Накратко: На тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете за пътуване до Рим през Септември – какво да очаквате от времето, какво да опаковате и какво да правите във Вечния Град в края на лятото и началото на есента.

Септември е прекрасен месец в Рим и може би най-добрият месец за посещение на Столицата на Италия (добре, Май също е голям претендент!).

Рим през Септември изпраща лятото, а това означава прекрасно време, прекрасни възможности за разглеждане на забележителности и великолепни вечери навън.

По-хладни температури, които правят града по-скоро приятен, отколкото потискащо горещ като през Август.

>>> Прочетете Тук Всичко, Което Трябва да Знаете, ако Посещавате Рим през Август <<<

Ако търсите пълноценно разглеждане на забележителности, както и обиколка на чудесни места за хранене в Рим и няколко еднодневни екскурзии, Септември е един от най-добрите месеци за посещение на Рим!

>>> В този пътеводител споделям всичко най-добро от Рим през Септември и какво можете да очаквате, когато посещавате Рим в края на лятото. <<<

Какво да резервирате предварително в Рим през Септември

За да се избегнат големите тълпи, повечето забележителности в Рим работят на базата на предварително резервирани часови зони.

Това е отлично от гледна точка на преживяването на посетителите, тъй като слага край на дългите опашки и препълнените музеи, но означава, че трябва да резервирате всичко предварително или може да не намерите подходящото за вас време, ако не го направите и очаквате да купите билети на място.

Септември е туристически сезон в Рим, така че е от първостепенно значение да резервирате предварително и местата за настаняване (седмици или месеци, в общи линии веднага щом разберете, че ще идвате).

Какво е Времето в Рим през Септември?

Септември е месец на преход в Рим. Това е месецът, в който лятото преминава в есен, а това означава, че времето има тенденция да следва много бавна, но стабилна траектория към по-ниски температури с напредването на месеца.

Като цяло обаче Септември е по-скоро летен месец, отколкото есенен.

Средната температура в Рим през Септември е 22 градуса с диапазон между 16 градуса и 27 градуса по Целзий.

Обикновено през Септември в Рим има около 6 дни с дъжд, въпреки че обикновено по това време дъждът е по-скоро под формата на превалявания, отколкото на плътна сива покривка от облаци.

Обикновено през Септември в Рим можете да очаквате предимно сухи, слънчеви дни.

Какво да Облечем в Рим през Септември?

Септември е предимно летен месец в Рим, но с напредването на месеца започва да се появява есента, така че спокойно може да се смята, че това е месец на преход.

През деня, особено в началото на месеца, вероятно ще сте ок с дрехи с къси ръкави и сандали, но вечер понякога може темппературите да паднат.

Въпреки че през Септември в Рим обикновено не са необходими якета, разумно е да носите със себе си лека жилетка за най-студените часове на деня.

Ако пътувате до Рим през Септември, е важно вземете със себе си следните  неща:

1. Удобни обувки за ходене, като маратонки и сандали
2. Дълги панталони (ленени, памучни или дънки)
3. Пола/къси панталони (под коляното за посещение на църкви)
4. Горнища с къс ръкав
5. Лек пуловер
6. Бански за басейна на хотела или за еднодневни екскурзии до крайбрежието (в началото на месеца)

>>> Намерете пълния ми списък за опаковане на багажа за Рим през есента и летния списък за опаковане тук <<<

Кои са най-добрите неща, които да правите в Рим през Септември?

Най-добрите неща, които можете да видите в Рим през Септември, са смесица от разглеждане на забележителности, пазаруване и хранене.

1. Посетете Колизеума. Колизеумът е фантастичен за посещение през Септември, а от 2021 г. Септември е дори по-специален от обикновено, тъй като е възможно да се посети долното ниво на Колизеума, което преди това е беше затворено за посетители.

Посещението на подземната част на Колизеума ви отвежда в района на амфитеатъра, където са се намирали гладиаторите и животните, и е невероятна възможност да видите отблизо архитектурното чудо, което представлява този голям театър.

>>> Можете да намерите моя преглед на преживяването и съвети за посещение на Колизеума тук. <<<

Това е изключително натоварено време за посещение на Колизеuma и предварителната резервация (т.е. месеци или поне седмици предварително) е от първостепенно значение.

Най-добрите билети за посещение на Колизеума са тук (това е официалният Колизеума). В случай, че те са разпродадени, разгледайте алтернативите тук.

2. Посетете Римския Форум и Палатинския хълм. Септември също е подходящо време за посещение на Римския форум и още по-добре на Палатинския хълм.По това време Палатин избухва във феерия от слънце и цветя, а гледката към Рим от терасата му е наистина зашеметяваща.

3. Посетете Ватиканските музеи и Ватикана. Септември може да бъде чудесно време за посещение на Ватикана и Сикстинската капела, но имайте предвид, че тълпите ще са големи.

Уверете се, че сте си осигурили билети предварително и прочетете всички наши съвети за посещение на Ватикана и базиликата “Свети Петър”, за да избегнете най-тежките задръствания.

4. Посетете градините на Ватикана. Септември е идеалният месец за посещение на градините, горещо препоръчвам това посещение.

Градините се намират в задната част на базиликата “Свети Петър”, по склоновете на Ватиканския хълм, и включват няколко зони с ландшафтни градини в италиански, английски и френски стил.

Достъпът до Ватиканските градини е строго регламентиран и се осъществява само с екскурзовод.

Билетите се предлагат на официалния уебсайт на Ватикана и включват посещение на Сикстинската капела.

5. Посещение на баните на Каракала. Баните на Каракала са един от най-красивите археологически обекти в Рим и са вълшебни през Септември, когато летните горещини утихват дотолкова, че да направят приятни слънчевите лъчи в големите им помещения.

Това е архитектурна забележителност в Рим, която не бива да се пропуска, и за мен е на едно ниво с Палатинския хълм по отношение на красотата и визуалното въздействие.

6. Посетете Domus Aurea на Нерон. Domus Aurea е някогашният пищно украсен императорски дворец на Нерон, място, което древните източници описват като най-пищния и най-добре украсен дом, който Рим някога е виждал.

Дворецът сега е в руини. Имайте предвид, че се намира изцяло под земята! Посещенията са само с екскурзовод и са информативни, интересни и забавни. Горещо препоръчвам посещението на Domus Aurea на всеки, който се интересува от древна история.

>>> Можете да намерите ревюто ми за посещението ни в Domus Aurea тук. <<<

7. Възползвайте се максимално от меката вечер в Рим с вечерно “Пътешествие из Форума”. През Септември Форумът на Август оживява вечер със светлинно шоу, наречено “Пътешествие из Форума”.

Шоуто използва светлинни технологии, за да пресъздаде Форума такъв, какъвто е бил в миналото, и е прекрасно и информативно. Можете да намерите официална информация и билети тук.

8. Посетете галерия Боргезе. Галерия “Боргезе” е един от най-красивите музеи в света, в който се съхраняват безценни шедьоври на майстори като Бернини, Канова, Рафаело и Караваджо. Тук се намират някои от най-добрите скулптури в Рим и мястото е завладяващо.

В галерията редовно се провеждат и временни изложби, на които можете да се насладите със същия билет за достъп като на основната експозиция. Информация и билети можете да намерите тук.

Важно! При последния вход за деня билетите са на намалена цена: отлично решение за посетители с ограничен бюджет!

9. Посетете Мавзолея на Август. Мавзолеят на Август е гробницата на първия император на Рим и е удоволствие за любителите на историята. Мавзолеят е отворен за посетители, но поради голямото търсене намирането на билето е доста трудно.

Ако сте сред късметлиите с билети, ще можете да видите един от най-специалните паметници в Рим, чиято история започва от времето на Август, но продължава чак до епохата на фашизма!

>>> Моите впечатления от посещението ми в Мавзолея на Август можете да намерите тук. <<<

10. Разгледайте най-известните, както и “скритите” площади на Рим. Септември е великолепно време да посетите известните площади на Рим. Ето тези, които не бива да се пропускат:

Пиаца Навона, където се намират творбите на Бернини и Боромини и където се снимат много филми в Рим.

1. Пиаца дел Пантеон, където се намира самият Пантеон и който е едно от най-романтичните места в Рим.
2. Пиаца дел Пополо
3. Кампо де’ фиори
4. Фонтанът Треви
5. Испанските стъпала

Също така разгледайте някои по-малко известни площади и паркове. Протестантското гробище на Рим по това време е специално място и мисля, че ще ви харесат, както и прекрасният квартал Копеде и уникалният квартал Гарбатела.

11. Отидете в парка. В Рим има прекрасни паркове и няма по-подходящо време от края на лятото/началото на есента, за да им се насладите.

Не пропускайте да посетите Вила Боргезе (тук се намира прочутата галерия Боргезе, но също така и малката римска зоологическа градина, езеро и детски площадки), но също така и ботаническата градина на Рим в Трастевере, която по това време е зашеметяваща.

През Септември прекрасната градска розова градина на хълма Авентин обикновено е отворена и е прекрасно място за разходка: от нея се открива и прекрасна гледка към дворците на императорите.

>>> Тук можете да намерите списък с красиви паркове и вили в Рим. <<<

12. Посетете опера или концерт. Рим предлага добра оперна и балетна програма, която се провежда на няколко места, някои от които на открито.

Любителите на музиката трябва да разгледат и програмата в Auditorium Parco della Musica – чудесно музикално място с разнообразен избор на изпълнители.

От лятото на 2021 г. към списъка с чудесни места за музика в Рим се добавят три нови: Circo Massimo, Teatro di Marcello и Parco del Celio пред Колизеума – музиката не може да бъде по-живописна от това!

12. Отидете на обиколка с дегустация на храна. Обиколката на Рим с дегустация на храна може да бъде чудесен начин да съчетаете разглеждането на забележителности и откриването на нови и вкусни храни.

Това са обиколките за храна, които си струва да бъдат разгледани:

През този сезон препоръчвам да опитате следните храни в Рим:

  • Saltimbocca alla Romana – телешко месо и пармска шунка
  • Сезонни зеленчуци, като тиквички (в Рим има страхотно местно разнообразие от тиквички, които са супер вкусни!)
  • Suppli – пържени оризови топчета с топяща се сърцевина от моцарела, отлично римско предястие преди пица
  • Всички прекрасни сезонни плодове, особено смокините, които са великолепни през този сезон.
  • Gelato, разбира се!
  • Това е и прекрасно време от годината за аперитив на открито!

13. Посетете изложба. В Рим се провеждат много изложби по всяко време, а Септември е чудесно време за посещението им.

Ако имате възможност, изберете ден в средата на седмицата, за да избегнете тълпите: изложбите са популярни както сред местните жители, така и сред туристите, а през уикенда стават много оживени.

Тук можете да намерите актуален календар на събитията в Рим през Септември.

14. Насладете се на Рим от високо. Септември е идеалното време да се насладите на Рим от терасите на завдения, разположени на високо.

Независимо дали сте любители на коктейли, ястия или студен чай, Рим ви предлага всичко: някои от любимите ми тераси са тази на върха на Rinascente (търговски център) и терасата Divinity на емблематичния хотел Pantheon, и двете в центъра на града, както и кафенето в близост до малкото романтично езерце на Вила Боргезе.

>>> Списък с любимите ми заведения в Рим можете да намерите тук. <<<

15. Каране на велосипед по Via Appia. Септември е прекрасно време за занимания на открито в Рим, а едно от най-живописните е да се разходите с велосипед по Via Appia и Parco degli Acquedotti.

Това е голяма археологическа зона в покрайнините на Рим с невероятни римски акведукти в открити полета! Те са зашеметяващи и са един различен начин да се запознаете с древния Рим.

Това е чудесно занимание в Рим при хубаво време, но бъдете внимателни, тъй като слънцето и горещината могат да станат силни.

Уверете се, че имате със себе си слънцезащитен крем, шапка и много вода, особено ако отивате в началото на месеца.

16. Отидете на еднодневна екскурзия. Септември е чудесно време за еднодневна екскурзия из Лацио, региона на Рим.

Някои от любимите ми по това време на годината са до езерата Брачано i Мартиняно или до термалните извори на Сатурния, в Южна Тоскана.

17. Гледайте футболен мач. Ако искате да видите някой от футболните отбори на Рим на живо, Септември е чудесно време да отидете на стадиона.

Началото на сезона обикновено свежда до минимум вероятността от разгорещени мачове, а меките температури правят дългия следобед на откритите места приятен. Резервирайте места в близост до терена, за да се забавлявате максимално.

Септември в Рим с деца

През септември училищата в Рим отново отварят врати, обикновено към средата на месеца.

Това означава, че местните деца са наоколо – нещо, което е освежаваща промяна в сравнение с лятото, когато повечето от тях са или у дома или на плажа!

Това е чудесно за семействата, които посещават Рим, тъй като означава, че можете да очаквате да видите други деца както в парка, така и ако се включите в местни дейности, като например екскурзиите “Изкуство и търсене”, препоръчани по-долу.

Това са любимите ми неща, които да правите в Рим с деца през Септември.

1. Семейна обиколка на града с голф количка. Забавен, информативен и релаксиращ начин да посетите Рим с деца е като се включите в обиколка с голф количка, която да ви покаже основните забележителности на града.

С помощта на шофьор/водач ще можете да видите много от най-красивите места в Рим, без да се налага да вървите пеша дълги часове, и ще можете да набележите местата, които може би ще искате след това да разгледате отново пеша.

Информация, цени и билети можете да намерите тук.

2. Отидете до Колизеума. Обиколката на Колизеума, която включва подземните тунели, е чудесна за деца в училищна възраст.

Можете да изберете между получастна семейна обиколка с екскурзовод или самостоятелна обиколка, при която се използва приложение като аудиогид.

И двете включват посещение на подземната зона, достъп до основното ниво на арената и второто ниво + достъп до Римския форум в същия ден или на следващия ден.

>>> Съветите ми за посещение на Колизеума с деца можете да намерите тук. <<<

3. Посещение на замъка Сант’Анджело с деца. Замъкът Сант’Анджело е единственият замък в Рим и е чудесно място за посещение с деца.

Кулите, бастионите, оръдията и скритите проходи го правят интересен за деца от всички възрасти, а гледката към града е удоволствие и за възрастните.

>>> Можете да прочетете всичко за посещението на замъка Сант’Анджело с деца тук. <<<

4. Посетете катакомбите. Катакомбите са подземни раннохристиянски гробища, които се намират под града и са свързани с огромна мрежа от тунели.

Те са много интересен исторически обект и уникална гледка, на която децата обикновено се наслаждават.

Тъй като тунелите са дълбоко под земята, там наистина се чувствате като приключенец, а тъй като обиколката е само 45 минути, това е идеалната продължителност, за да задържите вниманието им.

Препоръчвам това посещение на деца от начална училищна възраст или по-големи (без малки деца).

Моля, имайте предвид, че тъй като катакомбите са гробища, посещението може да бъде провокиращо за възрастни или деца – това не са, както мнозина вярват, християнски скривалища, а места за погребения, които могат да предизвикат силни емоции.

Билети и информация можете да намерите тук.

5. Посетете Domus Aurea на Нерон. Подземният дворец на император Нерон (вж. по-горе) е забавно място за посещение с деца.

Обиколката с екскурзовод, макар и да не е “за деца”, е семейна и децата вероятно ще се забавляват да се разхождат из високите подземни тунели и да гледат видеото в началото, което показва как е изглеждал разрушеният вече дворец.

Прекрасният парк точно пред двореца е идеален за отдих след посещението.

>>> Можете да прочетете ревюто ми за нашето посещение тук. <<<

6. Гледайте “Viaggio nei Fori. Viaggio nei Fori е светлинно шоу, което съживява древния форум на Август.

Шоуто се провежда на открито, вечер, и е подходящо за деца от начална училищна възраст.

7. Посетете Циркус Максимус. Циркус Максимус е древният стадион за състезания с колесници в Рим и е чудесно място за посещение с деца.

Благодарение на така наречените билети “Circus Maximus Experience” можете да получите визьори с добавена реалност, които ще ви позволят да видите стадиона такъв, какъвто е сега, но и какъвто е бил по времето на своето великолепие!

Преживяването е забавно, информативно и има онзи елемент на игровизация, за който много деца жадуват.

>>> Можете да прочетете ревюто за нашето посещение и преживяването Circus Maximus тук. <<<

8. Посетете изложбата “Добре дошли в Рим”. Добре дошли в Рим е подходяща за деца изложба, която използва светлинна технология за създаване на 3D изображения на ключови забележителности на Рим и кратък филм, обобщаващ историята на града.

Това е една от най-добрите изложби за деца, които сме откривали в Рим, и е идеална и за малка почивка.

Филмът се прожектира в малък киносалон с удобни столове, идеален за релаксация след цялото пешеходно разглеждане на забележителности!

Можете да намерите информация за билетите тук

9. Посетете Explora. Explora е детският музей на Рим и е прекрасно място за разглеждане с деца. През Септември можете да посетите основното му изложбено пространство, но и да се насладите на зиплайн в двора на музея.

10. Отидете в парка. Рим през Септември е прекрасен за прекарване на време на открито, а многото градски паркове наистина предоставят зелени площи за тичане.

Сред любимите на моите деца са Вила Боргезе, Вила Торлония и Вила Дория Памфили.

11. Вземете участие в курс по изкуство. Обичаме уроците по изкуство, а един от тях е този за изработване на мозайки, организиран от Arte al Sole.

Той е чудесен за деца, занимаващи се с изкуство, и се провежда точно до ботаническата градина на града, която е прекрасна по това време (малките деца влизат безплатно).

12. Присъединете се към местните жители по време на детска обиколка за рисуване на скици. Забавно занимание, което позволява на децата да опознаят Рим и същевременно да намерят приятели, са обиколките на Art&Seek.

Тези обиколки, предназначени както за местни жители, така и за чужденци и посетители, са достъпни и се провеждат през уикенда, когато децата имат възможност да посетят музей с група връстници.

Те са идеалното занимание за деца, които обичат да рисуват, и едно от любимите ни занимания за деца в Рим (много от тях са на открито!).

13. Вземете участие в курс по пица. За практическо запознаване с типичните за Рим “специалитети” ви препоръчваме курс по пица.

С децата направихме точно това с местен клас по правене на пица за семейства, след което, разбира се, се нахранихме със собственото си творение.

>>> Можете да намерите още много от нашите препоръки за чудесни семейни екскурзии в Рим тук <<<

Надявам се тази статия да ви е харесала и да ви е помогнала да планирате пътуването си до Рим през Септември.