Накратко: На тази страница ще намерите описания на най-добри места, които трябва да посетите в Рим и нещата, които трябва да опитате.

Рим е едно от тези вълшебни местав Европа, които те карат да откриваш все повече и повече за греада. Всяко едно място в италианската столица открива възможности за посещения на интересни места. Колкото повече време прекарвам в Рим, толкова повече неща за разглеждане добавям към списъка си.

>>> Ако сте в Рим за първи път, не забравяйте да разгледате и нашата статия за планиране на посещението ви.  Тя ще ви помогне да разберете кои забележителности във Вечния град е разумно да видите в един и същи ден, за да използвате пълноценно времето си. <<<

Най-Известните Места, Които Трябва да Посетите в Рим

Ако сте в Рим за първи път, посетете най-известните туристически обекти в града – те не случайно са такива!

Смятам, че списъкът ви с неща, които трябва да видите в Рим, трябва да включва:

 1. Колизеума – световно известен, огромен, зашеметяващ, исторически значим и забавен: това и още нещо е прочутият Колизеум. Най-добрият начин да го посетите е с една от обиколките, предлагани от самия Колизеум (изберете тази, която включва подземната зона и белведерето (резервирайте тук).Билетитите, които се предлагат на сайта на Колизеума свършват бързо. Ако не можете да купите, опитайте на сайтове, които продават билети за достъп до Колизеума.
 2. Римският Форум – римският форум е най-доброто място в Рим, където буквално можете да се разходите из историята. Красиво, особено през пролетта, когато въздухът се изпълва с аромата на римските цветя, можете да посетите форума в същия ден като Колизеума или на следващия (комбинираните билети са с валидност 2 дни, по един за всеки обект).
 3. Хълмът Палатин – това е хълмът точно над Форума и достъпът до него е включен в цената на билета за достъп до Колизеума. Макар и пренебрегван от много посетители, Палатинският хълм е едно от най-красивите места в целия Рим, особено в светъл слънчев ден, когато гледката от върха е спираща дъха.
 4. Хълмът Кампидолио – един от известните 7 хълма на Рим. На върха ще се полюбувате на зашеметяващия площад, проектиран от Микеланджело, ще можете да си починете в сянката на конната статуя на Марк Аврелий и ще можете да посетитеКапитолийски музеи (Musei Capitolini), в които се съхраняват произведения на изкуството на Древен Рим. Тук можете да се насладите и на прекрасна гледка към Римския Форум – насочете се към задната част на главния площад и се пригответе челюстта ви да падне!
 5. Пиаца Венеция и Виториано (паметникът на Виктор Емануил II), известен още като паметника, който римляните наричат “пишещата машина”, а посетителите – “сватбената торта”. Обичате го или го мразите, il Vittoriano и Piazza Venezia (площад Венеция, където се съединяват четири главни пътя – Via del Corso, Via del Plebiscito, Via di Teatre Marcello и Via dei Fori Imperiali) са неща, които задължително трябва да видите в Рим. Можете да се насладите на тази гледка от самия площад или да се изкачите на първите две тераси (безплатно) или дори на третата (входна такса 10 евро) за зашеметяваща гледка към Колизеума.
 6. Пантеонът в Рим – eдин от най-известните, най-сниманите и най-красивите паметници в цял Рим, Пантеонът винаги си заслужава да бъде посетен – ако можете, влезте вътре и погледнете нагоре – бързо ще разберете защо!). Не се изискват билети или предварителна резервация, но отидете там рано сутрин или късно следобед, точно преди затварянето, за да не се редите на опашки.
 7. Фонтанът Треви -магнит за туристите и невероятно кътче от града в едно – просто не можете да пропуснете фонтана Треви, когато сте в Рим! Отидете на Треви много рано сутрин или късно вечер (когато фонтанът свети), за да се насладите на най-доброто изживяване. Не забравяйте да хвърлите монета в него – тя отива за благотворителност и може да ви върне в Рим, ако легендата е вярна.
 8. Испанските стъпала – испанските стъпала (Пиаца ди Спаня) са един от най-емблематичните паметници в Рим и са увековечени в много филми, чието действие се развива във Вечния град. Най-добрият начин да посетите Испанските стъпала е да се разходите из района и да се оставите гледката към тях да ви изненада, щом завиете зад ъгъла. Ако можете, стигнете до стъпалата на площад Испания по залез слънце, за да се насладите на прекрасна гледка (по това време на деня има много малко туристи, също).
 9. Ватикана – Базиликата Свети Петър и Ватиканските музеи. Няма как да отидете в Рим и да не видите държавата в държавата – Ватикана. Тук има много неща за разглеждане и правене и ще ви трябва цял ден в района, за да видите всички чудеса, които Ватикана “крие”. Препоръчвам ви да посетите както площад “Свети Петър”, така и базиликата в него. Ако имате време, посетете и красивите ватикански градини. Ако обичате изкуството, трябва да намерите време да посетите невероятните Ватикански музеи. Те са огромни и винаги пълни с посетители.  Във Ватиканските музеи има световноизвестно изкуство (моят фаворит вероятно е статуята на Лаокоон). В тях се намира и Сикстинската капела, до която имате достъп от самите ватикански музеи. Предварителната покупка на билети е задължителна. Ако посещавате църквата и Сикстинската капела се облечете подходящо, тъй като има дрескод (никакви дрехи, които прозират или разкриват плът) и той се спазва стриктно. Най-добрият начин да посетите Ватиканските музеи е с обиколки с водач рано сутрин или с резервация директно в музея за вход в определен час.
 10. Пиаца Навона – един от най-красивите и величествени площади в Рим, Пиаца Навона, е построен върху мястото, където някога е имало римски стадион! С шедьоврите на Бернини и Боромини, това е място, което всеки посетител на Рим всеки трябва да види.
 11. Замъкът Сант’Анджелозамъкът Сант Анджело не е сред основните римски забележителности и това е добре, защото няма тълпи от туристи, а в същото време е също толкова красив. колкото всеки друг по-известен архитектурен паметник в италианската столица! Ако не се страхувате от високо, стигнете до върха на замъка. Ако се страхувате от височини, влезте във вътрешността на замъка, гледката и разходката по “лоджията” са зашеметяващи.
 12. Площад Campo de’ fiori – голяма част от очарованието на Рим се дължи на неговите прашни и оживени площади, които ви карат да се чувствате така, сякаш сте се върнали в Средновековието. За да се запознаете с тази страна на града, посетете Кампо де’ Фиори – оживен площад с пазар сутрин и пълни заведения вечер, които сервират различни напитйи. Не забравяйте да обърнете внимание на статуята, която ви гледа от центъра на площада. Тя е на Джордано Бруно, който губи живота си на кладата тук, заради утвърждаването на научната истина.
 13. Пиаца дел Пополо – пиаца дел Пополо е един от най-известните площади в Рим и е заобиколен от две не съвсем еднакви църкви близнаци. Разходете се около него, но и го погледнете отгоре –  достъпът до терасата с изглед (il Pincio) е от Вила Боргезе.
 14. Изгубете се по калдъръмените улички на Рим. Макар че винаги препоръчвам да имате някакъв планиран маршрут в Рим, ви съветвам също така да отделите малко време за безцелно скитане по калдъръмени улици на Рим. За това се насочете се към района на Пантеона или Arco della pace.
 15. Изпийте едно вкусно кафе, градът го прави добре! Отидете в едно от любимите ми места за кафе, за да опитате истинско кафе.
 16. Опитайте джелато. Подобно на кафето, джелатото е по-скоро италиански, отколкото римски специалитет, но може ли наистина да видите Рим и да не се разходите с джелато в ръка? Само се уверете, че сте си взели истинско джелато, за да изпитате автентичния вкус.
 17. Разходка в Трастевере. Трастевере е един от най-бохемските райони на Рим и макар че сега е пълен с туристи, е наистина приятно място за вечерна разходка. Отидете през лятото, особено заради баровете на открито, ресторантите и уличните търговци.
 18. Вечеряйте в Тестачо. Ако търсите автентична храна в Рим в район, който е известен, но все още се усеща като местен, отидете в Тестачо. Скролвайте надолу към раздела за храна в тази статия, за да научите какво да поръчате за истинска римска гурме вечеря.
 19. Пазарувайте в квартал Монти. Монти е районът на Рим между гара Термини и района на Форума и Колизеума. Прашен, очарователен и не туристически, въпреки централното си местоположение, това е район с хипстърски заведения и чудесни магазини за пазаруване. Можете да намерите моя пътеводител за Монти и всички най-добри неща, които да видите и правите, тук.
 20. Разгледайте витрините по Via dei Condotti. Рим е известен с модата и най-доброто място за дизайнерски шопинг е Виа Кондоти, в центъра на града. Макар че бюджетът може да не стигне, за да си купите нещо тук, самите витрини често са произведение на изкуството, което си струва да бъде разгледано. Съвети за това къде да пазарувате в Рим, независимо от бюджета ви, можете да намерите тук.
 21. Каране на Vespa. Това е супер туристическо занимание, но е забавно! Уверете се, че сте в безопасност, гледайте веднъж, два пъти, три пъти, преди да направите каквото и да било, и избягвайте трамвайните релси на всяка цена. След това отидете и усетете римския бриз, докато вашата Vespa ви носи наоколо. Усещането е невероятно! Можете да наемете Vespa, която да карате или да си вземете такава с шофьор от тук.
 22. Запишете се на курс по готварство за да се научите да приготвяте римска храна. Готварските курсове в Рим са и забавен и лесен начин да пресъздадете част от почивката си у дома. Някои курсове предлагат възможност да се научите да приготвяте паста, както и да хапнете сготвеното в истинска римска къща с местен готвач.
 23. Изпийте аперитив на тераса на покрива. Апетитивото е една от най-хубавите традиции в Рим. Направете го специално, като отидете на някоя от красивите тераси на заведения, от които може да видите града от високо (през лятото). Аз съм пристрастен към тази в хотел Iconic Pantheon, от която се открива 180-градусова гледка към църквите St Ivo alla Sapienza, St Eustachio и Pantheon (известни още като 3 от най-невероятните църкви в центъра на Рим). Според мен това е една от най-красивите гледки към Рим!
 24. Изпийте чаша червено червено в енотека. В Рим има прекрасни винени барове, които тук се наричат enoteca (или enoteche, в множествено число). Те са навсякъде в града и предлагат отлични вина (бутилка или чаша) и селекция от храна, която обикновено варира от пастети и сушени ястия до любими семейни ястия като лазаня, страчети и др.
 25. Вижте операта в Каракала. Ако обичате операта, но смея да твърдя, че дори и да не я обичате, трябва да намерите време да отидете на представление в Каракала – древните императорски бани, превърнати сега в летен театър. Цялостното изживяване е вълшебно и ще се радвате, че сте го добавили в списъка си за Рим!
 26. Хапнете пица. Няма как да не споменем пицата в Рим. Не забравяйте да опитате традиционната кръгла пица вечерта, която се сервира във всяка пицария, но също така и pizza al taglio, която римляните, обичаме за обяд (нещо като пица на крак, когато бързате).
 27. Разходете се в еврейското гето. Така нареченото еврейско гето в Рим е част от града с богата история. Не забравяйте да отделите време, за да го посетите и да прочетете за историята на Италия и в частност на Рим през XX век. Освен че е красив, този район на Рим ще придобие много по-дълбок смисъл, ако го направите. Чудесен начин да откриете еврейското гето във Вечния град е обиколка с екскурзовод
 28. Оставете очите си да бъдат “измамени”. Двама от майсторите на красотата на Рим са Бернини и Боромини, които са овладели концепцията за “принудителна перспектива” и архитектурната илюзия. Това е специална оптична техника, която заблуждава окото, че даден обект изглежда по-далечен, по-близък, по-голям или по-малък, отколкото е в действителност, или позволява визуално преживяване, което е различно от реалността на нещата. Можете да изпитате този наистина впечатляващ трик на площад Сан Пиетро/Свети Петър (застанете на обозначеното място на площада и погледнете към колоните, за да видите как някои от тях изчезват), в Galleria Spada (изчакайте обиколката с екскурзовод, за да видите илюзията в действие) и при фалшивия купол на Свети Игнацио от Андреа дел Поцо.
 29. Разходете се по Via Margutta. Ако искате да купите произведения на изкуството или дори просто да се разходите сред художествените галерии, насочете се към Via Margutta. Малка, централна улица с калдъръм и художествени галерии, обслужвани от господа и дами, които седят небрежно навън на улицата, за да се наслаждават на вятъра, това е прекрасна улица за ленив следобед.

Други Места, Които да Посетите в Рим

Искате ли да се върнете у дома с една снимка на Рим, която винаги да ви напомня за времето ви вв италианската столица? Отправете се към някои от местата по-долу с чудесна гледка към Рим:

 • Градината на портокалите на Авентино и едно от най-романтичните места в Рим (безплатно)
 • Куполът на Свети Петър (платено)
 • Първата тераса на Виториано (безплатно)
 • Задната част на хълма Кампидолио (безплатно)
 • Върхът на Кастел Сант Анджело (платено)
 • Върхът на Колизеума (платено)
 • Гледка от хълма Джаниколо (безплатно)
 • Върхът на хълма Палатин (платено)

Списък Музеи в Рим за Любителите на Изкуството

В Рим има толкова много музеи и галерии, както и удивителни произведения на изкуството, разпръснати из целия град, че знам, че е по-добре да не се опитвам да ги изброявам тук всичките.

Все пак има някои музеи, колекции и произведения на изкуството, които според мен трябва да посетите.

 1. Galleria Borghese. Галерия Боргезе, която трябва да се види в Рим от всички любители на изкуството, е зашеметяваща и е истинско удоволствие за посетителите на музеи. Резервирайте билето предварително, за да изберете час за вход, който е удобен за вас.
 2. Palazzo Massimo. Един от любимите ми музеи в цял Рим, който задължително трябва да видите, ако обичате древноримски статуи и артефакти и искате да видите истински римски фрески, без да ходите до Помпей.
 3. Екстазът на Света Тереза (скулптура), Санта Мария дела Витория. Някои от най-удивителните произведения на изкуството в Рим могат да се видят безплатно в римските църкви. Ако обичате скулптурата, не пропускайте екстаза на Света Тереза в Санта Мария дела Витория – един от шедьоврите на Бернини.
 4. Караваджо в Сан Луиджи дей Франчези (картина). Ако искате да се полюбувате на Караваджо, без да се натоварвате с дълги посещения на музеи, посетете параклиса на църквата “Свети Луиджи де’ Франсеси”, близо до площад Навона.
 5. Мозайките на Санта Мария в Трастевере (мозайки). Ако искате да се запознаете отблизо с една от най-древните форми на изкуство в Рим, отидете до Санта Мария в Трастевере и вижте мозайките ѝ. Те са много различни от това, което можете да видите в другите църкви в Рим.

Потърсете Скрити Съкровища – Римски Забележителности, Които Туристите Често Пропускат

 • Пирамида и протестантско гробище. Знаете ли, че в Рим има пирамида? Истина е, и докато предната ѝ част гледа към оживен площад, задната ѝ част е с изглед към прекрасното протестантско градско гробище. Заедно те създават едно от най-романтичните кътчета в целия град. Не пропускайте. Можете да прочетете всичко за пирамидата в Рим тук.
 • Баните на Каракала. По причини, които никога няма да разбера, баните на Каракала често са пренебрегвани от посетителите, но са един от най-красивите древни обекти в целия град. Не са за пропускане, особено през пролетта и есента, когато на фона на синьото небе високите руини стават особено внушителни.
 • Санта Праседе. Великолепна църква в сърцето на квартал Монти, Санта Праседе има впечатляващи мозайки, които са важно свидетелство за византийско изкуство в целия Рим (параклисът на Свети Зенон е наистина уникален).
 • Квартал Копеде. Квартал “Копеде” е малък район в Рим с уникална по рода си архитектура в града. В този квартал него има сгради в стил арт деко, които донякъде напомнят архитектурата на Гауди в Барселона. Можете да разгледате този район сами или с тур.
 • Casina delle Civette – къща, превърната сега в музей, която ще ви накара да се почувствате като в приказка (или в малко немско градче!). Скрито римско бижу както за любителите на архитектурата, така и за семействата – тя се намира в красив римски парк, наречен Villa Torlonia, в който има музеи и детска площадка – идеалното място за много поколения!
 • Сан Клементе. Ако искате да видите с очите си как Рим се е развивал във времето, отидете в Сан Клементе – църква, която сега има 3 различни нива на постройки, които показват как едно и също пространство е било използвано за различни цели през вековете. Можете да разгледате тази невероятна забележителност самостоятелно или да си поръчате обиколка (включваща намиращата се наблизо прекрасна църква Santi Quattro Coronati) тук.
 • Centrale Montemartini. Един от най-странните музеи в Рим и един от най-красивите, Centrale Montemartini, представлява промишлено предприятие, превърнато в изложбено пространство.  Мястото е подходящо за семейства и е един от любимите ми музеи в Рим, които можете да видите с деца
 • Улично изкуство в Остиенсе. В Рим има нещо повече от древно изкуство: отидете в Ostiense или Tor Marancia, за да видите какво може да предложи столицата по отношение на уличното изкуство.
 • Свети Петър и гледката през ключалката. Представете си, че надникнете през ключалка и видите идеално поддържана редица от храсти, която “обгръща” най-съвършената гледка към купола на Свети Петър. Няма ли да е страхотно? Точно това можете да изпитате на върха на хълма Авентин. Да надникнете през ключалката е задължително.
 • Pasquino. Когато посещавате Пиаца Навона, отделете време да потърсите Паскино. Тази статуя може да не изглежда толкова красива, колкото други статуи в Рим, но има важна история. Тук хората са закачвали жалбите си срещу папата, когато Рим е бил под негово управление. Паскино е една от т.нар. говорещи статуи, напомнящи за времето, когато свободата на словото не е съществувала

Паркове и Зелени Площи в Рим

В Рим има прекрасни зелени площи и паркове. Някои от тях трябва да добавите в списъка си с места за посещение:

 • Градините Боргезе (в центъра на града)
 • Виа Апия (извън центъра, невероятна, ако карате колело тук)
 • Вила Дория Памфили (в района на Ватикана)
 • Остия Антика (извън центъра, идеално място за следобедно и вечерно прекарване)

Списък на Чудесни Зеведения в Рим за Любителите на Местната Храна

Ако сте в италианската столица, задължиелно трябва да опитате някои от най-известните римски храни:

 • Карбонара (основни съставки: яйца и свинско месо)
 • Pasta alla Gricia (основна съставка: сирене)
 • Паста Cacio e Pepe (основни съставки: сирене и черен пипер)
 • Pasta all’Amatriciana (основни съставки: доматен сос, свинско месо, сирене)
  Suppli (пържени оризови топчета със сърцевина от моцарела, чудесно предястие в Рим)
 • Carciofi alla giudia (пържени артишоци, невероятни!)
 • Carciofi alla Romana (артишок по римски, различен от горните, тъй като е задушен, а не пържен)
 • Abbacchio scottadito (агнешко)
 • Puntarelle alla romana (салата)
 • Saltimbocca alla Romana (месно ястие)

Надявам се, че моят списък с места, които да посетите и неща, които да опитате в Рим ви е бил полезен!