Накратко: на тази страница ще намерите внимателно подбрана селекция от римски музеи с виртуални обиколки, които можете да посетите от уюта на собствения си дом, без да пътувате до Рим.

Нищо не може да се сравни с изживяването да се намираш физически в музей, наблюдавайки оригинално произведение на изкуството, нали?

Понякога обаче просто не можем да го направим, както неотдавнашните събития показаха много ясно (все още помним времената, в които стощхме вкъщи заради корона вируса, нали).

Ако случаят е такъв, не е нужно да се отказвате напълно от идеята за “посещение” на музей.

Някои римски музеи, следвайки примера на други културни институции по света, предлагат възможност за виртуално посещение и макар че това съвсем не е като да се разхождате по прекрасните им коридори, все пак е по-добре от нищо!

Тези “обиколки” не са видеоклипове, а 360-градусови панорами, които можете да накланяте и движите с курсора на мишката. Усещането е сякаш сте в музея и го разглеждате (почти).

Изображенията са наистина страхотни и са много по-различно преживяване от гледането на документален филм с шедьоври, подбрани от куратор. Това е по-лично изживяване, по-близко до това да се разхождате сами из музея.

Поради естеството на технологията, която прави посещението красиво, но бавно, смятам, че най-добрият начин да използвате тези виртуални обиколки е да изберете конкретна стая или произведение на изкуството.

Ако планирате пътуване до Рим, тези виртуални обиколки на римските музеи също са добър начин да прецените дали си струва да добавите даден музей към маршрута си.

Намерих няколко статии със списъци на музеи, предлагащи виртуални обиколки, обаче също така забелязах, че много от предложените връзки водят към обиколки, които не работят реално, или просто към списък със снимки от музея.

Затова в тази статия съставих списък на римски музеи, които предлагат виртуални обиколки, които действително работят.

Ето ги и тях.

Музеи в Рим с виртуални обиколки + лесни за следване инструкции за посещение

Виртуална обиколка на Ватиканските музеи

Ватиканските музеи, които физически се намират в центъра на Рим, имат на сайта си 360-градусови видео обиколки на няколко части от музеите, включително Сикстинската капела и базиликата Свети Петър.Това не са видеоклипове, а 360-градусови изображения, които можете да премествате чрез курсора. Усещането е, че се намирате вътре в самите зали и сякаш вие самите се движите наоколо.

Виртуална обиколка на музея Монтемартини

Centrale Montemartini е по-малко известен от Ватиканските музеи, но е прекрасен и го препоръчвам не само на възрастни, но и на семейства с деца. Всъщност това е един от любимите ми музеи за деца в Рим!

В него има прекрасна колекция от древни мозайки и римски статуи. Шедьоврите се помещават в стара електроцентрала и това означава, че фонът на тези произведения на изкуството са индустриални машини!

Екскурзията се предлага чрез Google Arts and Culture.

Кликнете на връзката по-долу и след това кликнете върху малката жълта фигурка на човек, за да започнете. Тук можете да намерите и нашия пътеводител за музея Монтемартини.

Музей Капитолини – виртуална обиколка на един от най-известните музеи в Рим

Musei Capitolini, огромният и красив музей на изкуството на върха на Капитолийския хълм, също предлага виртуална обиколка.

Имате избор между две решения

Първото е отново чрез Google Arts and Culture, за което ви е необходима само интернет връзка.

За да получите достъп, кликнете тук, след което кликнете отново върху жълтото човече в десния ъгъл на основното изображение. Ще се отвори нова страница с избрани изображения от музея – кликнете върху изображение, което привлича вниманието ви, за да го разгледате отблизо!

Ако имате инсталиран Flash player, можете да видите и виртуалната обиколка, предлагана от самия музей, тук.

Лично аз намирам този втори начин за посещение на музея за много по-приятен: Въпреки това може да отнеме допълнителна минута за сваляне на Flash Player на компютъра ви, ако не е инсталиран(на моят компютър не беше).

За щастие, Flash Player се сваля и инсталира бързо. Можете лесно да го изтеглите от самата страница на музея. Когато ви се даде възможност за избор, последвайте връзката и следвайте указанията. Обещавам, че е много лесно!

Виртуална обиколка на музея Mercati di Traiano – Траяновият пазар Рим

Пазарите на Траян са една от най-красивите и интересни археологически зони в Рим и една от най-подценяваните. Винаги препоръчвам на туристите да ги посетят и с удоволствие открих, че Траяновите пазари имат и опция за виртуална обиколка с отлично качество.

Можете да ги посетите виртуално, като направите обиколка от сайта на музея или чрез сайта на Google за изкуство и култура.

Връзките са съответно:

Пазарите дават прекрасна представа за историята на разширяването на Римската империя и хвърлят светлина върху някои аспекти на архитектурата, която е по-различна от типичната римска архитектура, но също толкова красива, като тази на Римския форум, например.

Виртуална обиколка на Museo dell’Ara Pacis

Ara Pacis е огромен олтар (“Ara”), датиращ от 13-9 г. пр. Построен е в чест на завръщането на Август от военните му походи в Галия и Испания като така е искал да отбележи началото на дълъг период на мир (pax, pacis на латински, откъдето идва и името “ara pacis”, Олтар на мира).

Олтарът е прекрасен пример за римска скулптура и виртуалната обиколка е чудесен начин да я разгледата, тъй като ви позволява да видите детайлите отблизо.

Достъпът до олтара е възможен по два начина:

  • Чрез Google Arts and Culture тук (не е истинска виртуална обиколка, а селекция от изображения, които можете да местите и да разгледате отблизо)
  • Чрез самия музей тук. Това е много по-добър и приятен вариант, който обаче изисква използването на Flash Player, с който не всички компютри разполагат. Можете да го изтеглите безопасно и безплатно, като следвате указанията на страницата на музея.

Виртуална Обиколка ма Музея на Наполеон в Рим (Museo Napoleonico)

Съвсем различен от горните музеи, но заслужаващ да бъде посетен е Музеят на Наполеон в Рим, посветен на самия Наполеон!

Освен с добрата си колекция, този музей ми харесва и с елегантния си интериор, който можете да видите ясно с виртуалната разходка. Разгледайте го тук. Не са ли прекрасни залите на музея на Наполеон?

Подобно на горните музеи, необходим е Flash Player – просто следвайте указанията на страницата за безплатно изтегляне (не се изискват компютърни умения!)

Виртуална обиколка на музея Карло Билоти в Рим

Изключително подценяван, но важен музей в Рим е музеят Карло Билоти, който разположен в зашеметяващата Вила Боргезе, която е абсолютно задължителна за посещение в Рим.

Музеят притежава шедьоври на Де Кирико, Уорхол и Манзу и е истинско скрито бижу, което си струва да разгледате и виртуално и когато сте в Рим!

Можете да го посетите, като използвате тази връзка към Google Arts and Culture. Кликнете върху жълтата фигурка, за да видите набор от изображения, а след това кликнете върху някое от тях, за да го разгледате отблизо.

Виртуална Обиколка на Музей Вила Торлония (Museo di Villa Torlonia)

Вила Торлония е един от най-красивите паркове в Рим, в който се намират важни исторически сгради с богато декорирани интериори.

Вилата се намира малко встрани от центъра на Рим и може би няма да успеете да я включите в разходките си, ако разполагате само с ден-два в Рим, въпреки това си заслужава да я видите и виртуалната обиколка може да се окаже най-удобният начин да го направите!

Можете да се включите в обиколката чрез уебсайта на самия Museo di Villa Torlonia, като кликнете тук (изисква се flash player, следвайте подканата, за да го инсталирате, ако е необходимо, той е безплатен) или просто през интернет на сайта на Google за изкуство и култура тук.

Надявам се, че този преглед на виртуалните обиколки на римските музеи, които можете да направите от уюта на собствения си дом, ви е харесал и че инструкциите за достъп до тях са лесни за изпълнение.