Накратко: На тази страница ще намерите интересни и забавни факти за Колизеума за деца и любопитни възрастни. Всички те са събрани от мен след обиколки на Колизеума със семейството ми.

Колизеумът е най-разпознаваемата от всички забележителности на Рим и един от основните символите на града. Това е най-големият римски амфитеатър в света и сграда, която не спира да привлича вниманието особено на децата, които вероятно са го виждали в учебниците по история, анимационните филми и видеоигрите.

Няма нищо по-интересно обаче от фактите и историите, свързани с Колизеума и това са нашите любими!

Добре е да знаете! Ако планирате да посетите Рим с деца, можете да намерите тук нашия пълен семеен пътеводител за Рим.

Забавни и Интересни Факти за Колизеума за Деца

Събрахме тези факти от многобройните посещения с екскурзовод на Колизеума в Рим, които направихме със съпруга и децата ми.

Какво Представлява Колизеумът?

Колизеумът е голям древноримски амфитеатър, разположен в град Рим, Италия. Той датира от времето на ранната Римска империя, а сега е археологическа атракция, посещавана всяка година от милиони хора (годишно го посещават 6 милиона туристи!).

Това е една от най-известните археологически руини в света и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1980 г.

<h3Колко стар е Колизеумът?

Колизеумът е построен по времето на императорите Флавии през I в. сл. Строежът му започва при император Веспасиан през 75 г. от н.е. и е завършен при сина му император Тит, който официално го открива през 80 г. от н.е, така че Колизеумът е на почти 2000 години!

Защо е построен Колизеумът?

Колизеумът е построен като стадион. Той има същата форма като съвременните арени (затова се наричат Колизеи!) и е използван от римските императори в продължение на векове, и са предлагали забавления на римското население.

Римляните са обичали да ходят на стадиона, а игрите и представленията в Колизеума винаги са привличали тълпи. Тук можете да намерите най-популярните представления и игри в Древен Рим.

Кой и как е построил Колизеума?

Колизеумът е построен по заповед на император Веспасиан и император Тит и физически е изграден от над 6000 роби. Те вдигали тежките материали, необходими за строежа, с помощта на кранове, снабдени с противотежест.

Колизеумът е изграден от травертин (вид мрамор), туфо (местен камък), тухли и бетон и е направен по-здрав с помощта на метални греди, които държат блоковете заедно. През Средновековието металът е бил дефицитен, затова много от тях вече са откраднати, както и много от най-ценните материали на Колизеума. Ето защо, когато го погледнете сега, забелязвате дупки!

Колко голям е Колизеумът?

Колизеумът е дълъг 189 метра, голям 156 метра и има площ от над 24 000 (двадесет и четири хиляди) кв. м. Той е висок над 48 метра и може да побере до 50 000 (петдесет хиляди) зрители.

Колизеумът има 80 входа.

Наричали ги “vomitoria”, защото позволявали на тълпите да излизат бързо, сякаш театърът ги “бълва” навън!

Какво означава името “Колизеум?

Колизеумът не е истинското име на сградата, а по-скоро прозвище, което се е наложило и сега се използва също толкова често, ако не и по-често от оригиналното му име.

Официалното му име е било и все още е “Флавиевият амфитеатър” или “Амфитеатърът на Флавиан”.

Флавиите са фамилните имена на императорите, които са построили Колизеума, и те са го нарекли на себе си, за да са сигурни, че хората знаят на кого да благодарят (и кой отговаря за него!).

Амфитеатър означава, че Колизеумът е театър с овална форма.

Стандартният театър има формата на буквата С, като местата за публиката са в кръглата част на буквата С, а сцената е отпред.

Амфитеатърът е като двоен театър, с две С, гледащи едно към друго, и със сцена в центъра ( ).

Прозвището Колизеум идва от голямата статуя на император Нерон, която се е намирала до него.

Хората са се срещали под статуята (Колоса) и името на това място се е запазило дори след като статуята я няма. Така че Колизеумът не се нарича Колизеум, защото е колосален, макар че със сигурност е голям!

Забавен факт: станцията на метрото точно до него се нарича “Колизео”, което доказва, че “прозвището” наистина се е наложило! Колизеумът е както го наричат повечето римляни сега.

Колко е струвал билетът за влизане в Колизеума – един от най-изненадващите факти за Колизеума за деца И възрастни!

Входът за Колизеума е бил безплатен. Всяко семейство получавало билети с определени места.

Най-добрите места в Колизеума се предоставяли на най-богатите и важни семейства, особено на сенатори и важни политически фигури.

Колкото по-беден си бил, толкова по-лошо място си получавал. Местата в Колизеума за най-бедните били тези, които се намирали високо, далеч от арената, където се случвало действието.

Най-доброто място на стадиона било за императора.

То се намирало на оптималното разстояние от сцената, за да може да види добре представлението, и било ориентирано така, че слънцето да не е срещу него и да не пречи на зрението му

Какви видове представления са се провеждали в Колизеума?

В Колизеума са се провеждали няколко вида представления, включително битки (гладиатор срещу гладиатор, битки с диви животни, битки между гладиатори и животни), театрални представления и смъртни екзекуции.

>>> Тук можете да научите всичко за римските гладиатори. <<<

Един от най-популярните видове представления, провеждани в Колизеума, са били боевете с животни, които римляните наричали venationes (лов).

Смята се, че в Колизеума са се провеждали и боеве със слонове, мечки, бикове, тигри и лъвове! Шоутата са били едно от най-популярните развлечения в Древен Рим и винаги са привличали голям брой зрители.

Къде са се биели животните в Колизеума?

Животните са били държани под главната сцена, докато са чакали реда си да излязат пред публиката. След като настъпвал моментът за появата им, те били качвани на асансьор, управляван от роби.

Реплика на асансьора може да се види и в наши дни. Сега тя се вижда по време на обиколката на подземната част на Колизея.

Тук се били държани животните, както и всички реквизити и декори, използвани в представленията.

Гладиаторски Боеве

В непосредствена близост до Колизеума се е намирала болница за гладиатори. Въпреки това, което може би сте виждали по филмите, гладиаторите не винаги са се биели до смърт.

Те са били смятани за големи артисти и за обучението им са отивали много пари, за да могат да продължат да радват публиката (малко като известните спортисти в наши дни).

Когато са били ранени, са били отвеждани в гладиаторската болница, където грижите за тях са били на високо ниво.

Императорът не решавал съдбата на гладиатора с палеца си. Тази идея става популярна през XIX в., когато френският художник Ж. Л. Жером представя употребата ѝ в една от картините си.

Изглежда обаче, че римските императори са използвали палеца си, за да сигнализират за края на битката – палецът, държан в юмрук, е означавал края на битката (подобно на прибирането на меча в калъфа).

За какво още е бил използван Колизеумът?

Колизеумът се използвал и за изпълнение на смъртни присъди, които в Рим се изпълнявали пред очите на тълпата.

Много християни също намират смъртта си в Колизея.

Като цяло се твърди, че в Колизея са загинали над 400 000 души.

Днес Колизеумът е едно от чудесата на съвременния свят

Днес Колизеумът е едно от съвременните чудеса на света, но той не винаги е бил на почит!

През Средновековието той е изоставен и е пълен с необичайни растения и цветя, което го прави интересен не само за историците, но и за ботаниците.

Ето защо на много картини ще го видите изоставен и заобиколен от обрасла растителност и дори пасящ добитък!

Надявам се, че тези факти за римския Колизеум са ви харесали и скоро ще можете да го посетите!

Ако го направите, не забравяйте първо да прочетете нашите съвети за посещение на Колизеума с деца, както и нашия опит при посещението на горния етаж на Колизеума и подземната зона, за да знаете какво да очаквате.