Накратко: на тази страница ще намерите списък с имената и допънителна информация за най-красивите площади във Вечния Град, които си струват да бъдат посетени.

Площадите или пиаците, както се наричат на италиански, са едни от най-емблематичните и красиви забележителности в Рим.

Безплатни за посещение, те са обществени пространства, на които се натъквате, докато се разхождате из града. Тези площади са и дом на някои от най-красивите църкви и забележителности в Рим.

Някои площади в Рим обаче са по-специални от  други затова ви препоръчвам задължително да ги включите в маршрута си в Рим, независимо за колко дълго ще сте в италинската столица.

Това е моят списък на площадите в Рим, които смятам, че не бива да пропускате, и информацията, която ви е необходима, за да ги видите.

Списък на най-красивите площади в Рим

Пиаца Навона – Най-Известният от Всички Площади в Рим

Пиаца Навона е най-известният площад в Рим. Може би вече сте го виждали в някой от многобройните филми, чието действие се развива в Рим.

Наистина площад Навона е толкова красив, че чак спира дъха, а освен това има и история, която е толкова уникална, че си струва да се знае.

Пиаца Навона първоначално е бил римски стадион, посттроен по времето на император Домициан през II в. от н.е. и формата на площада, която виждаме днес, все още свидетелства за това първо негово предназначение.

Площадът е елипсовиден, има много дълги страни и две полукръгли страни, които маркират краищата на пътя, по който са се движили състезателните колесници.

Ако не знаете за произхода на площада, може би ще пропуснете, че именно това прави формата му толкова особена, но щом разберете или сте посетили Циркус Максимус, веднага ще го видите.

Площадът, както го виждаме днес, обаче е много различен от това, което е бил по римско време. През XVII в. Пиаца Навона претърпява цялостно преустройство и сега представлява чудо на римската барокова архитектура.

На площада има произведения на изкуството на двама от най-големите архитекти, работили в Рим – Бернини и Боромини, и се намират някои забележителности, които са сред най-красивите в Рим.

Забележителностите на площад Навона са:

Площад Испания (Пиаца ди Спаня) – Известният Римски Площад с Испанските Стълби

Пиаца ди Спаня е красивият площад в Рим с прочутите Испански стълби, наричани на италиански “Scalinata di Piazza di Spagna” (Стълбището на Пиаца ди Спаня).

Името на площада идва от намиращото се тук испанско посолство  и той придобива прекрасния си вид, който виждаме днес, през XVIII в., когато е построено монументалното стълбище (стъпалата са проектирани от архитектите Спеки и Де Санктис).

136-те стъпала се разделят от няколко тераси за наблюдение, а стълбището има прекрасни, извити форми, благодарение на които се вписва идеално с склона, свързващ площада с църквата Тринита’ дей Монти на върха на хълма.

Стъпалата са официално открити от папа Бенедикт XIII по време на юбилея през 1725 г. и досега са важна забележителност в Рим. Всяка пролет те се украсяват с цветя,  оито правят стълбите да изглежда като естествена част от пейзажа.

Най-добрите неща, които можете да видите на Пиаца ди Спаня, са:

 • Испанските стъпала –  ще ги видите веднага щом влезете на площада, а ако идвате тук от Виа Кондоти, те всъщност ще ви служат като пътеводител, тъй като ще ги видите точно пред себе си от голямо разстояние! Препоръчвам ви да ги разгледате от ниското, но и да се изкачите нагоре, за да се насладите на сложната им форма. Гледката от върха на Испанските стъпала е сред най-красивите гледки в Рим
 • La Barcaccia, красивият монументален фонтан на Бернини в основата на стълбите
 • Trinita’ dei Monti – прекрасна църква с две камбанарии близнаци на върха на Испанските стъпала

>>> Пълният ми пътеводител за площад Испания можете да намерите тук. <<<

Пиаца дел Кампидолио – Шедьовърът на Микеланджело

Пиаца дел Кампидолио е друг красив и огромен по размер площад в Рим, проектиран от Микеланджело, който виждате на италианските монети от 50 евроцента, с конната статуя в средата!

Пиаца дел Кампидолио се намира на върха на Капитолийския хълм – един от 7-те хълма, на които е построен Рим.

По времето на Римската империя този район е бил важен религиозен център и в него са се намирали храмовете на Капитолийската триада – най-важните римски богове.

По онова време площадът е бил обърнат към Римския форум, намиращ се точно под хълма, но когато през XVI в. Микеланджело получава поръчката да построи площада, той сменя ориентацията му.

За да символизира важността на Ватикана, той планира площадът да се отвори към Свети Петър и препроектира цялата площ, за да включи монументално стълбище, красиви палаци и конна статуя в центъра, която представлява Марк Аврелий, но се смята, че е на Константин – императорът, узаконил християнството в Древен Рим.

Когато сте не Пиаца дел Кампидолио не трябва да се пропускат:

 • Кордоната – главното монументално стълбище към площада
 • Статуята на Марк Аврелий – най-добре запазената конна статуя от онова време, откривана някога
 • Зашеметяващата гледка към Римския форум от задната част на площада, особено през нощта.

>>> Можете да научите повече за Пиаца дел Кампидолио и Капитолийския хълм тук.<<<

Площад Пантеон (Piazza della Rotonda)

Площад Пантеон (Piazza del Pantehon) е красив площад в центъра на Рим, на който се намира Пантеонът – най-добре запазеният древноримски храм в града, а сега важна църква.

Площадът е доминиран от Пантеона, който е pостроен през римската епоха като храм на всички богове. Пантеонът има особена кръгла структура и уникален отвор в покрива, който от векове предизвиква любопитството на историци и посетители.

Превърнат в християнска църква през 609 г., Пантеонът е един от най-добре запазените римски паметници в света и е красив отвътре и отвън.

>>> Можете да научите повече за Пантеона и как да го посетите тук.<<<

Освен Пантеона, на площада има прекрасен фонтан, емблематичните калдъръми, с които е известен центърът на Рим, и множество кафенета с възможност за хранене на открито, които правят този площад един от най-популярните сред посетителите и местните жители.

Добре е да знаете: Пиаца дел Пантеон е дом на едно от най-добрите места за кафе в Рим!

Пиаца дел Пантеон се намира в центъра на Рим и е едно от най-добрите места за отсядане в Рим. Можете да намерите нашите препоръчани хотели в близост до Пантеона тук.

Пиаца Сан Пиетро / Площад Свети Петър

Площад Свети Петър (Пиаца Сан Пиетро) е големият площад в Рим, на който се намира базиликата Свети Петър.

Площад “Свети Петър” е резултат от архитектурния гений на Бернини, който през XVII в. проектира площада във вида, в който го виждаме сега, и го превръща в един от най-възхваляваните и посещавани площади в света.

Бернини си представя площада като монументална рамка на зашеметяващата базилика “Свети Петър”, която по това време току-що се е сдобила с нова фасада и купол, и е изцяло изграден, за да насочва вниманието на посетителите към църковния център на католицизма.

Бернини си е представял и две големи извити колонади, които да “обгръщат” центъра на площада и да действат като “крила”, за да посрещат и защитават посетителите по пътя им към църквата.

След това той украсява пространството с фонтани, статуи и стъпала, създавайки място, което не спира да привлича туристи от цял свят.

Площадът е чудо на архитектурното и елементите, които заслужават внимание са:

 • Колонадата
 • Фонтаните, разположени в двете страни на елипсовидната форма на площада
 • Статуите, които гледат към площада откъм колонадата
 • Базиликата “Свети Петър”, която е съществувала преди площада във вида, в който го виждаме сега
 • Съвременният паметник “Неизвестни Ангели”, намиращ се в дясната част на площада

>>> Можете да намерите моя пътеводител за площад “Свети Петър” тук. <<<

Пиаца ди Треви – известният площад в Рим с емблематичния фонтан Треви

Както може би подсказва името, Пиаца ди Треви е площадът със зашеметяващия фонтан Треви – един от най-красивите фонтани в Рим и една от най-известните забележителности в Италия.

За разлика от другите площади в Рим, площад Фонтан ди Треви е малък площад, сгушен в район на Рим, съставен от малки и криволичещи калдъръмени улички.

Това допринася за магията на мястото: за пръв път се досещате за близостта на фонтана от звука на каскадната вода, но нищо не ви подготвя за мига, в който ще го видите за пътви път!

Малките римски улички изведнъж свършват на този малък, но перфектно оформен площад, а фонтанът е точно пред вас – една феерия от мрамор, статуи, вода и светлина!

>>> Можете да прочетете всичко за фонтана Треви и как да го посетите тук.<<<

Пиаца Венеция

Пиаца Венеция обикновено се свързва с най-известния му паметник: Виториано, бялата сграда с коне на върха, наричана от мнозина “пишещата машина” или сватбената торта.

Построена в стил, който я откроява от всичко, което я заобикаля, тя е паметник с голяма символика и интересна история: можете да научите всичко за Виториано тук.

Виториано наистина е най-известната историческа забележителност на площад Веенция, но далеч не е единственият.

Нещата, които трябва да видите на площад Венеция, включват също:

 • Палацо Венеция – бивше представителство на Венецианската република в папския Рим, която сега е музей и е известен най-вече с балкона си, от който Мусолини прочита декларацията, която вкарва Италия във Втората световна война
 • Колоната на Траян – прекрасна римска колона от III в. ад, с чудесни резби, заради които е наречена “първият филм в историята” (за колоната на Траян можете да прочетете тук)
 • Римската къща – прекрасен пример за римска къща, която сега е под земята и до която се стига от площад Венеция

Площад Венеция за разлика от другите площади в Рим е и важен транспортен възел. Докато други площади като площад “Сан Пиетро” или площад “Навона” са затворени за движение, на площад “Венеция” постоянно има трафик.

Това отнема част от чара на площада, но пък улеснява посещение му – пеша, с автобус или метро няма да имате никакви затруднения да стигнете дотук. Има вероятност да минете покрай този площад няколко пъти, докато сте в Рим, дори и без да го планирате!

>>> Намерете тук моя пътеводител за посетители на Пиаца Венеция <<<

Площад Минерва – Зашеметяващ Римски Площад, Дело на Бернини

Пиаца дела Минерва е малък, симпатичен площад в центъра на Рим, известен с най-странната скулптура на Бернини: тази на малък слон, който носи обелиск!

Площадът е малък, но изпълнен с очарование: едната му страна е заета от красивата църква Санта Мария Сопра Минерва, другата предлага поглед към Пантеона, а слончето в центъра придава чар и красота на ансамбъла.

Ако си мислите, че слонът е необичайна гледка за Рим, сте прави! Скулптурата е уникална и има своеобразна история, която си струва да се прочете.

>>> Забавни факти и съвети за посещение на площад Минерва можете да намерите тук.<<<

Пиаца Кампо де’ Фиори

Campo de’ Fiori е площад в центъра на Рим, известен с това, че е един от най-добрите примери за средновековни площади в града.

Районът вероятно се е използвал още по римско време, но едва през късното Средновековие придобива формата и предназначението, с които най-много го свързваме днес: на пазар и обществено градско пространство.

Campo de’ fiori днес е място, на което хората отиват вечер, за да се възползват максимално от многото открити тераси на заведенията и разнообразните възможности за хранене.

Кампо де фиори обаче предлага не само възможности за аперитив! Нещата, които трябва да видите тук, включват:

 • Статуята на Джордано Бруно, който е загубил живота си тук на кладата и сега се извисява над площада, гледайки надолу към минувачите
 • Пазарът, който се провежда сутрин и макар да не е толкова самобитен, колкото преди, все още е интересно място за разходка
 • Историческото кино “Фарнезе”, което се вижда на много стари снимки на Рим и свидетелства за това как са изглеждали киносалоните в по-стари времена

>>> Можете да намерите моя пътеводител за Кампо де’ Фиори тук <<<

Добре е да знаете: точно до площад Кампо де’ Фиори се намира прекрасният площад Пиаца дел Бишоне. Това е малък площад, но си заслужава да се види, а на него има няколко хубави ресторанта и кафенета, които си струва да опитате!

Пиаца Минчио

Piazza Mincio е по-малко известен площад в Рим, който се намира непосредствено до центъра на града. Той е централната точка на район в Рим, наречен “квартал Копеде”, който е архитектурно чудо.

Този район датира от началото на 30-те години на миналия век и носи името на архитекта Джино Копеде.

Районът се характеризира с къщи, в които се смесват елементи от класическата архитектура и влиянието на арт нуво и които изглеждат като къщи от средновековна книга с приказки!

Те са с големи арки, изящни прозорци, шантави декорации и се извисяват над центъра на площада, където прекрасен фонтан със скулптури на жаби.

>>> Квартал Копеде е като никое друго място в Рим. Можете да се запознаете с него в нашия пътеводител за квартал Копеде тук.<<<

Пиаца Матей

Piazza Mattei е още един малък площад в Рим, известен с чудноватия фонтан, в случая украсен с малки костенурки!

Пиаца Матей се намира точно до Ларго ди Торе Аржентина и е малък площад, който лесно може да пропуснете, ако не знаете, че е там, но който със сигурност ще ви очарова, ако отделите време да го потърсите.

На този малък площад, се намира красив фонтан от архитекта Джакомо Дела Порта (XVI в.), украсен със скулптури на костенурки! Местните жители обикновено го наричат “Fontana delle Tartarughe” (Фонтанът на костенурките).

Пиаца Дамиано Саули

Пиаца Дамиано Саули в Гарбатела е един от най-красивите по-малко популярни площади в Рим, но който според мен заслужава да бъде посетен.

Площадът се намира в интересния и красив римски квартал Гарбатела и е доминиран от голяма църква и, което е още по-интересно, от сграда на училище от времето на фашизма.

Сградата е уникална и макар че строгостта на архитектурата може да не я прави толкова привлекателна, колкото някои други архитектурни произведения в Рим, тя е толкова изразителна за времето, когато е построена, че просто трябва да се види.

Посещението на самия площад няма да отнеме много време, но той е чудесна отправна точка за посещение на района, което аз горещо препоръчвам.

>>> Гарбатела: всичко, което трябва да знаете, за да посетите този най-очарователен квартал на Рим <<<

Площад “Санта Мария” в Трастевере

Пиаца Санта Мария в Трастевере е голям площад в района на Трастевере – забавният исторически квартал на Рим, разположен на противоположния бряг на реката от центъра на града.

Площад Света Мария си заслужава да бъде посетен заради:

 • Динамичният нощен живот, който започва след стъмване през лятото, когато улични търговци, музиканти и ресторанти го изпълват с живот.
 • Църквата Санта Мария в Трастевере, една от най-красивите в града и едно от най-добрите места за разглеждане на мозайки в Рим.

>>> Вижте тук моя пътеводител за Трастевере и препоръчителен маршрут. <<<

Пиаца Маргана

Пиаца Маргана е малък площад в центъра на Рим, разположен между площад Венеция и еврейския квартал на Рим.

Площадът е малък, но изключително очарователен. Пиаца Маргана е чудесен пример за средновековна архитектура в Рим – тип архитектура, която присъства в града, но често е засенчена от величията на Ренесанса и последвалия го барок.

Това е един прекрасен площад за разходка, където ще се почувствате така, сякаш сте напуснали Рим и сте влезли в малко средновековно селце. Пиаца Маргана е и място с приятни заведения за хранене, добре е да го знаете, ако търсите хубава храна в центъра на Рим!

Пиаца Барберини

Пиаца Барберини е голям, оживен площад в центъра на Рим и се намира на кръстовището между елегантните улици Via Veneto, Via Sistina и Via delle Quattro Fontane, водещи съответно към Испанските стълби и хълма Квиринал.

Името на площада идва от влиятелното семейство Барберини, което живеело в близкия Palazzo Barberini, и е известен с двата фонтана на Джанлоренцо Бернини, автор на някои от най-красивите скулптури в Рим.

Основният фонтан на площад Барберини се нарича Фонтанът на Тритон, а вторият, по-малък, се нарича Фонтанът на пчелите.

Пиаца дел Пополо

Пиаца дел Пополо в Рим с един от най-величествените и впечатляващи римски площади изобщо: Пиаца дел Пополо.

Разположен в края на Виа дел Корсо, една от историческите търговски улици в центъра на Рим, и точно под терасата Пинчио във Вила Боргезе, Пиаца дел Пополо е голям исторически площад, който има какво да предложи на посетителите.

Тук ще намерите:

 • Две зашеметяващи църкви близнаци, които си заслужава да се видят отвътре и отвън (макар че отвън си приличат, отвътре са много различни!)
 • Църквата “Санта Мария дел Пополо” с творби на Караваджо, Рафаело, Бернини, Пинтурикио и Браманте
 • Красив фонтан и обелиск в центъра
 • Интересният фонтан до Ла Деа Рома, един от най-интересните фонтани в Рим
 • Забавна изложба на Леонардо с експозиция на неговите машини с по-голямо въображение (това е забавно място, което може да посетите, ако сте в Рим с деца!)

>>> Научете всичко за Пиаца дел Пополо, неговата история и съвети за посещение тук <<<

Ларго ди Торе Аржентина

Ларго ди Торе Аржентина е голям, оживен площад в Рим с нещо специално. В центъра му се намира археологически сайт с няколко древни римски храма и древния Сенат, където е убит Юлий Цезар!

Понастоящем историческата зона е затворена за достъп, но има планове за нейното обновяване и отварянето и за посетители.

Ларго ди Торе Аржентина е най-добрият площад в Рим за любителите на котки – в археологическата зона сега се помещава римският приют за котки.

>>> Вижте тук нашия пътеводител за посетители на Ларго ди Торе Аржентина (площад Аржентина) <<<

Площад Фарнезе (Piazza Farnese)

Пиаца Фарнезе е елегантен площад в центъра на Рим, непосредствено до известния Кампо де’ Фиори. Площадът е известен с красивата сграда Палацо Фарнезе, в който сега се помещава посолството на Франция.

Пиацетта делла Мадона ай Монти

Пиаца дела Мадона ай Монти е малък, очарователен площад в квартал Монти, точно в центъра на Рим. Площадът има красив фонтан от Джакомо Дала Порта, но е известен най-вече като място за аперитив.

Тук можете да изпиете студена напитка на откритите маси на местното кафене, заобиколени от очарованието на калдъръмените улички на Рим и бугенвилеите (вид растение), които сякаш никнат от красивите къщи в този исторически квартал!

Надявам се, че този кратък преглед на най-красивите площади в Рим ви е харесал.