Накратко: на тази страница ще намерите списъл с най-добрите ресторанти във Вечния град за традиционна римска храна, а не просто списък с ресторанти в Рим, които са популярни сред туристите на италианската столица.

Никое пътуване до Рим не би било пълно, ако не опитата традиционната за Вечния град храна.

Храната е огромна част от културата на Рим и градът се гордее с местните си ястия и специалитети. Всички винени барове и ресторанти имат впечатляващи менюта, но без малко помощ от човек, който е запознат с тях би ви било трудно да се ориентитрате кои от тях да посетите.

В тази статия изброявам най-известните римски ястия и тези, които според мен трябва да опитате за автентично римско кулинарно преживяване.

За всяко от тях давам кратък преглед на съставките и препоръчителни адреси, така че да можете да използвате тази статия като бърз пътеводител към най-добрите ресторанти в Рим за традиционни ястия.

Ако искате да опитате пица, вижте статията ми за най-добрата пица в Рим!

Моля, обърнете внимание – ресторантите в тази статия са предоставени само за удобство и нямам никакви търговски или други отношения с посочените заведения.

Какво да Ядете в Рим за да Опитате Вкуса на Автентичната Римска Храна

 • Spaghetti alla carbonara (pаста) – oсновни съставки: яйца, сирене, свинско месо.
 • Cacio e pepe (паста) – oсновни съставки: сирене пекорино и черен пипер
 • Amatriciana (паста) – oсновни съставки: доматен сос, свинско месо, сирене
 • Gricia (паста) – oсновни съставки: свинско месо, сирене
 • Паста с броколи романеско – oсновни съставки: романеско, сирене (често и колбаси)
 • Saltimbocca alla romana (месно ястие) – oсновни съставки: телешко месо, свинско месо
 • Gnocchi alla Romana – oсновни съставки: грис, масло, мляко
 • Abbacchio scottadito (месно ястие) – oсновни съставки: агнешко, зехтин, билки
 • Trippa (шкембе) – основни съставки: говеждо месо, домати, мента
 • Coda alla vaccinara (месно ястие): – oсновни съставки: говеждо месо (говежда опашка) и зеленчуци
 • Carciofi alla Giudia – oсновни съставки: артишок (пържен), популярно еврейско ястие, което се сервира предимно пролетта.
 • Carciofi alla romana – oсновни съставки: артишок, ястие, популярно предимно през пролетта
 • Puntarelle alla romana (зеленчуци): – oсновни съставки: цикория с паста от аншоа
 • Baccala (риба) – сушена и осолена треска.
 • Suppli (ориз) – oсновни съставки: ориз (във формата на топки), моцарела, доматен сос
 • Пица (с различни гарнитури)
 • Maritozzo (римски сладкиш за закуска) – oсновни съставки: тесто тип бриош и бита сметана
 • Crostata ricotta e visciole (десерт) – oсновни съставки: сирене рикота и череши
 • Grattachecca – типичен за Рим десерт за лятото, приготвен с настърган лед

Какво да ядем в Рим: Специалитети от Паста

В Рим се приготвят вкусни специалитети от паста, някои от които са известни в цял свят.

 • Spaghetti alla carbonara – спагети ала карбонара е може би най-известното от всички римски ястия с паста. Това е лесно за приготвяне, но много вкусно ястие. Спагети ала карбоната е особено популярно през през зимата, когато искате засищащо и затоплящо ястие. Според оригиналната рецепта то се приготвя със спагети, но в днешно време е обичайно да се сервира и с ригатони и мезе маниче (mezze maniche – тип паста). Карбонара се сервира в цял свят, но истинското ястие е много различно от имитациите си и си струва да бъде потърсено и опитано.Най-добрите места за спагети ала карбонара в Рим са:
  1. Da Enzo al 29 Via dei Vascellari 29
  2. Grappolo d’Oro, Piazza della Cancelleria
  3. Flavio al velavevodetto, via di Monte Testaccio 97
  4. Roscioli, via dei Giubbonari 21/22
 • Cacio e pepe (тип паста) e друго вкусно и засищащо ястие, което трябва да опитате в Рим. Името на това ястие показва основните му съставки: cacio (твърдо солено сирене) и черен пипер. Мястото, на което трябва да отидете, за да опитате cacio e pepe, е районът Тестачио и по-специално Felice, на Via Mastro Giorgio 29.
 • Паста Alla Gricia – вариация на Cacio e pepe и Amatriciana е вкусната паста Alla Gricia – приготвено с гуанчиале (свинско месо), пекорино (сирене) и черен пипер в сос, приготвен с водата от варенето на пастата. Най-добрите места в Рим, където можете да хапнете паста Alla Gricia, са:1. Da Enzo al 29, Via dei Vascellari 29
  2. Osteria Bonelli, Via dell’Acquedotto Alessandrino 172/174
  3. Flavio al Velavevodetto, Via di Monte Testaccio 97
  4. Circo, Via dei Cerchi 79
 • Amatriciana е ястие с паста от Аматриче, малко градче близо до Рим. Amatriciana е популярна както в Рим, така и в околния регион Лацио, а основните ѝ съставки са отново свинско месо, сирене пекорино и доматен сос.Най-доброто място, на което може да се опита Amatriciana в Рим, е ресторантът Armando al Pantheon.
 • Gnocchi alla Romana – не трябва да се бъркат със стандартните ньоки, приготвени от брашно и картофи, Gnocchi alla romana е ястие на основата на грис. Те са вкусни, ароматни, сгряващи и почти невъзможни за намиране извън Рим.Най-доброто място, където можете да ги опитате, е ресторант Matricianella, Via del Leone 4.

Какво да Ядем в Рим: Традиционни Ястия с Месо

Не висчки харесват паста. Затова тук съм описала накратко няколко традиционни за Рим ястия с месо.

 • Saltimbocca alla Romana – saltinbocca означава “скача в устата” и ще се убедите, че наистина тези тънки лентички месо, гарнирани с прошуто и градински чай, не се задържат в чинията ви много дълго! Салтимбока традиционно се приготвя от телешко месо и се приготвя изключително бързо, затова е добре да си я поръчате в заведение с работеща кухня, а не например от шведска маса. Те изсъхват бързо, така че за тях е задължително да ги опитате в заведение, където ги сервират пресни. Най-добрите места да опитате saltimbocca alla romana в Рим са:
  1. Il Grappolo d’Oro, Piazza della Cancelleria
  2. Da Cesare al Casaletto, Via del Casaletto 45
  3. Saltimbocca alla Romana
 • Abbacchio scottadito (агнешко) – abbacchio scottadito е още едно месно ястие, което първоначално се е сервирало на Великден, но сега е толкова популярно, че може да се намери в много ресторанти в Рим през цялата година. Abbacchio е римското наименование на агнешкото, а abbacchio scottadito е римският вариант на агнешки котлети на скара, приготвени в зехтин и билки и поднесени горещи на скара.Отлични места да опитате това агнешко ястие в Рим са:
  1. Cecchino dal 1887, Via di Monte Testaccio 30
  2. Da Cesare al Casaletto, Via di Casaletto 45
  3. Coda alla vaccinara (волска опашка)
 • Coda Alla Vaccinara – волска опашка, това може би е ястието, което олицетворява най-много римската кухня. Месото се сервира в плътен доматен сос и се превръща в чудесно сгряваща месна “яхния”. Когато си го поръчвате, задължително си вземете и хляб, за да можете да си топите от соса накрая.Най-добрите места да опитате волска опашка в Рим са:
  1. Da Enzo al 29, Via dei Vascellari 29
  2. Cecchino, Via di Monte Testaccio, 30
  3. Tram Tram, Via dei Reti 44
  4. Armando al Pantheon, Salita dei Crescenzi, 31
 • Trippa – ако ви стиска, трябва да опитате трипа, местната шкембе чорба. Това е вкусно ястие, приготвено със сос на доматена основа, целина, моркови и други съставки и, разбира се шкембе.Най-добрите места, където можете да опитате местната версия на шкембе чорба в Рим, са
  1. Cul de Sac, Piazza Pasquino
  2. Flavio all Velavevodetto, Via di Monte Testaccio, 97
  3. Santo palato, Piazza Tarquinia 4
  4. Cecchino, Via di Monte testaccio 30

Какво да Ядем в Рим – Вегетариански Ястия

Римската кухня не е известна с вегетариански ястия, но има някои специалитети, които си струва да опитате и са уникални за града. Всички те заслужават място в списъка ви с ястия, които да опитате в Рим.

 • Carciofi alla Giudia – пържен артишок. Пърженият артишок е едно от най-специфичните римски ястия, чийто произход е от еврейска общност в града. Обикновено се сервира като предястие/аперитив.Подобно на много други ястия от този списък, римският пържен артишок е сравнително лесен за приготвяне. Тайнта на изключителният му вкус е в подправките и използването на  правилния вид артишок – романеско.За разлика от другите видове артишок, този е по-голям и по-мек. За това ястие този тип артишок се вари два пъти в масло и това прави вкусът му специален, много по-различен от този, с който сте свикнали, и си струва да се опита, дори ако не обичате артишок.Най-добрите места за хапване в Рим на carciofi alla giudia са:
  1. Da Enzo al 29, via dei vascellari 29
  2. Nonna betta, via del portico d’Ottavia 16
  3. Giggetto al Portico d’Ottavia, via del portico d’ottavia 21a
  4. Ba’ Ghetto, Via del portico d’Ottavia 57
 • Carciofi alla Romana – ако не сте привърженици на пърженето, можете да се насладите на Carciofi alla romana – артишок, който се приготвя в зехтин с чесън и мента. Най-добрите места в Рим, където можете да хапнете артишок по римски, са:
  1. Flavio al Velavevodetto, Via di Monte Testaccio, 97
  2. Tram Tram, Via dei Reti, 44
  3. Armando al Pantheon, Salita de’ Crescenzi 31
 • Puntarelle alla Romana – освежаващо ястие, типично за пролетните месеци в Рим и в района, разположен непосредствено на юг от града (puntarelle са върховете на цикорията). Това е леко и вкусно ястие с леко горчив вкус, което се приготвя с паста от аншоа.

Какво да Ядем в Рим в Движение: Вкусна Улична Храна в Рим

 • Suppli – ненадминатият герой на римската улична храна е il suppli (подчертавам последното i) – пържена топка ориз с топяща се сърцевина от сирене моцарела. Външно те приличат на аранчини, но са по-малки, по-хрупкави и характерни за римската кухня. Можете да намерите suppli в местните пицарии като или в “pizzeria al taglio”, където се предлага на крак за бърз обяд.Всяка добра римска пицария сервира suppli, обикновено като предястие, въпреки че известните са Supplizio на Via dei Banchi Vecchi и La Gatta Mangione на Via Ozzanam.
 • Filetto di baccala – ако обичате пържена храна, освен Suppli, трябва да опитате е filetti di baccala, пържени филета от солена треска. Можете да ги намерите в повечето традиционни пицарии, но тези от Del Filettaro Di Santa Barbara близо до Campo de’ fiori са легендарни.

Най-Добрите Сладкиши и Тестени Изделия в Рим

 • Maritozzo – maritozzo не е десерт, а сладкиш и обикновено се яде по време на закуска. Знайте, че маритозо е много вкусен, но и  много тежък. Отхапването на частта от сладкиша, в която има крема е удоволствие – само внимавайте с децата си, докато опитват, защото кремът ще се разнесе навсякъде!Най-добрите места в Рим да опитате този сладкиш са:
  1. Il maritozzo Rosso, Vicolo del Cedro 26
  2. Roscioli il caffe, Piazza Cairoli 16
  3. Pasticceria Bompiani, Piazza Bompiani 8
 • Crostata ricotta e visciole – мислете за него като за чийз кейк. За тази рецепта се твърди, че води началото си от юдейската традиция и в нея се смесват сирене рикота и череши. Вкусна и изненадващо пристрастяваща, най-доброто място да я опитате е, разбира се е еврейският квартал.  Най-добрият адрес за него е Forno Boccione, Via del Portico D’Ottavia 1
 • Пица, Пица Бианка (pizza bianca), Фокача (focaccia) – не можете да отидете в Рим, без да опитате пица. Пицате в италианската столица е на едно ниво с тази в Неапол, въпреки различния стил, и бих препоръчала на всеки да опита и двете и да реши за себе си коя пица харесва повече.Когато отивате на пица в Рим, имайте предвид няколко неща:
  1. Pizza tonda (кръгла пица) е тази, която се сервира в пицариите и ресторантите, обикновено за вечеря.
  2. Pizza al taglio е пица на парче, обикновено за бърз обяд
  3. Focaccia е тънка, хрупкава пица, намазана със зехтин и розмарин
  4. Pizza bianca е вид пица, продавана в магазините за деликатеси и пекарните, обикновено като алтернатива на хляба. Вкусна е особено с мортадела.

Това са местата за хранене в Рим, които си струва да опитате. Ако вече сте били в Рим и сте опитали някои от тези храни, моля споделете какво мислите.