Накратко: На тази страница ще намерите 14-те най-красиви фонтани в Рим, които трябва да видите, както и тяхната история.

Знаете ли, че Рим е градът с най-голям брой фонтани в света? Да, така е. Фонтаните са една от най-отличителните черти на италианската столица.

Някои от тях са грандиозни, други са причудливи и са приятна изненада, а трети са малки и симпатични.

Списък на Най-Красивите Фонтани в Рим

Това са моите любими фонтани в Рим, кога са били построени, имената на хората, които са ги построили, както и адресите им във Вечния град.

Име на фонтана Архитект Година на Построяване Адрес на Фонтана
Фонтанът Треви (Fontana di Trevi) Никола Салви 1732 г. Пиаца ди Треви, център на Рим
La Barcaccia Джан Лоренцо Бернини 1629 г. Пиаца ди Спаня, център на Рим
Фонтанът на четирите реки (Fontana Dei Quattro Fiumi) Джан Лоренцо Бернини 1651 г. Пиаца Навона, център на Рим
Fontana Delle Naiadi Mario Rutelli 1911 г. Piazza Della Repubblica, център на Рим
Fontana Del Tritone Джан Лоренцо Бернини 1642-43 Пиаца Барберини, център на Рим
Fontana della Dea Roma (два фонтана) Giuseppe Valadier, Giovanni Ceccarini/Matteo Bartolani 1814-23 и 1588-89 Piazza del Popolo и Piazza del Campidoglio
Фонтанът на Piazza della Rotonda Giacomo Della Porta 1575 Piazza della Rotonda (Piazza del Pantheon)
Fontana dell’Acqua Paola Paola Джовани 1612 Via Garibaldi, хълм Janiculum, Рим
Fontana delle tartarughe (фонтан на костенурката) Giacomo Della Porta 1580-88 Piazza Mattei, център на Рим
Fontana delle Rane (фонтан на жабите) Джино Копеде 1924 г. Пиаца Минчо, квартал Копеде
Fontana del Mascherone Giacomo Rainaldi 1600 г. Via Giulia, център на Рим
Fontana dei Libri Pietro Lombardi 1927 Via degli staderari, център на Рим
Fontana del Facchino Jacopino del Conte 1580 Via Lata, център на Рим

 

Вскички тези фонтани в таблицата по-горе са безплатни за посещение и горещо ви препоръчвам да ги посетите както през деня, така и вечер. На дневна светлина можете да се любувате на прекрасните им детайли. Вечер, когато светлините ги осветяват, ще ви е трудно да не се изненадате от красотата им!

И така, ето повече информация за всеки един от тези римски фонтани;

 1. Фонтанът Треви – Фонтана ди Треви, най-известният фонтан в Рим.  Фонтанът се намира на малък площад (Piazza della Fontana di Trevi) и е зашеметяващ. Масивен и сложен, фонтанът доминира на малкия площад, а визуалното му въздействие се засилва от елемента на изненадата. До площада може да се стигне само пеша и то по малки, криволичещи улички, които внезапно спират, за да разкрият гледката към него! Това, както и шумът на водата, превръща това кътче на Рим в едно от най-впечатляващите и задължителни за посещение места. Можете да прочетете тук важни факти за фонтана Треви и как да го посетите.Адрес: Пиаца делла Фонтана ди Треви, Рим.Необходимо е да знаете: Фонтанът Треви е една от най-популярните забележителности в цял Рим и тази слава си има цена. През деня фонтанът е залят от посетители и продавачи на безвкусни сувенири до такава степен, че понякога дори не можете да го видите! Затова отидете рано сутринта или късно вечерта, за да избегнете тълпите.
 2. La Barcaccia – римски фонтан на Испанските стълби. Пиаца ди Спаня е най-известен с Испанските стълби, но на него се намира и един прекрасен фонтан – “Ла Баркача”. По-малко от фонтана Треви, La Barcaccia все пак има впечатляващо история – построен е по заповед на папа Урбано VIII Барберини от не по-малко известния архитект и скулптор Джан Лоренцо Бернини, който го завършва между 1626 и 1629 г. Бернини го изгражда така, че да наподобява лодка (“barcaccia” означава буквално “лоша лодка”), която постоянно се пълни с вода, изливаща се от две слънца и изливаща се в околния басейн, създавайки впечатление за потъващ кораб. Заслужава си да се забележат пчелите – символ на фамилията Барберини, към която е принадлежал папата. Намерете тук нашия пътеводител за фонтана La Barcaccia с факти и съвети за посещение.Адрес: Пиаца ди Спаня, РимНеобходимо е да знаете: подобно на Треви, Пиаца ди Спаня е популярна туристическа дестинация. Заради многото хора достъпът до фонтана понякога е труден. Затова го оосетете го вечерта или рано сутринта (преди 10 ч.), за да се насладите на красотата ми и направите хубави снимки.
 3. La Fontana dei Quattro Fiumi – Фонтанът на четирите реки, един от най-известните фонтани в Рим. Фонтанът се намира в центъра на площад Навона и е едно от най-красивите неща, които някога съм виждала – всеки детайл е изящен, а белият му мрамор на фона на синьото небе на Рим е незабравима гледка! Фонтанът е наречен “на четирите реки”, защото представлява четири от най-известните реки в света, а именно Дунав, Рио де ла Плата, Нил и Ганг, всяка от които се разпознава по интелигентната символика, избрана от скулптора Бернини. Всичките четири реки заслужават внимание, като две от тях са най-известните и, според мен, най-впечатляващите – Нил, представен с покрита глава, за да символизира неизвестния си източник, и Рио де ла Плата, известен с това, че закрива очите си от ужас.Адрес: Пиаца Навона, РимМожете да прочетете интересни факти и повече за символите на фонтана “Четирите реки” на Бернини тук.Забавен факт: Според клюките статуята на Рио де ла Плата закрива очите си от страх да не бъде смазана от църквата пред нея, построена от съперника на Бернини – Боромини. Макар и забавно, това са само клюки, а алтернативното обяснение е много по-интересно.Ако се вгледате внимателно в статуята, ще забележите малка змия и няколко монети –  монетите символизират богатството (и името на реката – Рио де ла Плата, като Плата означава сребро), а змията – постоянния страх на богатите да не загубят статута си.Важно е да знаете, че на Пиаца Навона има 3 фонтана. След Фонтана на Четирите Реки задължително разгледайте и Фонтана ди Нетуно (фонтана на Нептун) и Фонтана дел Моро (фонтана на Мавъра), разположени в двата противоположни края на площада.
 4. Fontana delle Naiadi – Фонтанът на Наядите (водни нимфи) в Рим е зашеметяващ фонтан на едно от най-неудачните места в града, в центъра на Piazza della Repubblica (Площад на Републиката) – огромно кръгово кръстовище, постоянно изпълнено с безумен трафик!Да се види фонтанът отблизо не е лесно заради трафика, но самият фонтан е красив и ако дойдете тук вечер или минете покрай него с такси, той наистина е нещо специално. Фонтанът е построен през 1901 г. и при първото си откриване предизвиква доста вълнения заради “естествената” красота на Наядите – красивите водни нимфи, които изобразява! В центъра му Глаук държи делфин, символизиращ господството на човека над природата (послание, което много добре съответства на колективната психика по време на изграждането му).Адрес: Piazza della Repubblica (известна още като Piazza Esedra), Рим
 5. Fontana del Tritone – Фонтанът на Тритон в Рим. Любителите на Бернини с удоволствие ще посетят фонтана на Тритон, разположен в центъра на едноименния (оживен) площад: Piazza del Tritone. Фонтанът е построен от Бернини през 1642-43 г. и представлява Тритон, подкрепян от 4 делфина, чиито зъби са преплетени с хералдическите символи на фамилиите Барберини – пчели.Адрес: Пиаца Барберини, РимПрочетете повече за фонтана на Тритон на Бернини тук.
 6. Fontana della Dea Roma – Фонтанът на богинята Рома Възможно ли е в Рим да има толкова много фонтани, че да са свършили имената им? Със сигурност изглежда така, когато става въпрос за Фонтана на богинята Рим (la Fontana della Dea Roma), който е на два адреса – на Пиаца дел Пополо и на върха на Кампидолио! И двата си заслужава да се видят заради самите фонтани, но и заради зашеметяващите площади, на които се намират.Адрес: Пиаца дел Кампидолио / Пиаца дел Пополо, Рим
 7. Фонтан на площад Ротонда / Фонтанът на Пантеона (Fontana di Piazza della Rotonda). Площад Piazza della Rotonda е по-известен с това, че е площадът, над който се извисява Пантеонът, но на него има и хубав фонтан, използван най-вече от запалените фотографи като фон на снимките на Пантеона (аз също съм го правила, неустоим е!). Фонтанът датира от XVI в., но обелискът на върха му е добавен през 1711 г. Елате вечерта, когато светлините блестят както във фонтана, така и в Пантеона, за да получите най-добрите възможности за снимки.Адрес: Piazza della Rotonda (известен още като Piazza del Pantheon), Рим
 8. Fontana dell’Acqua Paola, известен още като il Fontanone – Големият фонтан. Ако сте гледали филма “La Grande Bellezza” на Сорентино, може би се чудите къде се намира зашеметяващият римски фонтан от началните сцени. Фонтанът се намира на върха на хълма Джаниколо (прекрасно място за гледка към Рим) и има официално и неофициално име. Официалното име е Fontana dell’Acqua Paola, а неофициалното – Il Fontanone (Големият фонтан), местно название, подчертаващо най-характерната особеност на този фонтан: огромните му размери!Адрес: Виа Гарибалди, Рим

Малки и очарователни фонтани в Рим

Не всички римски фонтани в Рим са грандиозни. Някои са малки, и в това е очарованието им.

 1. Fontana delle Tartarughe – Фонтанът на костенурките Един от най-сладките фонтани в Рим и любим на римляните е така нареченият “Fontana delle Tartarughe”, “Фонтанът на Костенурките” на площад Матей. За разлика от другите, споменати досега, този е по-малък, по-скоро има интимно усещане, което се дължи на природата на главните му герои: костенурките! Фонтанът се намира в центъра на площад Матей в центъра на Рим и е построен между 1580 и 1588 г. от архитекта Джакомо дела Порта и скулптора Тадео Ландини. Това е едно прекрасно кътче в Рим, което лесно може да се посети, докато сте в района на площад Венеция или докато посещавате зашеметяващото римско гето.Адрес: Пиаца МатейПрочетете тук всичко за Фонтана на костенурките в Рим.
 2. Fontana delle rane – Фонтанът на жабите. Фонтанът на жабите е прекрасен фонтан в една много специална част на Рим – квартал “Копеде”, известен с особената си архитектура, наподобяваща приказка.
 3. Фонтанът Fontana delle rane. Фонтанът отдава почит по име и стил на гореспоменатия фонтан на костенурките и притежава същото интимно, приглушено очарование. Фонтанът си заслужава да бъде видян, докато откривате този очарователен район.Адрес: Piazza Mincio, 00198 Рим
 4. Fontana del Mascherone – Фонтанът на маската. Фонтана дел Маскероне е едно от онези неща, които просто ви карат да се влюбвате в Рим отново и отново! Забавен и неочакван, този фонтан се намира на очарователната улица Виа Джулия и представлява голямо лице, което плюе вода. Макар че не е единствен в Рим (има и други, построени със същата концепция, например на хълма Авентин), той е толкова неочакван и забавен, че просто трябва да го видите. Нашите деца не можеха да спрат да се смеят на нея, но в нея има нещо повече от необичаен вид. Историята разказва, че фонтанът, построен от семейство Фарнезе, в един ден през 1720 г. е налял безплатно вино, за да отпразнува назначаването на новия Велик магистър на Малтийския орден, г-н Антонио ЗондадориАдрес: via Giulia
 5. Fontana dei Libri – фонтанът на книгите. Ако посещавате Фонтана на четирите реки на площад Навона, не забравяйте да посетите и близкия Фонтан на книгите – много по-малък, но симпатичен фонтан, който според мен си заслужава да се види. Фонтанът се намира на улица, който сега се нарича Via degli Staderari, и отдава почит на университета, който се е намирал в този район.Адрес: Via degli Staderari, РимИнтересен факт: главата на елена, която виждате на този фонтан, не се връзва с с темата за книгите, но е символ на този район. Тя се намира и на върха на църквата Сант’Еустахио в близост.
 6. Fontana del Facchino е известен със забавния си вид, представляващ мъж с бъчва, и с това, че е една от 6-те говорещи статуи в Рим (говорещите статуи на Рим са 6 скулптури, разпръснати на няколко места из Рим). В Рим, когато изразяването на несъгласие е било незаконно, те са били места, където през нощта римляните са отивали и са оставяли анонимни памфлети и оплаквания срещу правителството, като по същество са карали статуите да “говорят” вместо тях. Fontana del Facchino е една от двете говорещи статуи, които са фонтани. Намира се на Виа Лате в центъра на Рим.

Най-Малките Фонтани в Рим и Тяхната Вкусна Вода

Нито една статия за римските фонтани не може да бъде пълна, ако не споменем поне една от най-отличителните и уникални черти на Рим: неговите фонтани (или по-скоро чешми) с вода, която става за пиене!

В Рим има над 2000 чешми, чиято вода става за пиене. Чешмите имат дълга тръба, от която може да се налива вода и която прилича на дълъг нос и която им е дала името им “nasoni” (големи носове).

Назони са любими на римляните и са спасение в Рим през лятото, когато прохладната им вода е чудесна освежаваща напитка и желана отмора от жегата.

Можете да напълните бутилката си с вода от някоя от тези чешми, или да направите като местните и да пиете от тях, но внимавайте да не се намокрите. За да не се намокрите, застанете встрани от фонтана и използвайте едната си ръка, за да блокирате потока вода отдолу, така водата ще бъде изтласкана през малкия отвор в горната част на “носа” и ще можете да пиете на воля! Можете да прочетете тук всичко за водата от чешмата в Рим.

Правила за Посещение на Фонтаните в Рим

Когато посещавате фонтаните в Рим, е полезно да запомните няколко неща.

1. Водата от чешите е годна за пиене. Тя е безплатна, студена и вкусна. Можете да пиете директно от чешмата или да си напълните бутилка за вода за многократна употреба.

Големите фонтани могат да имат, но могат и да нямат питейна вода, но най-добре е да не пиете вода от фонтаните на паметниците.

2. Влизането във фонтани е незаконно в Рим, глобите са високи, а правилото се спазва, така че мечтите за пресъздаване на сцената La Dolce Vita с Анита Екберг във фонтаните на Треви ще трябва да останат мечти (да, дори през лятото!).

Надявам се, че тази статия за най-добрите фонтани в Рим ви е харесала и ви е дала идеи какво да видите и как да го направите, когато сте в Рим.