Накратко: на тази страница ще намерите кратък наръчник за разглеждане на шедьоврите на Бернини във Вечния град – в църкви, площади, параклиси, фонтани и музеи.

Красотата на Рим, такава, каквато я виждаме сега, се е оформила в продължение на повече от две хилядолетия от ръцете на майстори на изкуството и архитекти от древното и по-малко далечно минало.

Сред многото имена, допринесли за развитието на Вечния град, обаче има едно, което е оставило следа, без която Рим, какъвто го виждаме сега, би бил немислим – това на архитекта Джан Лоренцо Бернини.

Площадът Свети Петър, базиликата “Свети Петър” и площад “Навона” – само три от най-известните забележителности в Рим изглеждат така благодарение на ръката и визията на този невероятен артист!

Да се натъкнете на шедьоврите на Бернини в Рим е лесно и смея да твърдя, че е неизбежно (не че искате да ги избегнете така или иначе!).

Въпреки това може да е полезно да имате кратък списък с тези, които са най-известни и по-лесни за разглеждане.

Именно такава е тази статия: неизчерпателен, но подбран от мен списък на местата, където можете да видите най-доброто от Бернини в Рим.

Моля, обърнете внимание: Източници на тази статия са уебсайтовете, към които има препратки в текста, информация от обиколките с екскурзовод, които сме правили в Рим, и книгата “La Roma di Bernini” на F. Gizzi (на италиански език)

Какво е особеното в изкуството на Бернини в Рим

Написването на подходяща биография на Джан Лоренцо Бернини би надхвърлило рамките на тази статия (можете да разгледате една добра такава тук).

Има обаче няколко факта за Бернини, които според мен могат да помогнат да се разбере защо творбите му са не само красиви, но и толкова специални за Рим.

Макар да е вярно, че Рим не би бил Рим без Бернини, също така е вярно, че Бернини вероятно не би бил Бернини без града.

Връзката между тях е силна и взаимна – Бернини е черпил вдъхновение от класиката. Рим е служил едновременно като негова муза и получател на изкуството му.

Като резултат от тази симбиоза между Рим и Бернини Рим става уникалният град, който е сега и който привлища милиони туристи всяка година.

Биография на Джан Лоренцо Бернини

Джан Лоренцо Бернини (1598-1680) е архитект и скулптор, работил и живял в Рим през XVII в. Син на скулптор, той започва да работи с баща си в много ранна възраст. Работата му спечелва благоразположението на семейство Барберини и по-специално от Мафео Барберини, който управлява Рим като папа Урбан VIII през голяма част от живота на Бернини.

Бернини е известен със своите статуи, фонтани и архитектурни проекти и често е смятан за един от майсторите на бароковото изкуство в Рим.

В изкуството му обаче има много повече от барок: вдъхновено от класиката, изкуството на Бернини смесва елементи на класицизма и по-съвременни моменти в изкуството, както никой преди това – елемент, който отличава работата му от тази на съвременниците му.

Къде да Видите Творчеството на Бернини в Рим – Площади и Фонтани

Едно от многото неща, които правят изкуството на Бернини в Рим специално, е фактът, че неговото изкуство не се намира само в музеите в града.

По-скоро неговото изкуство е градът! Бернини е бил както архитект, така и скулптор, и ръката му е оформила много от външните пространства на Рим, които са придобили известния си сега вид благодарение на него. Това са някои от най-впечатляващите и лесни за разглеждан произведения на Бернини в Рим:

Пиаца Навона и Фонтанът на Четирите Реки

Започвам този списък с един от най-известните площади в цял Рим – Пиаца Навона, и с едно от най-тепроизведения на изкуството на Бернини – Фонтана на 4-те Реки в центъра му. Площадът и пиацата са достъпни за посетители по всяко време на деня.

Любимото ми време е рано сутрин, преди 10 ч., когато посетителите и продавачите започват да се стичат на площада, или през нощта, когато умно осветление осветява водата на фонтана. Въпреки че е в началото на този списък, Пиаца Навона всъщност е доста късно творение на Бернини и то не по времето на папа Урбан VIII, а по-скоро при неговия наследник, папа Инокентий X Памфили.

Понтификатът на папа Памфили е труден период за Бернини, твърде близък до своя предшественик, за да бъде приет в новия двор. Новият папа отдава предпочитание на творчеството на Борромини, друг майстор от онова време, и Бернини внезапно се чувства изключен от светлината на прожекторите, на която се е радвал дълго време под патронажа на Барберини.

Въпреки това Бернини измислил как да възвърне видимостта с площад Навона такъв, какъвто го виждаме сега.Когато папата обявява, че иска да построи площад и фонтан пред двореца си, Бернини изпраща на доня Доня Олимпия (сестрата на съпругата на папа Памфили), като подарък модел на своята идея, изработен от сребро.

Твърди се, че Дона Олимпия убедила папата и Бернини получава поръчката за площада във вида, в който го виждаме сега.

>>>Прочетете тук пълното ни ръководство за изработката и символите на Фонтана на четирите реки. <<<

Как да стигнете Пиаца Навона

Всички автобусни линии, обслужващи Corso Vittorio или Torre Argentina, включително 30, 60, 62, 81, 87 ще ви свършат работа. Разстоянието пеша от спирката на автобуса до площада е няколко минути. Входът е безплатен, Пиаца Навона е площад, достъпен за всеки по всяко време на деня.

Площад Испания (Пиаца ди Спаня) и Фонтанът La Barcaccia

Пиаца ди Спаня е известен най-вече с впечатляващите си стълби (Испанските стълби) и великолепната църква Тринита де’ Монти на върха му, но той е и важно място и за любителите на Бернини заради фонтанът в подножието на Испанските стълби.

Фонтанът Barcaccia Рим – Barcaccia е един от най-известните фонтани в Рим и се намира в основата на Испанските стъпала.  Той е красив фонтан, който лесно се пропуска заради многото посетители през по-голямата част от деня. Фонтантът Barcaccia дело на не един и двама Бернини: Бернини – баща и Джан Лоренцо – син.

La Barcaccia е изграден така, че да наподобява потъваща лодка. Бернини е искал да напомни за преливането на река Тибър през 1598 г., при което една лодка е заседнала на мястото, където сега се намира фонтанът!

Забавен факт: формата на лодката е тази на типичните плавателни съдове, които се срещат по река Тибър и се използват и днес (много от тях са ресторанти!). Изборът на темата позволява на Бернини да се възползват максимално от ниското налягане на водата в този район, недостатъчно за по-високо построена сграда, но идеално за такава, която се издига само малко над земята!

Фонтанът е построен по времето на папа Барберини, чиито емблематични пчели украсяват фонтана.

Самият площад Пиаца ди Спаня не е проектиран от Бернини, но е интересно да се знае, че той е имал план за него. Според някои хора, този план е вдъхновил Де Санктис, чието дело са Испанските стъпала на плащада.

>>>Цялата информация за това как да видите фонтана Ла Баркача можете да намерите тук. <<<

Как да Стигнете до Площад Испания

Метростанция Spagna, автобуси 61, 80, 85, 160 и всички автобуси, обслужващи площад Сан Силвестро. Достъпът до площада е безплатен по всяко време на деня.

Фонтанът на Тритона (Fontana del Tritone)

Бернини е построил няколко фонтана в Рим и един от най-известните сега се намира в центъра на оживения площад Барберини, в дъното на Виа Венето и подходящо наречения Виа дел Тритоне.

Фонтанът на Тритона е построен от Бернини под патронажа на папа Урбан VIII Барберини и представлява четири делфина, които държат раковина, над която стои тритон – тема, която е типична за класическото изкуство, но която Бернини използва, за да отдаде почит и на своя папа, чиито символ – пчели, украсяват статуите.

Как да стигнете до Фонтана на Тритона

Най-близката до фонтана метростанция е метростанция Барберини. Ако използвате автобус – 61, 62, 80, 85, 160, MA10.

Фонтанът е на оживено кръгово кръстовище, затова внимавайте, когато пресичате, за да видите фонтана от близо. верете се, че пресичате внимателно и се доближавате до фонтана, за да видите детайлите му.

>>> Прочетете тук описанието и историята на фонтана на Тритона <<<

Добре е да знаете: На площад Барберини се намира и друг фонтан на Бернини – Фонтанът на пчелите. Сега той се намира на ъгъла на площада и на него са изобразени известните пчели на Барберини – гербът на фамилията Барберини.

Слонът на Бернини на Пиаца дела Минерва

Едно от най-забавните произведения на изкуството на Бернини е статуята на малкото слонче, която сега украсява центъра на Пиаца дела Минерва, точно до Пантеона.

Това е особена скулптура, уникална в Рим заради изобразеното животно. Истирията му е интересна и помага да се разбере повече за м през XVII в.

Статуята представлява малък слон, който носи египетски обелиск, и се намира пред седалището на Доминиканския орден, с изглед към площада.

Бернини я проектира, за да изобрази нуждата от силен ум като опора на силното знание. За римляните обаче тази статуя, която бързо става известна като “прасенцето на Минерва” (Porcino di Minerva), поради свинските черти на малкия слон!

>>> Можете да прочетете повече за тази история и за сладката скулптура на Пиаца дела Минерва тук. <<<

Добре е да знаете: на същия площад Бернини е авторът и на погребалния паметник на сестра Мария Раги в църквата Санта Мария Сопра Минерва.

Адрес: Пиаца делла Минерва, вдясно от Пантеона

Как да стигнете до статуята на слона на Бернини

Няколко автобусни линии спират на близката Торе Аржентина – 30, 40, 62, 64, 81, 87 и 492 (няма автобусни спирки на самия площад). Достъпът до площада е безплатен. Статуята на слона се намира в центъра му.

Последните два обекта в тази част на списъка са сред най-впечатляващите и трябва да бъдат разгледани заедно, така като си ги е представял Бернини.

Мостът на свети Ангел (Понте Сант’Анджело)

Понте Сант’Анджело е мостът, който свързва центъра на Рим с Ватикана и минава непосредствено под замъка Сант’Анджело, който по онова време е част от Ватикана.

Бернини си е представял този мост като вход към града на папата и го е проектирал така, че над него да се извисяват статуи на ангели.  Тези, които виждаме сега на моста, обаче не са дело на самия Бернини, а на негови ученици, въз основа на рисунките на Бернини. Самият Бернини е изваял два от тях, които сега са запазени и могат да се видят в църквата Sant’Andrea delle Fratte (вж. също по-долу).

Адрес: Понте Сант’Анджело

Как да стигнете до моста на светия Ангел

Има няколко автобусни спирки наблизо. Автобусите, които ги обслужват са 62, 23, 271, 982

Площад Свети Петър и неговата колонада

Визията, която Бернини имал за Ватикана, не спирала до входа му, а се простирала до площада пред базиликата “Свети Петър”.

По онова време (а и до първите десетилетия на XX в., когато е построена Via della Conciliazione) районът около базиликата “Свети Петър” е оживен район с малки алеи и улички, които скривали базиликата, за да изненада след това нищо неподозиращите посетители с неочакваното си величие.

Бернини се заема със задачата да направи площада пред “Свети Петър” възможно най-впечатляващ и величествен и наистина го прави. Неговата визия е в основата на площада, който сега се намира пред Базиликата, и на двете големи колонади, които сякаш прегръщат посетителите и насочват погледа към центъра на християнството.

Площадът е повече от това, което се вижда от обикновения посетител. Една от тайните му се крие в самата колонада.

Бернини е обичал да използва “принудителната перспектива” – архитектурна техника, която подмамва окото да види нещо (движение, дълбочина), което не е задължително да съществува, и я прилага в колонадата.

Затова, когато влизате на площада, погледнете към колонадата и си запишете броя на редовете колони, които виждате.

След това забележете маркировките на земята, стъпете върху една от тях и погледнете колоните отново: много от тях ще изчезнат и ще повярвате, че се намирате пред един-единствен ред колони!

Това е невероятно нещо, което се забелязва и което винаги препоръчвам да се покаже на децата, ако посещавате Ватикана с деца, но е много впечатляващо и за възрастните – не го пропускайте!

>>> Цялата информация за посещението на площад “Свети Петър” и за това какво го прави специален можете да намерите тук. <<<

Как да стигнете до площад Свети Петър

До площада Свети Петър може да се стигне с метрото Ottaviano-San Pietro. Също така има и няколко автобусни линии – 40 , 64, 62, 19 (трамвай), 49, 32, 982, 492, 990, 81.

Вход: въпреки че той се намира в независимата държава Ватикана, не се изисква паспорт, за да посетите площада Свети Петър. Ако посещавате Ватикана обаче, препоръчвам ви да разгледате нашия пътеводител за Ватикана, в който има важна информация за дрес кода за Базиликата и музеите и практически съвети за посетителите.

Къде да видите Бернини в Рим: църкви и параклиси

Бернини е работил по много от църквите в Рим, както отвън, така и отвътре. Посочените по-долу са едни от най-впечатляващите и сред най-лесните за посещение дори по време на кратко посещение в Рим.

Базиликата “Свети Петър

Бернини е един от главните архитекти, които придават на базиликата невероятния интериор и вид, който виждаме сега, и никое пътуване до Бернини в Рим не би било пълно, ако не видите този шедьовър.

Най-добрият начин да се запознаете с творчеството на Бернини в базиликата “Свети Петър” е да си поръчате обиколка с придружител или дори само с аудиогид.

Обърнете внимание ан ниските стъпала на входа на базиликата, купола и колоните и, разбира се Балдахинът на Свети Петър (голям бароков изваян бронзов балдахин). Цялата информация, необходима за планиране на посещението на базиликата “Свети Петър”, можете да намерите тук.

Как да стигнете до базиликата Свети Петър

За да стигнете до базиликата Свети Петър в Рим, използвайте някоя от следните автобусни линии – 40 , 64, 62, 19 (трамвай), 49, 32, 982, 492, 990, 81.

Работно време: 7:00 – 18:30 ч. (от 1 ноември до 31 март); 7:00 – 19:00 ч. (от 1 април до 31 октомври). Официална информация може да намерите тук.

Вход: входът за базиликата е безплатен. Моля, имайте предвид, че базиликата има дрескод за мъже и жени. Проверките за сигурност на входа често са причина за дълги опашки. Възможности за прескачане на опашката и обиколки на базиликата можете да намерите тук.

Параклисът Корнаро в Санта Мария дела Витория и екстазът на Света Тереза

Една от най-красивите и известни творби на Бернини е параклисът Корнаро – малък, но впечатляващ параклис в църквата “Санта Мария дела Витория” в центъра на Рим.

Параклисът е известен сys статуята, наречена “екстазът на Света Тереза” или “Преображението на Света Тереза”, в която светицата е прегърната от любовта на Бога във формата на ангел.

Статуята е шедьовър и е привлича вниманиеот по много причини, включително възприеманата чувственост и дори еротичност на изображението.

Заради своята уникалност и изразителна сила тази скулптура днес се смята за една от най-добрите статуи в Рим и е задължителна за посещение от любителите на изкуството.

Адрес: Via XX Settembre 17.

Как да стигнете до параклиса Корнаро

За да стигнете со параклиса Корнаро в Рим слезте на спирките Metro Repubblica или Barberini. Някои от автобусите, които може да използвате са 60, 62, 492. Гарата Термини също е наблизо.

Входът безплатен, въпреки че понякога при влизане се иска малка сума. Внимавайте с особеното работно време.

Църквата Сан Андреа деле Фрате

Църквата Sant’Andrea delle Fratte е в списъка на задължителните места в Рим за любителите на Бернини, защото в нея се намират двата ангела, създадени от Бернини за моста на свети Ангел.

Ангелите са изваяни от мрамор и, както бе споменато по-горе, са единствените два ангела, които Бернини е изваял сам. Това е причината ангелите да не са на моста, а да бъдат заменени с копия.

Папа Клеменс IX не е искал те да се повредят и ги е съхранявал в двореца на фамилията Барберини, докато не са дарени на църквата през 1729 г.

Адрес: Виа ди Сант’Андреа деле Фрате

Как да стигнете до църквата

До църквата може да се стигне с някой от тези автобуси – 71, 92, 71, 83, 85.

Вход: безплатен. На официалния сайт може да намерите работно време.

Църквата Санта Мария дел Пополо

Санта Мария дел Пополо е една от т.нар. църкви близнаци с изглед към Пиаца дел Пополо. В действителност “църквите близнаци” се различават повече една от друга, отколкото може да се предположи на пръв поглед.

Една от двете църкви е преустроена от Бернини по времето на папа Александър VII – Санта Мария дел Пополо, в която има няколко произведения на изкуството на Бернини, които сега се намират в невероятния параклис Чиги.

Адрес: Пиаца дел Пополо

Как да стигнете до църквата Санта Мария Дел Пополо

Ако сте с метрото, слезте на спирка Flaminio. Ако сте с автобус – всички автобуси, обслужващи Piazzale Flaminio (транспортен възел на Piazza del Popolo)

Вход: безплатен.

Добре е да знаете: на площада също творба на Бернини – вътрешността на Porta del Popolo, голяма арка, изработена от Бернини по повод посещението на шведската кралица Кристина през 1655 г.

Църквата Свети Андрей на Квиринал (Сант’Андреа ал Квиринале)

Според самия Бернини най-добрата му творба е църквата “Сант’Андреа ал Квиринале”. Според спомените на сина на Бенини възрастният му баща е искал да посещава църквата отново и отново, за да може да се възхищава на играта на светлината върху мрамора и златните детайли на църквата.

Адрес: Via del Quirinale

Как да стигнете до Църквата Свети Андрей на Квиринал

Най-лесният начин да стигнете до църквата е с един от следните автобуси – 61, 71, 170, 590

Вход: безплатен. Официален сайт с работно време може да намерите тук.

Добре е да знаете: съвсем близо до Sant’Andrea al Quirinale се намира дворецът Quirinale, който отчасти е проектиран от Бернини. Неговата ръка може да се види в малката лоджия над главния вход на двореца Квиринал.

Къде да видите изкуството на Бернини в римските музеи: Галерия Боргезе и Палацо Барберини

В горните параграфи се съсредоточих върху външните пространства и църквите, в които се съхранява изкуството на Бернини, но нито едно пътуване до Рим не би било пълно без посещение на някои от най-удивителните скулптури на Бернини, които не се намират в музеите из града.

Основният музей, който трябва да посетите, за да се възхитите на творбите му, е известната галерия “Боргезе”.

Галерия Боргезе

Разположена в обширната и красива вила Боргезе (сега обществен парк), галерията притежава някои от най-известните статуи в Рим, включително няколко от Бернини.

Сред най-известните са скулптурите на класическа тематика “Еней, Анхисес и Асканий”, “Отвличането на Прозерпина”, “Аполон и Дафне” и “Давид”.

>>> Намерете моя пътеводител за галерия Боргезе тук.<<<

Интересно е да знаете. Разглеждайки тези статуи, може да забележите, че при много от тях, ако не и при всички, положението на тялото е леко усукано, така че да наподобява спирала. Това е било умишлено: тази особеност принуждава зрителя да се движи около статуята и да я възприема от повече от един ъгъл, за да я види цялата.

Друга важна забележителност на Бернини в Рим е Палацо Барберини.

Площад Барберини

Palazzo Barberini, както подсказва името, е елегантен дворец, който е бил резиденция на семейство Барберини от XVII в. насам.

Дворецът сега е част от Националния музей за древно изкуство и е частично проектиран от самия Бернини.

Дворецът си заслужава да бъде добавен към маршрута ви в Рим заради външния му вид и значението, което семейство Барберини е имало за възлагането и финансирането на много от проектите на Бернини в Рим.

>>> Можете да прочетете тук нашия пътеводител за двореца Барберини в Рим <<<

Надявам се, че този кратък списък с произведения на Бернини, които лесно можете да видите в Рим, ви е харесал и ви е дал идеи за неща, които да добавите към маршрута си в Рим.