Накратко: на тази страница ще намерите как да стигнете от летище Чампино до хотела си в Рим с автобус, влак или такси.

Летище Чампино е по-малкото от двете летища в Рим и името му започва да се споменава в началото на 2000-та година, когато Ryanair го избира за своя база в Рим.

Превръщането на летището в предпочитано от нискотарифните авиокомпании превърна малката аерогара Чампино в оживено летище.

Бих искала да кажа, че летището се справи с предизвикателството и Чампино се превърна в голямо и модерно летище, но това не е съвсем така.

Макар че на Чампино има повече услуги отпреди, включително малки заведения за хранене и вестникарски будки, то до голяма степен е летище на Ryanair, така че не очаквайте лукс.

Аз често използвам Чампино. То е отличен избор, ако летите до Рим от по-малки летища в Италия и Европа, и е идеално, ако сте отседнали в южната част на града или кацате в Рим, за да пътувате до друго място.

И така, има четири начина да стигнете от летище Чампино до Рим: автобус, автобус+влак, такси, частен трасфер.

Всички те имат плюсове и минуси и са на много различни цени. Това е общ преглед:
1. От летище “Чампино” до гара Термини (центъра на града) – SIT bus. Цена 6 евро.
2. От летище Чампино до гара Термини (център на града) – Автобус Terravision. Цена 6 евро.
3. От летище Ciampino до центъра на града с такси – цена 30 евро.
4. Трансфер до избрана дестинация с предварително резервирано превозно средство (автомобил или миниван) – цената варира в зависимост от избраната услуга.
5. Ciampino Airlink до гара Термини – автобус + влак. Цена 2,70 евро.
* Имайте предвид, че това са цените към момента на писане на тази статия и до т.нар “Аврелийски стени” (центъра на Рим).

Как да стигнете от летище Чампино до центъра на Рим с автобус?

Най-лесният и евтин начин да стигнете от летище Чампино до Рим е с автобус.

Летището се обслужва от няколко автобусни компании:

1. Автобусите на Terravision свързват летището директно с гара Термини. Билетите могат да бъдат закупени на входа на автобуса срещу 6 евро в брой или можете да резервирате предварително онлайн на същата цена (препоръчително).

Услугата се изпълнява във връзка с разписанието на полетите между 08:15 и 00:15 ч.

>>> Купете билети за автобус Terravision Shuttle от тук <<<

2. Автобусите Sit предлагат еквивалентна услуга на тези на Terravision и цената им също е същата: 6 евро. Те се движат от 07:45 до 23:15 ч.

>>> Можете да си вземете билет за този автобус от тук <<<

Тези две автобусни компании спират непосредствено пред терминала за пристигащи в Чампино и според моя опит са чудесен и евтин начин да стигнете бързо до Рим.

Ще видите автобусите на техните стоянки, когато напускате летището: в багажното отделение на автобуса ще има място за багажа ви и пътуването няма междинни спирки.

3. Други автобуси (управлявани от Cotral и Schiaffini) свързват летището Чампино с гара Термини и метростанция Anagnina.

Автобусът до Термини се движи от 05:30 ч. до 22:50 ч. и струва 3,90 евро, а този до Anagnina се движи от 06:10 ч. до 22:40 ч. и струва 1,20 евро.

След като пристигнете в Рим на Термини или Анагнина, можете да използвате местните автобуси, за да стигнете до мястото за настаняване.

>>> Вижте как да използвате автобусите и метрото в Рим в нашия пътеводител за обществения транспорт в Рим <<<

Таксита от Чампино за Рим

Вземането на такси от Чампино до Рим е доста лесно. Чампино е малко летище и такситата спират точно пред терминала в обособена зона (това означава, че могат да влизат само истински таксита – те са бели, с надпис “такси” отгоре).

Таксиметровите услуги до центъра на Рим се извършват по системата на фиксирана такса (понастоящем 31 евро): табелите, които ви информират за цената, са добре видими на стоянката на такситата.

Понастоящем цените от летище Чампино са:

1. От летище Чампино до вътрешността на Аврелиевите стени (центъра на Рим) – 30 евро
2. От летище Чампино до гара Тибуртина – 35 евро
3. От летище “Чамино до гарата Stazione Ostiense – 30 евро

Можете да проверите официалните цени на такситата в Рим и удобна карта тук.

Уверете се, че сте проверили цената, тъй като тя периодично се повишава, и попитайте шофьора като му посочите картата, дали таксата важи за вашата дестинация.

Моля, обърнете внимание: фиксираните такси се прилагат за дестинации в рамките на т.нар “Аврелиеви стени”, които обхващат центъра на Рим, но не покриват цялата територия на града.

Ако кацнете в Чампино, но трябва да стигнете до противоположната страна на града, т.е. отново извън “Авралиевите стени”, се прилагат по-високи такси. Препоръчвам ви да попитате шофьора, преди да се качите в таксито, ако не сте сигурни в крайната цена на пътуването.

Важна забележка, ако пътувате с деца: използването на столчета за кола в такситата не е задължително и такситата не ги предоставят. Ако пътувате с малко дете, вземете си собствено!

Пътуване от Чампино до Рим с Ciampino Airlink

Най-евтиният начин да стигнете от летище Чампино до Рим е като се качите на Ciampino Airlink.

Това е услуга, която ви позволява да стигнете от Чампино до Рим Термини евтино, но е и малко по-трудоемка, тъй като изисква да хванете автобус до жп гара Чампино и след това да хванете основната влакова линия до Термини.

Ако това допълнително усилие не е проблем за вас, пътуването с Ciampino Airlink е сравнително лесно.

При пристигането си в залата за багаж на “Чампино” ще видите големи червени табели с указания и цена – автобусът тръгва от летището приблизително на всеки 20 минути, а пътуването като цяло отнема около час.

Това е най-евтиният начин да стигнете от Чампино до Рим: децата пътуват безплатно.

Резервиране на частен транспорт от летище Чампино до вашия хотел в Рим

Ако нямате против да платите малко повече, най-лесният начин да стигнете от летище Чампино до Рим е като резервирате частен трансфер.

Има няколко компании, които предлагат тази услуга, и можете да избирате между различни видове автомобили и нива на комфорт.

Цената варира в зависимост от вида на избрания автомобил. Горещо ви препоръчвам да изберете услугата си предварително и да не разчитате на офертите, които може да получите на летището.

Някои компании, които можете да разгледате и да резервирате преди пътуването си, са (проверете точната цена и отзивите на следните линкове):

1. Частен трансфер от летище Чампино или Фиумичино до Рим
2. Частен трансфер от/до летище Чампино с “Tакси Рим” – около 60 евро в едната посока

Не сте сигурни кое летище в Рим е по-удобно за вас? Прочетете нашето ръководство за летищата.