Накратко: на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете, за да видите най-доброто от Рим за 5 дни.

Всеки път, когато някой ме попита за петдневен маршрут в Рим, изпитвам радост.

Защо ли? Защото Рим в Италия е един от най-любимите ми градове и защото обичам да помагам на хората да се възползват максимално от престоя си в него, без значение колко дълго или колко малко време имат (дори един ден в столицата на Италия може да бъде прекрасно преживяване).

Какво да правим с 5 дни в Рим обаче е любимото ми запитване, тъй като смятам, че това време позволява да забавите малко темпото, да видите основните обекти в Рим, някои скрити съкровища и да отделите време, за да се насладите на града, вместо да бързате от едно място на друго.

Вярвам, че е лесно да се запълнят пет дни в Рим и всеки от тях да бъде интересен и различен. Надявам се, че този римски маршрут ще ви убеди, че Рим си заслужава да му отделите време, дори и то да ви се струва дълго само за една дестинация.

Къде да Отседнете за 5 дни в Рим?

Най-добрият район за отсядане в Рим за разглеждане на забележителности е центърът на Рим. Районът около Пантеона и Пиаца Навона е удобен, има страхотна атмосфера, а също така разполага с широка гама от хотели. Въпреки това, тъй като ще останете малко по-дълго, може да се огледате и за по-далечни райони.

Отсядането далеч от центъра на Рим е по-евтино, а при 5 дни в Рим времето, прекарано в градския транспорт, няма да попречи твърде много на плановете ви.

Районите, които препоръчвам да разгледате, са:
– Центърът на града – Навона: намерете любимите ми хотели близо до Пиаца Навона тук.
– Център на града – Пантеон: намерете любимите ми хотели близо до Пантеона тук.
– Център на града – Колизеум: намерете препоръчаните от мен хотели близо до Колизеума тук.
– Гара Термини: намерете препоръчаните от мен хотели в района на Термини тук
– Трастевере, оживен и идеален особено за нощен живот (ресторанти и барове, не дискотеки и клубове).
Ватикана и Джаниколо, подходящи за семейства и с много и различни хотели.
– Районът на Триест, прекрасен зелен район, идеален за семейства.

Възможности за Транспорт за 5 Дни в Рим

Доколко ще използвате обществения транспорт в Рим, зависи от местоположението на вашия хотел и от точния маршрут, който следвате.

Двете най-добри възможности, които трябва да разгледате, са:
– BIT, единичен билет (1,50 евро, валиден 100 минути)
– CIS седмични билети (24 евро), които може би не си заслужават за 5-дневен престой, но са добър вариант, ако планирате да използвате интензивно автобуси, трамваи и метро.

Ако предпочитате да пътувате с такси, можете да изтеглите приложението “Безплатно Сега“. Моля, проверете прогнозната цена на пътуването, преди да се поръчате, тъй като такситата могат да бъдат много скъпи в Рим, особено през нощта.

5-Дневен маршрут в Рим Ден 1

Задължително е в първия си ден в Рим да видите някои от най-известните забележителности на града: Колизеума и Римския форум, площад Венеция и хълма Кампидолио, както и очарователния еврейски квартал на Рим

Сутрин: посещение на Колизеума, Римския форум и хълма Палатин. Разположени един до друг, те представляват невероятна гледка и трябва да се видят в Рим, и то не само ако обичате историята.

Най-добрият начин да посетите Колизеума е да си купите билети предварително.
Обичам да ги резервирам от самия Колизеум: техните екскурзии са с отлично качество, предлагат се със запазен вход, така че не се налага да чакате на опашка цяла вечност, и са на част от цената на тези, предлагани от други места.

Билетите включват и посещение на Римския форум, което можете да направите в същия или в следващия ден. Препоръчвам ви да посетите и двата в една и съща сутрин, тъй като те се допълват чудесно.

През всички сезони, с изключение на зимата, ви препоръчвам да отделите време и за изкачване на върха на Палатинския хълм (il Palatino). Самият хълм, зашеметяващите му руини и гледката от него са уникални и спиращи дъха.

Обяд в близост до площад Венеция
След като се потопите в древния Рим, направете си почивка за обяд близо до площад Венеция (Piazza Venezia). Тук имате няколко възможности, а едни от любимите ми са Birreria Peroni и Trinity College: да, това е ирландски пъб, но има прекрасни салати и е чудесен за обяд, макар и със сигурност да не е много “римски”!

Ранен следобед: Пиаца Венеция и Кампидолио
След обяд не забравяйте да отделите време за посещение на площад Венеция и по-специално на две места: паметника Виториано и хълма Кампидолио.
Паметникът Виториано разполага с прекрасни тераси, от които се открива зашеметяваща гледка към Рим (първите две са безплатни, а за третата и най-високата се заплаща вход от 10 евро).

Кампидолио има спиращ дъха площад, проектиран от Микеланджело, и прекрасна гледка отзад към форума. Площад Кампидолио е красив и е само за пешеходци, движението на коли е забранено.

Следобед: разходка из еврейския квартал на Рим
След “големия” Рим, Рим на Колизеума и империята, ви предлагам да се запознаете с една много различна страна на града – еврейския квартал.
Това е район с малки улички, очарователни кътчета, много история и една от местата с най най-вкусните храни в цял Рим, който се намира само на няколко минути пеша надолу от Кампидолио. Останете за вечеря, за да изпитате най-доброто преживяване.

Рим Ден 2: Пантеон, Площад Навона, Трастевере

През втория ден ще разгледате известните калдъръмени улички и площади на Рим.

Сутринта: Започнете сутринта си в района на Пантеона. Атмосферата м у е страхотна и най-добрият начин да я посетите е да се оставите да се изгубите и да се насладите на гледката. Местата, които трябва да видите тук, са самият площад Пантеон, площад Пиетра (никой не говори за него, но има зашеметяващи руини и местна атмосфера), площад Минерва и площад Сант’Евстахио, известен освен с другото и с това, че има едно от най-добрите кафенета в Рим.

Обяд близо до площад Навона. За обяд се насочете към Пиаца Паскино и Виа дел Говерно Векио. Тук има прекрасни места за обяд (обичам това, което се казва Cul de sac – неформална, вкусна римска храна), както и много симпатични магазинчета. В този район може да ви харесва и чудесната “La Ciambella”, която е стилен винен бар с една от най-добрите храни в Рим.

Най-добрият начин да стигнете дотук от Пантеона е да следвате задънените улички между тях: не забравяйте по пътя да влезете в църквата “Сан Луиджи дей Франчези”, за да видите нейния невероятен Караваджо.

Ранен следобед. След обяд се насладете на великолепната гледка към площад Навона. Това е един от най-известните площади в цяла Италия, на който има зашеметяващи произведения на изкуството на Бернини и Боромини, както и някои от най-красивите фонтани в Рим.

Можете просто да се разхождате из него и да се наслаждавате на гледката, а можете да решите да използвате тази възможност, за да посетите Палацо Браски – музея на Рим, който освен всичко друго има и зашеметяваща гледка към площада от прозорците на третия си етаж!

Късен следобед / вечеря. След Пиаца Навона и околностите, прекосете Виале Виторио Венето и се насочете към Кампо де’ фиори – интересен средновековен площад със статуята на Джордано Бруно, а в днешно време с много кафенета и места за аперитив.

Тук можете да си починете и да се отпуснете, наблюдавайки хората, но след това ви препоръчвам да отидете от другата страна на реката до Трастевере, за да се докоснете до нощния живот на Рим и до някои от най-добрите храни в града

Рим Ден 3: Ватикана, Пазаруване, Испанските Стълби и Фонтана ди Треви

В ден 3 ви препоръчвам да прекосите реката и да прекарате деня в обиколка на Ватикана. В зависимост от това какво искате да видите, това може да бъде сравнително кратко занимание или такова, което да отнеме по-голямата част от сутринта.

Площадът и базиликата са безплатни и няма да ви отнемат много време, докато Ватиканският музей и Сикстинската капела ще ви отнемат поне 3 часа, ако не и повече (за посещението, ако трябва да се редите на опашка, много повече).

Най-добрият начин да посетите Ватиканските музеи е да резервирате билети доста по-рано от официалния уебсайт на музея. Те имат времево разпределение на входа, така че ще прескочите по-голямата част от опашката.

Музеите са зашеметяващи, но са много претъпкани. Ако това ви се стори прекалено много, горещо ви препоръчвам вместо това да посетите близкия замък Сант Анджело, който е прекрасен и без тълпите на Ватиканските музеи.

Обяд в Борго. За обяд ви препоръчвам да хапнете в Борго, района точно около Ватикана. Любимото ми място тук е малкото пастифицио – малко, неформално заведение с прекрасни ястия от паста и чудесни десерти.

Следобед. След сутринта, прекарана във Ватикана, ви препоръчвам да отидете на Виа дел Корсо. Тук можете да пазарувате до припадък (както от главната улица, така и от дизайнерски магазини), но също така имате добри възможности за разглеждане на забележителности: Тук се намират Пиаца дел Пополо, Пиаца ди Спаня с Испанските стълби и фонтаните Треви.

Препоръчвам ви да завършите деня си с аперитив на върха на Rinascente (универсален магазин), преди да отидете на вечеря близо до Фонтана ди Треви.

Ден 4 в Рим: Галерия Боргезе и По-Малко Познати Квартали на Рим

Сутринта. На сутринта на ден 4 ви препоръчвам да се отправите към Вила Боргезе – голяма и красива градина, известна със своята красота и дом на още по-известната галерия Боргезе, разположена на нейната територия.

Галерията е зашеметяваща и работи със система за резервации, което означава, че предварително си купувате билети със запазено време за вход.

Обяд. Със или без посещение на галерията, Вила Боргезе си заслужава да спрете и може да бъде прекрасно място за кафе или обяд. Насочете се към малкото кафене в близост до езерото, където атмосферата е най-спокойна.

Оттук можете да се отправите и към близката GNAM, Националната галерия за модерно изкуство, която предлага интересни изложби (и приятен ресторант).

Следобед. В следобедните часове ви препоръчвам да се отправите към един малък скрит район на Рим, недалеч от Вила Боргезе, quartiere Coppede. Това е прекрасен, местен район с невероятна архитектура.

Разходката тук няма да ви отнеме повече от 30 минути, но ще остави у вас незабравими впечатления и познания за една част от Рим, която много туристи все още пренебрегват.

Това е и прекрасен район за кафе (насочете се към Piazza Caprera и се насладете на малката тераса: за разлика от центъра на града, тук цените са нормални)

Вечеря в Монти. За вечеря ви препоръчвам да се отправите към Рионе Монти, отново в центъра на града. Това е прекрасен, очарователен район с много ресторанти, кафенета и винарни, в който има и някои невероятни църкви, като например Санта Праседе, която си заслужава да видите заради зашеметяващите й мозайки, едни от най-добрите в Рим.

Рим ден 5: Остия Антика, Авентински Хълм, Тестачо

Сутринта. През ден 5 ви препоръчвам да се отдалечите от центъра на Рим и да се отправите към Остия Антика – прекрасен археологически обект в покрайнините на града.

Пътуването до там отнема около 30 минути с градския влак и след като пристигнете, ще се окажете на един свят далеч от шумния живот на града. Това е една прекрасна сутрин в слънчев ден. Ако времето не предполага стоене навън, препоръчвам ви вместо това да посетите Centrale Montemartini (музей)

Обяд. Обядвайте в борго Остия антика или в Остиензе, близо до музея (има много възможности за избор)

Следобед. След обяд ви препоръчвам да се отправите към Пиацале Остиензе (удобен както от Остия Антика, така и от Централе) и да потърсите т.нар. протестантско гробище на Рим.

Това е фантастично очарователно кътче от града, в него са гробовете на много важни художници и писатели (най-известният е Шели), а освен това от него се открива впечатляваща гледка към най-странния паметник на Рим – Римската пирамида.

Оттук се изкачете на хълма Авентин. Това е един от 7-те хълма, върху които първоначално е бил построен Рим, и е една от най-красивите зони на града.
Не забравяйте да влезете поне в някои от многобройните му църкви (Санта Сабина е зашеметяваща) и непременно спрете в Pizza dei Cavalieri di Malta.
Тук една голяма врата крие тайна – ако надникнете през ключовата й дупка, ще видите най-невероятната гледка към Свети Петър (надничането е законно и се насърчава).

Най-живописната част от хълма Авентин обаче е т.нар. градина на портокалите – зелена площ с красива тераса с изглед към Рим. Гледката е красива и романтична.

След това сбогуване с Рим отвисоко, се върнете обратно надолу към Тестачо за последното хранене в един от най-известните с храната си квартали в Рим.

Други Неща, Които да Правите в Рим за 5 дни

 • Обиколка на заведения за хранене
 • Пътувайте с велосипед по древната Via Appia и нейните зашеметяващи акведукти и катакомби
 • Вземете аперитив на някоя от терасите на покрива на Рим (само през пролетта и лятото)
 • Посетете зашеметяващите бани на Каракала
 • Вземете участие в кулинарен курс
 • Обиколете църквите: Петър, Сан Клементе, Санта Мария делла Витория, Санта Мария в Трастевере, но и много други: ако обичате да посещавате църкви, Рим ще бъде вашата игрална площадка в продължение на месеци!

Какво да опаковате за 5 дни в Рим

Освен най-необходимото ви препоръчвам да опаковате:

 • Удобни обувки за ходене
 • Телефон, фотоапарат и съответните зарядни устройства + резервна батерия
 • Италиански разговорник и/или джобен речник
 • малко пари в брой + карта за банкомат (подходяща за международни пътувания)
 • бутилка за вода за многократна употреба
 • Неголяма чанта за кръста
 • Подходящо облекло за посещение на Ватикана

Пълният ми препоръчителен списък за опаковане на багажа за Рим можете да намерите тук.

Надявам се, че този 5-дневен маршрут за Рим ви е харесал, дал ви е добра представа за интересни неща, които да видите в Рим за 5 дни.