Накратко: товае пътеводител на местен жител за Quartiere Coppedè (квартал Копеде) – очарователен район на Рим, който е далеч от тълпите и се отличава с характерен архитектурен стил, уникален за тази част на града.

Рим е страхотен град заради Колизеума, площад Навона, Испанските Стълби и подобните на тях много други архитектурни забележителности. Голяма част от очарованието на града обаче може да се открие в по-малко известните му квартали и райони.

Едно от най-красивите скрити съкровища в града е малкият квартал Копеде – малка група от къщи, която горещо ви препоръчвам да видите, ако имате повече от няколко дни в Рим.

Това е район с уникална архитектура, абсолютна наслада за любителите на архитектурата и фотографите, но също така е и прекрасен местен район, който е идеален за неангажираща разходка.

Защото е малко известен (в сравнение с други места в италианската столица) реших да ви разкажа за един от най-красивите според мен райони в Рим. Също така ще споделя любимите си места за хранене и хотели в района, за да можете да изживеете Рим като истински местен жител (Ако ме видите, докато разглеждате този район, поздравете ме!)

Какво е квартал Копеде?

Квартал Копеде (Quartiere Coppedè) е малък район в Рим, който носи името на своя създател – италианския архитект Джино Копеде.

Coppedè е фамилията на визионера, който стои зад този район, а quartiere е италианската дума за квартал, така че в пътеводителите за района може да чуете това място да се нарича quartiere Coppedè.

<h2>Какво прави квартал Копеде специален?</h2>

Quartiere Coppedè е построен в архитектурен стил, който е уникален за този район на Рим. Построен е между 1919 и 1927 г., годината на смъртта на Копеде, и е уникален, защото смесва няколко различни архитектурни стила, които се обединяват в нещо невиждано до този момент.

Най-силно е влиянието на ар нуво, което може да се забележи в сложните дърворезби на фасадите и фонтана в центъра, но внимателното око ще открие и препратки към барока, гръцката и римската архитектура и дори по-древни влияния като асирийското време.

<h2>Къде се намира квартал Копеде?</h2>

Quartiere Coppedè се намира малко извън историческия център на Рим, в римския квартал Trieste Salario.

До него се стига лесно както с автобуси, така и с трамваи, които спират на близките Viale Liegi, Piazza Quadrata (известен още като Piazza Buenos Aires), Via Tagliamento и Via Po.

  • Трамваи: 3, 19
  • Автобуси: 63, 86, 92, 630

Колко време е необходимо за посещение на Копеде?

Кварталът представлява малка група от къщи и ако просто искате да го опознаете, не са ви необходими повече от няколко минути, за да видите какво представлява.

Характерните сгради на Копеде се предимно около площад “Минчо” (Piazza Mincio) и само няколко от тях сa в близките улици, което прави този район много компактен и лесен за посещение

Въпреки това ви препоръчвам да прекарате една сутрин тук, за да можете да обърнете внимание и на най-малките детайли. Знайте, че наблизо има няколко други сгради и забележителности, които си струва да се потърсят

Какво да видите в Квартал Копеде в Рим?

Quartiere Coppedè се отличава с уникална атмосфера, но и с някои специфични сгради и улици, които си заслужава да видите.

Районът се развива около възхитителния площад Piazza Mincio, където се намират основните забележителности на квартал Копеде.

Пиаца Минчо и Фонтанът на жабите

Сърцето на квартал Копеде е Пиаца Минчо – малък площад, заобиколен от сгради на Копеде и неговия екип и с фонтан в центъра. В центъра му се намира фокусната точка на всички площи – фонтан, наречен “Фонтанът на жабите”.

Фонтанът е богат на детайли и има дърворезба, вдъхновена от света на природата, като животни и растения.

Най-отличителната скулптура върху него са симпатични, малки жабчета, които дават името му (фонтан на жабките или на италиански Fontana delle Rane).

Това е прекрасен декоративен елемент и напомня за друг фонтан на природна тематика – известния фонтан на костенурките на площад Матей, на който този фонтан отдава почит.

Голямата разлика между двата площада е, че Пиаца Минчо не е затворен за движение и е до средно училище, така че на него се срещат повече паркирани коли и скутери, които са притеснителни особено за запаления фотограф.

Щом се приближите от него, можете да видите жабите, но също така и особените лица с подпухнали бузи, които изплюват вода, създавайки приятен визуален и звуков ефект!

Около площада има няколко впечатляващи сгради.

1. Арката на Копеде – най-впечатляващата от тях е голямата арка, която служи за вход към площада откъм Виа Таляменто.

Тази арка свързва две къщи и е построена като намигване към древноримската архитектура и нейното величие.

И двете страни на арката са изкусно издълбани, но това, което е наистина специално за нея, е вътрешността.

Ако минете под нея и погледнете нагоре, ще видите зашеметяващ и сложен кобалтов таван и външен свещник, който ще ви накара да си помислите, че сте влезли във френски замък!

2. Жилищни сгради на площад Минчо. Пиаца Минчо е заобиколен от забележителни сгради.

От едната страна се намира така нареченият Палацо дел Рагно (сградата на паяка), който бързо ще разпознаете заради масивната мозайка на паяк над главния му вход!

Изборът на паяк за декорация може да се сметне за странен, но той е в съответствие с природната тематика на повечето архитектурни детайли на площада.

Отпред можете да видите друга внушителна и елегантна сграда с колони и черно-бели декорации около главния вход и фасадата.

Тази сграда повече от другите показва асирийско-вавилонските влияния, които Джино Копеде е искал да включи в своята визия.

3. Villino delle Fate (Къща на Малките Феи)

Може би най-характерната от всички сгради тук обаче е така наречената Villino delle fate (къщата на феите) – прекрасна сграда с вълшебно изглеждаща кула.

Сградата има характерно средновековно усещане, което личи не само от характерната ѝ форма, но и от фреските по стъпалата и малката лоджия, която е ясна препратка към средновековната архитектурата, която се среща в много части на Италия.

4. Via Olona

Непосредствено до площад Минчо, откъм Виа Брента, се намира друго бижу на този квартал – Via Olona – красива сграда в стил ар деко.

До Виа Олона се стига по път в началото на който има голяма порта.  От януари 2022 г. има паметна плоча на семейство Трела, което е живяло тук и е спасило децата на семейство Супино от преследването на фашизма.

Затова сграда сега се нарича “civico giusto” (праведен адрес) – инициатива, част от честването на Международния ден на паметта, за да се предотврати ужасите на Холокоста да се повторят някога.

Кой живее в квартал Копеде?

Разхождайки се из квартал “Копеде” и неговите фантастични сгради, може да се запитате кой живее тук.

Отговорът може да ви изненада: в района има смесица от посолства, училища и нормални семейства.

Квартал “Копеде” във филмите

Необичайният и причудлив вид на този район е вдъхновил няколко филма, като “Ад” и “Птицата с кристалните пера” на майстора на ужасите Дарио Ардженто, който е живял наблизо, както и “Парфюмът на дамата в черно” на Франческо Барили, “Ultimo tango a Zagarolo” на Нандо Чичеро, “Audace colpo dei soliti ignoti” на Нани Лой с Виторио Гасман.

Неотдавна тук bе заснет филмът “House of Gucci” с Лейди Гага.

Обиколки на квартал “Копеде

Дълго време квартал “Копеде” бе скрито бижу на Рим, място, което само местните биха отделили време да разгледат.

Инстаграм обаче бързо доведе посетители тук и сега може да видите все повече туристи да обикалят района. Най-добрите от тях обхващат и близката Вила Торлония, друга съкровищница на чудеса в стил Ар Деко.

Препоръчвам тези обиколки най-вече на любителите на архитектурата.

Ето още няколко, които може да ви харесат:

1. Обиколка на Рим в стил ар нуво: Вила Торлония и Копеде Частна обиколка

2. Самостоятелна обиколка с екскурзовод на квартал “Копеде

Къде да отседнете близо до Quartiere Coppede

Ако искате да отседнете в този възхитителен квартал, препоръчвам ви да разгледате следните два адреса:

1. Palm Gallery Hotel – малък, добре подреден хотел на прекрасната улица Via delle Alpi, в близост до Villa Torlonia и на кратко разстояние до Piazza Mincio.

2. Villa Pirandello – в близост до Villa Torlonia и само на около десет минути пеша от Piazza Mincio, това е приятен хотел с градина и усещане за бутиков хотел.

Къде да хапнем в квартал Coppede’ и в близост до него

Няма кафенета и ресторанти с директен изглед към площад Пиаца Минчо.В околността обаче има много прекрасни места за хранене. Някои от тях, които обичам и препоръчвам, са:

1. Datterino Giallo – с места на закрито и откритоа, предлагащ както пица, така и тестени/месни/рибни ястия (всичките са много вкусни).

2. Caprera – кафене, аперитив и място за обяд на възхитителния площад Caprera.

3. Grue – сладкарница и кафене, едно от най-добрите места за закуска в Рим.

4. Il Pepe Verde – местни ресторанти с вкусни ястия и пица

Какво още да видите в близост до Quartiere Coppede?

Да посетите Quartiere Coppede само за 20 минути може да не е добро оползотворяване на времето ви в Рим, освен ако архитектурата не е вашата страст, в който случай ще прекарате часове тук!

Въпреки това в района има няколко други неща, които могат да се видят и да се направят. Това, което ви препоръчвам да видите е:

1. Виа По, Пиаца Квадрата и Виал Лиеги за пазаруване (дрехи, плюс трябва да отидете в Natalizi, известна и вкусна сладкарница на Виа По)

2. Piazza Caprera, където има и прекрасно кафене с тераса (на част от цената на заведенията в центъра, тук наистина можете да седнете, без да платите малко състояние)

3. Вила Торлония, прекрасен парк с ресторант на открито, интересна сграда, напомняща архитектурата на Копеде, два музея и бункер на Мусолини (понякога е отворен за посещения)

Надявам се, че този местен пътеводител за любимия ми квартал Копеде ви е харесал.