Накратко: на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете за посещение на Рим през Юни- какво да очаквате от времето, какви дрехи да опаковате, както и какво да правите в италианската столица в началото на лятото.

Юни е прекрасен месец в Рим, безспорно един от най-красивите месеци за посещение на Вечния град. Защо? Защото през Юни в Рим започва лятото, а това означава прекрасно време, прекрасни възможности за разглеждане на забележителности и великолепни вечери навън.

Времето в Рим през Юни: колко горещо става?

Официално лятото в Италия започва на 21 Юни, но истината е, че навлизате в лятното време много по-рано. Май в Рим вече е слънчев и приятен, а Юни запазва тази тенденция.

Времето по това време на годината вече е топло, като в средата на деня температурите стават наистина много високи. Можете да очаквате да носите къси ръкави през повечето дни дори и когато излизате вечер за да вечеряте навън.

Въпреки това Юни все още е “преходен” месец и колко горещо е всъщност, се променя значително от година на година и от началото на месеца до края и не винаги в линейна последователност.

В началото на Юни обикновено времето е много горещо, в средата на месеца често се наблюдава леко понижение на температурите, а в края на месеца става пак много горещо.

Средната температура в Рим през Юни е 23C градуса с диапазон между 17 градуса и 29 градуса по Целзий.

Обикновено през Юни в Рим има около 4 дни с дъжд и това означава, че вероятността да ви намокри по време на престоя ви в Рим е минимална.

Важно е да знаете: Рим през Юни е много оживен! Пълно е с туристи и затова еот първостепенно значение да резервирате хотел, както и билети за основните забележителности предварително (в общи линии веднага щом разберете, че ще посетите Рим).

В този пътеводител съм поставила връзки към любимите ми компании, които организират екскурзии и продават билети за достъп до местните забележителности, за да можете веднага да проверите наличността и цените.

Какво да Облечем в Рим през Юни?

Юни е летен месец в Рим, както вече споменах, но по това време на годината все още може да се нуждаете от дълги панталони или поли през най-студените часове на деня, но не се нуждаете от яке и обикновено нямате нужда от нищо по-топло от лека жилетка. Въпреки това е важно да опаковате нещо повече от къси панталони и сандали.

Както поради възможните ниски температури, така и поради изискванията за определен начин за обличане за достъп до определени туристически обекти (като Ватикана), искате да сте сигурни, че имате със себе си и по-ежедневно облекло.

Ако пътувате до Рим през Юни, е важно да опаковате:

 • Удобни обувки за ходене, като маратонки или сандали
 • Дълги панталони (ленени, памучни или дънки)
 • Поли/къси панталони – поли под коляното за посещение на църкви в Рим (къси панталони не са разрешени)
 • Горнища с къс ръкав
 • Лек пуловер
 • Бански за басейна в хотела или за екскурзии до крайбрежието

>>> Намерете пълния ни списък за опаковане за Рим през пролетта и списъка за опаковане през лятото тук <<<

Важни Дати през Юни

Най-важните дати, които трябва да имате предвид, ако посещавате Рим през Юни, са 2 Юни, Денят на републиката (Festa della Repubblica), и 29 Юни, Свети Петър и Павел, когато градът чества своите светци-покровители.

И двата дни са празнични за Рим и можете да очаквате празненства, които се провеждат в няколко части на града, особено около площад Венеция.

2 Юни в Рим

На Деня на републиката в Рим обикновено се провеждат сутрешни тържества по Via dei Fori Imperiali – големият път, който свързва площад Веенция с Колизеума.

Празненствата обикновено включват парад, посещение на президента на републиката във Виториано, за да се отдаде почит на незнайния войник и на родината, както и авио шоу, което е много впечатляващо!

По традиция на този ден Frecce Tricolore (специален отряд на италианската авиация) демонстрира уменията си и прави страхотно въздушно шоу с цветовете на италианското знаме над площад Венеция!

Най-добрият начин да го видите е да отидете на Виа дел Корсо, но по време на шоуто там става много оживено, така че очаквайте тълпи.

На 2 Юни основните забележителности в Рим са отворени, но работното време може да бъде променено, особено на Колизеума и Форума, където се провеждат тържествата. По това време очаквайте повече хора и по-дълги опашки. Няколко забележителности празнуват Денпт на Републиката с безплатни събития и това привлича много голям брой посетители, което лесно прави посещението на тези атракции не толкова атрактивно.

Уверете се, че сте направили ранна резервация, за да посетите задължителните обекти в Рим в тези дни, и изберете алтернативни варианти, за да избегнете големите задръствания.

Освен в центъра на града обаче 2 Юни не е ден, в който всичко се затваря и за повечето хора животът продължава както обикновено. Макар и важен празник, той не прилича на 4 юли в САЩ и около него няма специални традиции за семействата.

Обикновено обаче в летния юнски ден много хора си тръгват по рано от работа и трафикът на влизане/излизане от Рим в пиковите часове може да бъде натоварен; същото може да се очаква и за влаковете.

29 Юни в Рим

29 Юни в Рим е прекрасен ден за посещение на града и често се случва вечер небето да бъде озарено от фойерверки – събитие, което си заслужава да се види!

Най-Добрите Неща за Правене в Рим през Юни

Най-добрите неща, които да видите в Рим през Юни, са смесица от разглеждане на забележителности, пазаруване и хранителни “преживявания”.

 1. Посетете Колизеума през деня – Колизеумът е фантастичен за посещение през Юни.По това време дните вероятно ще са топли и приятно, а гледката към Форума, под яркото небе на Рим, е зашеметяваща.Това обаче е изключително натоварено време за посещение на Колизеума и предварителната резервация (т.е. месеци или поне седмици предварително) е от първостепенно значение.Най-добрите билети за посещение на Колизеума са тук (това е официалният сайт Колизеума). В случай че са няма билети, разгледайте алтернативите тук.Юни е също така подходящо време за посещение на Римския форум и Палатинския хълм.По това време Палатин избухва във феерия от слънце и цветя, а гледката към Рим от терасата му е наистина зашеметяваща.Посещението на Колизеума и Форума по това време е удоволствие за всички възрасти и едно от любимите ми неща за правене в Рим с деца.>>> Тук можете да намерите моите съвети за посещение на Колизеума с деца <<<
 2. Посещение на Колизеума през нощта – на определени дати през Юни Колизеумът отваря врати след стъмване. Това е фантастична възможност за посещение, тъй като не само Колизеумът, но и целият район е просто зашеметяващ, когато е осветен!Информация и билети можете да намерите тук.
 3. Вижте светлинното шоу Viaggio Nei Fori – Пътуване през Форума. През Юни Форумът на Август и Форумът на Цезар са домакини на специални вечерни събития, които са идеални за любителите на историята, но има и забавни за децата светлинни шоута!Светлинните шоута се съпровождат от глас на разказвач, който припомня събития, свързани с мястото, на което се намирате, и живота съответно на Цезар и Август, и са фантастично място да видите как първоначално са изглеждали руините по времето на тяхното построяване.Събитията са подходящи за всички възрасти, но са особено приятни, ако можете да следите историческия разказ, така че бих препоръчала да ги посетите само ако децата ви са на поне 6 години нагоре.Можете да намерите билети и информация тук.
 4. Посещение на Ватиканските музеи и Ватикана. Юни може да бъде прекрасно време за посещение на Ватикана и Сикстинската капела, но имайте предвид, че ще има много туристи.Уверете се, че сте си осигурили билети предварително и прочетете всички наши съвети за посещение на Ватикана и базиликата “Свети Петър”, за да избегнете най-тежките задръствания.Важно! Чудесен начин да избегнете тълпите във Ватикана е да инвестирате в ранна сутрешна или вечерна обиколка. Подробности можете да намерите на официалния уебсайт на музея.
 5. Посетете градините на Ватикана. Юни във Ватикана е чуденсо време и за посещение на градините. Опитайте да си купите билет предварително, защото те се разпродават бързо.>>> Можете да видите как изглеждат те и какво включва обиколката в нашия пътеводител за градините на Ватикана <<<На 29 Юни във Ватикана се провежда специална меса: билетите са задължителни (но безплатни, намерете ги тук). Ако не успеете да резервирате билети, можете да проследите месата от площад “Свети Петър”, извън базиликата, на големи екрани, издигнати за случая.
 6. Посетете баните на Каракала. Баните на Каракала са един от най-красивите археологически обекти в Рим и са невероятни през Юни, точно преди жегата да затрудни пътуването до този голям обект.Баните все още се използват, макар и не за къпане!Сега те се използват като театър, а от Юни до Август в тях се провеждат прекрасни вечерни музикални събития. Това е място, което не бива да се пропуска, и за мен е на едно ниво с Палатинския хълм по отношение на красотата и визуалното въздействие, както през деня, така и когато са осветени, за да се превърнат в сцена.
 7. Посетете Domus Aurea (домът на император Нерон).  Domus Aurea е дворецът на император Нерон и един от най-интересните археологически обекти в Рим. Императорският дворец датира от I в. сл. н. е. и историците го описват като най-голямата и пищна сграда, виждана някога.Домусът е зашеметяващ, обаче не си представяйте замък или разкошен палат!Непосредствено след смъртта на Нерон дворецът му е разрушен и сега в него се провеждат археологически разкопки, изцяло под земята!Влизайки в него сега, се озовавате в поредица от тунели и пространства, някога изпълнени с естествена светлина, но все още запазили величието на визията на своя създател и някои от оригиналните декорации. Това е фантастична атракция, която можете да посетите в студен следобед.>>> Пълното описание на посещението ми и съвети за планиране на вашето посещение можете да намерите тук <<<
 8. Разглеждане на главните площади на Рим. Юни е чудесно време за посещение на известните площади на Рим. Винаги казвам, че най-красивото нещо от всичкo, които можете да направите в Рим, е да си позволите да се загубите в центъра на града.Това е изключително вярно особено през Юни, когато слънцето гали кожата ви. Въпреки това, ако загубването не е вашето нещо, има някои площади, които ви препоръчвам да посетите.>>> Тук можете да намерите моя списък с най-красивите площади в Рим. <<<
 9. Разглеждане на подземния Рим. Много от забележителностите в Рим са под земята.Тези забележителности варират от малки места, които можете да посетите за няколко минути (Митреумът Барберини), до по-големи такива, които можете да обиколите с часове. Всички те са особено подходящи за любителите на историята и древното изкуство.>>> Вижте тук нашия списък с най-добрите подземни обекти в Рим. <<<
 10. Отидете в парка. В Рим има красиви паркове и няма по-подходящо време от пролетта и началото на лятото, за да им се насладите.Не пропускайте да посетите Вила Боргезе (тук се намира прочутата галерия Боргезе, но също така и малката римска зоологическа градина, езеро и детски площадки), а за да се “отклоните от утъпкания път”, разгледайте ботаническата градина на Рим в Трастевере, която по това време е зашеметяваща.През Юни прекрасната градска розова градина на хълма Авентин обикновено е отворена и е прекрасно място за разходка: от нея се открива и прекрасна гледка към дворците на императорите.
 11. Посетете опера или концерт. Рим има добра оперна и балетна програма, която се провежда на няколко места в града, включително Circo Massimo, чудесно място на открито в центъра.Любителите на музиката трябва да разгледат програмата в Auditorium Parco della Musica, чудесно място във вечния град, макар и малко встрани от пътя на мнозина.Auditorium е чудесно място за посещение с интересна архитектура и само по себе си е дестинация. Освен музикалните събития които се провеждат там, в него се помещават и приятно кафене и магазин. Накратко, Аудиториумът е прекрасно място в интересна и не толкова туристическа част на Рим, която много туристи никога не виждат.
 12. Отидете на обиколка, която включва дегустация на храна. Такава обиколка може да бъде прекрасен начин да опознаете една различна страна на Рим, докато опитвате храна от избрани заведения.Това са обиколките за храна, които си струва да бъдат разгледани:

  Когато сте в Рим през Юни, препоръчвам да опитате от славната римска храна:

  • Abbacchio scottadito – агнешки котлети
  • Straccetti със салата от рукола и домати pachino
  • Сезонни зеленчуци като аспержи
  • Suppli – пържени оризови топчета с топяща се сърцевина от моцарела
  • Всички прекрасни сезонни плодове, особено вкусната диня
  • Сладолед, разбира се!

  Това е и чудесно време от годината за аперитив на открито! Ако обикалянето от място на място не е вашето нещо, но все пак искате да опитате чудесна местна храна, препоръчвам ви да отидете в Тестачо или в Римското гето (около Портико д’Отавия): това са невероятни райони за хранене, а еврейската кухня е много вкусна, препоръчвам ви да опитате!

 13. Посетете изложба – в Рим се провеждат много изложби по всяко време, а Юни е чудесно време за посещението им.>>> Тук можете да намерите актуален календар на събитията в Рим през Юни <<<
 14. Насладете се на Рим от терасата на заведение, което се намира на покрива на сграда – Юни е идеалното време да се насладите на града  зашеметяващите тераси на заведенията по покривите на сгради в Рим.Независимо дали сте любители на коктейли, ястия или леден чай, Рим ви предлага всичко.Някои от любимите ми заведения с тераси са тази на върха на Rinascente (търговски център), Divinity на емблематичния хотел Pantheon (и двете са в центъра на града) и кафенето в близост до малкото романтично езерце на Вила Боргезе.>>> Тук можете да намерите списък на любимите ми барове в Рим <<<
 15. Разходка с велосипед по Via Appia – Юни е чудесно време за занимания на открито в Рим, а едно от най-живописните е да се разходите с велосипед по Виа Апия и Парк Акуедоти (Parco degli Acquedotti).Това е голяма археологическа зона в покрайнините на Рим с невероятни римски акведукти в открити полета! Те са зашеметяващи и са един различен начин да се запознаете с древния Рим.Това е чудесно занимание в Рим при хубаво време, но бъдете внимателни, тъй като слънцето и горещината могат да станат силни: уверете се, че имате слънцезащитен крем, шапка и много вода със себе си.
 16. Отидете на еднодневна екскурзия – Юни е чудесно време за еднодневна екскурзия из Лацио, близо до Рим.Някои от любимите ми по това време на годината са до езерата (Брачано, Мартиняно) или до термалните извори на Сатурния, в Южна Тоскана.Ако стане много топло, препоръчвам ви да помислите и за плаж: Сперлонга и Гаета, южно от Рим, са моите предложения за приятен ден до вода.
 17. Отидете на събитията в имението Романа – ‘Estate Romana’ lit. Римско лято” е името на поредица от събития, които се провеждат в Рим през лятото – от концерти до филмови прожекции, фестивали и беседи.Точните дати все още не са определени за 2023 г., но събитията по това време винаги предлагат множество възможности за разглеждане на града през деня и особено през нощта – едно прекрасно време за опознаваме на Рим.>>> Тук можете да следите официалния сайт на събитието за актуализации в реално време. <<<
 18. Участвайте в оживения летен нощен живот на Рим. Рим през лятото оживява вечер. През този сезон има страхотни фестивали с музика на живо, сергии с книги и храна и много концерти, които изпълват парковете на Рим, но можете и просто да се насладите на меките вечери, разхождайки се в Трастевере или Кампо де’ Фиори, например.Юни все още е работен месец в Рим и улиците гъмжат от местни жители, които си почиват след дългия работен ден.>>> Можете да намерите нашите любими неща, които да правите в Рим през нощта, тук. <<<
 19. Посетете кино на открито. През лятото много кина се превръщат в открити такива и предлагат възможности за вечери на открито в сърцето на града. Часовете на прожекциите и представленията обикновено са достъпни в сайтовете за местни обяви, като например wantedinrome.
 20. Слушайте джаз във Вила Челимонтана. Ако обичате джаза, ще се зарадвате да чуете, че Рим през лятото е добро място за любителите на този вид музика. Едно много приятно място през лятото е Villa Celimontana – красиво открито пространство, което е домакин на летен джаз фестивал в Рим.

Какво да Правите през Юни в Рим с Деца

>>> Тук можете да намерите моя списък с над 70 неща, които да правите в Рим с деца. <<<

През Юни любимите ми неща за правене в Рим са:

1.  Посещение на Колизеума с деца. Колизеумът е на първо място в списъка на задължителните за посещение обекти na много деца, идващи в Рим, и е фантастично място за посещение с тях. Има няколко начина да го направите, в зависимост от бюджета и възрастта на децата. Aко бюджетът ви позволява, горещо ви препоръчвам да си вземете обиколка с екскурзовод от LivTours. те са отлични с деца и техните обиколки включват подземната част на Колизеума. Информация и билети можете да намерите тук. Ако бюджетът не стига за това, има много други възможности.>>> Тук може да намерите моя преглед на билети за Колизеума за семейства. <<<

2. Отидете в Explora. Експлора е детският музей на Рим и е чудесно място за разглеждане с деца. През Юни можете да посетите основното му изложбено пространство, но и да се насладите на приключение в двора на музея.

Музейното кафене е отворено и предлага подходящи за деца ястия и охладителни напитки: много необходими през Юни, когато слънцето огрява част от двора и наистина става много топло.

3. Отидете в парка. Рим през Юни е прекрасен за прекарване на време на открито, а многото градски паркове предлагат огромно зелени площи, подходящи за тичане.Сред любимите на моите деца са Вила Боргезе, Вила Торлония и Вила Дория Памфили, но не подценявайте местните и по-малко известни паркове, ако има такива в близост до мястото ви за настаняване.

Често в Рим по-малките, местни паркове са тези, в които по-лесно ще срещнете местни деца.

>>> Вижте тук моя списък с чудесни паркове и градини в Рим <<<

4. Посетете ботаническите градини в Рим. В Рим има много красиви и подходящи за деца ботанически градини, идеални за следобед на открито.

Моите любими са тези в Трастевере, те са живописни, безопасни и са чудесно място за посещение преди вкусна вечеря в Трастевере!>>> Можете да намерите тук моя пътеводител за ботаническите градини в Рим с деца <<<

5. Запишете се за клас по изкуство за деца. Дъщеря ми обича уроците по изкуство и един от тях, който тя обожава, е класът по изработване на мозайки, организиран от Arte al Sole. Той е чудесен за деца, които се занимават със занаяти, и се провежда точно до ботаническите градини на града, които са прекрасни по това време (малките деца влизат безплатно).

Ако отидете през Юни, горещо ви препоръчвам първо да се отбиете в градините: те са прекрасни, сенчести и без автомобили и са чудесно място за изпускане на парата преди творческото начинание: те са голямата порта, която виждате в края на пътя, на по-малко от две минути от вратата на работилницата!

6. Вземете участие в клас по приготвяне на пица. За да се докоснете до типичната за Рим обстановка, ви препоръчваме да посетите курс по приготвяне на пица. С децата взехме участие в такъв и беше много забавно – децата правят тестото (с помощ от възрастни) и изпитват тръпката да направят сами пицата си, като сами я поставят в пещта на дърва (отнново с помощ от възрастни). След това всички се наслаждават на своето творение! Това е една прекрасна сутрин.

>>> Можете да намерите още много от нашите препоръки за чудесни семейни екскурзии в Рим тук <<<

7. Организирайте търсене на съкровища в центъра на Рим. Един фантастичен начин да посетите центъра на Рим с деца е да ги включите в издирване на скрити съкровища, което е организирано от музея Mostra di Leonardo.

То е идеално както за деца в начална училищна възраст така и по-големи и отнема 3 часа.

Надявам се тази статия да ви е харесала и да ви е помогнала да планирате пътуването си до Рим през юни. Безопасни пътувания!