Накратко: на тази страница ще намерите бсичко, което трябва да знаете за пирамидата на К. Честий в Рим, къде да я намира, каква е историята и и кога и как да я посетите.

Рим е пълен с особени сгради, но има една, за която мнозина биха се съгласили, че е най-особената от всички – Пирамидата на Рим, известна още като Пирамидата на Честий.

Ако не сте знаели, че в Рим има пирамида, не сте сами.

Въпреки че се намира в центъра на града и датира от I в. от н.е. (същата епоха като Колизеума), римската пирамида никога не е била популяризирана като туристическа атракция, и бе затворена за посетители в продължение на много години.

В резултат на това римската пирамида се намира извън повечето маршрути на туристите, които посещават Рим за първи път. Обикновено пирамидата се “открива” или само когато хората минават покрай нея или ако им е препоръчана, като интерсен за посещение исторически обект до който да се отвият, когато отиват на вечеря в близкия квартал Тестачо.

Въпреки тази липса на известност, пирамидата си заслужава да се види, ако не непременно отвътре, то поне отвън.

Пирамидата се намира в е едно от най-специфичните и типично римски кътчета на града, което е много красиво, особено през пролетта.

Какво представлява римската пирамида?

Пирамидата на Рим е древна сграда с формата на египетска пирамида.

Тя датира от I в. от н.е. и е построена като погребален паметник за богат римски деятел – Кай Цестий, който изисква гробницата му да бъде построена в стила на тази на фараоните.

Пирамидата се нарича Пирамида Честиа на италиански език или дори само “Пирамида” от римляните, а на английски език обикновено се нарича Пирамида на Честиа или Пирамида на Рим.

Заслужава ли си да се види пирамидата в Рим?

Пирамидата на Честий (Piramide Cestia) е интересна и красива сграда, но дали си струва да я видите или не, зависи от това колко време имате в Рим и какъв тип забележителности харесвате.

Смятам, че пирамидата си заслужава да се види, ако се намирате в района или нямате нищо против да се разходите до нея и отидете по време, когато можете да влезете в т.нар. протестантско гробище наблизо – това е едно прекрасно кътче от Рим и предлага най-добрата гледка към пирамидата.

Също така смятам, че може да си струва да видите пирамидата отвътре или отвън, ако се интересувате от история и искате повече от това, което можете да видите по време на стандартните обиколки на древен Рим.

От друга страна, ако не се намирате в този район и нямате специален интерес към историята, тогава смятам, че можете да я пропуснете.

Вярвам, че това е преди всичко красиво кътче от италианската столица, така че ако сте наблизо, определено си заслужава да го видите, но вероятно пирамидата не е нещо, заради което да променяте плановете си.

Забавен факт за любителите на котки! В Рим има специални закони за защита на бездомните котки и римската пирамида е една от зоните, където те могат да се разхождат необезпокоявани! Ако я посетите, вероятно ще срещнете някои от котките, а може би дори и някои от доброволците, които ги хранят! Ако обичате котките, това е чудесно място за посещение, а също и забавно място, ако сте в Рим с деца и искате да си поиграете с котки.

Египетска ли е пирамидата в Рим?

Пирамидата на Честий е пирамида в египетски стил, но не е от Египет.

Материалите, дизайнът и работата са изцяло италиански и въпреки че пирамидата е очевидно влиянието на египетските пирамиди, пирамидата в Рим има пропорции, които са много различни от тези на оригиналите. Дори нетренирано око може да го забележи.

Римската пирамида е значително по-тънка и по-остра от египетската!

Не е ясно защо е тази разлика, но има някои тълкувания.

Едно от тях е, че използването на цимент е позволило да се направи по-висока сграда и че следователно формата е била умишлена, за да се придаде възможно най-голяма височина на пирамидата.

Други пък смятат, че това може да се дължи на факта, че вдъхновението за пирамидата е дошло от тези в Джебел Баркал, сега в Судан, и които наистина са много по-стръмни.

Каквато и интерпретация да изберем, възможно е тази пирамида и може би още една в Рим, за която историците имат основания да смятат, че е съществувала, да са в основата на неправилното представяне на пирамидите в европейските картини през следващите векове!

Защо в Рим има пирамида?

Поглеждайки към Пирамида Честия, лесно бихме си помислили, че този конкретен паметник е творение на екстравагантен богаташ, който се е възхищавал на културата и архитектурата в Египет.

Това обаче би било само част от истината.

Особено през първи век Египет е бил от значение за жителите на Рим.

Хората в града са знаели за завладяването на тази древна земя, станала римска провинция през 30 г. от н. е., а влиянието на нейното изкуство и естетика било толкова силно, че археолозите говорят за истинска египтомания или египтофилия, която завладяла Рим.

Пирамидата е само един от нейните примери.

Много обелиски също идват в Рим от Египет (макар че не всички, които виждаме днес, са всъщност от Египет), а градът се сдобива и с няколко храма на египетското божество Изида, някои от които могат да се видят и днес в Рим и Помпей.

Колко висока е пирамидата на Честий? От какво е направена?

Пирамидата на Честий е висока над 36 метра и има квадратна основа от 30 метра.

Вътре в нея има погребална камера, украсена с религиозни рисунки, от които все още можем да видим следи, вероятно апотеоз на самия Честий, с нимфи и Нике, носещи гирлянди и корони.

Римската пирамида е направена от calcestruzzo (вид цимент), тухли и украсена с мраморни плочи.

Първоначално е била заобиколена от стени от камък, които частично се виждат и днес, 4 декоративни колони и две бронзови статуи, които вече ги няма.

Къде се намира пирамидата на Рим? Какво се намира наблизо?

Римската пирамида се намира на площад Сан Паоло, в квартал Остиензе.

Когато е била построена, тя би трябвало да е била доста извън центъра на града, но днес се намира на оживено кръстовище, близо както до голяма трамвайна спирка, така и до спирка на метрото (Пирамида) и дори до влака (оттук минава градският влак до Остия Антика).

Най-лесният начин да стигнете до пирамидата е или с метрото, или с трамвая, а можете да отидете дотук и пеша от Колизеума – разходката ще ви отнеме около 10 минути и е по склона.

След като сте в района, има още няколко забележителности, които си струва да видите:

    • Така нареченото “протестантско гробище”, което е прекрасно място за посещение само по себе си и предлага най-добрата гледка към пирамидата.
    • Тестачо – прекрасен квартал, популярен най-вече сред любителите на вкусната италианска храна
    • Централе Монтемартини, прекрасен музей с древни скулптури и мозайки, разположен в стара електроцентрала
    • Баните на Каракала, една от най-внушителните римски руини в целия град

<li<Хълмът Авентин и не толкова тайната Ключова дупка на Авентин – забавна “ключова” дупка, от която се открива неочаквана гледка към Кулата на Свети Петър

Как да посетите Пирамидата в Рим?

За да видите пирамидата отвън, е достатъчно да стигнете до Порта Сан Паоло (Porta Sao Paolo) – пирамидата е в центъра на оживено кръстовище и няма как да я пропуснете!

Въпреки това гледката оттук не е чудесна, най-вече заради обикновено натоварения трафик.

Най-добрата гледка към пирамидата на Честий е от т.нар. протестантско гробище. До него се стига откъм гърба на пирамидата по малък път, наречен Виа Кайо Честий (Via Caio Cestio), а достъпът е свободен (дарения винаги са добре дошли).

Ще видите пирамидата най-добре, ако завиете наляво, след като влезете в гробището.

За да разгледате пирамидата отвътре, ви е необходим билет, който можете да закупите тук.

Интересно! На 1 май 2020 г. римската “сопрантенденция” (органът, който контролира археологическите работи в Рим) публикува ново видео, което позволява да се надникне във вътрешността на пирамидата!

Можете да видите видеото тук.

Надявам се, че този преглед на римската пирамида в Рим ви е харесал. Успешно планиране на пътуването ви до италианската столица!