Маршрут за 3 Дни в Рим: Как да се Възползвате Максимално от Престоя си

Въпреки че не са достатъчни, за да видите всичко, три дни в Рим са достатъчни, за да посетите най-известните забележителности, да опитате най-добрата храна в Рим и дори да се отпуснете на някой от красивите площади на италианската столица.

За да постигнете всичко това за три дни обаче, ви е необходим план! Това са моите съвети и препоръчителен маршрут, за да разгледате Рим за три дни. В края на тази статия ще намерите съвети за пътуване във Вечния Град, за да оползотворите времето си максимално.

За 3 Дни в Рим – Ден 1

Сутринта – препоръчвам ви да започнете 3-те си дни в Рим с посещение на Колизеума и Римския форум. Тези два обекта съставляват “древния Рим” и са задължителни за всеки, който посещава града за първи път, независимо от това колко много или малко обичате историята. Те са толкова красиви, че посещението определено ще си заслужава!

Колизеумът и Форумът се намират един до друг и за тях се предлага комбиниран билет.

Добър начин да посетите града е да започнете с Колизеума с обиколка с екскурзовод, а след това да се разходите из Форума и Палатинския хълм. Форумът и Палатинът са на открито и е като разходка в парк, само че вървите по стъпките на древните римляни!

Посещението на Колизеума и форума ще ви отнеме цяла сутрин. Носете  удобни обувки, шапка за слънчевите дни и не забравяйте да резервирате билети предварително.

Най-добрата обиколка на Колизеума е тази, която резервирате директно в Parco Colosseo (няма посредник, затова е и най-евтина) и ви препоръчвам да изберете тази, която включва обиколка с екскурзовод на горния етаж и подземната зона.

Кафе пауза

След посещението на Форума и Колизеума ви препоръчвам да се насочите към площад Венеция. Пиаца Венеция е голям площад точно до Римския форум и точка за достъп до две зашеметяващи сгради: Виториано (олтар на отечеството, голяма бяла сграда със статуи на коне на върха) и Капитолийския хълм.

Изкачете се до върха на Виториано (безплатно) и пийте кафе на Тераца Италия, откъдето се открива прекрасна гледка чак до Колизеума!

Капитолийският хълм е един от 7-те древни хълма на Рим и един от най-значимите и живописни. Микеланджело е преработил древния връх на хълма и това е един от най-красивите площади в Рим. Оттук се открива и прекрасна гледка не само към форума, но и към Рим!

В района има няколко добри места за обяд: препоръчвам да се отправите към еврейския квартал на Рим, ако предпочитате ресторантска атмосфера или можете да си вземете пица на парче от една от многото пицарии наблизо.

Следобед

След обяда ви препоръчвам да се успокоите, като се разходите по калдъръмените улички на Рим. Най-добре е да оставите любопитството ви да ви води като се насочите към Пантеона. Този район на Рим е зашеметяващ, а когато пред вас се открие самият площад Пантеон, впечатлението е вълшебно!

В този район не трябва да се пропускат самият Пантеон, красивият площад Пиетра и симпатичният площад Минерва, на който има забавна и неочаквана статуя на слон от Бернини, която е наистина особена и си заслужава да се види.

Препоръчвам ви след това да си починете с питие на терасата на Divinity, един от най-добрите барове на покрив в центъра на Рим, а след това да се отправите на вечеря към вкусната la Ciambella, приятен ресторант на живописна калдъръмена улица.

За 3 Дни в Рим – Маршрут Ден 2

През втория си ден в Рим може да искате да посетите Ватикана. Необходимо е да знаете: във Ватикана има строг дрескод. Облечете се за деня, преди да напуснете мястото си за настаняване – вижте как да се облечете за Ватикана тук.

Има много начини да разгледате Ватикана в зависимост от интересите ви. Ако обичате изкуството, не трябва да пропускате Ватиканските музеи – един от най-добрите музеи на изкуството в света. Това голям музей с много галерии и посещението им отнема поне 3 часа, което включва и посещение на Сикстинската капела.

Ако решите да ги посетите, не забравяйте да резервирате билети много по-рано и помислете дали да не платите за личен гид/екскурзовод – разходите си заслужават.

Освен музеите, нещата, които трябва да се видят във Ватикана, включват красивия площад Сан Пиетро (безплатен достъп) базиликата Свети Петър (безплатен вход, с изключение на достъпа до купола) и Ватиканските градини, които са прекрасни и достъпът до тях трябва да се резервират предварително.

Ако посещавате музеите, препоръчвам да планирате цял ден в района, но ако искате да ги пропуснете, една дълга сутрин е достатъчна.

Ако ви остане свободен следобеда, можете да се отправите към близкия район Прати, идеален за пазаруване, или да отидете до близкия замък Сант Анджело – отидете на върха по залез: гледката е невероятна!

Препоръчвам ви да прекарате по-късната част от втория ден в района на Пиаца Навона, където се намират шедьоврите на Бернини и Боромини. Площадът е един от най-красивите площади в Рим.

Важно: ако имате възможност, запазете си маса на зашеметяващия Тераца Боромини за питие с незабравима гледка!

С настъпването на вечерта ви препоръчвам да се отправите към площад Кампо де Фиори, след което да преминете през Понте Систо и да прекарате вечерта в Трастевере.

Треставере е живописен район на Рим, известен с традиционните си пицарии – един от най-добрите райони, където можете да намерите най-добрата пица в Рим!

За 3 дни в Рим – маршрут за Ден 3

През третия ден ви препоръчвам да разгледате галерия Боргезе, Испанските стълби, фонтана Треви и Трастевере – последните три места, които задължително трябва да видите при първото си пътуване до Рим!

Започнете сутринта си във Вила Боргезе: това е голям парк в Рим, който е идеален за отдих след всички забележителности от предишния ден. Тук се намира и Galleria Borghese, един от най-красивите музеи на изкуството в Рим.

Предварителната резервация е задължителна, тъй като музеят работи на времеви интервали: билети можете да намерите тук (официален сайт).

Насочете се към терасата Пинчио, вътре в парка, и се възхитете на Пиаца дел Пополо отвисоко, след което се разходете по крайбрежната алея до Испанските стълби: ще стигнете до върха им, откъдето се открива красива гледка!

Слезте надолу и се отдайте на разглеждане на многобройните магазини в този елегантен район, а след това се насочете към фонтана Треви. Оттук се изкачете до красивия площад Пиаца дел Киринале и слезте от другата страна до красивия район Монти.

Това е възхитителен район с много малки калдъръмени улички, красиви кафенета и ресторанти и е идеален за последна вечер в Рим, потопена в очарованието на града!

Други неща, които можете да направите за 3 дни в Рим

За да прекарате незабравими 3 дни в Рим е необходимо внимателно планиране. Ако горепосочените забележителности не са всичко, което сте се надявали да видите, препоръчвам ви още няколко:

1. Баните на Каракала са красив и живописен археологически комплекс, идеален, ако вече сте видели Колизеума и Форума или търсите по-малко известно и посещавано място. Комбинирайте го с разходка до близкия хълм Авентин за перфектна гледка към града.

Ако вече сте били в Рим и всичко това вече е видяно, разгледайте вместо това препоръчаните от нас скрити съкровища!

2. Районът на Гарбатела дава възможност за фантастичен ден за разглеждане на Рим и близкия музей Centrale Montemartini – идеален, ако обичате мозайките

Къде да Отседнете, за да Видите Рим за 3 Дни

Ако разполагате само с три дни в Рим, препоръчвам ви да си намерите място за настаняване в центъра на града и по-точно в района на Пантеона/ площад Навона.

Хотелите, които обичам, са:

1. Хотел Otivm – хубав четиризвезден хотел с прекрасна тераса на покрива, на пешеходно разстояние от повечето места в този маршрут
2. Хотел Fifteen Keys – прекрасен бутиков хотел в района Монти

Препоръчаните от мен хотели можете да намерите и в следните пътеводители:

  • Най-добрите хотели в Рим близо до Пантеона
  • Най-добри хотели в Рим, чисти на площад Пиаца Навона
  • Най-добри хотели в Рим близо до Колизеума

Какво да ядете през 3-те си дни в Рим

Смятам, че качеството на храната в Рим е достатъчно високо, където и да изберете да се храните. Затова и не ви предлагам специален пътеводител за ресторантите, но някои съвети могат да ви бъдат полезни!

Местата, които обичам да препоръчвам и които са на близко разстояние от местата в този маршрут, са:

1. Cafe Cafe – неангажираща средиземноморска кухня на Via dei Santi Quattro, близо до Колизеума.
2. La Ciambella – чудесно място за вечеря в близост до Пантеона, на Via Arco della Ciambella
3. Il piccolo Buco – изискана пица в близост до фонтана Треви
4. Caffe’ tazza d’Oro – най-добрата гранита с кафе близо до Пантеона
5. Caffe Sant’Eustachio – най-доброто кафе в Рим
6. Il gelato di San Crispino – едно от най-добрите места за сладолед в центъра на Рим!

Как да се Придвижваме в Рим

Ако сте в Рим за 3 дни и следвате този маршрут, ще имате малка нужда от обществен транспорт и ще можете да посетите повечето неща пеша.

Ако желаете обаче, можете да си купите билети за пътуване с едно пркачване (машини на Термини и площад Венеция, 1,50 евро за 100 минути пътуване, разрешена е смяна на автобуса) или да си вземете тридневен билет.

Можете да намерите нашия пътеводител за обществения транспорт в Рим тук.