Накратко: на тази страница ще намерите практическо ръководство за намиране на ключалката на Авентина в Рим, Италия, как да стигнем дотам, интересни факти и какво да видим наблизо.

Ключалката на Авентина е една от най-специалните забележителности в Рим. Както подсказва името, това е отвор във врата, през който можете да надникнете.

Когато насочите погледа си към нея, ще видите невероятна гледка към купола на Свети Петър, перфектно “оградена” от кръглите форми на самата ключалка и красиво поддържания жив плет на тайна градина!

Гледката е прекрасна и безплатна. Ето как да стигнете дотам и какво да очаквате.

Къде се Намира Тайната Ключалка на Авентин в Рим?

Ключалката на Авентина се намира на върха на Авентинския хълм – най-южният от 7-те древни хълма на Рим. Ключалката се намира във вратата на инстуктурата на Малтийските рицари, а официалният ѝ адрес е Piazza dei Cavalieri di Malta 3, 00153 Рим.

Как да Стигнете до Ключалката на Авентин?

Най-добрият начин да стигнете до Ключовата дупка на Авентин е пеша. Най-близката метростанция е Circo Massimo – тя се намира в подножието на хълма Авентин и оттам до ключалката се стига за по-малко от десет минути (изкачването е нагоре, така че не бързайте!).

На същата спирка спира и трамвай N. 3.

Докато се изкачвате по хълма, първо ще минете покрай белведерето над Циркус Максимус, след което ще завиете наляво. Първо ще минете покрай Розовата градина на Рим, после покрай Градината на портокалите (Giardino degli Aranci), Санта Сабина и накрая ще стигнете до площада.

Ключалката е вдясно и е малко вероятно да я пропуснете заради дългата опашка от хора, които чакат да надникнат!

Надникването през ключалката на Авентин е безплатно и отнема само около минути. Куполът на Свети Петър е точно пред вас и единственото нещо, което може да ви задържи там по-дълго, е да се опитате да направите добър кадър!

Проблемът, с който може да се сблъскате, е светлината – в много случаи светлината срещу хоризонта не позволява достатъчно контраст, за да се улови куполът в камерата, особено ако снимате с телефон. Стандартен фотоапарат с ръчно увеличение е по-доброто решение, макар че може да ви е необходимо известно време, за да експериментирате с експозицията и позиционирането на обектива.

Какво Представлява Ключалката на Авентин?

Ключалката се намира във вратата на имение, принадлежащо на Приората на малтийските рицари и домакин на Малтийския орден.

Приоратът и имението имат интересна история. По произход изглежда са принадлежали на Аларих II, а през 939 г. са дарени на монасите бенедиктинци, които ги превръщат в манастир.

През XII в. то преминава от едни ръце в други и става собственост на рицарите тамплиери, а накрая, през 1312 г., преминава в ръцете на рицарите от Родос. През XV в. рицарите се превръщат в Суверенен Малтийски орден и имението става техен манастир.

През 1765 г. кардинал Резонико възлага на архитект Пиранези да преработи площада и именно на него дължим облика на площада, който виждаме сега.

За да отдаде почит на рицарите, Пиранези включва на площада много морски и военни символи, а също така е художник на църквата “Санта Мария дел Приорато” и на красивите градини в манастира, които за съжаление рядко са отворени за посетители.

Какво да Видите Наблизо?

Ключалката се намира на върха на хълма Авентин, а тук можете да намерите моя пътеводител за района на Авентин.