Накратко: на тази страница ще намерите повече информация за това как са се забавлявали римляните в древността – популярни игри, спортове, представления, както и занимания за свободното време за възрастни и деца в древен Рим.

Римляните изграждат една от най-могъщите империи в историята. Те обаче не са само работили, а и са се забавлявали.

Древното римско общество е отдавало голямо значение на заниманията в свободното време и е смятало, че времето за почивка е от съществено значение за балансирания живот.

Древните източници ни разказват обширно за възгледите на римляните за свободното време. Писатели като Цицерон, Салустий и Катул са описали любимите си начини за почивка.

Фреските и мозайките от Помпей, Древна Остия и Пиаца Армерина ни показват много от любимите на римляните неща, които са правили в свободното си време. – спорт, представления, музика и хранене (както виждате, не много по-различни от това, което правим ние в свободното си време).

Как Древните Римляни са Прекарвали Свободното си Време?

Древните римляни са имали два израза за определяне на работата и свободното време:

 • Negotium – време за работа
 • Otium – времето за почивка и релаксация

Otium е латинско съществително, което описва всички онези моменти от ежедневието, когато човек не е ангажиран с обществения живот и търговията, а може да се отпусне и да релаксира.

Това е състояние, към което са се стремели богатите римляни и което обикновено е включвало дейности като лична хигиена, масажи, четене, медитация, хранене с приятели и посещение на публични представления и игри.

Otium е важна част от древноримската култура и много древни писатели като Цицерон, Салустий, Катул и Сенека пишат за свободното време и неговата роля в балансирания живот.

Един полезен цитат, за да разберем какво е бил otium за римляните, е от Цицерон. В “Pro Sextio” той пише:

Id quod est praestantissimum, maximeque optabile omnibus sanis et bonis et beatis, cum dignitate otium, което се превежда като “Най-доброто и най-желаното нещо за всички, които са здрави и щастливи, е добрият отдих”.

Други полезни латински думи за свободното време, дейностите и римските забавления са:

 • Ludus / Ludi – игра / игри
 • Lusus – спорт
 • Iocus/ Ioci – игра/ игри
 • Alea – зарове
 • Calculi – камъче / фигура / пешка
 • Tabula – дъска
 • Tabula Lusoria / Taulae Lusoriae – настолна игра

Най-популярните забавления в Рим

Кои са Били Най-Популярните Забавления в Древен Рим

Спортове и Представления в Древния Рим

Римляните обожавали спортове, които включвали скорост, насилие и висока степен на риск за участниците.

Сред любимите им такива са били:

 • Състезания с колесници – състезанията с колесници са били царят на древноримските спортове и едно от най-популярните римски развлечения. Състезанията се провеждали на определени за целта места, наречени стадиони, два от които все още са добре видими в Рим.
  Стадионът представлявал голяма, продълговата структура с по един стълб във всеки от двата му края. Участниците в състезанието е трябвало да ги обиколят определен брой пъти. Победителите били възнаграждавани с чест и слава.Колесниците били теглени от два, три или четири коня и били изключително опасни (много често колесниците се преобръщали, а конете и хората били прегазвани от другите участници).Забавен факт! Благодарение на виртуалната реалност сега можете да видите как са изглеждали надпреварите с колесници в Циркус Максимус! Прочетете за виртуалното преживяване на Цирк Максимус тук.
 • Наумахии или зрелищни морски битки. Naumachia е гръцка дума, която означава морска битка и описва представления, които пресъздават важни морски победи за забавление на публиката.Морските битки са били една от най-популярните и зрелищни форми на забавление в Древен Рим и много източници от късната античност свидетелстват за това.Според тях в Колизеума са се провеждали морски битки. В днешно време се смята, че това не е било точно така и вероятно се е случило само веднъж, по повод откриването му.
 • Venationes – животински боеве. Терминът venatio на латински означава лов, а venationes са били зрелищни ловни игри, които са се провеждали в римските стадиони като форма на забавление. Има много древни източници, които ни разказват за тях.Боевете били два вида – битка на животни с животни и битка на хора с животни. Те били жестоки и опасни, но и много обичани от древните римляни.Според същите древни източници, императорите са полагали големи усилия, за да намерят животни, които да впечатлят и изненадат тълпите (има изображения на животински боеве с участието на вълци и мечки).Колизеумът е най-известното място, къдете се провеждали тезу боеве. Дивите животни са били държани под главната арена и са били повдигани с ръчни асансьори, управлявани от роби.
 • Гладиаторски боеве – Ludi Gladiatorii. Гладиаторските битки са може би най-известната форма на забавление на древните римляни. Те са били подробно описвани от автори и историци и са вдъхновявали художници, които често са придавали свой собствен привкус на историческото събитие.Гладиаторските битки са били представления, в които професионални войни са се сражавали пред тълпата.Гладиаторите са се сражавали с различни видове оръжия, които са зависели от тяхната конструкция и умения и са включвали къси мечове (гладиуси), копия, щитове и други. Гладиаторите често са били роби и са принадлежали на своя господар. Той ги е обучавал и е плащал за издръжката им.Подобно на професионалните спортисти, един успешен гладиатор, който радвал тълпите, струвал много пари. Затова в повечето случаи битките не са били смъртоносни.>>> Можете да прочетете тук забавни и интересни факти за римските гладиатори <<<

Публичните Екзекуции – Най-Ужасяващото Римско Забавление

Публичните екзекуции са били популярна форма на забавление в Рим. В императорските времена те са били стандартна част от игрите в Колизея и са се случвали заедно с гладиаторските игри и представления.

Театрални Представления – Комедии и Трагедии

Театралните представления са друго популярно римско развлечение. Представянето на комедии и трагедии е било често срещано явление в Рим и обикновено е било част от дългите дни на забавления и празненства.

Най-често срещаните представления били комедии, мимове и трагедии, както от Древна Гърция, така и от оригинални римски автори.

Триумфи След Победи и Откривания

Освен в спортни събития римляните участвали и в тържества свързани със събития от обществения живот.

Сред най-известните са триумфите. Триумфът, е бил празнично шествие в чест на военна победа. Победоносният генерал минавал по Виа Сакра в Рим, показвайки плодовете на своята победа, които обикновено включвали богатствата, взети от победената армия и военнопленниците.

Хората се събирали и ликували; играели се игри и имало представления, на които всички можели да се насладят.

Артефкати от тези времена са римските триумфални арки, които все още могат да се видят в Рим.

>>> Тук можете да прочетете всичко за римските триумфални арки и къде да ги видите. <<<

Конни Състезания (Lusus Troiae)

конните състезания са се провеждала се е в три конкретни ситуации: при публично погребение, при откриването на нов храм, след триумфално шествие.

Най-доброто описание, с което разполагаме, е на Вергилий.

В “Енеида” той ги описва като поредица от съчетания, изпълнявани от групи от дванадесет ездачи (turmae) и демонстрирали военни умения и ездачески способности.

>>> Можете да прочетете повече за публичните представления и забавления в древен Рим тук.<<<

Термални Бани – Квинтесенцията на Римското Развлечение

Древните източници и археологическите руини ни “разказват” за любовта на римляните към техните бани.

Термалните бани в Рим са били важна част от живота на древните хора и са изпълнявали много роли.

На най-базово ниво баните са били място за лична хигиена. Тук древните римляни са можели да се къпят, да плуват и да поддържат форма с упражнения (нещо като съвременните фитнес зали).

Наред с това римските бани са били място за общуване и учене.

Както показват баните на Каракала и баните на Диоклециан в Рим, в баните е имало басейн и фитнес зали, но също така и големи библиотеки и места за медитация и почивка.

Древните рисунки и мозайки показват мъже и жени, практикуващи каланетика, вдигане на тежести и други видове спорт.

Това са били до голяма степен индивидуални занимания и са имали за цел да поддържат талото, но и духа здрави.

Най-популярните спортове в Древен Рим включвали:

1. Плуване

Плуването е бил един от най-популярните спортове сред римските мъже и жени. Уменията за плуване са били съществена част от образованието на младия мъж, а красиви мозайки в Остия Антика пазят спомена за този спорт.

Древните римляни плуване в река Тибър и в морето. В баните също имало специална зона за плуване.

2. Бокс

Боксът е бил популярен спорт в Древен Рим, практикуван за подобряване на физическата форма, издръжливостта и силата.

Обикновено се е практикувал в palestra, специална зона в рамките на комплексите с термални бани. Според древното представяне на боксьорите, боксът се е практикувал не с ръкавици, а с кожени ремъци, увити около ръцете и кокалчетата.

3. Борба

Древните източници определят този спорт като насилствен, при който двама бойци влизали в телесна схватка. В борбата имало само едно правило – да не се ослепи съперника, но всичко останалото било позволено. Това правело едно жестоко, но за римските стандарти изключително забавно начинание.

4. Бягане, каланетика и вдигане на тежести

Бягането, каланетиката и вдигането на тежести са били важна част от живота на римляните.

Популярно място за тези спортове е бил Campus Martius, но има много фрески и мозайки, които изобразяват мъже и жени, упражняващи се на места, които приличат на гимнастически зали и римски бани.

5. Игри с топка

Игрите с топка са били едно от най-популярните римски развлечения както за деца, така и за възрастни.

Светоний разказва, че след войната Август изоставил конната езда и тренировките с меч и вместо това се посветил на играта с топка.

В игрите с топка в Древен Рим се използвали различни типови по тежест и предназначение топки.

 • Pila Paganica е била средна топка, пълна с пера.
 • Pila trigonalis е била малка, твърда топка, пълна с крин
 • Follis е била кожена топка, пълна с въздух

Популярни римски игри с топка са били Harpastum, Trigon и Follis.

 • Harpastum – харпастум обикновено се смята за прародител на съвременното ръгби. Играта пристига в Рим от Древна Гърция, където се нарича арпастон, и има огромен успех първо в Рим и на Италийския полуостров, като с разрастването на римските завоевания се разпространява из цялата империя. Не знаем много за тази игра. Древните източници обаче ни дават някои подробности.Харпастумът е бил отборен спорт, който се е играел с топка, напълнена с вълна или друг текстил.Целта на играта била единият отбор да докара топката до края на противниковата страна на полето, като отбележи това, което сега наричаме тъчдаун.В трактата на Гален “За упражненията с малка топка” харпастумът е описан като игра, в която основната идея е да се подава топката един на друг и да се попречи на “човека в средата да я получи”.И въпреки че тази игра включва елемент на борба, според Гален, за разлика от бягането или конната езда, “тя не крие никаква опасност”.Не е имало специален стадион за такава игра; по-скоро игрите са се провеждали навсякъде, където е имало място, обикновено на пръст, а не на трева, както подсказва най-често използваното прилагателно за описание: pulverulentus (прашен!)Тъй като тази игра е изисквала физическа издръжливост, историците смятат, че легионерите са я играли, за да се забавляват и същевременно да поддържат форма. Изображение на арпастум днес се намира в Томба дей Дипинти, Виа Портуензе, Рим, тома от II сек. ХР.
 • Follis – фолисът е популярна игра с топка, която получава името на използваната топка – фолис.Според Марциал (XIV, 47) играта е била популярна сред децата децата и по-възрастните мъже, което кара историците да смятат, че вероятно е имала прости правила и не е изисквала прекомерни усилия.
 • Trigon – zнаем за тригона благодарение на древни източници, според които Меценат е играл в Кампо Марцио.Макар да не знаем много за правилата на тази игра, смята се, че се е играла от трима играчи разположени в триъгълник, които си подавали овална топка, като използвали ръцете си.

Древноримски настолни игри

Древните римляни са имали голямо разнообразие от настолни игри. Историци и археолози ни разказват за най-популярните от тях.

 • Ludus latrunculorum/ Latrunculi – римски шах. Latrunculi е популярна настолна игра, играна в Древен Рим, която се счита за предшественик на шаха. Играта се е играла с фигури, наречени calculi, които вероятно са били 16 или 30 на брой.Играчите са можели да ги движат по хоризонтала, вертикала и диагонал, а целта е била да достигнат до противоположната страна на дъската, без да бъдат заловени от противника.Вземането на фигура става, когато е “хваната” между две вражески фигури. След като фигурата стигне до противоположния край на дъската, тя добиваше нови сили, за които, за съжаление, нямаме данни какви са.
 • Морски Шах(Терни Лапили) – Terni lapilli е предшественик на морския шах. Това е игра, при която се чертаят хоризонтални и вертикални линии на земята.Доколкото ни е известно, всеки играч е имал по три фигурки и целта на играта е била да ги подреди по определен начин. Това е била популярна детска игра, използвана както забавление, така и за развиване на стратегически умения.
 • Римска Табла – Ludus Duodecim Scriptorum – Ludus Duodecim Scriptorum е настолна игра, популярна по времето на Римската империя, която се играе на дъска (Tabula) с дванадесет реда и изглежда е била нещо като древноримска табла.

Музика

Музиката е друга популярна форма на забавление в Древен Рим. Най-популярните музикални инструменти са били лира (струнен инструмент), систрус (ударни инструменти), кротал (подобен на съвременните кастанети), петра (струнен инструмент), арфа и флейта.

Вечери

Вечерите са били важна част от социалния живот на най-богатите слоеве на римското общество.

Разполагаме с много изображения и описания на пищни римски вечери и знаем, че те обикновено са били дълги, с изобилие от храна, вино, музика и артисти.

Забавен факт! Император Нерон е обичал банкетите. В неговия Domus Aurea все още може да се види залата за банкети – тя лесно се разпознава по черната боя по стените, предназначена да скрие маркировката от дима на постоянно включената скара!

Надявам се, че този преглед на римските забавления, спортове и игри от Древен Рим ви е харесал и ви е дал представа за това как древните римляни са прекарвали свободното си време.