4 дни в Рим: Приказен Маршрут за Хора, Които Посещават Рим за Първи Път (Какво да Видим, Къде да Хапнем, Съвети за Пътуване)

Предстои ви да прекарате 4 дни в Рим и искате да планирате времето си в италианската столица? Нямайте грижи, аз съм тук, за да ви помогна! Тук ще намерите моите предложения за четиридневния ви Рим за 4 дни, алтернативни предложения, които да отговарят на различните интереси, както и съвети и ресурси за едно наистина незабравимо изживяване.

Четири дни са и много и малко за посещение на Рим, всичко зависи от това да планирате разумно!

Макар че с 4 дни в града можете лесно да разгледате много от най-известните забележителности на Рим и дори да имате време за почивка, ще забележите, че времето се ще започне да недостига, ако добавите посещения на музеи и още повече, ако искате да направите едно от нещата, които Рим прави най-добре – да се отпуснете на красив площад или в парк!

Мога да се сетя за много много начини да прекарате 4 дни в Рим, всеки от които е съобразен с различен тип пътешественици и интереси. Това, което ще направя днес, е да споделя моя препоръчителен маршрут за хора, които посещават Рим за първи път, а след това да дам някои алтернативни предложения, за да можете да направите този маршрут наистина свой собствен.

В края на статията ще намерите и предложения за хотели в Рим и стоки от първа необходимост за вашата 4-дневна почивка в Рим.

Рим за 4 дни: моите препоръки за туристи, които посещават Рим за първи път (4 нощувки в Рим)

Ако това е първото ви пътуване до Рим, ще искате да имате четиридневен маршрут, който да обхваща задължителните забележителности на Рим.

В този случай имам за вас маршрут, който включва Колизеума, Ватикана, Пантеона, Испанските стълби, Фонтана Треви, Площад Навона и още няколко.

Рим Ден 1 – древен Рим, Капитолийският хълм, Треви

Сутринта – започнете деня си със сутрешна обиколка на Колизеума и Римския форум, за да се запознаете с Древен Рим. Двата обекта се намират един до друг и заедно ще отнемат цяла сутрин, прекарана в разглеждане в спокойно темпо.

Горещо ви препоръчвам да се включите поне в обиколката на Колизеума: Препоръчвам ви да си вземете такава, която включва подземната част и горния етаж, за най-доброто преживяване – и не, това хич не е скъпо!

Можете също така да изберете дали да имате екскурзовод и за Форума, или да го разгледате сами. Изборът зависи от интереса ви към историята: във Форума има малко информационни табла и ако сте сами, няма да научите много за него, но той е много приятно място за разходка, така че дори само една разходка тук, за да видите какво представлява, е приятна.

Важно: не забравяйте да се изкачите до върха на Палатинския хълм, точно над Форума (това е включено в цената). Той е зашеметяващ и е едно от местата, откъдето се открива неверочтна гледка към Рим!

Обяд – след сутрешното разглеждане на Древен Рим ще сте гладни. В този район има няколко приятни места, но едно от тях, което ви препоръчвам, е “Al 313 Via Cavour” – това е приятна “enoteca” (винарна с храна) с дървени маси и традиционна римска храна само на няколко минути от Форума.

Следобед – Римският форум се намира точно до площад Венеция, така че е логично да прекарате следобеда в този район. На този площад може да се видят няколко неща, включително:

Vittoriano / Altare della Patria – това е голям, бял, неокласически паметник и една от най-известните забележителности в Рим. Построен е като олтар на обединена Италия (altare della patria означава Олтар на родината) и паметник на Виторио Емануеле (оттук идва и другото му име: Vittoriano), а в наши дни има символична стойност. В него се помещават музеи и изложби.

Музеите са интересни, но за този 4-дневен маршрут в Рим ви препоръчвам да се придържате само към терасите на Виториано. Изкачването до втория етаж е безплатно, посещението му отнема само няколко минути, а гледката към Рим е зашеметяваща!

След като се насладите на гледките оттук, върнете се надолу и изкачете хълма точно до него: това е Капитолийският хълм, а върхът му е проектиран от Микеланджело. Това е място с дълга история, която започва от древните римски времена и стига до Ренесанса и дори съвременния Рим – тук можете да намерите моя пътеводител за посещение на Капитолийския хълм.

Добре е да знаете: на Капитолийския хълм се намират прекрасните Капитолийски музеи. Те са невероятни, но също така са и огромни. Ако искате да ги посетите, направете предварителна резервация и си дайте достатъчно време, за да ги разгледата.

Вечерта – препоръчвам ви да прекарате първата си вечер в Рим в разходка из района на фонтана Треви. Този район е оживен и туристически, но не можете да дойдете в Рим и да не видите Треви (това е един от най-красивите фонтани в Рим, ако не и най-красивият) и е най-приятно вечер, когато тълпите са по-редки, а фонтанът е осветен.

Sora Lucia на улица Rasella и Il Piccolo Arancio са два приятни ресторанта в района, които си струва да опитате.

Важно – ако сте в този район по залез слънце, отидете на върха на La Rinascente, универсалния магазин на Via del Tritone, на няколко минути от фонтана Треви: той има прекрасна тераса на покрива, идеална за аперитив!

Ако обичате напитки с гледка, можете да намерите списък с любимите ми барове на покрива в Рим тук.

Маршрут за ден 2 в Рим – Ватикана

Препоръчвам ви да посветите втория си ден в Рим на Ватикана и околностите му. Ватиканът е самостоятелна дестинация и колко време трябва да прекарате тук, зависи от това какво искате да видите. Все пак ще ви е необходима поне една сутрин и един ден, ако искате да видите и музеите.

Смятам, че като минимум трябва да видите площад “Свети Петър” (безплатен за посещение и много живописен) и базиликата “Свети Петър” (зашеметяваща).
Ако обичате изкуството, задължително трябва да видите Ватиканските музеи и Сикстинската капела, които обаче са големи и почти винаги претъпкани с туристи, затова бъдете готови за дълъг ден!

Ако не се интересувате от изкуство, препоръчвам ви да ги пропуснете – не защото не са красиви (те са зашеметяващи), а просто защото не са от музеите, в които можете просто да влезете, за да ги разгледате. Посещението на музея изисква предварителна резервация, определено облекло и няколко часа, така че горещо ви препоръчвам да планирате посещението си внимателно. Но дори и без да влизате в музеите, посещението на Ватикана е впечатляващо!

Можете да видите площада, швейцарската гвардия, да посетите Ватиканските градини (имате нужда от билет) и да се изкачите на върха на купола на Свети Петър – все прекрасни неща, които да направите при първото си пътуване до Рим!

>>> Тук можете да намерите моето ръководство за планиране на пътуването до Ватикана. <<<

Докато сте в този район, ви препоръчвам да спрете да хапнете в Pastificio Borghiciana в Борго, което е малко заведение с прекрасна паста и няколко други вкусни типични италиански ястия.

Ако сте във Ватикана през целия ден, препоръчвам ви да прекарате вечерта в Прати и да вечеряте в I Balestrari.

Това е хубав район в Рим и един от най-добрите за пазаруване! Тук можете да напазарувате както сувенири, така и модни стоки или пък може да се качите на трамвай/автобус от площад Ризорджименто, за да се върнете към центъра на града.

В този случай ви препоръчвам да се насочите към Пиаца дел Пополо – един от най-красивите площади в Рим, също прекрасен район за пазаруване, в който има много кафенета.

Важно: ако сте на Пиаца дел Пополо, можете да се насочите към Gusto на близкия Пиаца Аугусто Императоре – това е ресторант и бар и се намира точно пред Мавзолея на Август, който си заслужава да се види дори и само отвън.

Рим, Ден 3 – Пантеонът, Площад Навона и Трастевере

През третия от четирите ни дни в Рим ви препоръчвам да разгледате центъра на Рим и се разходите по известните калдъръмени улички на града.

Не мислете много по кой път да поемете, за да стигнете дотам. Целият район е красив, няма да се изгубите за дълго и е по-скоро район, в който да се потопите, отколкото район с места, които трябва да видите. Въпреки това не забравяйте да посетите следните забележителности!

Сутрин

1. Пантеонът – зашеметяващ и уникален, това е древен римски храм, превърнат в католическа църква. Той се извисява над зашеметяващ площад (piazza della Rotonda или Piazza del Pantheon) и е толкова красив, че ви препоръчвам да го видите два пъти: сутринта, за да посетите вътрешността, и вечерта, за да се насладите на залеза отвън.

2. Пиаца Навона – съвсем близо до Пиаца дел Пантеон, Пиаца Навона е един от най-известните площади в Рим и място, което не можете да пропуснете. Древен римски стадион, изцяло преработен през бароковата епоха, площад Навона е мястото, където можете да видите известния Фонтан на четирите реки от Бернини и красивата Санта Агнезе ин Агоне от Боромини.

Важно: За обяд ви препоръчваме Cul de Sac на площад Паскино – традиционен римски винен бар/ресторант точно пред най-известната от 6-те говорещи статуи на Рим!

3. Сан Луиджи деи Франчези – докато се разхождате из този район, ще минете покрай Сан Луиджи де’ Франчези, прекрасна църква в която ви препоръчвам да влезете: Ще ви отнеме само няколко минути, а картините са зашеметяващи!

4. Campo de’ fiori – това е прекрасен средновековен площад, точно пред Пиаца Навона, но толкова различен от него. Сутрин на площада Кампо де’ Фиори има пазар, а следобед и вечер той се изпълва с хора, които се наслаждават на времето си в Рим в многобройните кафенета и барове. Не пропускайте да видите статуята в центъра му: тя е на Джордано Бруно, който е изгорен на клада тук заради научните си убеждения.

Вечерта – в късния следобед/вечер ви препоръчвам да се насочите към Трастевере. Този район на Рим се намира точно от другата страна на реката от Кампо де’ Фиори и е известен с вкусната си храна.

Ако дойдете тук достатъчно рано, отделете време да се разходите по прекрасните улици Виа Гарибалди, Виа дела Лунгарета и площад Санта Мария в Трастевере и се полюбувайте на някои от най-добрите мозайки в Рим!

Важно: когато се отправяте към Трастевере, вземете със себе си нашия гид за Трастевере, за да можете да разгледате най-доброто от този район, включително и скритите съкровища!

Рим, ден 4 – Испанските Стъпала, Пазаруване, Замъкът Сант Анджело

Може би сте забелязали, че в този маршрут липсва една забележителност: Испанските стълби. Днес е денят, в който ще ги посетите!

Сутринта – за последния ви ден в Рим ви препоръчвам да разгледате района около Испанските стълби. Те се намират в самия център на Рим, достъпът до тях е свободен, а освен това са в близост до няколко улици, които може би ще искате да разгледате, а именно Via dei Condotti, Via Belsiana, Via del Babuino, Via di Ripetta e Via Margutta – рай за любителите на луксозни стоки!

Оттук ви препоръчвам да се изкачите по стълбите и да завиете наляво – след няколко минути ще се озовете в зашеметяващата Вила Боргезе, един от най-хубавите паркове в Рим!

Препоръчвам ви да си починете добре тук, да хапнете лек обяд в кафенето край езерото, а след това да се разходите до терасата Pincio: оттук се открива зашеметяваща гледка към Рим и можете да се отпуснете в новооткрития бар в градината Hortus.

Ако обичате изкуството, Вила Боргезе е и мястото, където се намира Галерия Боргезе – една от най-красивите колекции на изкуство в света. Ако обичате музеите и по-специално скулптурите, Galleria Borghese не е за изпускане, тъй като тук се намират някои от най-добрите статуи в Рим.

Ако предпочитате друг тип забележителности, тогава ви препоръчвам вместо това да се отправите към замъка Сант Анджело.

Вечерта – замъкът Сант Анджело първоначално е римски мавзолей, но през вековете се превръща в крепост и сега е много впечатляващ замък с кули и оръдия!

Най-добре е да го посетите по залез слънце, когато се открива прекрасна гледка към Рим и Ватикана. Препоръчвам ви да прекарате последната си вечер тук, преди да се върнете в района на Пиаца Навона и да вечеряте на терасата на хотел Eitch Borromini.

Това е един незабравим начин да завършите престоя си (а ако пътувате като двойка, едно от най-романтичните неща, които можете да направите в Рим!)

Други Неща, Които Можете да Направите за 4 Дни в Рим

1. Посетете Галерия Боргезе – Галерия Боргезе е една от най-красивите художествени галерии в света. Предварителната резервация е задължителна, а посещението ще отнеме малко повече от 1 час. Най-лесно е да се съчетае с посещение на парка Вила Боргезе, спиране на терасата Пинчио и след това слизане до Испанските стълби. Това ще отнеме една сутрин/един следобед.

2. Посещение на Остия Антика – древното пристанище на Рим, Остия Антика често е сравнявано с Помпей и е прекрасен археологически обект. Можете да съчетаете това с посещение на хълма Авентин, протестантското гробище на Рим и вечеря в Тестачо, известен с добрата си храна район на Рим. Всичко това ще ви отнеме един ден.

3. Открийте баните на Каракала – баните на Каракала са огромен древен термален комплекс, датиращ от III в. сл. Това е един от най-красивите древни обекти в Рим: посещението може да се съчетае с разглеждане на Циркус Максимус и Авентинския хълм.

4. Посетете курс по готварство – курсът по готварство може да бъде прекрасен начин да се запознаете с една различна страна на Рим.Бих препоръчала курса за приготвяне на паста и тирамису и вечеря близо до Пиаца Навона, а ако предпочитате сутрешно занимание, друг страхотен клас е този за обиколка на пазара и готварски клас.

5. Посетете еврейското гето – еврейското гето е красива и интересна част от Рим. Намира се в центъра на града и чудесен начин да го разгледате е чрез местен хранителен тур (този район има прекрасни и уникални хранителни традиции и история), но можете и просто да се разходите в свободното си време. Лесно може да се комбинира с Кампо де’ Фиори. Via dei Giubbonari се намира между двете и е хубава улица за пазаруване. Посещението на този район ще ви отнеме половин ден, след което можете да се изтеглите до Пиаца Навона или Трастевере.

Къде да отседнете за 4 нощувки в Рим

Ако разполагате с 4 дни в Рим, препоръчвам ви да отседнете в центъра на града, за да можете да увеличите времето за разглеждане на забележителностите. Най-доброто място за отсядане в Рим за този период от време е районът на Пантеона, Пиаца Навона или Монти – прекрасен район в близост до Колизеума с много чар и ресторанти/кафенета за вечерта.

Хотели, които може да ви харесат, са:

1. “Петнадесет ключа” Бутиков хотел (Fifteen keys Boutique hotel) в Рионе Монти – уютен, стилен и приветлив хотел в Рионе Монти, прекрасен район на Рим с много ресторанти и кафенета за мързеливи вечери в близост до мястото за настаняване

2. Хотел Otivm – хубав четиризвезден хотел близо до площад Венеция с прекрасни стаи и зашеметяваща тераса на покрива.

Тук можете да намерите още препоръки в нашите ръководства за хотели в близост до Пантеона и хотели в близост до Пиаца Навона, които харесваме

Транспорт и Цени на Билети

Ако сте отседнали в центъра на Рим, ще можете да изминете по-голямата част от този маршрут пеша. За моментите, в които се нуждаете от обществен транспорт, ви препоръчвам просто да си вземете билет BIT – той е валиден за автобуси и метро и струва само 1,50 евро за 70 минути (толкова автобуса, колкото ви трябват, / едно пътуване с метрото).

Ако ви се налага да ползвате обществен транспорт редовно, можете да разгледате възможностите за закупуване на билети в нашето ръководство за обществен транспорт в Рим тук.

Обикновено не препоръчвам да си купувате пропуск за всички забележителности на Рим, тъй като наистина си възвръщате парите само ако посетите няколко музея за много кратък период от време.

Какво да опаковате за 4 дни в Рим

Какво да опаковате за Рим зависи от времето на посещението ви, но ще ви трябват някои неща от първа необходимост, независимо от вида на пътуването ви:

1. Удобни обувки за ходене – в Рим трябва да се ходи много, а калдъръмените улици са трудни за изкачване с неподходящи обувки!

2. Подходящо облекло за посещение на Ватикана и основните църкви в Рим, а именно дълги панталони/пола и връхни дрехи, които прикриват раменете, деколтето и корема.

3. Чанта с вътрешни джобове, в които да държите на сигурно място портмонето си. Моля, имайте предвид, че в Рим е задължително да носите лична карта постоянно със себе си – уверете се, че я съхранявате по такъв начин, че да не я изгубите.

4. Малко пари в брой – удобно за малки покупки.

Официално облекло няма да ви трябва, освен ако не планирате вечери навън по специални поводи или не искате!

Пълният ми списък за неща, които да опаковате за посещение на Рим можете да намерите тук.

Често Задавани Въпроси за 4 Дни в Рим

Достатъчни ли са 4 дни в Рим?

Четири дни в Рим са достатъчни, за да разгледате най-известните забележителности в Рим, като Колизеума, Ватикана, Испанските стълби, фонтаните Треви и някои красиви римски площади. Това е също така достатъчно време, за да се запознаете с квартали като Трастевере и Монти. 4 дни в Рим обаче изискват известно планиране, подреждане на приоритетите и много ходене. Нашият 4-дневен маршрут в Рим показва как да планирате престоя си, за да видите възможно най-много от Рим.

Как мога най-добре да прекарам 4 дни в Рим?

Най-добрият начин за прекарване на 4 дни в Рим е да съчетаете посещения на исторически забележителности, лежерна разходка по калдъръмените улички на града и спокойна разходка по римските площади. Вижте нашия маршрут за 4 дни в Рим за план на пътуването ден по ден.

Колко пари ми трябват за 4 дни в Рим?

Рим може да бъде посетен с ограничен бюджет и единствените пари, от които ще се нуждаете ежедневно, ще бъдат за храна (храната, която се продава по улиците е само няколко евро, кафето е около 1 евро, сладоледът – 3-4 евро, пицата със сядане – от 10 евро нагоре, като бюджетът за различните ресторанти варира). Атракциите, за които има билети, трябва да се резервират предварително, така че те ще бъдат платени преди пътуването. Същото важи и за настаняването. Ако имате нужда от обществен транспорт, стандартният билет е 1,50 евро.