 000 зрители.

За Какво се е използвал Пиаца Навона Сега?

Въпреки че е бил стадион за колесници, през вековете площадът променя предназначението си, превръщайки се в популярен пазарен площад и място за провеждане на обществени събития и тържества.

Забавен факт за Пиаца Навона: до XVIII в. площадът се наводнявал нарочно и се превръщал в езеро за отдих! Снимки на това можете да видите в Палацо Браски, музея на Рим с изглед към площада.

Какво означава Навона?

Името “навона” вероятно идва от изкривяването на латинската дума “in agone” (agone-състезание, надпревара).

Когато този площад е бил стадионът на Домициан, той е бил място за игри, на латински “circus agonalis”, и местата на площада са били наричани “in agone”.

С развитието на латинския език in agone се превръща в “navona” – по-позната дума, която става официалното име на площада.

Забавен факт: Църквата Санта Аниезе, която гледа към площада, все още се нарича Санта Аниезе in agone, за да се различава от друга Санта Аниезе “Fuori Le Mura”, която е друга църква извън центъра на Рим.

Какви филми са снимани на площад Навона?

В много филми, чието действие се развива в Рим, имат поне една сцена тук. Някои от по-известните са:

  • “Яж, моли се, обичай”
  • “La Grande Bellezza”
  • “Талантливият мистър Рипли”!

Къде се намира Пиаца Навона и как да стигнем до него?

Пиаца Навона се намира в центъра на Рим, в квартал Парионе. Той е близо до няколко други важни забележителности в Рим, като площад Кампо де’ Фиори (точно от другата страна на пътя) Пантеона (на по-малко от 5 минути пеша), площад Венеция и Виториано (на 10 минути) и фонтана Треви (на по-малко от 15 минути пеша).

В близост до площад Навона се намира и замъкът Сант Анджело, който е на около 10 минути пеша от другата страна на реката.

От всички тези забележителности можете да стигнете до Пиаца Навона пеша или да вземете един от многото автобуси, които се движат по Corso Vittorio Emanuele II.

Някои от най-добрите автобусни линии, обслужващи този район, са 30, 60, 62, 81 и 87.

Кратка История на Пиаца Навона

Пиаца Навона има завладяваща история. Първоначално площадът е поръчан да бъде построен през 80 г. от н.е., но не е бил площад, а стадион!

Ако погледнете площада отвисоко или дори просто се разходите по периметъра му, все още можете да видите овалната му форма. Стадионът/площадът има две дълги успоредни страни и две по-къси, полукръгли, които създават формата на състезателна писта.

С течение на вековете обаче използването на това пространство се променя и разполагаме с документи, които показват как през XV в. площадът вече е домакин на пазар и се превръща в място за процесии и обществени събития.

През XVI в. папа Грегорио XIII нарежда да се построят тук 3 фонтана, които включват и водопой за конете и животните, които донасят продукти на пазара.

През XVII в. папа Инокентий X поръчва скулптурата, украсяваща фонтаните, а след това и построяването на църквата “Санта Агнезе”.

Какво Може Да Се Види на Пиаца Навона?

Това са няколко неща, които си струва да видите на Пиаца Навона.

1. Самата пиаца.

Пиаца Навона се открива на посетителите си без предупреждение. Както се разхождате се по известните калдъръмени улички на Рим и изведнъж се озовавате на това голямо, открито пространство, което се разширява на стотици метри пред вас (по-точно 275 x 55 метра)!

Визуалното въздействие върху посетителя винаги е силно и затова смятам, че си заслужава да бъде посетен.

Най-доброто време за посещение на площада е рано сутрин, преди 10 ч., и през нощта, когато светлините го правят величествен, но интимен, внушителен, но гостоприемен.

2. Фонтанът на четирите реки (La Fontana dei Quattro Fiumi)

На площад Навона има 3 фонтана, най-известният от които е така нареченият “Фонтан на четирите реки” (Fontana dei Quattro Fiumi) в центъра му, дело на Джан Лоренцо Бернини. Фонтанът се издига в центъра на площада и има интересна история.

През 1651 г. папа Инокентий X Памфили решава да преустрои площада пред двореца си и обявява конкурс за художници, които да представят най-добрите си идеи.

Джан Лоренцо Бернини желае да се заеме с тази работа, но поради проблематичните си отношения с настоящия папа решава да постъпи по необичаен начин.

Вместо да изчака официалния конкурс, той построил миниатюрен модел на предложения от него фонтан, излял го от сребро и се погрижил да го достави на доня Олимпия Майдалчини Памфили.

Тя била снаха на папата и, както се казвало, истинската сила зад понтификата на Памфили.

Римляните я знаели като La Pimpaccia, а Паскино, известната говореща статуя на Рим, често имал остроумни забележки за нея.

Римските клюки разказват, че този сребърен подарък привлякъл вниманието на доня Олимпия, която убедила папата да възложи работата на Бернини.

Бернини е този, който проектира фонтана във вида, в който го виждаме сега. Единственото по-късно допълнение към неговия проект е обелискът на върха.

Фонтанът представлява четирите най-големи реки в света, всяка от които в човешка форма: Нил, Ганг, Рио де ла Плата и Дунав.

Може би най-впечатляващ от всички е Нил, чиято глава е покрита, за да символизира неизвестния източник на водите му.

Фонтанът е един от най-красивите в Рим и е истинско произведение на изкуството. Фигурите му са толкова изящно изваяни, че са сред най-известните скулптури в Рим.

>>> Вижте тук забавни и интересни факти за Фонтана на четирите реки от Бернини.<<< 3. Църквата Санта Агнезе в Агоне Точно пред фонтаните се извисява красивата църква Сант’Аниезе в Агоне, проектирана от архитект Боромини. Смята се, че църквата датира от VIII в., но е преустройвана няколко пъти и придобива сегашния си вид през XVII в., когато папа Инокентий X възлага на архитект Райналди, а след това и на Боромини да преработят фасадата ѝ. Тя е завършена между 1653 и 1657 г. Църквата “Санта Аниезе ин Агоне” е бароков шедьовър. Декорацията е невероятно изискана, с типичната за епохата употреба на злато и цветни мрамори, а също така в нея се съхранява черепа на Света мъченица Агнес, която се намира в една от криптите на църквата. Санта Агнеса е убита на площад Навона и се смята, че смъртта ѝ е предшествана от чудотворни събития. Агнеса е била млада християнка по времето, когато християнството е било забранено в Рим, и става жертва на преследването на християните от император Диоклециан през IV в. сл. Едва 13-годишна, Агнеса е изкарана на площад Навона и именно тогава се казва, че се случва първото чудо: мъж, който гледал голото ѝ тяло, загубил зрението си и полудял! За да защити тялото и скромността ѝ, косата ѝ също израства по чудодеен начин, като я обгръща изцяло. Когато я набучват на кол, пламъците я пощадяват, а обвинителите ѝ в крайна сметка използват меч за да прережат гърлото и, сякаш е агне (между другото, името Агнес се свързва с елиминативното Agnus, агне, както в Agnus Dei). И църквата, и криптата са безплатни за посещение: моля, не забравяйте, че при посещение на църкви в Рим се изисква скромно облекло. >>> Тук можете да намерите моите съвети за това как да се обличате в Рим <<<

Забавен факт! Бернини и Боромини са били съперници за благоволението на папата и римляните са свързали това съперничество и със статуите на площад Навона. Те казват, че статуята, изобразяваща Рио де ла Плата, закрива очите си, защото се страхува, че църквата може да се срути върху него, докато статуята на Санта Агнеса на църквата е с ръка на сърцето, за да го увери в стабилността на църквата!

Тази легенда за две от най-известните забележителности на площада е забавна, но невярна.

Фонтанът е построен преди църквата, а позицията на фигурата, изобразяваща Рио де ла Плата, има много по-интересно и символично обяснение: страхът на богатите (реката: plata на испански означава сребро) внезапно да загубят богатството и властта си (змията, в основата на статуята).

Други фонтани на Пиаца Навона: Фонтан дел Моро (Фонтанът на Мавъра) и Фонтан дел Нетуно (Фонтанът на Нептун)

По протежение на двете по-малки страни на площада се намират още два фонтана, и двата дело на Джакомо Дала Порта: Fontana del Moro и Fontana del Nettuno.

1. Fontana del Moro (Фонтанът на Мавъра) се намира в южния край на площада и черпи вода от аквадукта Virgo.

Построен е през XVI в. от Джакомо дела Порта и по-късно достроен Бернини, който добавя към него мускулестата мъжка фигура, дала името на фонтана.

Фонтанът представлява мъжка фигура на мавър и тритони. Описание и факти за фонтана на мавъра можете да прочетете тук.

2. Фонтанът на Нептун се намира в северния край на площада, в близост до път, на който някога са се намирали работилниците на майсторите на тенджери и тигани, поради което дълго време хората са го наричали “Фонтан дей Калдерари”.

Подобно на Фонтана на Мавъра, той е поръчан за първи път на Джакомо дела Порта от папа Григорий XIII през 1574 г. и получава вода от акведукта “Дева”, който е построен от същият папа.

Фонтанът изобразява римския бог Нептун, който се бори с октопод, заобиколен от морски обитатели.

И двата фонтана са красиви, а освен това са в центъра на едно много специално събитие, което се е случвало между 1652 и 1886 г. – превръщането на площад Навона в езеро!

Наводняването на Пиаца Навона се случва за първи път през юни 1652 г. и бързо се превръща в любимо градско събитие, което събира всички слоеве на римското общество.

Тази традиция се прекратява, когато Рим става столица на Италия. По това време целият площад е покрит с калдъръм и преобразен по такъв начин, че водата вече не може да бъде задържана. Това е жалко, тъй като със сигурност е било забавно!

Въпреки че тази традиция вече е прекратена, площадът все още е място за забавление. Тук се стичат улични артисти (и продавачи), а по време на Коледните празници на площада все още се провежда най-известният коледен пазар в града.

Интересни Сгради в Близост до Площад Навона

Музеят Palazzo Braschi (Палацо Браски)

Една от най-интересните сгради с изглед към площад Навона е Палацо Браски, в който сега се помещава музеят на Рим.

Това е зашеметяваща сграда с впечатляващи тавани и интересни стари снимки на града, включително реконструкция на фонтана Треви, направена от корк!

Музеят си заслужава да бъде посетен, а от третия му етаж се открива зашеметяваща гледка към площада.

Палацо Дория – Памфили

Палацо Дория-Памфили понастоящем е седалище на бразилското посолство в Рим и е една от най-красивите исторически сгради в града.

Дворецът е построен през XVII в. от Джироламо Риналди по поръчка на папа Инокентий X Памфили и става папска резиденция, което обяснява многото красиви фрески и елегантния интериор на тaзи величествена сграда в близост до площад Навона в Рим.

Съвети за Посещение на Пиаца Навона с Деца

Пиаца Навона е едно от най-лесните исторически места в Рим, които можете да посетите с деца. Площадът е голям и идеален за тичане, и има нещо специално, което всяко дете харесва – прекрасен магазин за играчки, подходящо наречен Al Sogno (Сънят), с плюшени мечета в реален размер на витрината (имат жирафи, мечки, крокодили, казвам ви, това е невероятно място за деца)!

В противоположния край на площада се намира и Vivi Bistrot, който е семеен ресторант на площада с разумни цени (за мястото).

Хотели близо до Пиаца Навона, Рим

Пиаца Навона е чудесно място, където си струва да отседнете. Ето моят списък с най-добрите хотели (по мое мнение) близо до Пиаца Навона.

1. Eitch Borromini – луксозен и зашеметяващ със също толкова зашеметяваща тераса на покрива с гледка към площад Навона.

2. Palazzo Navona – модерен, красив хотел със завидно местоположение за разглеждане на целия център на Рим.

3. Navona 49 Suites – хотел с красиви стаи с изглед към площада.

Къде да Хапнем Близо до Пиаца Навона – Ресторанти и Кафенета

Пиаца Навона привлича много туристи, което оказва се отразява негативно на цените и качеството на някои от ястията в този район. Въпреки това тук има добри ресторанти и кафенета.

Ето тези, които харесвам:

1. Cul de Sac – спокоен винен бар/бистро на Пиаца Паскино.

2. Vivi Bistrot – релаксиращо бистро във вътрешния двор на Palazzo Braschi.

3. Gelateria del teatro – намира се в една от страничните улички, предлага чудесен сладолед.

4. Mr 100 Tiramisu, Via dei Sediari – сервира едно от най-добрите тирамисута в Рим.

Надявам се, че информацията за площад Навона на тази страница ви е била полезна.