Накратко: на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете за пътуване до Рим през Януари – от това какво да очаквате от времето, и как да се обличате до това какво да правите през зимата в столицата на Италия.

Първият месец на годината е добро време за посещение на Рим. Това, което трябва да знаете е, че дните са къси, температурите ниски и след като празниците приключат, градът бавно се връща към ежедневния си ритъм.

Ако посещавате Рим през Януари, можете да очаквате студено време и понякога дъжд. Въпреки това не се обезкуражавайте: Рим е приготвил специални изненади за януарските си посетители!

Януари е един от малкото месеци в годината, в които в Рим няма много туристи. След Богоявление (вж. по-долу) тълпите са малко и това е най-доброто време да разгледате някои от най-популярните забележителности в Рим, без да се налага да стоите на опашка с часове или да се чувствате като сардини в консерва.

Ако обичате да пазарувате, Януари ще ви хареса, тъй като тогава са разпродажбите.

Важно е да знаете: когато планирате пътуването си, не забравяйте да проверите официалните източници, в които са посочени правилата за влизане в страната, които могат да повлияят на вашето пътуване.

Времето в Рим през Януари: Какво да Очаквате

Януари е най-студеният зимен месец в Рим. През този месец температурите са ниски, светлата част на деня е кратка и всяко занимание на открито, включително разглеждането на забележителности, ще изисква да сте облечени с топло зимно палто или яке, шал и ръкавици

Средната температура в Рим през Януари е 8 градуса по Целзий, като варира между 3 и 13 градуса по Целзий. Обикновено в Рим през Януари има около седем дни с дъжд.

Рим е изненадващо влажен и макар да не може да се сравнява със суровите температури, да речем, в Ню Йорк или Северна Европа, студът все пак се прокрадва в костите ви.

Затова е важно да сте подготвени за ниски температури през Януари. Обикновено в Рим не вали сняг, но ако това се случи, то то ще е през Януари. Това е рядко явление и обикновено е по-скоро прах, отколкото нещо друго. Затова не се нуждаете от дрехи за сняг в Рим през Януари. По-скоро добри водоустойчиви обувки за неизбежните кални локви!

>>> Тук можете да прочетете всичко за снега в Рим <<<

Какво да Облечем в Рим през Януари

Зимното облекло е задължително в Рим през януари. Отоплението прави вътрешните помещения уютни, но никога не е горещо или дори достатъчно топло, за да свалите пуловерите, така че не забравяйте да се облечете по подходящ начин.

>>>Можете да прочетете тук пълния ми списък за опаковане на багажа за Рим през Януари <<<

Накратко, ако пътувате до Рим през Януари, е необходимо да опаковате багажа си:

 • Удобни обувки за ходене, непромокаеми (ботуши до глезена, високи до коляното, без подплата)
 • Чорапи и чорапогащи
 • Дълги панталони (деним или вълна са подходящи)
 • Горнища с къс и дълъг ръкав
 • Топли пуловери (вълнени)
 • Зимно палто (в идеалния случай водоустойчиво), шал, шапка, ръкавици.

Важни Дати в Рим през Януари

По-голямата част от Януари е слаб сезон в Рим с едно важно изключение: първата седмица на месеца. През тази седмица се случват две основни събития, които привличат големи тълпи от посетители и ще окажат влияние върху плановете ви разглеждането на римските забележителностите.

 • 1 Януари: първият ден от годината е национален празник в Рим. Това оказва влияние върху работното време на няколко музея и забележителности, включително Колизеума, Ватиканските музеи и галерия Боргезе.
 • 6 януари: 6 януари е Богоявление и е почивен ден в Рим. На този ден градът празнува пристигането на Тримата крале, а италианските деца посрещат и вълшебния посетител – Ла Бефана!На 6 януари музеите са отворени, но тълпите обикновено са големи. 6 януари е последният ден от италианската коледна ваканция и краят на туристическият зимен сезон в Рим.

Къде да отседнете в Рим през Януари

За януарския си престой в Рим ви препоръчвам да изберете хотел в центъра на града, защото ще сте близо до основните забележителности на Рим и ще ограничи времето ви за придвижване от едно място на друго.

Най-Добрите Неща, Които да Правите в Рим през Януари

Най-добрите неща, които можете да видите в Рим през Януари, са смесица от разглеждане на забележителности, пазаруване и преживявания, свързани с храна.

Важно е да знаете: макар и по-малко натоварен от други месеци, през Януари в Рим има туристи, затова уверете се, че сте резервирали достъпа си до най-популярните забележителности и мястото си за настаняване доста по-рано, за да си осигурите добро място.

Посетете Коледен Пазар

Първата седмица на Януари е все още празничният сезон в Рим и все още можете да се включите в празничния дух на града. В седмицата между 1 и 6 Януари обикновено се наблюдава краят на коледните базари в Рим, а освен това това е чудесна седмица да видите последните сцени на Рождество Христово пред Ватикана и в много римски църкви.

Ако посещавате Рим в началото на Януари, препоръчвам ви да прочетете този пътеводител заедно със съветите ми за посещение на Рим по Коледа тук, за да можете да се възползвате максимално от празничния сезон в Рим.

Посещение на Колизеума

Колизеумът е фантастично място за посещение през Януари. По това време ще бъдете почти сами на арената и макар че дъждът наистина може да направи посещението ви не толкова приятно, липсата на тълпи ще компенсира дискомфорта.

Подробно съм разказала за различните билети за посещение на Колизеума тук.

За бърза справка, препоръчаните от мен билети са в таблицата по-долу:

1. Стандартен билет за влизане от Parco Colosseo/Coopculture (билетна каса на Колизеума). В цената не влиза достъп до арената, не може да се анулира, в момента е наличен за закупуване само 1 месец преди посещението ви.
2. Билет за влизане в Колизеума, Римския форум и Палатинския хълм – билет за вход от билетната каса на Колизеума, включващ достъп до арената (но не и подземията на Колизеума) и достъп до някои обекти във Форума, не може да се анулира.
3. VIP билет включващ достъп до арената, първия и втория етаж на Колизеума, както и достъп до подземията плюс достъп до Римския форум и Палатинския хълм. Може да купите тези билети от Parco Colosseo/Coopculture (билетна каса на Колизеума). Тези билети също не могат да се върнат. Могат да бъдат закупени само 1 месец преди посещението, без жив гид.
4. Тур с гид на подземията на Колизеума на английски език + достъп до Римския Форум и Палатинския хълм.Билетите се купуват от Parco Colosseo/Coopculture (билетна каса на Колизеума). Тези билети също не могат да бъдат върнати за възстановяване на сумата, възможност за закупуване само 1 месец преди посещението ви.
5. Билети за достъп с предимство на Колизеума, Римския форум, Палатинския хълм. Продават се от GetYourGuide, могат да бъдат анулирани и сумата да ви бъде върната. Достъпът е само до избрани зони (включена е арената). Може да се резервира само 1 месец преди посещението ви. Без екскурзовод.
5. Обиколка с екскурзовод от LivTours, обиколка във вътрешността на Колизеума с екскурзовод. Можете да я резервирате няколко месеца предварително. По-скъпа от билетите по-горе, и е налична само в определени часове.
6. Семейна обиколка на Колизеума и Древния Рим за деца – обиколка с екскурзовод от Kids Raphael. Включени са достъп до главната арена на Колизеума. Обиколката е направена така, че да е интересна за деца. Не включва достъп до подземната зона.
7. Обиколка на Колизеума с гладиатори за деца и семейства – обиколка с екскурзовод от GreyLine, включва основната зона на арената на Колизеума, преживяване, съобразено с нуждите на децата, не включва достъп до подземната зона на Колизеума.
8. Обиколка на подземната част и арената на Колизеума и достъп до Античния Форум и Палатинския хълм.
9. Обиколка с екскурзовод от LivTours, включва подземната част на Колизеума и обиколка с екскурзовод на Форума/Палатинския хълм. Обиколките са в малки групи и обхващат цялата зона на Parco Colosseo.

Важно е да знаете! Въпреки че обожавам Римския форум, не препоръчвам да го посещавате през Януари, освен ако денят не е слънчев (или обичате историята, в който случай посещението е задължително, независимо от всичко!).

В горната му част се намира Пиаца дел Кампидолио – един от най-красивите площади в Рим. Проектиран от Микеланджело, площадът е доминиран от конната статуя на Марк Аврелий, една от най-впечатляващите скулптури в Рим, и от входа на Капитолийските музеи, едни от най-красивите музеи на изкуствата в града.

През Януари, на Форума става много студено, но гледката оттук е един от най-добрите начини да усетите очарованието на Древен Рим.

>>> Можете да прочетете всичко за Капитолийския хълм, какво да видите и как да стигнете до него в моя пътеводител за Капитолийския хълм в Рим <<<

Посещение на Ватиканските музеи и Ватикана

По-малките струпваия на хора прави Януари чудесно време за посещение на иначе пълните с хора Ватикански музеи и Сикстинската капела. Ако можете, избягвайте първата седмица на месеца.

Ако нямате друга алтернатива, помислете дали да не инвестирате в билети за обиколка рано сутрин: с тях можете да видите Сикстинската капела почти сами!

Смятам, че през януари е по-добре да разгледате Форума отгоре, например от Пиаца дел Кампидолио (вж. по-долу).

Поглед към Древен Рим от Капитолийския хълм

Капитолийският хълм (Campidoglio) е един от седемте исторически хълма на Рим и задължително място за посещение.

Януари е отлично време да посетите площад Сан Пиетро (Свети Петър) и безплатните зони на Ватикана, включително зашеметяващата базилика Свети Петър (включваща и “Пиета” на Микеланджело), които са достъпни и без посещение на музея.

Посетете галерия Боргезе

Галерия “Боргезе” е един от най-красивите музеи на изкуството в Рим, който задължително трябва да бъде посетен от любителите на изкуството. Разположена в красивите градини Боргезе, голям патрициански парк в центъра на Рим, галерията Боргезе притежава шедьоври на майстори като Бернини, Канова и Рафаело, и е истинска наслада за очите. Галерията е на закрито и е идеална за дъждовен следобед в Рим.

Горещо ви препоръчвам да планирате посещението си тук, а след това да прекосите градините и да се почерпите с топла напитка с гледка в Casina Valadier – панорамен ресторант и кафене с изглед към терасата Pincio, откъдето се открива една от най-хубавите гледки към Рим.

Предварителното закупуване на билети за галерията е задължително: можете да резервирате билета си тук.

Посетете Domus Aurea на Нерон

Domus Aurea е дворецът на император Нерон и един от най-интересните археологически обекти в Рим. Императорският дворец датира от I в. сл. н. е. и историците го описват като най-голямата и пищна сграда, виждана някога. Наистина Домус е зашеметяващ, обаче не си представяйте замък: веднага след смъртта на Нерон дворецът му е разрушен и сега представлява археологически разкопки, изцяло под земята!

Въпреки съдбата си Domus все още е прекрасен за посещение. Тук се разхождате по огромните коридори на Нерон, влизате в някогашните стаи за забавления и тераси и можете да се възхитите на невероятното изкуство, което все още е запазено по стените му. Това е фантастична атракция, която да посетите в студен следобед.

>>> Пълното описание на посещението ми и съвети за планиране на вашето посещение на Nero’s Domus Aurea можете да намерите тук <<<

Посетете Палацо Барберини и Митраеума на Барберини

Любителите на изкуството не бива да пропускат да посетят прекрасния Палацо Барберини – елегантен дворец, в който сега се помещава Националната галерия за древно изкуство.

Проектиран от майстори като Мадерно, Бернини и Боромини, дворецът Барберини е един от най-зашеметяващите примери за барокова жилищна архитектура в Рим и един от най-добрите музеи в града.

Тук можете да прочетете всичко за Палацо Барберини и неговите съкровища.

Ако се интересувате от подземните забележителности на Рим и искате да видите нещо малко по-специално, тогава трябва да планирате посещение на Митраеума Барберини, намиращ се под едноименния дворец.

Митраеумът е древна подземна камера, посветена на поклонението на бог Митра – слънчев бог от ирански произход, популярен в Рим по времето на империята. Митраеумът е отворен само на определени дати и с екскурзовод на италиански език.

В този смисъл го препоръчвам на хора със специфичен интерес към древната история и религиите или на тези, които искат да видят една наистина необичайна забележителност в Рим!

Можете да прочетете тук моят пътеводител за Митраеума в Барберини.

Разгледайте красивите площади на Рим

По това време на годината могат да се посетят всички основни площади на Рим. През Януари дъждът и студеното време може да са против вас, но има вероятност да имате поне няколко ясни дни, за да разгледате най-красивите площади на Рим.

Някои от тях, които ви препоръчвам да видите са:

 • Пиаца Навона – може би най-красивият площад в Рим, украсен с невероятни творби на Бернини и Боромини.
 • Пиаца дел Пантеон, един от най-живописните в града
 • Campo de’ fiori, фантастичен средновековен площад
 • Пиаца ди Спаня и Испанските стълби
 • Пиаца ди Треви, където се намира зашеметяващият фонтан Треви, най-известният фонтан в Рим и незабравимо място в Рим

Тук можете да намерите >>> моя списък с най-красивите площади в Рим

Влезте в Пантеона

Пантеонът е една от най-известните забележителности в Рим през всеки сезон. Ако обаче сте в Рим през януари, можете да видите със собствените си очи отговора на един от най-често задаваните въпроси за тази особена сграда: вали ли дъжд вътре в Пантеона?

Ако сте в Рим в някой влажен ден, можете да отидете и да се уверите сами. Ако не, все пак трябва да посетите този храм на римските богове и богини, превърнат сега в църква.

Тук можете да намерите моето практическо ръководство за посещение на Пантеона.

Разгледайте скритите съкровища на Рим

През януари, когато летните отпуски за местните жители са приключили, местният живот в Рим е в разгара си, така че веднага щом напуснете най-популярните райони, ще видите живото и дишащо сърце на града.

Тук можете да намерите моите препоръки за това какво да видите в Рим извън популярните туристически маршрути.

Пазарувайте

Ако обичате да пазарувате, Януари в Рим е мястото и времето за това защото тогава се провеждат зимните разпродажби и по това време можете да намерите най-изгодните оферти.

Разгледайте нашия пътеводител за най-добрите търговски улици в Рим, за да откриете най-добрите адреси, на които можете да сключите изгодни сделки.

Посетете опера или концерт

Рим има добра оперна и балетна програма. За актуалната за времето програма вижте официалния уебсайт на Римската опера.

Любителите на музиката трябва да разгледат и програмата в Auditorium Parco della Musica, чудесно място за любителите на музиката във вечния град

Наслаждете се на топла и вкусна храна

Когато сте в Рим през Януари, трябва непременно да опитате всички великолепни традиционни за Рим и Италия храни.

През този сезон препоръчвам:

 • Карбонара, Гриша, Аматричана – затоплящи и вкусни и идеални за малко по-хладното време през този сезон.
 • Trippa – сгряващо ястие за авантюристите
 • Suppli – пържени оризови топчета с топяща се сърцевина от моцарела, невероятни традиционни римски предястия
 • Coda alla vaccinara – волска опашка
 • Артишокът, пържен или на тиган (carciofi alla giudia / carciofi alla Romana), е римски специалитет, който не бива да пропускате през зимата.
 • Персимони (на италиански език “Cachi” се произнася “Kaki”)

Любимите ми адреси за традиционни римски ястия можете да намерите в моя пътеводител за Рим за ценители на добрата храна.

Отидете на кулинарна обиколка на Рим

Ако искате да се запознаете с традиционните ястия в Рим, то тогава кулинарна обиколката може да бъде точното нещо за вас. Това са обиколките за храна, които си струва да разгледате:

Посетете изложба – Изложби в Рим през януари 2023 г.

В Рим се провеждат много изложби по всяко време, а Януари е чудесно време за посещение на музеи. Една от изложбите, която може да бъде забавна за разглеждане и с деца, е Crazy – лудостта в съвременното изкуство в Chiostro del Bramante, това е забавна и интерактивна, цветна изложба за възрастни и деца (до 8 януари 2023 г.)

Друга, която си струва да се види е тази на император Домициан в Рим – фантастична изложба в Капитолийския музей до 29 януари 2023 г.

Посетете по-малко известен музей

В Рим има много прекрасни музеи, които са малко по-малко известни и могат да бъдат чудесна алтернатива на големите музеи в натоварени периоди. Някои от тях, които препоръчвам, са:

 • Centrale Montemartini – фантастичен музей на древни скулптури и мозайки, разположен в стара електроцентрала
 • Palazzo Braschi – посветен на град Рим (и със зашеметяваща гледка към Пиаца Навона)
 • Палацо Масимо – фантастичен музей на античното изкуство със скулптури и фрески

Обиколете църквите

Посещението на църкви е едно от най-добрите неща за правене в Рим по всяко време на годината, но през зимата то става изключително приятно (и удобно!). Достъпът до църквите е безплатен, а самите те са зашеметяващи и са чудесно убежище от дъжда.

Някои от тях, които обичам и препоръчвам да посетите, са Санта Праседе (зашеметяващи византийски мозайки), Сан Луиджи деи Франчези (с прекрасен Караваджо) и Санта Мария дела Витория (с екстаза на Света Тереза от Бернини), но наистина: когато видите църква в Рим, надникнете вътре, защото има вероятност тя да си заслужава да се спрете!

Тук можете да намерите моя списък с най-красивите католически църкви в Рим

Посетете катакомбите на Рим

Катакомбите на Рим са подземни християнски гробища, датиращи от първите векове на християнската ера. Гробищата са структурирани като голяма мрежа от тунели, които се намират под съвременния град, и са интересни за посещение.

В Рим има няколко катакомби, отворени за посетители, а тези, които препоръчвам да посетите, са тази на Сан Калисто, която е сред най-големите и най-впечатляващите в Рим.

Януари в Рим с Деца

Тук можете да намерите дълъг списък с подходящи за деца дейности в Рим.

Това са моите любими неща, които да правите в Рим през Януари със семейството.

1. Запознайте се с местната традиция на Ла Бефана – италианските деца посрещат вълшебен посетител на 6 януари: вещица, наречен “Ла Бефана”. Това е стара дама, която пътува на метла в нощта между 5 и 6 януари и носи бонбони на добрите деца (и въглища на лошите), които оставя в дълъг чорап.

Местните жители я обичат и навсякъде в Рим можете да видите чорапи, натъпкани с най-различни лакомства, в подготовка за нейното идване.

Ако сте в Рим с деца през първата седмица на Януари, можете да си вземете чорап и да се присъедините към традицията!

Отидете в детския музей Explora

Explora е детският музей на Рим и е чудесно място за разглеждане с деца. През Януари това е изключително удобно място за дъждовен ден или всеки път, когато времето не изглежда подходящо за продължителни часове в парка.

Посетете курс по изкуство

Заниманията на закрито могат да бъдат спасение в Рим през зимата и едно от тях, което ние обожавахме, беше курсът по изкуство, който взехме с прекрасните хора от Arte al Sole. Този, който избрахме, беше курс по изработване на мозайки, който е идеален за сръчните деца.

Пица Клас

В студения Януарски ден няма нищо по-хубаво от това да сте в уютна кухня и да приготвите топла храна. С децата направихме точно това, като посетихме местен курс по правене на пица за семейства, след което, разбира се, хапнахме собственото си творение.

Посетете Mostra di Leonardo

Мостра ди Леонардо е подходяща за деца постоянна изложба в Рим, в която са представени машини, проектирани от Леонардо да Винчи. Изложбата е фантастична за деца (и възрастни), тъй като е интерактивна и кара децата да се занимават с експонатите и дори да опитат да ги пресъздадат! Това е едно от любимите ми занимания с деца в Рим в студен ден. Пълното ми ревю можете да намерите тук.

Посетете Изложбата Welcome to Rome

Добре дошли в Рим е постоянна изложба, която използва 3D светлинна инсталация, за да покаже някои от основните паметници и забележителности на Рим и как са се променяли във времето.

Музеят е малък, лесен за навигиране от деца и увлекателен както за тях, така и за възрастните. Заслужава си да се види и краткият филм, посветен на историята на Рим, отличен за запознаване на децата с различните епохи, през които е преминал този невероятен град (обзалагам се, че и възрастните ще научат много, страхотно е!)

Надявам се, че този преглед на Рим през Януари ви е харесал.