Накратко: в тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за безопастността на чешмяната вода вода в Рим, както и дали става за пиене.

Можете ли да пиете вода от чешмата в Рим? Безопасна ли е за пиене Чешмяната вода във Вечния Град?

Това са два от най-често задаваните въпроси от посетителите на Рим и за това има основателна причина.

Столицата на Италия е известена със своите акведукти, древни термални бани и фонтани, но нищо от това няма значение, ако се чудите дали водата, която тече от чешмата в мястото, в което сте отседнали става за пиене, нали?

Имам обаче добри новини – чешмяната вода в Рим е безопасна за пиене. Всъщност водата от чешмата в Рим освен, че е безопасна е и често хвалена за изключително високото си качество.

В това ръководство ще намерите всичко, което трябва да знаете за нея! Ще отговоря на следните въпроси:

1. Може ли да се пие вода от чешмата в Рим?
2. Кой гарантира качеството на чешмяната вода в Рим?
3. Може ли да се пие вода от фонтаните в Рим?
4. Има ли карта на фонтаните за пиене в Рим?
5. Откъде може да се вземе бутилирана вода в Рим?

Надявам се, че ще ви бъде полезно, когато изследвате Рим!

Може ли да се пие вода от чешмата в Рим? Безопасна ли е чешмяната вода в италианстата столица?

Чешмяната вода в Рим е безопасна за пиене.

Достъпът до вода, безопасността и качеството на водата в Рим са под отговорността на ACEA и ежедневно се извършват проверки на качеството, за да се гарантира, че водата, която тече от чешмите в къщите и фонтаните в Рим, отговаря на всички необходими стандарти.

Ако сте технически настроени и имате желанието, резултатите от тестовете са достъпни на официалния сайт на Acea тук.

97% от водата от чешмите в Рим е изворна и идва в града по акведукта Пескиера-Капоре: водата, която той пренася, е не само чиста, но и с приятен, мек вкус.

Богата на минерали, римската вода е чудесна направо от чешмата или охладена в хладилника – чудесна, евтина и утоляваща жаждата напитка за лятото!

Можете ли да пиете вода от фонтаните в Рим?

В Рим има много фонтани, но не на всички водата става за пиене.

Чешмите в Рим се наричат “nasoni” (носове) и питейната вода, която тече от техните “носове”, е прясна, безопасна и вкусна.

Те се стопанисват от Асеа и са построени, за да осигурят безплатен достъп до питейна вода в Рим на всички, независимо колко за богати или откъде идват.

Водата от тях е с прекрасен вкус и безплатна, поради което във всички мои списъци за опаковане на багажа за Рим препоръчвам да си вземете бутилка за многократна употреба!

Това е чудесен начин за безплатен достъп до чиста и хладка вода (също така е лесен начин да направите пътуването си до Рим по-щадящо природата!)

Можете да намерите карта на фонтаните за питейна вода в Рим тук.

Важно: Обикновено не е безопасно да се пие вода от голеите и известни фонтани в Рим.

Въпреки че водата, която тече през тях, обикновено идва от източници с добро качество, повечето фонтани имат системи за рециркулация на водата, което я прави потенциално опасна.

Добре е да знаете! На италиански език водата за пиене е “acqua potabile”. Непитейната вода е “acqua non potabile”.

Как да пием от от маките римски фонтани “nasoni?

Пиенето на вода от малките римски чешмички, т.нар. nasoni, е лесно, ако знаете как да го направите!

Това е техниката за пиене на вода: чучурът на чешмата има две дупки, една голяма, която позволява на водата да изтича, и една по-малка, в горната част на извития метален нос.

Използвайте едната си ръка, за да затворите напълно големия отвор, за да спрете потока на водата (можете да използвате дланта си или пръстите си). Това ще наара водата да започне да излиза от по-малкия отвор – така бързо ще се образува струя, от която можете да пиете!

“Дистрибутори” на питейна вода в Рим

Неотдавна в Рим се появиха “дистрибутори” на питейна вода, управлявани от Acea. Те се наричат “case dell’acqua” (домове на водата) и представляват високотехнологични фонтани за пиене.

Те са лесни за разпознаване, поради специфичната си форма!

Предлагат чиста питейна вода безплатно, както обикновена, така и газирана – безплатно!

Понастоящем “дистрибуторите” или станциите за питейна вода се намират на следните места (според уебсайта на Acea):

 • Метростанция “Колизеум” – отвън, точно пред самия Колизеум
 • Метростанция Отавиано – в близост до Ватикана
 • Метростанция Cipro – в близост до Ватикана
 • Stazione San Pietro (жп гара)
 • Piazzale Ostiense – удобен за посещение на Римската пирамида и Ostia antica
 • Римски аудиториум (Piazzade de Coubertin)
 • Largo Borghi
 • Mercato Laurentino
 • Mercato Magliana
 • Mercato Serpentara
 • Parco Bergamini
 • Parco Massimina
 • Piazza Annibaliano
 • Piazza Capecelatro
 • Пиаца Ормеа
 • Universita’ Roma 3
 • Via Tenuta di Torrenova
 • Via Benedetto Croce
 • Villa Lazzaroni
 • Mercato Tufello

Чешмяна вода в ресторантите в Рим

В ресторантите в Рим обикновено се предлага бутилирана вода, като обикновено се иска “liscia” (обокновена), frizzante или gassata (газирана) или “leggermente frizzante” (леко газирано, много популярна в Рим).

При поискване ресторантите могат да се съгласят да севи рвират вода от чешмата, въпреки че това искане често среща известна съпротива.

Микрофилтрираната вода е все по-разпространена в ресторантите в Рим и често се предлага като алтернатива при поискване на чешмяна вода.

Чешмяна вода в баровете в Рим

Всички барове (кафенета) разполагат с безопасна питейна вода от чешмата и често ще ви сервират чаша чешмяна вода при поискване или към кафето ви.

Водата от чешмата в Рим е безплатна и кафенетата не я таксуват, така че ако поискате чаша вода в допълнение към кафето си, това обикновено не е проблем.

Ако поискате само чаша вода, най-вероятно ще ви помолят да посочите какъв вид предпочитате и по подразбиране ще бъде вода в бутилки.

Закупуване на бутилирана вода в Рим

Въпреки че чешмяната вода в Рим е напълно безопасна, римляните и италианците като цяло обичат бутилираната вода и купуването на бутилирана вода в Рим е много лесно.

Супермаркетите са мястото, където можете да купите бутилирана вода в големи количества. На рафтовете с напитки ще намерите много видове и можете да избирате между отделни бутилки или опаковки от 6 и повече.

Популярни италиански марки бутилирана вода, които можете да намерите в Рим, са Uliveto, Rocchetta, Panna, Ferrarelle, San Benedetto, Sangemini и Sant’Anna.

Други места, откъдето можете да си купите бутилирана вода в Рим, са pizzerie al taglio/ rosticcerie (места, които продават пица за вкъщи), кафенета (обикновено в тях има хладилник с малки бутилки вода и газирани напитки), колички за закуски и напитки в туристическите обекти.

Надявам се, че този преглед на питейната вода в Рим ви е бил полезен.