Модерният център на Рим, в който се намират кварталите Виа Венето, Куиринале, Кастро Преторио, Република и Треви, е центърът на активността в града, особено когато става въпрос за пазаруване и нощен живот.

В него се намират и огромен брой хотели и най-вероятно е вие да отседнете тук, въпреки че повечето исторически забележителности на Рим, Италия са на други места в италианската столица.

Как Да Стигнете до Централната Част на Рим

До централната част на Рим не е трудно да се стигне от гара Термини. Когато излезете от гарата, вдясно се намира кварталът Кастро Преторио с много малки хотели. Отляво главните пътища Виа Кавур и Виа Национале водят надолу по хълма. Тук има по-големи хотели, които обслужват предимно групии по-рядко самостоятелни туристи.

Гара Термини е основен автобусен възел с автобуси до всички части на града. Пазете се от таксиметровите шофьори, които работят на гарата, тъй като тя привлича много измамници таксиметрови шофьори. Вземете такси от стоянката и не обръщайте внимание на шофьорите, които ви уговарят пред гарата. Винаги настоявайте да видите, че таксиметровият апарат е включен, след като се качите в таксито. Независимо от времето на деня или нощта началната цена никога не трябва да е по-висока от 6 евро (през деня по-малко), а цифрата 1 на таксиметровия апарат трябва да показва, че се прилага правилната тарифа. За всички пътувания, започващи от гарата, се събира законна допълнителна такса от 2 EUR.

Зебележителности в Централната Част на Рим

1. Фонтанът Треви – завършен през 1762 г. по проект на Никола Салви, този грандиозен бароков фонтан представлява митологична скулптурна композиция на Нептун, бога на морето, заобиколен от два Тритона: единият Тритон се мъчи да подчини буен морски кон, а другият контролира успокоено същество, като и двамата символизират двойствената природа на световния океан. Мястото, където се намира фонтанът Треви, бележи крайната точка на древния акведукт Aqua Virgo, завършен през 19 г. пр.н.е., за да захранва баните на Агрипа, и е наречен така заради разположението си на кръстовището на три пътя (tre vie). Легендата гласи, че който хвърли монета във фонтана, един ден ще се върне в Рим. Монетите във фонтана редовно се събират за финансиране на благотворителни каузи. Фонтанът става още по-известен благодарение на филма от 1954 г. “Три монети във фонтана” и на известната сцена от филма на Федерико Фелини “La Dolce Vita”. Според народните суеверия и обичаи хвърлянето на монети с дясната ръка през лявото рамо във фонтана Треви е практика, която е гарантирана да ви донесе късмет. Хвърлянето на една монета гарантира, че хвърлящият ще се върне в Рим; хвърлянето на две монети гарантира, че хвърлящият ще се влюби в красива римлянка (или красиво момче); хвърлянето на три монети накрая гарантира, че хвърлящият ще се ожени за това момиче или момче в самия Рим.

2. Виа Венето (Via Vittorio Veneto) – през 1960 г. е увековечена във филма на Федерико Фелини La Dolce Vita. Тук се намира и посолството на САЩ, разположено в масивния Палацо Маргарита (Palazzo Margherita). През 80-те години на миналия век Виа Венето преживява период на упадък, но отново придобива популярност, а крайпътните кафенета са мястото, което трябва да видите, ако сте любители на подобни неща.

3. Градските стени (Mura serviane) (пред гара Термини). Останки от първите градски стени, построени в началото на IV в. пр.н.е. и приписвани на цар Сервий Тулий.

4. Капуцински манастир (Capuchin Monastery), Via Veneto (вдясно от Via Veneto, когато излизате от Piazza Barberini). Построена след 1631 г., криптата на църквата съдържа мрачна експозиция – поредица от параклиси, украсени с костите на 3700 мъртви монаси. Костите са залепени по стените и таваните в причудливи и поразителни декорации

5. Le Quattro Fontane, пресечна точка на Via delle Quattro Fontane и Via del Quirinale. Четири фонтана от времето на папа Сикст V, когато голяма част от Рим е преустроена. Всяка скулптура е посветена на божество. Това е оживено кръстовище и ако не се огледате два пъти, може да пропуснете тези изящни образци на римската митология.

6. Palazzo Massimo – великолепна колекция от древноримски скулптури, мозайки и стенописи, включително известните картини от вилата от императорската епоха, открити под Вила Фарнезина, както и трапезарията от вилата на императрица Ливия в Прима Порта. Намира се на другия край на площада от Термини, срещу баните на Диоклециан. Таксата е 7 евро за възрастни, 3,50 евро за граждани на ЕС на възраст между 18 и 24 години. Това дава достъп до четирите Национални римски музея в рамките на 4 дни. Цените са по-високи, когато има специални изложби.

7. Националният музей на Рим в баните на Диоклециан, Via Enrico de Nicola 79 (срещу гара Термини, до Santa Maria degli Angeli). На мястото на римските бани този музей съхранява огромна колекция от статуи и др. 7 евро е таксата за възрастни, 3,50 евро за граждани на ЕС на възраст между 18 и 24 години. Това дава достъп до четирите национални римски музея в рамките на 4 дни. Цените са по-високи, когато има специални изложби.

8. Palazzo Barberini (Galleria Nazionale d’Arte Antica), Via Quattro Fontane 13. В тази забележителна сграда, проектирана отчасти от Бернини, се помещава Националната галерия за антично изкуство и включва някои известни картини на Филипо Липи и Караваджо, както и “La Fornarina” на Рафаел. Цената за достъп е 5 евро, но има и билети с отстъпки. Безплатен вход за лица под 18 години и над 65 години.

9. Piazza Barberini с известния фонтан на Тритон на Бернини. Оттук започва и Via Veneto

10. Palazzo del Quirinale (Дворецът на Квиринале), Via del Quirinale (на върха на Квиринале, най-високия от известните римски хълмове). Дом на президента на Италианската република и градините на Квиринале. Построен през 1573 г. като лятна папска резиденция, а оттогава служи и като резиденция на папата, а по-късно и на краля на Италия. Художествено-институционален маршрут струва 1,50 евро; Тематичен маршрут е 10.; Задължителна е резервация, която се прави: онлайн, по телефона или в информационния пункт (Salita di Montecavallo 15).

11. San Carlo alle Quattro Fontane, Via del Quirinale, 23. Много малка и красива църква, първата поръчка на Франческо Боромини.

12. Santa Maria degli Angeli, Via Cernaia 9 (Piazza della Repubblica). Тази църква е построена в бившите бани на Диоклециан. Вътре е много светло и просторно. Обърнете внимание на необичайното изкуство върху външните врати. В слънчеви дни на обяд може да видите изображението на слънцето върху меридианната линия на Франческо Бианкини вътре.

13. Santa Maria della Vittoria (в дъното на Via XX Settembre, близо до Piazza della Repubblica). Тази интересна барокова църква, в която се намира “Екстазът на Света Тереза” на Бернини, е доста популярно място сред читателите на “Ангели и демони” на Дан Браун. От двете страни на този параклис са разположени персонажи в нещо, което най-добре може да се опише като театрални ложи. Това са членовете на семейство Корнаро, които са платили за скулптурата на Бернини.

14. St. Paul’s Within the Walls (точно по Via Nazionale от Piazza della Repubblica, на ъгъла с Via Napoli). По-модерна от повечето римски църкви: започнала е да се строи едва през 1873 г. Това е епископалната църква на Рим. Някои много интересни произведения на изкуството, особено мозайките на Едуард Бърн-Джоунс от Прерафаелитската школа.

15. Британско посолство, Via XX Settembre 80. В северния край на Via XX Settembre, до Порта Пиа, проектирана от Микеланджело. Предишното посолство е разрушено от бомба при терористичен акт през 1946 г. и в крайна сметка е заменено с този световноизвестен модерен проект на сър Базил Спенс. Построено е на кокили, за да не пречи на гледката към градината.

16. Palazzo Colonna (Galleria Colonna), Via della Pilotta, 17 (вход). Oбиколката с екскурзовод на английски език е в 12:00. Един от най-прекрасните (все още частни) барокови гранд дворци в Рим. Цената е 12 евро (включва допълнителна обиколка с екскурзовод); допълнителна обиколка до апартамента на принцеса Изабел (когато има възможност) струва 15 евро; допълнителна обиколка до терасовидната градина на хълма Квиринал (при благоприятно време) струва 10 евро.

Места за Хранене в Централната Част на Рим

1. Евтини ресторанти в Централната Част на Рим

 • Habemus Pinsa, Via Umbria, 19
 • L’Insalatona, Via Marche, 62
 • Il Fiammifero Strano, Via Lombardia, 32
 • Rosemary terra e sapori, Via Modena, 15
 • PINSALLEGRA, Via Napoli, 50
 • Africa Restaurant, Via Gaeta, 26. Eritrian
 • La Famiglia, Via Gaeta, 66

2. Ресторанти в Средната Ценова Категория

 • al Piccolo Arancino, Vicolo Scanderberg 112 (близо до фонтана Треви). 12:00-15:00 ч. и 19:00-00:00 ч., затворен в Понеделник. Малък и винаги пълен ресторант с много италиански гости (но те са туристи, а не местни) и умерени цени.
 • Il Gelato di San Crispino, Via della Panetteria 42 (точно нагоре по хълма от фонтана Треви и завийте наляво). Смята се, че това е един от най-добрите сладоледи в Рим. Опитайте сладоледите с меренге и плодовите сорбети според сезона.
 • Gelato g Italiano, Via delle Muratte 18a/19. Отличен сладолед, на една минута пеша от Фонтана ди Треви

Заведения в Централната Част на Рим

 • Чайна Dagnino, Galleria, Esedra Via V. Emanuele Orlando 75. Ако не сте опитвали “Cannolo” или “Cassatina”, тогава си вземете тук, те са просто страхотни. Не сядайте на масите (доста е скъпо), просто си ги вземете. Предлагат добри сладкиши също.
 • Harrys Bar. Не можете да посетите Via Veneto и да не отидете в Harrys Bar, завинаги свързан с La Dolce Vita на Фелини. Сега Harrys е луксозен бар/закусвалня, където все още могат да бъдат забелязани знаменитости. Има съяо така и Пиано бар. Понякога гостуващи артисти се възползват от пианото и забавляват посетителите. Например, австралийската пианистка Фиона Кон свири там.

Места за Спане в Центъра на Рим

1. Евтини Места за Спане в Центъра на Рим

 • Alessandro Hostels, Via Vicenza 42, ☏ +39 06-446-1958, факс: +39 06-493-80-534. Други клонове: Cattaneo 23. 2-ри етаж, +39 06 443 40 147. Всички локации са на 5 минути пеша от Термини, включват безплатна закуска, безплатно спално бельо, без вечерен час, евтин интернет, видеоохрана, безплатни пица партита в заведението Palace, компютри с интернет и Wi-Fi са на разположение и в двата хостела. Цената започва от 15 евро.
 • Domus Castrense Guest House Rome, Viale dell’ Università 25, ☏ +39 06 4469195, факс: +39 06 49385435. Единични, двойни и тройни стаи със самостоятелна баня, LCD телевизор, закуска, интернет връзка, телефон и мини бар предлага тази къща за гости в Рим. Цената започва от 75 евро за двойна стая с включена закуска.
 • Evergreen B&B, Via Milazzo 23, ☏ +39 06 44363186. Няма вечерен час. В цента са включени кърпи и спално бельо. Ежедневно почистване на стаите. Персоналът говори английски и италиански език. Единични стаи започват от 40 евро, с включена закуска.
 • Freedom Traveller Hostel, Via Gaeta 25, ☏ +39 06 47823862. На четири минути пеша от централната жп гара, този хостел разполага с подходящи спални помещения, някои от които имат хубави балкони. Кухня и общи помещения. Няма вечерен час, но хостелът се заключва от 11:00 до 15:00 ч. Цените започват от 23 евро на вечер и включват безплатна закуска, интернет и вечеря
 • Hotel Bed in Roma, Via dei Mille 64, ☏ +39 06 89687664, факс: +39 06 89687665. 8 стаи за гости, които могат да бъдат резервирани като единични, двойни, двойни, тройни и семейни. Всички са със самостоятелен санитарен възел и душ. Получавате специални отстъпки от местните барове за закуска. Единична нощувка е 50 евро, двойна нощувка е 65 евро и тройна нощувка е 75 евро.
 • Hotel Cortorillo Rome, Via Principe Amedeo 79/a, ☏ +39 06 4466934. Двузвезден хотел с 14 стаи, разделени на единични, двойни и тройни, както и една семейна стая с четири легла. Предлагат се единични и двойни стаи на цени от 40-50 евро с включена закуска.
 • Hotel Cortorillo Rome, Via Principe Amedeo 79/a, ☏ +39 06 4466934. Двузвезден хотел с 14 стаи, разпределени в единични, двойни и тройни стаи, както и една семейна стая с четири легла. Единичните и двойните стаи се предлагат на цени от 40-50 евро с включена закуска.
 • Holiday Rome B&B, Via Palestro, 49, ☏ +39 06 4453024, holidayrome@yahoo.it. Нощувка със закуска в близост до Термини. Три стаи със самостоятелни бани и климатична система. Цена от 45 евро на човек на вечер
 • Hostel Papa Germano, Via Calatafimi, 14/a, ☏ +39 06486919, fax: +39 0647825202. В близост до жп гарата. Безплатен интернет, сателитна телевизия, мини хладилник, телефон, климатик, безплатни карти, без вечерен час, приемат се кредитни карти. Цените започват от 16 евро за спални помещения, 50 евро за самостоятелни стаи
 • Inn Central Rome, Piazza Vittorio Emanuele II, 55, ☏ +39 06 64870844, факс: +39 06 64870933. Освен единични, двойни и тройни стаи, тази къща за гости в Рим предлага и уютен самостоятелен мини апартамент за четирима души с кухненски удобства. Единична стая: 60 евро. Мини апартамент: 95 евро.
 • M&J Place Hostel Roma, Via Solferino 9, ☏ +39 064462802, mejhostelrome@gmail.com. На една ръка разстояние от жп гарата. Приятелски настроен персонал, разумни цени и хубава самостоятелна стая. Този популярен хостел предлага добра закуска за 3 евро.  Няма заключване или вечерен час. Отбийте се в бара Living Room за храна или хубави напитки. Безплатен Wi-fi, цени от 12 евро.
 • Hotel Sonya, Via del Viminale, 58, ☏ +39 06-4819911, факс: +39 06-4885678. Хотел Sonya е тризвезден хотел в центъра на Рим, на няколко минути от гара Термини и пред Операта. Цените на единичните стаи са от 70 евро, а на двойните – от 90 евро.
 • Stargate Hostel, Via Palestro 88, ☏ +39 064457164, факс: +39 0649384134, info@stargatehotels.net. На 5 минути пеша от централната гара Термини, в близост до спирка на метрото Castro Pretorio. Цената на легло в общежитие е 22 евро с включена закуска.
 • Independence Square Inn, via castelfidardo 78, ☏ +39 3475730310, independencesquare@hotmail.it. Семейна къща за гости, единична, двойна/двойна, тройна или четворна стая със самостоятелна или обща баня. Закуска, LCD телевизор, климатик. Цена от 40 евро.

2. Места за Спане в Центъра на Рим в Средния Ценови Клас

 • Alex Inn, Via Emilia 47, ☏ +39 06 97273360, факс: +39 06 97273150. Малка къща за гости в центъра на Рим, в близост до Via Veneto. Сравнително нова и с много удобства. Всяка стая има малка тераса. Двойни стаи от 110 евро със закуска.
 • Al Viminale Hill & Hotel, Via del Viminale, 38, ☏ +39 064 7823235, факс: +39 064 7823598, info@viminalehill.com. Тризвезден хотел на хълма Коли Виминале в близост до гара Термини. Предлага на гостите си 15 стаи с джакузи. Двойни стаи от 80 евро със закуска.
 • Art and Relax Suites Rome, Via Giolitti, 137, ☏ +39 339 6166937, факс: +39 06 69290948. Art and Relax Suites е уютно място за нощувка и закуска в Рим с 6 двойни стаи със самостоятелен санитарен възел, душ и закуска. Цени от 140 евро.
 • B&B Trevi Rome, Via del Lavatore 83, ☏ +39 06 69380944, факс: +39 06 69293654. B&B Trevi Rome има 14 стаи за гости, разделени на двойни и двойни, стандартни и луксозни. При необходимост се предлага и трето легло. Цената за двойна стая е 120 евро.
 • Хотел Atlantico, Via Cavour, 23, ☏ +39 06-485951, факс: 053 056: +39 06-4827492, atlantico@bettojahotels.it. Четиризвезден хотел в сграда от 1912 г., разположена на най-високия от седемте римски хълма – Esquilino, откъдето се открива добра гледка към града. От 145 евро.
 • Хотел Cortina Rome, Via Nazionale 18, ☏ +39 06 4819794, факс: +39 064819220. Тризвезден хотел на централната улица Via Nazionale с 14 стаи, разпределени в единични, двойни, двойни, тройни и четворни стаи със самостоятелна баня (с включен душ). Предлагат се и два апартамента на 20 метра от хотела. 95 евро за единична стая и 115 евро за двойна.
 • Хотел I Giardini del Quirinale, Via Firenze 43, ☏ +39 06 48930388, факс: +39 06 48989945. В непосредствена близост до Via Nazionale и президентския дворец Quirinale. Всички спални предлагат интернет връзка, мини бар, климатик, телефон с директна линия и LCD телевизор. На разположение са също частен паркинг и континентална закуска. От 165 евро със закуска.
 • Hotel Martini Rome, Via Nazionale, 18, ☏ +39 06 4880994, факс: +39 06 4820812. Martini е тризвезден хотел в Рим с голям избор от стаи, разделени на единични, двойни, тройни и семейни; всички са оборудвани със самостоятелна баня и вана. Двойни стаи: 160 евро с включена закуска.
 • Хотел Romanico Palace, Via Boncompagni, 37, ☏ +39 06-42083881, факс: +39 06-42815558, info@hotelromanico.com. Четиризвезден хотел с 64 стаи, разпределени между шест етажа, на 7-ия етаж има хубава 360-градусова панорамна тераса с добър изглед към историческия център. От 180 евро ол инклусив.
 • La Piccola Maison, Via dei Cappuccini 30, ☏ +39 06 42016331. Къща за гости на Via Veneto. Стаи с телевизия с международни канали, климатик, Wi-Fi, минихладилник и телефон. Двойни стаи от 80 евро с безплатен Wi-Fi.
 • 3 Nuovo Hotel Quattro Fontane, Via delle Quattro Fontane 149/A, ☏ +39 06 4884480, факс: +39 06 4814936, info@hotel4fontane.com. Тризвезден хотел, който се помещава в изцяло реновиран дворец от 18-ти век. Двойна стая от 120 евро.
 • Residence At Rome, Piazza Barberini 2, ☏ +39 06 46661058. Къща за гости на третия етаж в жилищна сграда на площад Барберини, така че името е вярно. Няма наличен асансьор, и с багаж качването по стълбите ще е трудно. Има 8 стаи със самостоятелен санитарен възел, разделени на двойни, тройни и апартаменти, но няма общи помещения или удобства. Плащате за стая и това е всичко, някои хора се оплакват от липсващ климатик през деня, разбити бани и шум от оживения площад, но това е добра цена за местоположението. Средната цена за двойна стая е 220 евро на ден.
 • 69 Manin Street B&B Rome, Via Daniele Manin 69, ☏ +39 06 48987856, факс: +39 06 48907904. Уютно място за нощувка със закуска в историческия център на Рим с двойни, двойни, тройни и четворни стаи. Тоалетна с душ и включена закуска. 140 евро за двойна стая. Същата цена за двойна стая за единично ползване.
 • Magnifico Hotel Rome, Via Nazionale, 243, ☏ +39 06 488 4331, факс: +39 06 489 19332. Евтино място за настаняване с шест стаи, разделени на единични, двойни, четворни и апартаменти. Всички са със самостоятелна баня и съвременни удобства. Двойна стая: 130 евро. Включена е закуска.
 • Target Inn, Via Modena 5, ☏ +39 06 4745399. Градска къща с 5 класически стаи, 1 луксозна и 1 апартамент, в които могат да се настанят до четирима души. Съвременни удобства (плазмен телевизор, бърз интернет), паркинг, безплатна закуска, самостоятелна баня и джакузи. Средна цена: единична 110 евро, двойна 150 евро.
 • Хотел Esposizione, Via Nazionale, 66, ☏ +39 06 48913029, факс: +39 06 48913258. Хотел 3 звезди в центъра на Рим, близо до гара Термини, пред изложбения център Palazzo delle Esposizioni. Двойни стаи от 110 евро със закуска.

3. Луксозни Хотели в Центъра на Рим

 • Hotel Villa Morgagni, Via G.B. Morgagni, 25, ☏ +39 06-44202190, факс: +39 06-44202190, info@villamorgagni.it. Единична стая 80-127 евро, двойна 113-181 евро.
 • Хотел Bernini Bristol (член на Summit Hotels and Resorts), Piazza Barberini 23, ☏ +39 06 488 931. В близост до Испанските стълби и фонтана Треви. Всички стаи разполагат с LCD телевизор с плосък екран и Wi-Fi достъп. Цени от 100-200 евро.
 • Хотел Quirinale, Via Nazionale, 7, ☏ +39 06 4707, факс: +39 06 482 00 99, info@hotelquirinale.it. Настаняване: 14:00 ч., напускане: 12:00 ч. Хотел с 4 звезди в близост до Piazza Repubblica. Стил от средата на 19 век, сравнително големи стаи и високи тавани. Интернет връзката струва 15 евро за 24 часа. Обслужването на рецепцията може да бъде много лошо, а в някои случаи е направо грубо. От около 200 евро.
 • Hotel Victoria Roma, Via Campania, 41, ☏ +39 06 423701, info@hotelvictoriaroma.com. Настаняване: 14:00 ч., напускане: 12:00 ч. Четиризвезден хотел в близост до Via Veneto. От около 120 евро.
 • Ambasciatori Palace Hotel, Via Veneto, 62, ☏ +39 06 06 47493, info@hotelambasciatori.com. Настаняване: 14:00 ч., напускане: 12:00 ч. Престижен петзвезден хотел. От около 160 евро.
 • Relais Trevi 41 Rome, Via della Panetteria 41, ☏ +39 06 69921250, факс: +39 06 92913357. Relais Trevi 41 е къща за гости с двойни стаи и стаи с две отделни легла. Всички са със самостоятелна баня и душ с хидромасажна вана. Двойна стая с включена закуска 200 евро, двойна стая без закуска 190 евро.
 • Хотел Mascagni, Via Vittorio E. Orlando, 90, ☏ +39 06 48904040, факс: 0589040: +39 06 4817637, info@hotelmascagni.com. Единична стая 160-250 евро, двойна 170-250 евро.
 • Villa Spalleti Trivelli, Via Piacenza 4, ☏ +39 06-48907934, факс: +39 06-4871409, info@villaspallettitrivelli.com. Разкошен хотел на тихо място. Стаите са големи, с изключително високи тавани, спално бельо и легло с добро качество, баня с душ и отделна вана, биде и две мивки. Всички интериори са красиво декорирани, а външната градина е идеална за обедна почивка. Персоналът е любезен. цени от 363-1 067 евро.
 • Residenza Frattina, Via Frattina, 104, ☏ +39 066783553, факс: +39 066783701, info@residenzafrattina.it. Чист, тих и малък хотел. Безплатен интернет в просторния салон. Стаите не са много големи, но са наистина удобни. Добра континентална закуска – бюфет със сокове, препечени филийки, зърнени храни и сладкиши. Персоналът е внимателен и наистина услужлив. цени от 300-500 евро.