Накратко: На тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете, ако решите да посетите площад Campo de’ Fiori (Кампо Де Фиори), Рим.

Кампо де’ Фиори е един от най-красивите площади в Рим и е едно от местата в италианската столица, които задължително трябва да посетите.

Разположен в самия център на Вечния град, площад Кампо де’ Фиори се намира от другата страна на пътя от известния площад Навона.

Докато площад Навона е величествен, Кампо де Фиори е скромен, някои дори биха казали невзрачен. Докато единият “говори” за великите архитекти на Ренесанса, другият – за търговците от Средновековието в Рим.

Двата площада разказват историята на един град, който е познал толкова епохи, колкото и историята на самата Европа. Без съмнение мога да кажа, че това са два от най-красивите площади в Рим и за мнозина туристи са най-важната част от пътуването им!

Включването на Campo de’ Fiori във вашия маршрут в Рим е лесно.

Ето как ви препоръчвам да го видите, ако имате:

Къде се Намира Площад Кампо де’ Фиори и как да Стигнем до Него

Campo de’ Fiori се намира в центъра на Рим, на границата между двата исторически района – Parione и Regola, между площад Венеция и река Тибър.

Основните забележителности в близост са площад Навона, площад Фарнезе и Ларго ди Торе Аржентина. Най-близката главна улица е Corso Vittorio Emanuele II.

До Campo de’ Fiori можете да стигнете с автобус или пеша.

  • С автобус: няколко автобуса обслужват този район и всички спират на Corso Vittorio, на 2 минути пеша от площада. Много линии обслужват този път, включително 40, 46, 62, 64, 916. Автобуси 87 и 116 също спират наблизо.
  • Пеша. Лесно можете да стигнете пеша до площада от Пиаца Навона (4 минути), Ларго ди Торе Аржентина (7 минути) и дори от Понте Сант’Анджело, на около 15 минути по пътя.

>>> Пълното ни ръководство за използване на обществения транспорт в Рим можете да намерите тук. <<<

Интересната История на Кампо де’ Фиори

Campo de’ Фiori като пространство се е използвал още по римско време, най-вероятно като сметище за реквизита от близкия Театър на Помпей.

Едва в края на 1400 и началото на 1500 г. обаче площадът придобива облика, който има днес. Дотогава този район е бил просто открито пространство и това все още е отразено в името на площада, което на италиански се превежда като поле с цветя!

Първата църква, построена в района, е близката Санта Бригида и едва при папа Калист III районът е павиран, като част от голям проект за облагородяване на района.

Това поставя началото на разрастването на районът Парионе и през първите десетилетия на XV в. се превръща в оживено от търговци и посетители, обслужващи близкия Ватикан място.

Бързо се отварят магазини и работилници, което предизвиква разцвет на свързаните с тях бизнеси на местните търговци.

По това време на площада се появяват и първите ресторанти, които днес са една от отличителните му черти.

Тази важна търговска роля все още съществува в имената на улиците, водещи към площада – Via dei Giubbonari (корсетопроизводители), Via dei Baullari (производители на куфари) – всички те напомнят за професиите, които са направили тази част на Рим очарователен.

Самата пиаца се превръща във важен търговски център и започва да организира два пъти седмично конни пазари, на които идват хора от цяла Италия, което допълнително спомага за развитието на района.

Историята на Campo de’ Fiori обаче не е само положителна.  Площадът е бил използван и за публични екзекуции, като най-прочутата от тях е тази на Джордано Бруно, чиято статуя с наметало все още се извисява над площада. Районът около Кампо де’ Фиори и сега е един от най-добрите райони за пазаруване в Рим

Какво да Видим на Площада Кампо де’ Фиори

  • Самият площад. Най-приятното нещо в Кампо де Фиори е самият площад. Той е прекрасно място със средновековен характер, какъвто липсва в много други райони на Рим. Най-доброто време за посещение на площада, за да оцените неговата архитектура, е средата на следобеда, когато тълпите са минимални.
  • Статуята на Джордано Бруно. В центъра на площада се издига статуята на философа Джордано Бруно, който през 1600 г. губи живота си на кладата точно на това място като еретик.  Съществуват неясноти относно това кои негови идеи са били счетени за толкова опасни, че да изискват смъртна присъда, но най-вероятно те са били свързани с визията на Джордано Бруно за космоса.За разлика от онова, което гласяла доктрината по онова време, той вярвал, че Вселената може да съдържа безкрайно много светове. Това противоречало на господстващото геоцентрично виждане за света и надхвърляло дори Коперниковото виждане, което разбирало Вселената като съставена от поредица неподвижни звезди.Статуята на Джордано Бруно е подходящо мрачна. Висока и забулена, тя излъчва тиха сила, която привлича вниманието на всички посетители, независимо дали са наясно или не с историята, която разказва.Най-доброто време да видите статущта на Джордано Бруно на площад Кампо де Фиори е следобед, след като сергиите на пазара са изчезнали и преди вечерните тълпи да го завладеят.
  • Пазарът. Campo de’ Fiori е пазарен площад и всяка сутрин се виждат сергиите на продавачите, които обикновено се разотиват около обяд. Някога на пазара са се продавали плодове и зеленчуци и в продължение на много десетилетия посещението му се е считало за едно от най-автентичните преживявания в Рим. Нещата обаче са се променили и сега “автентичен” има съвсем друго значение.Въпреки че все още има някои сергии с пресни продукти, на много от тях вече се продава лимончело и стоки, опаковани и продавани на цени за туристи. В известен смисъл това е “автентичният съвременен Рим” и макар да не е толкова автентичен, колкото романтичният, който си представяме, той е също толкова истински!Въпреки всичко това, пазарът си заслужава да бъде посетен, така че не го пропускайте. Добър начин да го направите е като част от обиколка на пазара за хранителни продукти, като тази: вкусен начин да опознаете града! Пазарът е отворен всеки ден сутрин от понеделник до петък.
  • Кино Фарнезе. Една от къщите с изглед към площада сега функционира като кино и винаги препоръчвам да спрете и да разгледате фасадата ѝ, ако искате да усетите какво са представлявали кината преди появата на модерните многоекранни киносалони. Кино Фарнезе има разпадащ се, почти старинен надпис, който ще направи фотографите много щастливи.
  • La terrina. Разхождайки се из площада, може да забележите фонтан, който сега се използва за поливане на цветята. Фонтанът е копие на стар фонтан, който сега се намира на Piazza della Chiesa Nuova, но си заслужава да бъде споменат, тъй като има надпис, който добре обобщава душата на площада: Fa del Ben e lassa dire (правете добро и ги оставете да говорят).Името “la terrina” или “la zuppiera” се отнася до формата на фонтана, който прилича на купичка за супа.
  • Барове и кафенета. Campo de fiori е осеян с барове и кафенета, които се пълнят особено вечер в часовете за аперитив. Площадът е популярен сред посетители от всички възрасти. Студентите и по-младите посетители обикновено сядат в подножието на Джордано Бруно, докато тези, които предпочитат по-удобно място за сядане, седят на някоя от многобройните тераси, които вече предлагат всичко – от традиционна италианска храна до тапас и пица.

Къде да хапнем близо до Campo de’ Fiori

Въпреки че препоръчвам да се отбиете тук, за да пийнете нещо и да погледате хората, ако искате да хапнете нещо вкусно, това не е мястото. За вкусна храна наблизо се спрете в Grappolo d’oro на Piazza della Cancelleria или Roscioli –  това са моите две любимите места в района, а в близката пицария Emma сервират една от най-добрите пици в Рим!

Хотели близо до Campo de’ Fiori

Това е един от най-добрите райони за отсядане в Рим за разглеждане на забележителности, в който има няколко добри хотела. Тези които заслужават внимание са:

1. Бутиков хотел Campo de’ Fiori – на малкия площад, точно до площада Campo de’ Fiori. Това е бутиков хотел със зашеметяваща фасада, покрита с растения и а прекрасно кафене и ресторант точно пред него.
2. Hotel le Clarisse al Pantheon – добро хотел в близост до Campo de’ Fiori и Пантеона, предлагащ стаи и апартаменти.
3. Eitch Borromini – зашеметяващ луксозен хотел с изглед към площад Пиаца Навона, от другата страна на пътя от Campo de’ Fiori.
4. Бутиков хотел Maison Giulia – прекрасен хотел на историческата улица Via Giulia, само на няколко минути пеша от Campo de’ Fiori

Надявам се, че този кратък преглед на Кампо де’ Фиори ви е харесал и ще имате възможност да го посетите.