Накратко: на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете, за да стигнете от летище Фиумичино до центъра на Рим с автобус, влак и такси.

Летище Фиумичино

Летище Фиумичино е основното международно летище на Рим. Официалното му име е летище Леонардо да Винчи, а кодът му е FCO.

Обикновено то се нарича “Фиумичино”, тъй като това е името на населеното място в рамките на община Рим, където то се намира.

Летище Фиумичино е модерно, добре организирано летище с няколко възможности за връзка с центъра на града.

Ако пътувате от чужбина, най-вероятно това е летището, на което ще пристигате/от което ще заминавате: всички основни авиокомпании летят до и от него, с малки изключения като Ryanair, която обслужва и летище Чампино.

Придвижването от летище Фиумичино до Рим е лесно и можете да избирате между няколко вида транспорт, а именно:

1. Влак
2. Автобус
3. Автомобил (такси или частен трансфер)

В това ръководство ще споделя информация и съвети за най-добрия начин за придвижване от летище Фиумичино до центъра на Рим.

Транспорт на летище Рим: Как да Стигнем от Летище Фиумичино до Рим

Летище Фиумичино или летище “Леонардо да Винчи” (LDV/FCO), както е официалното му наименование, е доста отдалечено от центъра на Рим.

Въпреки това то е добре свързано с него.

Има няколко начина за придвижване от Фиумичино до центъра на Рим, като с обществения транспорт, като автобус и влак, ще стигнете до главната жп гара на града – Рим Термини, която е и чудесен транспортен възел с връзки до почти всяка точка на Рим (и останалата част на Италия).

Основните начини за придвижване от летището до града са:

1. Влакът – това е моят лябим начин за придвижване от Фиумичино до Рим. Предлага бърза и надеждна услуга, отнема около 35 минути, за да стигнете до града.
2. Автобус – най-добрият вариант, ако искате да спестите малко пари
3. Такси
4. Частен трансфер

Как да стигнете от летище Фиумичино до Рим с влак

Има два вида влакове, които свързват Фиумичино с Рим, като и двата тръгват от една и съща гара на летището.

Директният, бърз влак от летище Фиумичино до Рим Термини се нарича Leonardo Express.

Leonardo Express е бърз влак с добри места и възможност за съхранение на багаж. Има само една класа за пътуване и предлага удобни места за сядане, станция за зареждане на електронни устройства и приличен, но не винаги перфектен Wi-Fi. С него стигате до Рим Термини за 30-40 минути.

Другият влак е местен влак, свързващ Рим с Фара Сабина: той е по-бавен, но по-евтин със спирки на няколко римски гари, включително Roma Ostiense, Roma Tuscolana, Roma Trastevere и Roma Tiburtina.

Местният влак може да бъде добър вариант, ако не сте отседнали в центъра на града, а в близост до някоя от другите гари в Рим: това е единственият влак с междинни спирки, докато Leonardo express е директен.

Експресният влак Leonardo е най-използваният от туристите и този, който препоръчвам, за да стигнете до центъра на града. Другият влак е добър вариант, ако знаете, че мястото ви за настаняване е близо до някоя от спирките му.

Ако случаят не е такъв, влакът Leonardo Express е подходящ за вас.

Летище Фиумичино разполага със собствена жп гара, до която се стига от вътрешността на терминала.

Когато излезете от залата за багаж и влезете в зоната за пристигащи, ще откриете знаци, които ще ви отведат до ескалатора/асансьора и ще ви насочат към гарата.

Гарата се намира от противоположната страна на пътя от терминала и един етаж по-нагоре: пътят до нея е изцяло в сградата на летището, добре обозначена и не по-дълга от няколко минути.

След като влезете на гарата, ще видите двата вида влакове.

Те лесно се разпознават един от друг: освен че в горната част на перона има табло с информация за влака, влаковете Leonardo Express имат и изписано името отстрани, което ги прави много лесни за забелязване.

Понастоящем цената на Leonardo express е 14 евро в едната посока. Деца под 4 години пътуват безплатно. Деца от 4 до 12 години пътуват безплатно (едно дете с един възрастен, който плаща)

Билетите могат да бъдат закупени от автоматите или касиерите на гара Фиумичино.

На малко по-висока цена можете да ги закупите и предварително онлайн тук (обикновено няма нужда, освен ако не пристигате много късно и не искате да се притеснявате за това при пристигането си)

Влакът спира на перон 23/24 в Термини. От Термини можете да хванете такси, да вземете автобус или метро до мястото за настаняване.

Влакът до Фара Сабина е по-евтин в момента – 8 евро в едната посока. Деца под 4 години пътуват безплатно. Деца на възраст от 4 до 12 години пътуват безплатно (само едно дете с един възрастен, който плаща)

Билетите могат да бъдат закупени от автоматите или касиерите. Точните спирки можете да намерите тук.

Важно: в някои случаи билетите за влак трябва да бъдат подпечатани, за да бъдат валидни.

Когато си купувате билет за влак, той може да бъде под една от двете форми:

1. Билет, който е за определен влак и определен час – с този билет просто се качвате на влака, без да са необходими допълнителни стъпки.

2. Билет без дата/час. Този билет трябва да бъде валидиран преди качване във влака или няма да се счита за валиден.

На пероните ще намерите машини за валидиране и трябва задължително да ги използвате.

Във влаковете има проверки и те не правят изключения: невалидиран билет ще доведе до глоба (да, дори с право бихте могли да твърдите, че не е било ясно или добре обяснено, че трябва да го подпечатате, но въпреки това ще трябва да платите глобата).

След като пристигнете на гара Термини, можете да вземете такси до хотела си или някой от местните автобуси.

>>> Намерете нашето ръководство за автобусната мрежа на Рим тук <<<

Как да стигнете от Фиумичино до Рим с автобус?

Има не по-малко от 5 компании, които предлагат превоз с автобус между летище Фиумичино и центъра на Рим, като всички предлагат сходни услуги, цена и начин на пътуване.

Понастоящем тези автобусни компании са:

1. Terravision – свързва Терминал 3 с Термини, евтин вариант за 6 евро, можете да закупите билет при качване или предварително тук. Пътува от 05.35 до 23.00 ч.

2. Sit Bus – свързва терминал 3 с Piazza Cavour и след това с Термини, билетът струва 7 евро. Движи се от 08.30 до 00.30 ч. Можете да си купите билет предварително тук или при качване на борда.

3. TAM Bus – свързва Терминал 3 с Ostiense и Termini, 4-6 евро за билет в зависимост от дестинацията, купува се при качване. Пътува от 08.00 до 23.20 ч.

4. Schiaffini – свързва Терминал 3 с гара Термини, билетите струват 4 евро и могат да бъдат закупени вътре в терминала. Обслужването е от 06:30 до 21:50 ч.

5. Cotral – тези автобуси за дълги разстояния свързват Терминал 2 на Фиумичино с гара Остиензе, гара Термини и основните спирки на метрото: Metro Linea A от 05:10 ч. до 20:10 ч. и Magliana Metro Linea B от 05:30 ч. до 21:00 ч. Цената е около 4 евро за билети, закупени предварително от оторизирани продавачи на летището, или 7 евро, ако са закупени директно в автобуса

Как да стигнем от Фиумичино до Рим с такси?

Официалните таксита в Рим са бели и лесно разпознаваеми.

Те се намират точно пред терминала на летището и няма как да ги пропуснете.

Имат фиксирани тарифи и в момента цената е 50 евро за пътуване от летището до центъра на Рим.

Цената покрива повечето туристически райони, но ако сте отседнали извън центъра или имате съмнения относно цената, проверете два пъти, преди да се качите в таксито.

Табела с актуалната тарифа е поставена на стените на стоянката на такситата и отново във всяко такси – обърнете се към нея в случай, че има някакви проблеми (в интерес на истината, вероятно няма да има).

Как да намерите законно такси в Рим Фиумичино: необходимо е да знаете

Официалните таксита са бели, с надпис “такси” и се подреждат непосредствено пред залата за пристигащи във Фиумичино.

Те са лесни за разпознаване и работят с таксиметров апарат, дори ако тарифата, както беше казано по-горе, е определена за центъра на града.

Това описание на системата на такситата във Фиумичино може да ви накара да мислите, че всичко е ясно и донякъде е така, с изключение на няколко неща, които трябва да запомните.

Опашката за таксита във Фиумичино не е ясно обозначена и ако сте свикнали всичко да е организирано, може да си помислите, че това е чист хаос.

Отчасти е така, но нека това не ви притеснява – просто се доближете до бордюра и преди да се усетите, ще бъдете в таксито.

Другото, което трябва да знаете, е, че докато вървите към стоянката на такситата, най-вероятно към вас ще се приближат няколко души, които ще ви предложат “такси? всичко е законно!”.

Нещото, което трябва да знаете за тези услуги, е, че те не са стандартни таксита, а частници, затова дори и не се спирайте да говорите с тях, а продължете към стоянката на такситата извън залата.

Ако предпочитате частна услуга за трансфер, горещо ви препоръчвам да я резервирате предварително (вж. по-долу), за да можете да изберете компания, на която имате доверие.

Използване на такси от летището в Рим с дете: правила за столче за кола

Важна забележка, ако пътувате от летище Фиумичино до центъра на Рим с такси с дете – такситата в Рим не предлагат детски столчета.

Те не са задължителни в такситата, но ако искате да използвате такова (което горещо препоръчвам), трябва да си вземете собствено.

Ако резервирате частен трансфер, попитайте дали предлагат столчета (повечето предлагат).

Welcome Pickups (компания за трансферни услуги) ги предлага: просто се уверете, че сте споменали при резервацията и те могат да осигурят подходящия за вас.

>>>> Всички мои съвети за посещение на Рим с бебе или малко дете можете да намерите тук.<<<

Как да стигнете от летище Фиумичино до центъра на Рим с частен превоз

Има няколко ситуации, в които частният превоз може да бъде за предпочитане пред стандартните таксиметрови услуги от летище Фиумичино до Рим.

Основната от тях е, когато пътувате в група от повече от 4 души или с много багаж.

Такситата в Рим са с различни размери. Когато стигнете до предната част на опашката за таксита, ще бъдете насочени към автомобил с подходящ размер за вашата група, което обаче може да отнеме време.

Ако не е налична голяма кола, може да се наложи да изчакате, докато се появи такава, ако има такава. Освен това такситата за повече от 4 5 души са рядкост и може да се наложи да вземете две различни коли.

За да избегнете това, можете да резервирате частен трансфер, така ще си гарантирате, че ще имате най-подходящото превозно средство за вас и за багажа ви.

>>> Тук може да прочетете повече за такситата в Рим + съвети за използването им, когато сте с деца <<<

Няколко фирми предлагат тази услуга, като предлагат различни видове превозни средства и цени.

Няколко от тях са:

1. Welcome Pickups – това е голяма компания, която е специализирана в транспортни услуги в много части на света. Можете да получите безплатна оферта онлайн на техния уебсайт. Това е единствената компания, за която аз лично получих препоръки и която самата аз резервирах за предстоящо пътуване.

2. Други компании можете да намерите на GetYourGuide, което е удобно място за сравняване на цените на различните варианти:

  • Споделено пътуване от летище Фиумичино до центъра на Рим с мини ван
  • Частен трансфер от летище Фиумичино до Рим
  • Луксозен трансфер от летище Фиумичино до Рим

Надявам се, че този преглед на начините за придвижване от летище Фиумичино до Рим ви е бил от полза.