Накратко: На таза страница ще намерите адреси и информация за най-добрите коледни пазари в Рим, също и къде да отидете в Рим за да почувствате празнично настроение през коледния сезон в столицата на Италия.

Коледните базари никога преди  не са били традиция в Рим допреди няколко години, когато изведнъж сякаш завладяха града. Въпреки че не трябва да очаквате преживяване като в някои други европейски страни, Рим през Декември наистина облича празнични дрехи и на няколко места в центъра на града и извън него ще откриете приятни сергии, коледни базари и “села”, които си струва да видите.

В тази статия споделя най-добрите (по мое мниние) коледни базари, които се провеждат в Рим. Също така ще актуализирам тази страница с точни дати и връзки към официални източници и правила за безопасност, след като информацията за предстоящата Коледа бъде официално публикувана.

>>> Ако искате да научите повече за това какво да очаквате в Рим по време на празничния сезон, намерете тук нашия безплатен пътеводител за Рим по Коледа <<<

Важно –  коледните базари са германска традиция и затова едни от най-добрите коледни базари в Италия са в Трентино Алто Адидже, където германското и австрийското влияние е най-силно. За пълноценно коледно изживяване в Рим препоръчвам да съчетаете посещението на пазарите по-долу със спирки на сцените с Рождество Христово из града (например във Ватикана и изложбата “100 пресепи”), което е важна коледна традиция в Рим!

Най-добрите коледни пазари в центъра на Рим: места и дати

1. Коледен пазар на площад Навона
Коледният пазар на Пиаца Навона някога беше КОЛЕДНИЯТ пазар в Рим, този, на който всички малки и големи римляни отиваха поне веднъж през празничния период (и който децата обожаваха, заради карамелизирани ябълки!)

Въпреки че качеството на сергиите се променя всяка година, като понякога резултатите са катастрофални, трудно е да се намери по-добро място за коледен пазар от това – къде другаде може да има коледни къщички на фона на шедьоврите на Бернини и Боромини?
Пазарът обикновено продължава от 8 декември до 6 януари и обикновено включва коледни сергии и въртележка за децата.

Съвет: ако посещавате този коледен пазар с деца, не пропускайте близкия магазин Al Sogno. В него има впечатляващи плюшени животни в естествен размер, които са сбъдната коледна мечта за децата!
– Къде: Пиаца Навона, център на Рим
– Кога: от 8 декември до 6 януари 2023 г.
– Какво: занаятчийски сергии, лакомства, подаръци, въртележка, детски аниматори
– Вход: безплатен

Какво да видите наблизо: Пантеона, Кампо де’ Фиори, Пиаца делла Минерва, замъка Сант’Анджело.

2. Коледният пазар на Испанските стълби / Пиаца ди Спаня
Испанските стълби са фон на друг коледен пазар в центъра на Рим със страхотно местоположение. Пазарът тук е малък, но симпатичен: звездата на коледното шоу в този район все още е Виа дей Кондоти, където обикновено се показват едни от най-добрите коледни украси в Рим, но дървените къщички на фона на Тринита’ дей Монти са приятно допълнение.
– Къде: Пиаца ди Спаня
– Кога: обикновено от 1 декември до 6 януари
– Какво: идеи за подаръци, дреболии, сладки
– Вход: безплатен

Какво да видите наблизо: Фонтанът Треви, Виа дел Корсо и околните търговски улици, Виториано, Вила Боргезе

3. Коледни базари в Рим близо до и извън центъра – извън историческия център на Рим има още няколко големи и малки коледни пазара и събития.

  • Коледно село в Auditorium Parco della Musica – Auditorium Parco della Musica е чудесно заведение в Рим с впечатляваща архитектура и приятни външни пространства, което през Декември има празнично “Коледно село” с нещо специално: ледена пързалка!
   “Селото” предлага няколко събития за възрастни и деца: това е прекрасна възможност да посетите този Auditorium, който освен че е домакин на прекрасна музикална програма, се гордее и с архитектурния дизайн на Ренцо Пиано.
   – Къде: Auditorium Rome, Via Pietro de Coubertin, 30, 00196 Roma RM, Italy
   – Кога: 8 декември 2022 г. – 6 януари 2023 г.
   – Какво: Ледена пързалка, къщичка на Дядо Коледа, детски аниматори, коледни щандове
   – Официална FB страница: тук
  • Коледен базар Cinecitta’ World – Cinecitta’ World е един от най-известните увеселителни паркове в Рим, който тази Коледа ще се превърне във вълшебна коледна страна на чудесата. По време на събитието паркът ще бъде домакин на коледен базар с празнични сергии по Коледната улица, Гроба на Дядо Коледа, коледни представления и фестивала delle Luminarie (светлинни украси). Този базар дори е един от първите, които ще бъдат открити в Рим, като ще даде старт на празничния сезон на 22 ноември,
   – Къде: Тематичен парк CinecittaWorld
   – Кога: 5 ноември 2022 г. – 8 януари 2023 г.
   – Какво: Коледен базар, гробницата на Дядо Коледа, фестивал на светлината, представления на живо, пързаляне с кънки, сцена на Рождество Христово и др.
  • Коледен базар на Пиаца Мазини – в специалните неделни дни през месец Декември пазарът на Piazza Mazzini също се превръща в празничен. На пложада има няколко дървени къщички, в които се продават сезонни стоки, малки подаръци и занаятчийски произведения.
   – Къде: Пиаца Мазини
   – Кога: 4 и 18 декември 2022 г.
   – Какво: занаяти, дреболии, идеи за подаръци, свещи, шаловеКакво се намира наблизо: Форо Италико, Ватикана, Кастел Сант Анджело, Пиаца дел Пополо (всички на около 20 минути пеша от площада)

Коледен базар на реколтата ChristmasLand – kоледният винтидж пазар ChristmasLand е едно от най-големите празнични събития в Рим, на което има над 200 сергии и продавачи, които продават всичко – от коледна украса до предмети за дома, играчки, растения и всичко останало. Събитието се провежда на голямата бивша автобусна спирка на площад “Рагуза” и обещава да организира работилници за деца и възрастни, включително работилници за изработване на ръчно направени коледни подаръци.
– Къде: Ex Deposito Atac, Piazza Ragusa
– Кога: Не се знае кога, миналата година се проведе през трите централни уикенда на декември
– Коледни щандове, детски работилници

Il Mercatino delle Strenne – Таленти е римски квартал извън който не е от известните туристически дестинации в Рим, така че е малко вероятно да попаднете в района. Може би точно затова посещението на този пазар ще бъде едно от тези, които ще го направите специално. Коледният пазар в Таленти е събитие за цялото семейство: Той се провежда под огромна шатра и предлага сергии с идеи за подаръци, дрехи и занаятчийски изделия, детски аниматори и прекрасни сергии с хранителни специалитети от няколко италиански региона.
– Къде: Пиаца Джузепе Примоли (Via Ugo OJetti/ Via Graf), 00137, Рим
– Кога: Не се уточнява (обикновено от 6 до 31 декември)
– Какво: сергии за храна и търговия, изпълнители
– Вход: безплатен

 • Коледна страна на чудесата Prati – коледната страна на чудесата е събитие, което се проведе за първи път през 2019 г., когато беше открито с атракции като ледена пързалка, “светлинен зоопарк” (светлинни инсталации във формата на животни), огромен Дядо Коледа и сцена за музика и представления за стари и млади посетители.
  – Къде: Виале Анджелико, район Прати, Рим
  – Това събитие все още не е потвърдено за 2022 г., официална информация и актуализации можете да намерите тук.

 

Какво има наблизо: Ватикана

 

 • Вълшебна Коледа в Parioli – този коледен базар в Рим попада в моя списък, тъй като се провежда в близост до един от любимите ми райони в Рим – квартал “Копеде”, прекрасно скрито бижу в Рим, което горещо ви препоръчвам да посетите. Базарът “Вълшебната Коледа” има сергии, на които се продават коледни лакомства, бижута, занаятчийски изделия, продукти за дизайн и красота, както и музика на живо и детски аниматори.
  – Къде: Виа Тирсо, 00198 Рим
  – Кога: Не се уточнява, обикновено през първите две седмици на декември
 • Коледен пазар Natalino в Lanificio – Il Lanificio е прекрасно място, което предлага модни събития, включително много популярния коледен базар “Natalino” – еднодневно събитие, изпълнено с коледно настроение.На него можете да намерите сергии, детски лаборатории, детски представления, работилници за коледна украса за деца и възрастни, храна и музика на живо
  – Къде: Lanificio, Via di Pietralata 19A, 00158 Rome
 • Le Citta’ del Natale – Коледни градове в Ex-Forlanini – първоначално голяма болница, сега превърната в място за провеждане на събития, Ex-Forlanini бе домакин през 2019 г. на първото събитие Christmas Cities – феерия от коледни щандове, госпъл хорове, представления, музика и много други.
  – Къде: Ex-Forlanini, Piazza Carlo Forlanini, 1, 00151 Roma
  – Кога: Не се уточнява, но вероятно ще се проведе през двата уикенда преди Коледа.
  – Какво: сергии (занаяти, дрехи, храни, растения, играчки, кожени изделия и др.), щандове за храна, демонстрации за приготвяне на шоколад, детски представления, разходки с пони, фотобус, художествени изложби.
  – Вход: 3 евро, деца до 13 години – безплатно

 

Надявам се, че този кратък преглед на някои от най-добрите коледни пазари в Рим ви е харесал и ви е дал идеи къде да отидете, за да се включите в празненствата в Рим. Бъдете живи и здрави и весели празници!