Накратко: на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете за пътуване до Рим през Юли – от това какво да очаквате от времето, до това какво да опаковате и какво да правите и кои места да посетите в италианската столица през лятото.

Юли е забавен месец в Рим. Юли е средата на лятото и това има добри и лоши страни както за посетителите, така и за местните жители.

Добрите страни са, че през Юли в Рим времето е слънчево време. Това е времето от годината, в който можете да носите красивите си летни рокли, да изядете тонове джелато и да прекарате мързеливи вечери на открито, възползвайки се максимално от многото вечерни събития на открито, които градът предлага през този месец.

От друга страна обаче, през лятото в Рим става много горещо, а туризмът са много – неща, които правят разглеждането на забележителности на италианската столица неприятно и уморително.

Като цяло, ако имате избор, не ви препоръчвам да посещавате Рим през Юли, но ако това е единственото време, в което можете да го направите, не се притеснявайте!

Има ли Много Туристи през Юли в Рим?

Рим през Юли е много оживен. За това, за да избегнете тълпите, ако посещавате Рим през Юли 2023 г., ви препоръчвам:

1. Да резервирате мястото си за настаняване възможно най-скоро.

>>> Вижте тук нашето ръководство за най-добрите места за настаняване в Рим <<<

2. Резервирайте билети за Колизеума и Ватикана възможно най-скоро (вж. по-долу)

3. Планирайте да посетите някои по-малко известни райони на Рим. Така ще избегнете тълпите и ще се върнете у дома с много по-добро разбиране и усещане за града!

Ако бюджетът ви позволява, изберете хотел с басейн. През Юли в Рим е много горещо и басейн в хотела е чудесен начин да избягате от горещината. Може да прекарвате по-топлата част от деня в него, а през нощта можете да излезете отново, отпочинали и освежени, за разлика от всички останали!

>>>> Тук можете да намерите моя списък на най-добрите хотели в Рим <<<

Какво е Времето в Рим през Юли?

Юни в Рим е началото на горещия сезон, но температурите достигат своя връх през Юли, което прави града много горещ.

Средната температура в Рим през Юли е 26 градуса с диапазон между 19 градуса и 32 градуса по Целзий, въпреки че през последните години температурите достигат много по-високи стойности, достигайки чак до 37-38 градуса.

Ако сте свикнали с много горещо време, може би ще си помислите, че тези цифри не са толкова високи и ще бъдете прави, но не подценявайте жегата в Рим!

Рим е влажен, така че макар 32 градуса да изглеждат дори приятни (знам, че са такива за мен на други места), в Рим те са много по-потискащи.

Като цяло избягвайте да сте на слънце в централните часове на деня, избирайте хотели с климатик и полагайте усилия да останете хидратирани по всяко време.

>>> Тук можете да намерите моите най-добри съвети за справяне с Рим през лятото. <<<

Какво да Носим в Рим през Юли?

Юли в Рим изисква лятно облекло. Летните рокли, топовете с къс ръкав, сандалите и шапките за слънце трябва да съставляват по-голямата част от гардероба ви, а за моментите, когато се нуждаете от малко повече дрехи (когато искате да посетите църква или Ватикана), можете да изберете ленени панталони и дълги поли.

Ако пътувате до Рим през Юли, е важно да се опаковате:

1. Удибни сандали за ходене
2. Дълги ленени панталони
3. Пола/къси панталони – под коляното за посещение на църкви
4. Горнища с къс ръкав
5. Бански за басейна в хотела или екскурзии до крайбрежието
6. Слънцезащитен крем и шапка за слънце

>>> Намерете нашия пълен списък за лятно опаковане тук <<<

Трябва да знаете: климатиците в Рим и Италия като цяло са много по-слаби, отколкото, да речем, в САЩ. Макар че в Рим ще намерите прохлада в климатизирано помещение, все пак ще се окажете в общо взето топла среда, без да имате нужда от жилетки или шалове.

Кои са Най-Добрите Неща за Правене в Рим през Юли?

Най-добрите неща в Рим през Юли са смесица от внимателно подбрани възможности за разглеждане на забележителности и пазене от слънцето.

Това са моите избори за неща за правене в Рим през Юли:

1. Направете обиколка на подземните тунели на Колизеума

През 2021 г. се отвари нова част от Колизеума: неговото подземие, известно още като зоната, в която са се намирали гладиаторите, животните и реквизитът, използван по време на представленията.

Имахме късмета да сме сред първите, които го посетиха, и горещо ви го препоръчваме.

Най-евтиният начин да посетите Колизеума през Юли е да си купите билети от официалния сайт на Колизеума Coopculture. Можете да избирате между обиколка без екскурзовод и “образователна обиколка”, която струва с 10 евро повече и с която ви придружава квалифициран екскурзовод – втората е по-добра.

Най-добрите билети за посещение на Колизеума са тук (това е официалният на Колизеума). Ако са разпродадени, разгледайте алтернативите тук

Колизеумът е задължителна забележителност в Рим и ви препоръчвам да го посетите, но предупреждавам: става много горещо! Препоръчвам ви да избягвате централните часове на деня за посещението си и да носите леки дрехи и слънцезащитна шапка.

>>> Можете да намерите моите съвети за посещение на Колизеума тук. <<<

2. Посещение на Колизеума през нощта. Друг чудесен начин да посетите Колизеума през Юли е като се включите в нощна обиколка. Тези обиколки бяха възобновени през 2022 и се провеждат в избрани дни през летния сезон.

>>> Можете да намерите тук пълния ни преглед на нощната обиколка на Колизеума и информация за билетите <<<

3. Вижте Палатинския хълм. Римският форум и Палатинския хълм са това, което е останало от древния град Рим и са чудесни места за посещение за любителите на историята. Римският форум обаче е трудно място за посещение през Юли.

Това е открит археологически парк в долина между два от седемте древни хълма на Рим и това означава, че температурата се покачва драстично през деня.

Палатинският хълм, въпреки че не е много висок, е по-проветрив и затова е по-приятен.

Поради тази причина, макар да препоръчвам посещението на Римския форум, също така ви призовавам да подхождате към него с повишено внимание.

>>> Пълният ми пътеводител за Римския форум можете да прочетете тук. <<<

Ако смятате, че слънцето е прекалено силно за вас, това не означава, че ще ви е много трудно да се докоснете до Древен Рим по традиционния начин!

През горещия сезон любимият ми начин да го видите е отвисоко. Вечер се изкачете до задната част на Кампидолио и погледнете надолу: гледката към Римския форум, осветен за през нощта, е зашеметяваща. Това е една от най-хубавите гледки към Рим, която никога няма да забравите!

4. Вижте светлинното шоу Viaggio Nei Fori – Пътуване през Форума. През Юли Форумът на Август и Форумът на Цезар са домакини на специални вечерни събития, които са идеални за любителите на историята, но и забавни за децата заради светлинните шоута!

Светлинните шоута се съпровождат от глас на разказвач, който припомня събития, свързани с мястото, на което се намирате, и живота съответно на Цезар и Август, и са фантастично място да видите как първоначално са изглеждали руините по времето на тяхното построяване. Можете да намерите билети и информация тук.

5. Вижте операта на открито. Рим има традиция да организира оперни представления на открито през лятото на красиви места места в града.

Традиционният летен декор за операта в Рим са Баните на Каракала, една от най-красивите археологически обекти. Пълната програма и билети можете да намерите тук.

Знам, че операта не е по вкуса на всеки, но не е необходимо да сте любител на операта, за да се насладите на това място: руините са толкова внушителни и красиви само това по себе си ви гарантира една прекрасна вечер тук!

6. Посетете замъка Сант’Анджело. Може би най-любимото ми занимание в Рим през Юли е да посетя вечер замъка Сант Анджело.

Често пренебрегван от туристите, замъкът Сант Анджело е зашеметяващ и през лятото е истинско бижу: самият замък е красив, осветен, а гледката от върха му е изключителна.

Опитайте се да влезете точно преди залез слънце, за да можете да зърнете от терасата на върха на замъка гледката на къпещия се в светлината на залязващото слънце Рим. Това е едно от най-приятните неща, които можете да правите в Рим през нощта.

7. Посетете музеите на Ватикана. Ватиканските музеи са винаги пълни с туристи, така че предварителната резервация на билети е от съществено значение.

Добър начин да избегнете тълпите е да резервирате билети за специални събития, като например тези, които предвиждат закуска във Ватикана, вечерни обиколки или обиколка на градините.

Тъй като те са по-скъпи, обикновено означават, че има свободно място. Допълнителната инвестиция си заслужава през лятото, тъй като тълпите наистина могат да бъдат твърде големи и блъскането с други хора може да развали денп ви!

>>> Пълното ми ръководство за посещение на Ватикана и как да планирате деня си можете да намерите тук. <<<

Цялата необходима информация и билети можете да намерите на уебсайта на Ватиканските музеи.

8. Посещение на Domus Aurea. Domus Aurea е екстравагантният дом на император Нерон и един от най-интересните археологически обекти в Рим.

Императорският дворец датира от I в. сл. н. е. и историците го описват като най-голямата и пищна сграда, виждана някога.

Домусът е зашеметяващ, обаче не си представяйте замък или разкошен палат!

Непосредствено след смъртта на Нерон дворецът му е разрушен и сега в него се провеждат археологически разкопки, изцяло под земята!

Влизайки в него сега, се озовавате в поредица от тунели и пространства, някога изпълнени с естествена светлина и все още запазили величието на визията на своя създател и някои от оригиналните декорации.

Това е фантастична атракция, която можете да посетите в по-хладен следобед.

>>> Пълното описание на посещението ми и съвети за планиране на вашето посещение можете да намерите тук <<<

9. Разгледайте най-известните площади на Рим. Юни е чудесно време за посещение на известните площади на Рим.

Винаги казвам, че най-красивото нещо от всички, които можете да направите в Рим, е да си позволите да се изгубите в центъра на града и това е особбено вярно през лятото, когато слънцето гали кожата ви.

Въпреки това, ако загубването не е вашето нещо, има някои площади, които ви препоръчвам да потърсите специално.

>>> Тук можете да намерите моя списък с най-красивите площади в Рим <<<

10. Вечерна разходка в Трастевере. Трастевере е един от най-предпочитаните райони на Рим за приятна вечерна разходка.

Благословен с очарователни малки улички и множество възможности за хранене на открито, той е фантастично място за посещение по всяко време на деня за разглеждане на забележителности, но става изключително оживен и приятен през лятните нощи.

>>>Можете да прочетете моите препоръки какво да видите в Трастевере тук. <<<

11. Отидете в парка. В Рим има красиви паркове и през лятото те са чудесни места, където да избягате от жегата и да си починете от безмилостното слънце на Рим.

Започнете с Вила Боргезе (тук се намира прочутата галерия Боргезе, но също така и малката римска зоологическа градина, езеро и детски площадки) и разгледайте ботаническите градини на Рим в Трастевере, зашеметяващи по това време.

През Юли прекрасната градска розова градина на хълма Авентин обикновено е отворена и е прекрасно място за разходка: от нея се открива и прекрасна гледка към дворците на императорите.

12. Отидете на обиколка на Рим, която включва дегустация на храна. Обиколката на Рим с опитване на различни храни може да бъде чудесен начин да съчетаете разглеждането на забележителности и откриването на нови за вас храни.

Това са обиколките за храна, които си струва да разгледате:

През Юли храната в Рим, която ви препоръчвам да опитате, е:

  • Insalatone (големи салатни купи), много популярни сред местните жители и перфектни през този сезон
  • Straccetti (говеждо месо) със салата от рукола и домати pachino
  • Сезонни зеленчуци като патладжани, домати, цикория
  • Сезонни плодове, особено диня и кокос
  • Suppli, пържени оризови топчета с топяща се сърцевина от моцарела
  • Сладолед – намерете любимите ми адреси тук
  • Студено кафе (granita) – намерете моето най-добро място за него тук
  • Това е и чудесно време от годината за аперитив на открито!

13. Отидете на изложба. В Рим се провеждат много изложби по всяко време, а Юли е чудесно време за посещение на музеи. Тук можете да намерите актуален календар на събитията в Рим през Юли.

14. Посетете зашеметяващата галерия Боргезе. Галерия Боргезе е една от най-красивите художествени галерии в света и е фантастично място за посещение през Юли.

Освен изключителната скулптурна колекция, включваща някои от най-известните статуи в Рим от Бернини и Канова, галерията притежава произведения на майстори като Рафаело, Караваджо, Ботичели, а освен това се намира в средата на зашеметяващите градини Боргезе – истински оазис в юлската жега!

>>> Можете да прочетете тук моя пътеводител за галерия Боргезе в Рим <<<

15. Открийте църквите в Рим. Църквите в Рим са толкова красиви и богати на изкуство, че да ги видите е все едно да посетите музей. Освен това те са чудесно място за разглеждане в Рим през лятото, тъй като в тях обикновено е по-хладно, отколкото навън.

>>> Тук можете да намерите моя списък с някои от най-красивите църкви в Рим. <<<

16. Вижте мозайките в Рим. Рим е дом на зашеметяващи мозайки и те са чудесни за посещение през лятото, тъй като обикновено са или на приятни места на открито, или в прохладната сянка на църквите.

>>> Можете да намерите моя списък с най-добрите места за разглеждане на мозайки в Рим тук. <<<

17. Насладете се на покривните тераси и вътрешни дворове в Рим. Юли е идеалното време да се насладите на зашеметяващите тераси на покривите на Рим.

Независимо дали сте почитатели на коктейлите, ястията или ледения чай под терасата, Рим ви предлага всичко: някои от любимите ми заведения с тераси са тази в горната част на Rinascente (търговски център) и терасата Divinity на емблематичния хотел Pantheon, и двете в центъра на града, както и кафенето в близост до малкото романтично езерце на Вила Боргезе.

>>> Можете да намерите моя списък с любими барове на покрива в Рим тук. <<<

18. Каране на велосипеди или разходка по Via Appia. Юли е чудесно време за занимания на открито в Рим, а едно от най-живописните е да се разходите с велосипед по Via Appia и Parco degli Acquedotti.

Това е голяма археологическа зона в покрайнините на Рим с невероятни римски акведукти в открити полета! Те са зашеметяващи и са един различен начин да се запознаете с древния Рим.

Това е чудесно занимание в Рим при хубаво време, но бъдете внимателни, тъй като слънцето и горещината могат да станат силни: уверете се, че имате слънцезащитен крем, шапка и много вода и го направете рано сутрин – избягвайте на всяка цена най-горещите часове на деня!

19. Посетете баните на Диоколециан. Баните на Диоклециан са най-големият древен термален комплекс в Рим и фантастичен археологически обект, който можете да посетите в Рим през Юли.

Мястото се състои от музей, камери (прохладни и сенчести през лятото!), а също и от красивата църква Santa Maria deli Angeli e dei Martiri.

Това е чудесен обект, който може да се посети по всяко време на годината, и страхотно място, където да си починете от жегата.

>>> Пълният ми пътеводител за баните на Диоклециан можете да намерите тук. <<<

20. Отидете на еднодневна екскурзия близо до Рим. Юли е чудесно време за еднодневна екскурзия из Лацио, региона на Рим.

Някои от любимите ми по това време на годината са до езерата или до крайбрежните градове непосредствено на север и на юг от Рим като Санта Севера, Гаета и Сперлонга, всички благословени с прекрасни пясъчни плажове.

Не бива да се пропуска и зашеметяващият археологически парк Остия Антика, който е сред най-красивите в Италия.

21. Посетете кино на открито. През лятото много кина се превръщат в открити арени и предлагат прекрасни възможности за вечери на открито в сърцето на града.

22. Слушайте джаз във вила Челимонтана. Ако обичате джаза, ще се зарадвате да чуете, че Рим през лятото е подходящо място за любителите на този тип музика. Едно много приятно място през лятото е Villa Celimontana – красиво открито пространство, което е домакин на летен джаз фестивал в Рим.

23. Отидете на събитията в Estate Romana. ‘Estate Romana’ lit (Римско лято) е името, дадено на поредица от събития, които се провеждат в Рим през лятото и обхващат от концерти до филмови прожекции, фестивали и беседи.

Музика на живо, щандове с книги и храни и много концерти изпълват парковете на Рим, бреговете на река Тибър и района в близост до крепостта Сант Анджело.

24. Уловете летния залез на едно от най-добрите места за гледане на залеза в Рим. Рим по залез е вълшебен, а летните залези в Рим са специално шоу от оранжеви нюанси. Ако искате да им се любувате в цялата им красота, насочете се към едно от най-добрите места за залез в Рим, които събрах за вас!

25 Отидете на басейн. Знам, знам, че не сте в Рим, за да отидете на басейн, но ми се доверете: през Юли ще искате да сте близо до него!

>>> Тук можете да намерите моята селекция на най-добрите басейни в Рим (общински и хотелски) <<<

26. Опитайте grattachecca. Ако искате да усетите истинския вкус на лятото в Рим, трябва непременно да опитате grattachecca – квинтесенцията на летните сладкиши в Рим!

Grattachecca е чаша с настърган сладолед, поднесен със сироп и понякога с плодове.

>>> Можете да прочетете всичко за grattachecca и къде да я намерите в Рим тук <<<

Юли в Рим с Деца

Юли е труден месец за посещение на Рим с деца. Горещината е неприятна за тях и дори може да бъде опасна, така че обикновено се фокусирам върху дейности, които ги държат на закрито, на сянка или близо до вода.

Ако можете, препоръчвам ви да промените графика си, докато сте в Рим през лятото, и да възприемете местните навици: да почивате следобед и да останете будни до късно, за да разгледате града късно вечер – ще откриете, че много местни жители правят това и е изненадващо приятен начин да се насладите на Рим с деца.

>>> Можете да намерите тук моя списък със 70 страхотни неща, които да правите в Рим с деца. <<<

По-долу са моите любими неща, които да правите с деца в Рим през Юли.

1. Посетете Колизеума с деца. Колизеумът е на първо място в списъка със задължителни обекти на много деца, които идват в Рим, и е фантастично място за посещение с тях.

Има няколко начина да го направите в зависимост от бюджета и възрастта на децата.

Висок бюджет: ако бюджетът ви стига за това, горещо ви препоръчвам да си вземете обиколка с екскурзовод от LivTours. Tе са отлични с деца и техните обиколки включват подземната част на Колизеua, а също така и не са много продължителни и няма риск да омръзнат на децата ви. Информация и билети можете да намерите тук.

Ако бюджетът не стига за това, има много други възможности – можете да намерите тук моя преглед на билети за Колизеума за семейства

Независимо от начина на посещение, моля, уверете се, че сте избрали време рано сутрин или вечер, за да избегнете най-горещите часове на деня.

2. Направете обиколка с голф количка с LivTour

Много приятен и изключително удобен за деца начин да разгледате основните забележителности на Рим през Юли е да се включите в обиколка с голф количка.

За разлика от стандартните обиколки с кола или автобус, обиколките с голф количка могат да ви отведат до по-малки пътища и площади, затворени за по-големи видове транспорт, и ви позволяват да се насладите на красивото време в Рим, докато се движите на забавно и безопасно превозно средство.

Обиколките се провеждат с екскурзовод и са фантастичен начин да видите много от Рим, без децата да се изморяват.

Можете да намерите любимата ми обиколка с голф количка за семейства в Рим тук  – LivTour Golf Cart Tour for Families.

3. Отидете в детския музей Explora. Explora е детският музей на Рим и е чудесно място за разглеждане с деца. През Юли можете да избягате от жегата в основното му изложбено пространство, но също така да се насладите на едно “тайно” забавление в двора на музея, което децата обожават.

4. Отидете в парка. Рим през Юли е прекрасен за прекарване на време на открито, а многото градски паркове предлагат големи зелени площи за тичане.

Сред любимите на моите деца са Вила Боргезе, Вила Торлония и Вила Дория Памфили.

>>> Вижте тук моя списък с най-добрите паркове и градини в Рим <<<

5. Посетете ботаническите градини в Рим. В Рим има много красиви, интересни за децата ботанически градини, идеални за един следобед на открито.

Разположени в Трастевере, те са живописни, безопасни и са чудесно място за посещение преди вкусна вечеря в Трастевере!

>>> Можете да намерите тук моя пътеводител за ботаническите градини в Рим с деца <<<

6. Посещение на катакомбите в Рим с деца. Катакомбите в Рим са древни християнски подземни гробища и често са вълнуващо място за посещение от деца. Фактът, че се намират под земята, ги кара да се чувстват много авантюристично, а историята за изграждането им е увлекателна и завладяваща както за децата, така и за възрастните.

Освен това температурата им е много по-ниска от тази на улицата и затова са привлекателни през лятото!

Въпреки това катакомбите не са подходящи за всички деца: тъй като са гробища, те могат да бъдат страховити за децата, така че имайте едно на ум, когато ги посеащавате.

>>> Преди да ги посетите ви препоръчвам да прочетете тук нашите наблюдения след посещение на катакомбите в Рим с деца <<<

7. Отидете на басейн. Дори ако хотелът ви не разполага с басейн, възможно е да подарите на децата си незабравим и прохладен ден, в който да се плискат в някой от басейните в Рим.

>>> Тук можете да намерите моя списък с открити басейни в Рим <<<

8. Вземете участие в клас по изкуство. Обичаме уроците по изкуство, а един от тях е този за изработване на мозайки, организиран от Arte al Sole.

Той е чудесен за деца, занимаващи се с изкуство, и се провежда точно до ботаническата градина на града, която е прекрасна по това време (малките деца влизат безплатно).

9. Научете се да правите пица. За да се докоснете до типичната за Рим обстановка, препоръчваме ви курс по приготвяне на пица. С децата направихме точно това, като посетихме местен курс по пица за семейства, след което, разбира се, хапнахме собственото си творение.

>>> Можете да намерите още много от нашите препоръки за чудесни семейни екскурзии в Рим тук. <<<

Надявам се тази статия да ви е харесала и да ви е помогнала да планирате пътуването си до Рим през Юли.