Накратко: В тази статия ще намерите моят списък с висчки статуи в Рим, които си струва да бъдат посетени и видяни, както и информация, която ще ви е необходима, за да планирате посещението си в столицата на Италия.

Алберто Сорди, известен италиански актьор от Рим, е казал (цитат): “Рим не е като всеки друг град. Той е един голям музей, една зала, който трябва да се прекоси на пръсти”.

Наистина в Рим има толкова много статуи и скулптури, че разхождайки се по улиците и площадите му, често се чувствате като в музей.

Някои от най-известните статуи в Рим се намират в музеите на столицата, но и много от тях са разпръснати из града – понякога в църкви, а понякога на обществени места, и могат да им се насладят както любителите на изкуството, така и минувачите.

Скулптурите в Рим са твърде много, за да бъдат изброени всички: това е подбрана селекция на най-добрите статуи в Рим и съвети как да отидете да ги видите.

 • Пиета от Микеланджело в базиликата “Свети Петър” – безплатно
 • Моисей от Микеланджело в църквата Сан Пиетро ин Винколи – безплатно
 • Екстазът на Света Тереза от Бернини в църквата Санта Мария дела Витория – безплатно
 • Скулптура на малък слон от Бернини на Пиаца дела Минерва – безплатно
 • Фонтанът на четирите реки от Бернини на Пиаца Навона – безплатно
 • Конна статуя на Марк Аврелий – римска статуя на Piazza del Campidoglio – безплатно
 • Статуи на Диоскурите (двама голи мъже укротяващи два коня) – римска статуя на Piazza del Campidoglio – безплатно
 • Статуя на Паскин на Площад Паскин – безплатно
 • Статуя на Джордано Бруно от Етор Ферари (1885 г.) на Piazza Campo de’ Fiori – безплатно
 • Статуи на моста “Свети Ангел” от Бернини и ученици на Ponte Sant’Angelo – безплатно
 • Статуя на Юлий Цезар – римска статуя на Via dei Fori Imperiali – безплатно
 • Скулптури на фонтаните на Треви на Никола Салви (1732 г.) на Piazza Fontana di Trevi – безплатно
 • Скулптури на Траяновата колона – римска статуя автор на Piazza Venezia – безплатно
 • Скулптури на Ara Pacis – римска статуя на Piazza Augusto Imperatore – платен достъп
 • Статуи на Foro Italico от няколко автори, 1928-1932 г. на Stadio dei Marmi – безплатно
 • Ангел на скръбта от William Wetmore Story (1894 г.) на протестантското гробище в Рим – безплатно
 • Аполон и Дафне от Бернини в Галерия Боргезе- платен достъп
 • Отвличането на Прозерпина от Бернини в Галерия Боргезе – платен достъп
 • Устата на истината – римска статуя в базиликата Санта Мария ин Космедин – платен достъп
 • Момче с гъска – римска статуя в Капитолийски музеи – платен достъп
 • Умиращият Гладиатор – римска статуя в Капитолийския музеи – платен достъп
 • Лаокоон (свещенник) – римска статуя във Ватиканските музеи – платен достъп
 • Статуята на Свети Петър от Арнолфо ди Камбио в базиликата “Свети Петър” – безплатно
 • Капитолийски вълк от неизвестен автор в Капитолийския музеи – платен достъп

Статуи в Рим, които не могат да бъдат пропуснати

 1. “Пиета” на Микеланджело – най-известната статуя в Рим. Една от най-известните, ако не и най-известната статуя в Рим е “Пиета” на Микеланджело – световноизвестна скулптура, разположена в базиликата “Свети Петър”.Статуята изобразява Мария, която държи тялото на умиращия Исус, и е изваяна от бял мрамор от Карара – произведение, което Микеланджело е обявил за “най-съвършеното”, което някога е виждал.Статуята се намира в базиликата “Свети Петър” непосредствено вдясно, когато влизате от главната врата.Сега скулптурата е защитена със стъкло. Заради красотата, майсторството на създаването и внушителната и сила това е статуята в Рим, която не бива да пропускате.Къде се намира: в базиликата “Свети Петър”. Достъпът до нея е свободен. Намерете цялата информация, необходима за разглеждането на Пиета на Микеланджело, тук.
 2. Друга известна статуя в Рим от Микеланджело е Мойсей в църквата Сан Пиетро ин Винколи (Свети Петър във вериги). Статуята е част от големия погребален паметник на папа Юлий II и е изваяна от Микеланджело в продължение на много години – от 1513 до 1542 г.Сега тя се намира в горния десен параклис на църквата, точно до главния олтар, и е забележително произведение на изкуството. Статуята е изваяна с такава прецизност и внимание, че Мойсей сякаш се готви да напусне мястото си и да скочи напред – динамика, която Микеланджело постига с прецизното очертаване на краката и вените на този мраморен великан.Статуята несъмнено е шедьовър и привлича вниманието на мнозина заради красотата си, но и заради един особен детайл – на върха на главата на Мойсей Микеланджело поставя два малки рога и те са толкова изненадващи и уникални, че тази скулптура често е наричана “Мойсей с рога” на Микеланджело!Защо Микеланджело е изобразил своя Мойсей с рога и как да видите тази красива статуя, можете да прочетете в това ръководство за посещение на църквата Сан Пиетро ин Виколи.
 3. Естаси ди Санта Тереза – Екстазът на Света Тереза от Бернини. Екстазът на Света Тереза е една от най-известните скулптури в Рим, дело на Джан Лоренцо Бернини – един от най-талантливите и плодовити римски художници.Статуята се намира в страничен параклис в църквата “Санта Мария дела Витория” и представлява Света Тереза в момент на мистичен възторг, в присъствието на ангел и заобиколена от лъчи светлина.Статуята е с много детайли, и това е една от причините поради която тя не спира да впечатлява посетителите.Адрес: Санта Мария делла Витория, Ларго ди Санта Сузана, Рим. Можете да научите как да посетите тази статуя и други произведения на Бернини в Рим тук.
 4. Конната статуя на Марк Аврелий – най-добре запазената бронзова статуя в Рим. Конната статуя на Марк Аврелий се издига на Пиаца дел Кампидолио – красивия ренесансов площад, проектиран от Микеланджело, на върха на Капитолийския хълм.Статуята е една от най-важните скулптури в Рим, тъй като е единствената напълно запазена римска бронзова конна статуя, която имаме, и има такова значение за Италия, че е на първата страница на италианските паспорти и на италианската монета от 50 цента!Статуята, която сега виждаме на площад Кампидолио, е копие на оригинала, който сега се намира в Капитолийските музеи, но по размери и разположение е напълно аналогична на истинската.На същия площад се намират още красиви статуи, които си заслужава да видите, а именно:а. Статуите на реките Тибър и Нил, представени като двама брадати мъже, от двете страни статуя на Минерва: ансамбълът образува ренесансовия Фонтан на богинята на Рим.б. Статуите на Диоскурите, Кастор и Полюкс, синове на Слънцето, представени като двама млади мъже, стоящи на върха на Кордоната, монументалното стълбище, водещо към площада.

  Адрес: Пиаца дел Кампидолио. Научете как да посетите Капитолийския хълм и всички негови съкровища тук.

 5. Статуята на Паскино и говорещите статуи на Рим. Статуята на Паскино се намира на площад Паскино в центъра на Рим и е най-известната от група от 6 статуи, разпръснати из града, известни като “говорещите статуи на Рим”,Говорещите статуи на Рим се наричат така, тъй като са били използвани по времето на папата, за да показват недоволство срещу правителството на Рим.По времето, когато изразяването на несъгласие не е било позволено, нощем хората са отивали до тези статуи и са оставяли памфлети и жалби, така че статуите са “говорели” вместо тях.Шестте статуи се наричат Паскино, Марфорио, Мадам Лукреция, Абат Луиджи, Ил Бабуино (Бабуин) и Ил Фачино (Портиер), като последните две не са просто статуи, а фонтани.
 6. Fontana dei 4 fiumi – фонтанът на четирите реки, най-известната скулптура на римския площад Навона. Фонтанът украсява центъра на Пиаца Навона, най-известния площад в Рим, и е проектиран и създаден от Бернини.Статуята представлява 4-те големи реки на тогавашния свят, като всяка от тях е представена като човек, с детайли, символизиращи реката, която представляват.
 7. Нил – статуята на река Нил е представена като мъжка фигура със забулена глава и обърната настрани от наблюдателя, за да символизира, че източникът на Нил е неизвестен.
 8. Рио де ла Плата – тази река е представена като мъж с дребни монети, символизиращи среброто, което дава името на реката.Забавен факт: статуята е представена в момент на ужас, с вдигната ръка, сякаш за да се предпази от опасността. Вдъхновена от добре известното съперничество между Бернини, автор на фонтана, и Боромини, автор на църквата отпред, тръгва слухът, че статуята закрива окото си от страх, че църквата ще падне върху него! Това обаче е само легенда, тъй като църквата е построена след статуята. По-вероятно е ужасът да символизира страха на богатите да не загубят богатството си – опасност, представена на фонтана чрез включването на малка змия.
 9. Дунав – представен от мощни коне и цветя, които символизират големите и плодородни дунавски равнини
 10. Ганг – представен с гребло, за да се подчертае лекотата на корабоплаването.Фонтанът е увенчан с древен обелиск – един от 13-те древни обелиска в Рим.Адрес: Пиаца Навона. Можете да научите повече за площад Навона и неговите фонтани тук.
 11. Статуята на малкия слон на Бернини: най-неочакваната статуя в Рим. Една от най-красивите и своеобразни скулптури в Рим е тази на малкото слонче на Бернини. Статуята се намира в центъра на площад Минерва и представлява малко слонче с обелиск на гърба.Статуята е изработена от Бернини през 1667 г. и предизвиква огромна полемика.Бернини е критикуван, че е направил статуя, която според критиците му е грозна и нестабилна, затова Бернини си отмъщава, като добавя обелиска, за да покаже презрението си към критиците!Адрес: Пиаца делла Минерва. Прочетете цялата история и какъв детайл е скрил в нашия пътеводител за Пиаца дела Минерва тук.
 12. Статуята на Джордано Бруно – може би най-мрачната статуя в Рим. В центъра на Кампо де’ Фиори се издига мрачната статуя на Джордано Бруно – фигура с качулка, която гледа надолу.Статуята е тук в памет на смъртта на Джордано Бруно на кладата, случила се точно на това място през 1600 г., и е издигната на площада през 1885 г.Статуята се смята за спомен за това, което се случва с репресиите върху хората на науката, въпреки че атмосферата около статуята е всичко друго, но не и мрачна!Пиаца Кампо де’ Фиори е един от най-оживените площади в Рим с много места за хранене! Въпреки това скулптурата е една от най-важните и значими статуи в Рим и си заслужава да бъде видяна.Адрес: Пиаца Кампо де’ Фиори. Можете да научите как да посетите Кампо де’ Фиори тук.
 13. Статуята на Юлий Цезар. Бихте очаквали в Рим да има статуя на Юлий Цезар и наистина има такава!Статуята се намира на Via dei Fori imperiali, големия път, който заобикаля римския форум, и е една от многото статуи на императори на този път.Неочаквано за мнозина, статуята не се радва на голямо внимание. При толкова голяма конкуренция за внимание в Рим, дори Цезар не се откроява!Забавен факт: много хора пропускат тази статуя и по погрешка се снимат под друга статуя – тази на император Нерва!Адрес: Via dei Fori Imperiali
 14. Устата на истината – една от най-странните статуи в Рим, с холивудска слава! Устата на истината е много особена скулптура в Рим, представляваща голямо кръгло лице на чудовище с дупка като уста.Статуята се намира в портика на църквата “Санта Мария” в Космедин и e известнa поради няколко факта: легендата, според която чудовището ще отхапе ръката ви, ако излъжете, докато държите ръката си в устата му, и ролята му в много филми, чието действие се развива в Рим, особено в известния “Римска ваканция”.Статуята е уникална и забавна и макар да не си заслужава да се наредите на опашка, за да поставите ръката си в нея, със сигурност си заслужава да я видите дори само от външната страна на оградата.Адрес: площад Санта Мария в Космедин
 15. Статуите на Понте Сант’Анджело. Няколко красиви статуи се намират на Понте Сант’Анджело – мостът, водещ към входа на замъка “Свети Анджело”, по поречието на река Тибър.Статуите са част от голям градски проект на Бернини, който проектира и близкия площад Сан Пиетро, и представляват 10 ангела, два от които са дело на самия Бернини, а 8 – на негови ученици.Добре е да знаете: двата ангела на Бернини сега се намират в църквата Сант’Андреа деле Фрате, а тези на моста са реплики (макар и толкова добри, че повечето хора дори не биха разбрали!)
 16. Статуите на фонтана Треви в Рим. Фонтанът “Треви” е голям фонтан в града и един от най-известните паметници в Рим.Фонтанът е огромен и пълен със статуи и скулптури: сред най-забележителните са колесницата на Океан, теглена от коне, олицетворенията на изобилието и здравето.Адрес: Пиаца ди Треви. Можете да прочетете за фонтана Треви и как да го посетите тук.
 17. Статуята на Свети Петър в базиликата “Свети Петър. Във вътрешността на базиликата “Свети Петър” се намира статуя, която представлява самия Свети Петър и датира от Средновековието.Статуята е изработена от бронз и се приписва на художника Арнолфо ди Камбио, който би трябвало да я е създал през XIII век.Статуята има една особеност – в продължение на векове поклонниците минавали покрай нея и целували един от краката ѝ, за да получат благословия. Това се е случвало толкова често, че сега стъпалото на Свети Петър е протрито!
 18. Статуите във Форо Италико. Статуите във Форо Италико в Рим са много различни от другите в този списък, тъй като не са нито древни, нито барокови, а съвременни, направени през 30-те години на миналия век.Статуите са част от фашисткия проект, който създава “модерен римски форум” – място за спорт, което иска да символизира значението, което фашизмът отдава на физическата сила и мъжествеността.Статуите са огромни и представляват млади спортисти, в образи, подобни на тези, представени в класическите скулптури.Форо Италико се намира непосредствено извън центъра на града и трябва специално да се насочите към него, за да видите статуите: ако имате повече от един ден в Рим и се интересувате от нещо малко по-различно, това е добро място за разглеждане!
 19. Ангелът на скръбта. Друга красива съвременна статуя в Рим, която ви препоръчвам да отидете да видите, е Ангелът на скръбта – погребална статуя в некатолическото гробище на Рим.Статуята представлява плачещ ангел и е изработена през 1894 г. от Уилям Утмот Стори при смъртта на съпругата му. Посещението на статуята и гробището е безплатно, но е добре да се направи дарение.Можете да прочетете повече за некатолическото гробище в Рим и как да го посетите тук.

Статуи в музеите на Рим, които не можете да пропуснете

Досега изброих статуите, които можете да видите по време на разходка из Рим, но някои от най-важните скулптури в Рим, се намират в музеите.

Някои от тях, които си струва да видите, са:

 • Момче с гъска (Bambino che strozza un’oca). Момчето с гъската е известна статуя в Рим, която представлява дете, което се опитва да улови гъска.Статуята е изработена от мрамор и е римско копие на елинистична статуя от III в. пр.н.е., дело на Боетос от Калцедония.
 • Умираща Галия. Това е една от най-известните статуи в Капитолийските музеи в Рим и представлява римско копие на елинистична статуя, изобразяваща умиращ гладиатор.Можете да си купите билети за Капитолийските музеи тук (директен линк към музеите)
 • Статуята на Аполон и Дафне на Бернини. Чудесна мраморна статуя на Бернини, която сега се намира в галерия Боргезе, запечатала движението, когато Дафне, бягайки от Аполон, започва да се превръща в лаврово дърво.Забележително в тази статуя, както и в други от превръщането, е частта от тялото на главния герой, която принуждава наблюдавания да се движи около статуята, за да улови всички нейни страни, задълбочавайки връзката между наблюдател и наблюдаван.
 • Отвличането на Прозерпина, Бернини – една от най-известните статуи в Рим. Друг бароков шедьовър на Бернини в галерия “Боргезе” е “Отвличането на Прозерпина”, представящ момента, в който Прозерпина е отвлечена от Плутон, бога на подземното царство.Статуята е една от няколкото на Бернини, изваяни с препратка към римските богове и епичните приказки, и използва същата техника като споменатата по-горе: предизвикано движение в разположението на тялото на статуята, което принуждава наблюдаваните да се “движат” заедно с нея.
 • Паолина Бонапарт, Антонио Канова. Любителите на неокласическите скулптури и на Антонио Канова не бива да пропускат статуята на Палина Буонапарт като Венера Виктория в галерия Боргезе.Поръчана от съпруга на Паолина – Камило Боргезе, статуята представя Паолина в образа на богинята Венера, която лежи спокойно и държи ябълка – намек за победата на Венера в конкурса за красота, който в крайна сметка предизвиква Троянската война.
 • Давид на Бернини. Отново в галерия “Боргезе” ще откриете прочутия Давид на Бернини – една от най-известните ренесансови статуи в Рим.Скулптурата датира от 1623-24 г. и изобразява младия Давид, който се готви да нанесе смъртоносния удар.Статуята внушава невероятна физическа сила и динамика и използва техника, която вече е виждана в други статуи на Бернини: торсия в тялото на главния герой, която принуждава наблюдателя да се движи заедно с него и да го възприема от повече от едно място.
 • Статуята на Лаокоон във Ватиканските музеи. Една от любимите ми статуи в Рим е красивата статуя на Лаокоон във Ватиканския музей.Статуята датира от елинистическо време и представлява Лаокоон и синовете му, с тела оплетени от морска змия, както е описано в “Енеида” на Вергилий.Билети за Ватиканските музеи можете да си купите тук (официален сайт).
 • Статуята на Рим тя е вълк. В Рим има много статуи на животни, но никоя не е с по-голямо значение от статуята на вълчицата – символ на Рим.Легендите разказват, че вълчицата спасила близнаците Ромул и Рем и ги излекувала, като по този начин осигурила оцеляването на основателя на Рим: Ромул.Нейната майчинска роля е увековечена няколко пъти в статуи, дърворезби и изображения из целия град, а най-доброто място, където можете да я видите, е Капитолийският музей, където можете да я видите изваяна от бронз с двамата малки близнаци, които сучат от нея.Можете да прочетете всичко за Капитолийската вълчица и легендата за раждането на Рим тук.Добре е да знаете! Възможно е да се види по-малко копие на римската вълчица на върха на колона на Капитолийския хълм, извън музея. Поради разположението си не е толкова лесно да се оцени, но е добър вариант, ако посещавате Рим с ограничен бюджет и искате да видите безплатните атракции.

Други важни скулптури в Рим

 1. Скулптура на колоната на Траян. Траяновата колона на площад Венеция е висока римска колона, изцяло украсена със скулптури, разказващи за римския поход срещу Дакия по времето на император Траян (II в. сл. Хр.). Колоната се смята за първия “филм” в историята и като такава е особено значима скулптура в Рим. Можете да прочетете всичко за колоната на Траян тук.
 2. Скулптури на Ara Pacis. Ara Pacis Augustae е масивен олтар от I в. сл. н. е. в чест на новия период на мир, започнал с Август. Ara Pacis има зашеметяващи скулптури по страните си и е възстановен в предишния си блясък, превръщайки се в един от най-интересните древни паметници в Рим за любителите на историята.
 3. Скулптури на Викториано. Виториано е голямата бяла сграда, извисяваща се над площад Венеция, и съкровищница от скулптури.Тук се намира главната конна статуя на Виторио Емануеле II, но има и много други, изобразяващи символи на ценности и добродетели, и дори статуя на самата богиня на Рим. Можете да прочетете всичко за Виториано и неговите символи тук.
 4. Фонтанът Баркача на Бернини. Barcaccia е името на един от най-известните фонтани на Бернини в Рим. Разположен на площад Венеция, той представлява потъващ кораб и е прекрасно скулптурно произведение, както и един от най-известните фонтани в Рим.Можете да прочетете за него и за Пиаца ди Спаня тук.

Надявам се, че този преглед на най-добрите статуи и скулптури в Рим ви е харесал и ви е помогнал да изберете тези, които най-много искате да видите.