Чудесно е, че сте решили да прекарате шест дни в Рим с децата си! Рим е съкровищница от чудеса за деца и възрастни и само малко по-дълъг престой позволява да се разгледат всички забележителности, които столицата на Италия предлага.

С шест дни в Рим можете с лекота да разгледате основните забележителности на града, да оставите децата да играят, да се отпуснете в центъра, а също така да се отклоните от утъпкания път и да усетите какво е усещането на местните жители за Рим.

В това време няма да висите всичко, което Рим предлага, но можете да придобиете чудесни впечатления от него и да видите няколко аспекта на този особен, сложен, вдъхващ страхопочитание и интересен град.

На тази страница ще намерите препоръчания от мен маршрут за 6 дни в Рим с деца, базиран на собствения ми опит в града и дейностите, които харесвам за собствените си деца.

За всеки ден съм се опитала да дам алтернативи, които да отговарят на различните бюджети и стилове на пътуване.

Маршрут за Шест Дни в Рим с Деца

  • Ден 1: Обиколка на Рим и района на Пиаца Навона със или без музей, вечеря в района на Пиаца Навона
  • Ден 2: Посещение на Колизеума и училището за гладиатори, вечеря в Тестачо
  • Ден 3: Ватикана и градините Боргезе, вечеря в близост до Пиаца дел Пополо
  • Ден 4: Клас по паста, замъкът Сант Анджело, вечеря в района на Монти
  • Ден 5: Урок по мозайка в Трастевере, ботанически градини, вечеря в Трастевере
  • Ден 6: Остия Антика, хълмът Авентин, вечеря на любимото ви място в Рим

Как да се възползвате максимално от времето си в Рим?

Всички места и дейности, които съм споменала си струват. Въпреки това не е необходимо да правите всичко това, за да се насладите на Рим с деца!

Центърът на Рим е пълен с интересни неща за разглеждане и лесно можете да запълните деня си само с разходки, ядене на сладолед и разглеждане. Това ще бъде особено лесно, ако намерите място за настаняване в района на Пантеона / Пиаца Навона или в квартал Монти. В края на тази страница можете да намерите препоръчаните от нас места за настаняване за семейства, както и нашите съвети за придвижване из Рим с деца.

Маршрут за 6 Дни в Рим с Деца: Ден 1

Сутринта – oбичам да започвам престоя си в Рим с обиколка на града, за да мога да го усетя, да видите акцентите. Бих ви предложила същото и на вас.
Фантастична семейна обиколка на Рим около основните забележителности на града е обиколка с голф количка от LivTours.

Обиколката с количка за голф е забавен начин за разглеждане на града и перфектно решение за семейства с деца, които може да не могат или не искат да ходят на дълги разстояния.

С голф количката ще се разходите, ще бъдете на чист въздух, ще имате водач и ще видите най-доброто от града без стрес: чудесно начало на семейния ви престой!

Екскурзията ще ви покаже основните забележителности на Рим, включително фонтана Треви, Пантеона, Испанските стълби и др.

По-евтина Алтернатива: ако екскурзията със златна количка не е вашето нещо, можете да изберете пешеходна обиколка, която се заплаща, или да се възползвате от автобусна обиколка с качване и слизане когато и където пожелаете.

Автобусните обиколки няма да могат да ви отведат до по-малките улички и до най-красивите площади на Рим, но ще ви закарат наблизо и могат да бъдат компромис между пешеходната обиколка и обиколката с голф количка.

Обяд – Обяд в района на Пиаца Навона

Следобед: Пиаца Навона. Пиаца Навона е един от най-известните и красиви площади в Рим и се намира в самия център на града.

Този район е дал на Рим името “музей на открито” и наистина на всеки ъгъл има какво да се види – “говорещи статуи”, забавни фонтани, улични артисти и др. Това е и районът, в който се намира постоянната изложба “Добре дошли в Рим”.
Това е забавна изложба с 3D светлинни инсталации и кратки филми, показващи историята на Рим и основните му забележителности: нещо, което може да се направи през първия ден в Рим с децата и да ги информира за града.

Има няколко начина да посетите този район. Можете да:

  • да се “изгубите: и да оставите града да се разкрие пред вас
  • да съставите свой собствен маршрут, следвайки нашия пътеводител за квартал Пиаца Навона
  • да участвате в самостоятелно търсене на съкровища с водач – това е най-скъпият, но и най-забавният за децата вариант. За него вземате iPad с инструкции в местния Museo Mostra di Leonardo и следвате указанията на екрана, за да откриете града със собствено темпо. Ловът завършва в музея Лонардо, който е забавен и интерактивен музей с машини на Леонардо да Винчи, които децата могат да докосват и да експериментират с тях.

Вечеря – в района на Кампо де’ Фиори / Пантеона

Маршрут за 6 Дни в Рим с Деца: Ден 2

Вторият ден е чудесно време да се “потопите” в Древния Рим.

Сутрин – прекарайте сутринта в посещение на Колизеума, който винаги е атракция за децата! Колизеумът е най-посещаваната забележителност в Рим и има много места, които предлагат билети за разглеждането му.

Опитах много от тях и това са любимите ми обиколки на Колизеума за деца (тези билети са трудни за закупуване, но са чудесен начин да видите Колизея в неговата цялост):

1. LivTours – експресна обиколка на Колизеума с достъп до метрото – обиколка в малка група, предлагана от една от любимите ми туристически агенции в Рим, която е ориентирана към нуждите на семействата с деца.

2. Стандартни входни билети – ако искате да посетите Колизеума със собствено темпо и разполагате с ограничен бюджет, това са билетите, които трябва да вземете.

Можете да направите посещението си по-интересно, като изтеглите платения аудиогид Co&You и Parco Colosseo или като закупите аудиогид на място. Същите билети с по-добри възможности за анулиране (и малко по-висока цена) се предлагат и в GetYourGuide.

Билетите обикновено включват вход за Римския форум и Палатинския хълм: не забравяйте да посетите и тях, тъй като са изключителни!

Добре е да знаете: Билетите за Колизеума с времеви вход са прескачащи/пропускащи опашката! Единствените опашки за притежателите на билети са за проверките за сигурност, които са бързи и не могат да бъдат пропуснати, и за тези, които искат да си купят билет в самия ден, което не е препоръчително (не винаги са налични и опашките са безумни).

Обяд – обядвайте в близост до Колизеума. Имате много приятни и нетуристически възможности на Via dei Santi Quattro или на хълма Опиан точно пред амфитеатъра

Следобед – отправете се към хълма Опиан и оставете децата да се развихрят / да поиграят на детската площадка за малко, докато вие пиете кафе с гледка в местния павилион. От хълма Опиан се открива прекрасна гледка към Колизеума, има детска площадка и вход към Domus Aurea – стария дворец на Нерон, който сега е под земята.

След тази пауза хванете такси и се отправете към училището за гладиатори на Виа Апия. Това е супер забавно, ангажиращо и запомнящо се занимание за деца и възрастни, както и възможност да научите нещо ново. Училището за гладиатори е дело на Gruppo Storico Romano, която прави и исторически възстановки, и е исторически достоверно.

Можете да намерите тук >>> нашето пълно описание и ревю за посещение на училището на гладиаторите в Рим с деца

Вечеря – вечеряйте в Тестачо, един от най-известните гурме квартали в Рим

Маршрут за 6 Дни в Рим с Деца: Ден 3

В ден 3 съм включила посещение на Ватикана. Моля, прочетете внимателно дрескода на Ватикана, преди да се подготвите за деня

Сутрин: Ватикана – Ватиканът е задължителен при посещението на Рим, но може да е предизвикателство да го посетите с деца. Основната причина, поради която Ватиканът е толкова труден за обхождане с деца, е, че Ватикански музеи са огромни и винаги пълни с туристи, все неща, които могат да означават, че децата ги намират за скучни.

>>> Можете да прочетете тук моите съвети за посещение на Ватикана с деца. <<<

Това са моите съвети накратко: Ако не искате да разглеждате музеите, можете лесно да запълните една сутрин във Ватикана, като посетите площад “Свети Петър”, базиликата “Свети Петър” и се изкачите на купола и. Входът в базиликата е безплатен, но за купола са ви необходими билети, които можете да купите на място.

Ако все пак решите да разгледате музеите, горещо ви препоръчвам да си вземете обиколка с екскурзовод или семеен гид на входа. Добри, семейни обиколки на Ватиканските музеи са:

1. Ранна сутрешна обиколка на Ватикана със закуска – билети може да закупите от билетната каса на музея.
2. Ранна сутрешна обиколка на Ватикана в малка група – билети от LivTours.

Добре е да знаете: билетите за музеите с определен час на влизане са билети за прескачане на опашката, която понякога може да е доста дълга. Всички билети включват Сикстинската капела, която е част от музея.

Алтернатива: ако Ватиканът не е в плановете ви и сте доволни да видите само площада, можете да прекарате тази сутрин в близкия замък Сант’Анджело, който децата обожават.

Обяд – обядвайте в Борго, прекрасния квартал до Ватикана

Следобед – след дълъг ден във Ватикана моите деца винаги имат нужда да изпуснат парата в парка, така че ви препоръчвам да прекарате деня във Вила Боргезе (градините Боргезе).

Градините Боргезе са голям парк в центъра на Рим с много пространство, детски площадки, езеро с гребни лодки, патици и костенурки, римска зоологическа градина и възможност за наемане на семейни велосипеди и картинг с педали.
Любимото място на децата ми в цял Рим!

Можете да намерите тук >>> моя пътеводител за градините Боргезе

Алтернатива за дъждовен ден: ако времето е против вас, вместо това можете да отидете в близкия музей Explorа Children.

Вижте тук >> допълнителни идеи за занимания в дъждовни дни в Рим, подходящи за деца

Вечеря – направете кратка разходка надолу от Пинцио и вечеряйте близо до Пиаца дел Пополо. Можете също така да се качите на кратко на трамвай или такси до Lola Roma, страхотен семеен ресторант в Рим, който се намира на няколко минути път.

Маршрут за 6 Дни в Рим с Деца: Ден 4

Сутринта – клас по приготвяне на паста. Приготвянето на паста е забавно за децата: освен че виждате как едно от любимите ви ястия оживява, вие го приготвяте, като смесвате и работите с ръцете си, което прави цялото преживяване забавно и интерактивно.

Класът, който харесваме, е този, който също ви води близо до забележителността, която препоръчвам за следобеда: Кастел Сант’Анджело

Обяд – обядът е включен в класа по паста, докато се наслаждавате на плодовете на своя труд!

Следобед – Кастел Сант’Анджело е римският замък с много оръдия и бойници, и една от най-подходящите за деца атракции в Рим. Сградата има интересна история и е фантастична за посещение с деца, особено в училищна възраст, които ще харесат оръдията, гюлетата за тях, бойните стени и надникването в тайния проход, който свързва замъка с Ватикана, il Passetto! Ако можете, останете до залез слънце: гледката е зашеметяваща при залез (на върха има и прекрасно кафене!)

Можете да посетите замъка със или без екскурзия. Вижте тук >>> нашия пътеводител за замъка Сант’Анджело в Рим

Вечеря – вечеряйте в района Монти, който се характеризира с прекрасни калдъръмени улички, много ресторанти и е идеален да видите Колизеума през нощта, осветен!

Маршрут за 6 Дни в Рим с Деца: Ден 5

Сутрин – eдно от най-хубавите занимания, които с дъщеря ми някога сме правили в Рим, беше курс по мозайка. Мозайката е традиционна и много древна форма на изкуство в Рим и няма по-добър начин да откриете колко много труд стои зад най-добрите мозайки в Рим от това да се научите сами да направите такава!

Най-добрият клас по мозайка в Рим е този, организиран от Arte al Sole в Трастевере: за разлика от другите, този клас ви води в истинска работилница за мозайки и се води от истински занаятчия, който ви учи на всичко за камъка, откъде идва и как да го използвате.

Това е фантастично занимание за деца, но не е имитация, която да ги занимава за известно време: това е истинско, супер ангажиращо и наистина вдъхновяващо занимание, което със сигурност ще ви хареса.

Можете да прочетете тук >>> нашите впечатления от урока по мозайка в Рим

Обяд – Трастевере е пълен с прекрасни места за хранене. Препоръчвам ви лек обяд, за да ви остане място за вечеря, която също препоръчвам в този район!

Следобед – класът по мозайка е точно до Ботаническата градина в Рим, която е прохладна и подходяща за деца. Градините са големи, безопасни и красиви и в тях има къща за пеперуди, която децата обожават!

Вижте тук >>> нашия пътеводител за ботаническите градини в Рим

Вечеря – само на няколко минути пеша от Ботаническата градина има няколко отлични ресторанта. Един от тях, който обичаме с децата, е Tonnarello, който е оживен и привлича много туристи и има изключителни ястия с паста (и детски принадлежности за оцветяване)

Маршрут за 6 Дни в Рим с Деца: Ден 6

Сутрин – на 6-тия ден ви препоръчвам да излезете от центъра на града и да разгледате Остия Антика. Остия Антика е древното пристанище на Рим, а сега е археологически парк, който е толкова впечатляващ, че често го сравняват с Помпей!

Остия Антика е страхотна за деца и прилича много на парк, но с допълнителен бонус, че е древен град!

Можете да прочетете тук >> нашия пътеводител за Остия Антика с деца

Обяд -археологическият парк Остия Антика разполага с кафене/бистро, а ресторанти можете да намерите и в зашеметяващия Борго, само на няколко минути пеша извън парка, под замъка.

Следобед – влакът от Остия Антика ще ви отведе обратно до Остиензе, което е район, който може да бъде забавен за изследване от децата. Препоръчвам ви спокойно да се разходите тук, а след това да се изкачите чак до върха на Авентинския хълм.

По пътя си можете да видите Римската пирамида (да, истинска пирамида!), а на върха ще откриете известната Дупка на Авентина, откъдето се открива зашеметяваща гледка към купола на Свети Петър.

Вижте тук >>> нашия пътеводител за хълма Авентин в Рим

Ако имате сили, можете да слезете и до Цирко Масимо и да подарите на децата преживяването Цирко Масимо, където ще видят как стадионът за колесници в Древен Рим оживява с очила за добавена реалност!

Вечеря – върнете се в любимия си ресторант в Рим за една незабравима последна вечер.