Накратко: на тази страница ще намерите пълен списък с неща, които да вземете, ако посещавате Рим през Април за да се чувствате удобно и изглеждате стилно и в същото време дрехите ви да се съобразени с дрескода на места като Ватикана.

Април е един от най-приятните месеци за посещение на Рим, а и Италия изобщо. Защо? Защото температурите са умерени, дните стават все по-дълги и светли.

В същото време Април е и доста дъждовен в Рим, така че опаковането за него изисква малко повече от това просто да сложите няколко цветни дрехи, които са подходящи за топло време.

Когато опаковате багажа си за Рим през Април, няма да е необходимо да пълните чантите си с дебели дрехи, но ще ви трябват достатъчно такива, които да може да комбинирате в зависимост от времето.

Препоръчвам ви да вземете със себе си жилетки и якета, за да можете бързо да се облечете, когато слънцето отстъпи място на вечерния хлад.

Колко Горещо е в Рим през Април?

В Рим през Април обикновено е топло, но в никакъв случай горещо.
С всеки изминал ден температурите постоянно се повишават; това, което можете да очаквате са слънчеви дни и понякога дъжд.

Когато опаковате багажа си за Рим през Април не вземайте дебели палта, но и помнете, че това все още не е съвсем подходящо време за летни дрехи и сандали.
През деня най-вероятно ще сте с къси ръкави. Щом слънцето залезе обаче, ще имате нужда от топъл пуловер и дори леко яке и шал.

Рим е изненадващо влажен, така че след като слънцето залезе, дори и при умерени температури може да стане неприятно студено. Не е необичайно и температурите рязко да спаднат след дъжд, така че бъдете подготвени.
В Рим през Април средната температура е 9 градуса, максималната е 19 и средно има 8 дъждовнни дни.

Какво да Облечем в Рим през Април за да Сме Стилни

Ако искате да се слеете с местните жители, докато посещавате Рим през Април, ето няколко съвета.

Какви цветове дрехи да носите в Рим през Април

Април в Рим е време за неутрални и пастелни цветове. По това време жените избират бежово и светлокафяво за топове, якета и обувки.

Април обикновено не е достатъчно топъл за летни рокли. Въпреки това ярките летни цветове, като например червени ленени панталони/панталонки, биха били подходящи в слънчев ден.

За мъжете това е време за поло ризи и леки пуловери: Италианските мъже обичат цветовете и често се виждат такива в горчично жълто или червеna теракора.

Рокли и поли в Рим: Правила за Църквите

Посещението на църкви е част от всяко пътуване до Рим и това важи с особена сила за Април, когато може да искате да преживеете някои от приготовленията за празненствата за Великден.

>>> Вижте също всичко, което трябва да знаете за Рим по време на Великден. <<<

Най-добрите рокли за църквите в Рим са под коляното и дрехи, които покриват раменете ви и нямат разкриващи деколтета или гърбове. Не е необходимо да сте напълно покрити; въпреки това е най-добре да изберете скромно облекло, особено за папските базилики.

Що се отнася до температурите, повечето италианки все още ще носят чорапогащи по това време.

Правилата за скромно облекло важат и за мъжете.
Най-строгите правила за облекло са за Ватикана: Препоръчвам ви да се запознаете с тях тук:

>>> Дрескод на Ватикана <<<

Най-Добрите Обувки за Рим през Април

Единственият елемент от облеклото, който трябва да изберете правилно в Рим през Април, са обувките, и то не заради стила, а заради удобството и безопасността.

Без значение как ще планирате маршрута си в Рим, в града ще ходите много и често ще се движите по калдъръмени улици, така че подходящите обувки са от първостепенно значение!

Един от най-безумните съвети, които виждам в интернет за това какво да носите в Рим, е, че не можете да носите маратонки. Това е абсолютно безумно и не е вярно!

Римляните са прагматични повече от всичко друго и маратонките са много разпространени и приемливи в град, в който краката са средство за придвижване, а калдъръмите са повсеместни.

Това, което всъщност трябва да избягвате в Рим, са спортните маратонки или онези видове маратонки, които са създадени по-скоро за фитнес зала, отколкото за ходене (знаете какъв тип са: висока подметка, флуоресцентни цветове и т.н.).

Маратонките, които искате да носите в Рим, са модни, като например New Balance или Vans.

За по-възрастните посетители на Рим обаче може да са още по-подходящи стилове като обувки Camper или градски обувки Ecco.

Какво да опаковаме за Рим през Април: неща от първа необходимост

 • Не много дебело или тънко яке – да се препоръча конкретен тип яке за Рим през Април е много трудно, тъй като времето не е нито студено, нито горещо, оставяйки много място за лична интерпретация за това колко топло или студено е.Като цяло, мисля, че е безопасно да се каже, че Рим през Април хората се чувстват горещо, ако идват от студен климат, и просто добре, ако идват от по-топъл климат.Местните жители са склонни да носят средни и леки якета.Аз лично обичам да нося лекото си пухено яке през Април: то е достатъчно топло за през нощта и достатъчно леко, за да остане около кръста ми през деня.Кожените якета също са чудесни от гледна точка на температурата, но се уверете, че могат да издържат на дъжд, тъй като дъждовете в Рим през Април са често срещани.
 • Стилен шал – шалът е моят задължителен аксесоар в Рим през всички сезони, а през Април ще ви е необходим, особено вечер. Освен че са полезни при внезапни понижения на температурите, шаловете са любима вещ на жените в Рим и са чудесно модно решение.
 • Чанта за кръст – най-добрият тип чанта за Рим е кръстосаната, която можете да държите близо до тялото си и в която има място за всички необходими вещи.От първостепенно значение е никога да не оставяте чантата си без надзор или отворена защото на оживените места в града може да има джебчии, които и са бързи!
 • Хартиена карта
  Въпреки твърденията, че в Рим навсякъде има безжичен интернет, това съвсем не е така. Ако не искате да изтощавате батерията на телефона си с постоянни проверки в Google Maps, снабдете се с добра хартиена карта, за да се ориентирате бързо и лесно в града.
 • Джобен италиански речник и разговорник – италианците обикновено разбират английски език (не винаги), но малко усилие от ваша страна може да бъде щедро възнаградено. Освен за елементарна вежливост, разговорникът може да ви бъде полезен, ако се налага да общувате със собственици на по-малки заведения или с официални власти
 • Добри/удобни обувки за ходене – вече говорихме за това, но си струва да го повторим! Ще ходите много в града и трябва да предпазите краката си от очарователните, но трудни за ходене калдъръми на града.Заложете на обувките с гумени подметки и затворени пръсти. През Април е малко вероятно да носите сандали, освен ако не сте свикнали с ниски температури или не сте в Рим към края месеца: местните жители все още ще носят зимни обувки.
 • Технически принадлежности от първа необходимост – не забравяйте телефона си, зарядното устройство, фотоапарата и адаптера за Италия.Вземете със себе си резервна батерия и карти, ако използвате телефона си за снимки.

Технически принадлежности от първа необходимост, които може да искате да включите в списъка за опаковане за Рим през Април, са:

 • Телефон
 • Зарядни устройства
 • Адаптери
 • Преносима резервна батерия
 • Слушалки (ако използвате)
 • Ipad (ако мислите, че ще ви е нужен)
 • Пари в брой – без да прекалявате, винаги се уверявайте, че имате някакви пари в брой, докато сте в Рим. По-големите хотели и ресторанти приемат кредитни карти, но по-малките заведения не приемат и използването на карти за малки покупки обикновено е забранено (не можете да си купите сладолед за няколко евро с кредитна карта, например).Носете дребни и средни банкноти и се старайте да избягвате банкноти от 50 евро или по-големи: в магазините не са склонни да ги развалят и ще се окажете в затруднение, когато се опитвате да направите малка покупка.
 • Документи за пътуване в Рим – подобно на парите в брой, искате да постигнете баланс между това, което е необходимо, и това, което е безопасно. Въпреки че не искате да имате всичките си документи у себе си, притежаването на документи за самоличност по всяко време е задължително в Италия, така че се уверете, че няма да бъдете хванати неподготвени, ако властите поискат това.Поради действащите разпоредби от първостепенно значение е също така да носите със себе си свидетелство/карта за ваксинация: то ще се изисква за влизане в забележителности, използване на обществения транспорт и всички хотелиерски заведения (само за лица над 12 години)
 • Модни аксесоари – жените в Рим обичат аксесоарите. Изберете цветно колие, обеци и слънчеви очила, за да придадете класа и цвят на ежедневното си облекло.
 • Бутилка за вода за многократно пълнене – в Рим има много фонтани с вода за пиене.>>> Прочетете тук всичко за питейната вода от чешмата в Рим <<<Носенето на собствена бутилка за вода означава, че можете да спестите пари, като не се налага да купувате, a и ще помогнете изключително много на околната среда, както и ще спомогнете за намаляването на един от най-големите проблеми в Рим: изхвърлянето на боклук.

В заключение, моят списък за опаковане на багажа за Рим през Април:

Когато опаковате багажа си за Рим през Април, уверете се, че имате:

 • Леко яке, в идеалния случай способно да издържа на дъжд
 • Шал
 • Горнища с къс ръкав
 • Жилетка
 • Дънки/дълги панталони
 • Пола и чорапогащник
 • Бельо
 • Чорапи
 • Ризи с копчета за мъже
 • Нощно облекло (пижама, нощница: памучна или подобна, не е необходимо да е от полар, но нека не е и лятна пижама)
 • Блейзър за мъжете (за елегантен небрежен вид през деня или за вечеря)
 • Удобно обувки за ходене със затворени пръсти
 • Слънчеви очила
 • Слънцезащитен крем
 • Пътнически документи (паспорт, виза, ако е необходимо)
 • Пътна застраховка
 • Основни лекарства и рецепти (преведени или с името на генеричното активно вещество – търговските наименования в Италия обикновено са различни от тези в другите страни)
 • Копие от всички резервации
 • Чанта за кръста
 • Портмоне с пари и карти
 • Бутилка за вода за многократна употреба
 • Вашият телефон и зарядно устройство
 • Адаптер за пътуване в Италия
 • Допълнителна батерия
 • Мобилно зарядно устройство за телефон
 • Фотоапарат, ако е различен от телефона ви + допълнителни карти за снимки
 • Разговорник на италиански език – Топ съвет!
 • Чадър

Какво да опаковаме за Рим през Април с деца

Ако пътувате до Рим с деца, препоръчвам ви да разгледате нашите семейни ръководства:

1. Съвети за посещение на Рим с малко дете
2. Пълно семейно ръководство за планиране на пътуване до Рим с деца

Моита задължителни неща за посещение на Рим през  Април са:

 • Бебешка количка
 • Количка, подходяща за калдъръмени улици
 • Дъждобран за количката (някои добри варианти са тук)
 • Яке
 • Одеяло
 • Допълнителен чифт обивки
 • Добре заредена чанта за преповиване на бебето
 • Бебешко нощно облекло
 • Бебешко дневно облекло
 • Шапка – лека, повече за слънце, отколкото за студ
 • Чаша за пиене
 • Залъгалка
 • Подходящи за пътуване играчки (чаши за подреждане, книжки със стикери, магически дъски и др.)
 • Плюшена играчка/мече
 • Тоалетни принадлежности – обичам да държа всичките си тоалетни принадлежности в пътна чанта, която да закачам в банята на хотела.Обикновено в нея имам:
  1. Четка за зъби, паста за зъби, конец за зъби
  2. Душ гел/сапун (препоръчвам твърд сапун за пътуване)
  3. Шампоан и балсам
  4. Дезодорант
  5. Пинсета
  6. Гребен и четка
  7. Овлажняващи продукти за лице и тяло
  8. Слънцезащитни продукти
  9. Балсам за устни
  10. Дамски санитарни принадлежности
  10. Парфюм/ароматизатор на кожата
  11. Грим
  12, Крем за бръснене, ножчета и аксесоари
  13. Връзки за коса

Аксесоари и принадлежности, които е хубаво да имате, когато посещавате Рим през Април

Най-добрите аксесоари, които препоръчвам за Рим, са:

 • Слънчеви очила – през Април слънцето може да е много ярко, уверете се, че очите ви са предпазени
 • Колиета, с които да подобрите облеклото си: Италианките обичат огърлици!
 • Обици, отново популярна италианска мода
 • Шал – за топлина и външен вид
 • Маска за очи за самолета
 • Възглавница за пътуване в самолета

Най-Добрият Куфар

Най-добрият куфар е достатъчно просторен, за да съхранява по-обемистите ви зимни дрехи и обувки, и същевременно достатъчно лек и устойчив, за да можете бързо и лесно на летищата и, ако ходите пеша, по неравните калдъръмени улици. По отношение на по-големите куфари препоръчвам:

 • Samsonite Omni Carry on разширяем багаж с въртящи се колела
 • Samsonite Omni Full Size чанта със спинери (за чекиране)
 • Раница за пътуване Osprey Farpoint 40 Carry on

Надявам се, че този списък за опаковане ви е бил полезен и ви е помогнал да решите какво да опаковате за Рим през Април.