Накратко: На тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете за пътуване до Рим през Ноември от това какво да очаквате от времето, до това какво да опаковате и какво да правите в в столицата на Италия през есента.

Ноември в Рим е специален месец. Това е почти единственото време в годината, когато в Рим има не много туристи, а това означава, че ще видите града в най-автентичния му вид.

Местните хора работят, опашките намаляват, а цените са малко по-ниски, което означава, че може дори да успеете да удължите престоя си в Рим с още няколко дни!

Слабият туристически сезон обаче често означава, че времето не е най-доброто и наистина, Рим през Ноември започва да се подготвя за зимата.

С приближаването към края на месеца часовете дневна светлина намаляват, температурите падат и има дъждовни дни, които могат да направят разглеждане на забележителности не много приятно.

При всички положения обаче Ноември в Рим може да бъде чудесна идея за пътуване, а в тази статия споделям какво можете да правите в града, за да направите това време още по-специално.

Какво е Времето в Рим през Ноември?

Студено ли е в Рим през Ноември? Горещо ли е в Рим през Ноември? Нито едно от двете!

Ноември е средата на есента в Рим с температури, които могат да се опишат само като средни в температурния спектър топло – студено.

Средната температура в Рим през Ноември е 13 градуса с минимални температури 8 градуса и максимални 18 градуса Целзий.

Обикновено през Ноември в Рим има около 8 дни с дъжд, въпреки че броят варира от година на година. Като цяло обаче е важно да сте готови за дъждовни дни.

Като оставим настрана официалните данни за времето, Ноември в Рим времето е меко, като от време на време във въздуха се усеща оттенък на студ.

Какво да облечем в Рим през Ноември

Ключът към обличането в Рим през есента са да имате няколко връхни дрехи. През деня вероятно ще се справите с леко яке от средата на сезона, но рано сутрин и вечер може да е студено и в зависимост от това на какъв климат сте свикнали, може да се наложи да носите шалове.

Ако пътувате до Рим през Ноември, е важно да вземете със себе си:

 • Удобни обувки за ходене, със затворени пръсти и водоустойчиви. Препоръчвам да вземете със себе си два чифта, ако единият се намокри и не изсъхне през нощта. Маратонки и ботуши до глезена са подходящи през този сезон
 • Чорапи
 • Дълги панталони
 • Горнища с къс ръкав
 • Горнища с дълъг ръкав
 • Жилетка/лек вълнен пуловер
 • Леко яке / леко пухено яке
 • Дъждобран или пончо
 • Малък чадър

>>> Можете да прочетете пълния ми, подробен списък за опаковане за Рим през Ноември тук. <<<

Ноември в Рим: Какво Трябва да Знаете?

1 Ноември е национален празник в Рим и това се отразява на работното време на музеите и местните бизнеси.

Това не е ден, в който всичко се затваря, но ще трябва да проверите дали забележителността, която искате да посетите на този ден, има различно работно време заради празника.

През 2021 г. на този ден специално отварят врати римските музеи, които обикновено са

Това може да бъде чудесна възможност да посетите някои от страхотните музеи на Рим, но проверете изискванията за резервация и вход.

Най-добрият начин да направите това е да проверите на уебсайта на съответните забележителности, тъй като е най-вероятно там да има надеждна информация.

В този пътеводител включваме официални източници и билети, когато това е възможно.

Кои са Най-Добрите Неща, Които да Правите в Рим през Ноември?

Ноември в Рим е подходящо време за разглеждане на забележителности, но променливото време ще изисква комбинация от посещеване на атракции на открито и на закрито.

1. Посетете безплатен музей. Общинските музеи в Рим предлагат безплатен достъп през първата неделя на всеки месец, като това се случва и през първата неделя на Ноември.

Инициативата за безплатен вход се отнася за няколко музея и забележителности в столицата и включва големи обекти, сред които Колизеумът, Форумът и Националният римски музей, който има няколко места за посещение и е домакин на някои от най-красивите колекции от древно изкуство, които можете да намерите в Рим и по света.

2. Посетете Колизеума. Ако денят е слънчев, посещението на Колизеума през Ноември може да бъде прекрасна идея.

Тъй като има по-малко туристи в Рим през Ношмври, вероятността да намерите билет за посещение на Ватикана в удобно за вас време (в Колизеума има система за времеви вход) е по-голяма. Но това не е всичко, след като влезете изживяването ще е много по-приятно, заради липсата на тълпи.

Имам пълно ръководство за най-добрите билети за Колизеума, но накратко, тези, които препоръчвам, са:

1. Евтин вариант: Това е най-изгодният вариант, тъй като билетите се продават от офииалния сайт Колизеума (няма посредник). Разородават се бързо, заради добрата си цена, но знайте, че ако не може да ги ползвате по някаква причина, парите които сте платили за билетите  няма да ви бъдат върнати. Резервирайте  тези билети за Колизеума само след като сте сигурни в плана си.

2. Входни билети за Колизеума, Римския форум, Палатина (препоръчително): продават се от GetYourGuide. тези билети предлагат добро съотношение цена-качество и същевременно имат добра политика за анулиране.

Важно! Резервацията е задължителна по всяко време, дори в първата неделя на месеца, когато цената на билета е безплатна.

Ако посещавате Колизеума в края на Ноември, се облечете, тъй като може да стане хладно, особено ако отидете рано сутринта или късно следобед/през нощта.

>>> Всички мои съвети за посещение на Колизеума можете да намерите тук. <<<

Билетът за Колизеума включва достъп до Римския форум и Палатинския хълм. Горещо ви препоръчвам да ги посетите, ако имате мек ден, но знайте, че на Палатинския хълм може да стане много студено.

Аз лично бих посетила тази част от древния Рим за първата половина на месеца и бих отишла по-късно през сезона само ако времето е приятно.

3. Насладете се на Форума на Август през нощта. През първата седмица на Ноември времето в Рим често е хубаво. Ако и за вас случаят е такъв, горещо ви препоръчвам да се възползвате максимално от него, като отидете на представлението, наречено “Пътуване през Форума”.

Това е шоу, което се провежда във Форума на Август и използва светлини и визуални ефекти, за да съживи района на Форума на Август и да покаже какъв е бил някога.

При влизане получавате устройство със слушалки, сядате и просто се наслаждавате да гледате как мястото възвръща предишния си блясък пред очите ви, докато слушате разказвач, който ви разказва историята на мястото и на хората, които са живели там. Това е специална вечер, която горещо препоръчвам на любителите на историята да не пропускат.

>>> Намерете повече информация тук. <<<

4. Посещение на Ватиканските музеи и Сикстинската капела

Ватиканските музеи могат да се посещават през цялата година, но те са винаги пълни с туристи, така че наистина помислите два пъти, преди да отидете в натоварения туристически сезон.

Ето защо Ноември е толкова подходящ месец за посещение на Ватикана: може действително да видите Сикстинската капела, без да се чувствате като сардина в консерва!

С изключение на 1 Ноември (Денят на Вси светии, религиозен празник), обикновено това е времето от годината с най-малък брой хора.

Уверете се, че сте си взели билети предварително, тъй като там няма ден, в който да не се работи!

Какво Да Разгледаме в Рим през Ноември

1. Разгледайте големите площади и “скритите” такива. По това време на годината могат да се посетят всички основни площади на Рим.

Ако сте в Рим за първи път, горещо ви препоръчвам да посетите някои от най-известните и римски площади, като Пиаца Навона, Пиаца дел Пантеон, Кампо де’ Фиори, фонтана Треви и Испанските стъпала, които са безплатни за посещение и лесно могат да бъдат добавени към вашия пешеходен маршрут в Рим.

Ако разполагате с малко повече време или ако вече сте били в Рим и предпочитате да посетите малко по-неизвестни райони на града, тогава ви препоръчвам да отидете и на Пиаца Матей и Пиаца Минчио.

Това са малки площади, сравнени с големите римски такива, но въплъщават духа на града в същата степен.

През Ноември местният живот в Рим е в разгара си, така че веднага щом напуснете най-популярните райони, ще видите и усетите  живото и дишащо сърце на града.

2. Отидете на църква. Не е необходимо да сте религиозни, за да посетите църквите в Рим. Някои от тях имат толкова безценни произведения на изкуството, че можете да ги посетите като музей (моля, винаги се отнасяйте с уважение към духовния характер на мястото, бъдете облечени подходщо).

В зависимост от това какво ви харесва, можете да потърсите творбите на  Караваджо в Сан Луиджи дей Франчези, да се възхитите на майсторството на Микеланджело в Санта Мария дели Анджели и дей Мартири, да видите реликвите от веригите, които са държали в плен Свети Петър, или да се възхитите на творбите на Бернини и Боромини в Санта Мария дела Витория или Сант’Иво алла Сапиенца – и това са само някои от най-известните от тях!

Ще видите много църкви просто разхождайки се из Рим. Препоръчвам ви да надникнете във всички тях, но ако искате да имате отправна точка, ви препоръчвам да разгледате тази статия за най-красивите църкви в Рим.

3. Посетете галерия Боргезе. Галерия Боргезе е една от най-красивите художествени галерии в света. В нея се съхраняват шедьоври на художници и скулптури от калибъра на Ботичели, Бернини и Канова и тя е истинска наслада за окото.

Всяка стая е изящно декорирана, за да се постигне максимален визуален ефект от произведенията на изкуството, а градините, които се виждат от прозорците, допълват магията на мястото.

Галерията е зашеметяваща и абсолютно си заслужава да бъде посетена, но билетите се продават бързо и предварителната резервация е задължителна.

Любимият ми начин да се насладя на този невероятен музей е да отида следобед и след това да завърша посещението си с разходка из градините Боргезе и се спра на терасата Пинчио за да видя Рим по залез слънце.

Галерията и терасата се намират в двата края на градината, но разходката е лесна, а гледките – впечатляващи. Официални билети можете да намерите тук.

4. Посещение на Domus Aurea на Нерон. Ако обичате историята, ще искате да посетите Domus Aurea – някогашния пищно украсен дворец, който император Нерон построява като своя императорска резиденция в Рим.

Domus Aurea е описван като “Версай на Древен Рим”, но това не е лъскав дворец, който можете да посетите сега, а по-скоро подземен обект, който можете да посетите само с помощта на екскурзовод (прочетете защо в ревюто ми за обиколката на Domus Aurea тук).

Посещението на Домус Ауреа е уникално и си заслужава цената на билета: обиколката с екскурзовод ви въвежда в някогашния най-екстравагантен дворец, който Рим някога е виждал, и показва не само това, което е останало от красивата му украса, но и хвърля светлина върху работата на археолога, който е върнал живота на това място.

Задължително трябва да се види в Рим (и чудесно място, където да избягате от дъжда!).

5. Загряване в римска енотека (винарна). Рим може и да предизвиква представи за аперитив на площада, но през Ноември това едва ли ще се случи.

В Рим през Ноември това, което наистина искате да направите, е да се сгреете в уютно място, а това не се случва никъде по-добре от местна енотека – римските винени барове.

Енотеките в Рим са във всякакви форми и размери и обикновено са малки заведения с малки маси, декор от тъмно дърво и стопляща храна. Има много такива, които обичам, но ако имате нуда от препоръки, любимите ми три са Cul de Sac (близо до Пиаца Навона), 313 (Виа Кавур) и La Ciambella (близо до Пантеона).

Всички те предлагат невероятна храна и вино, а последното място е и доста романтично.

6. Стоплете се с вкусен горещ шоколад. Любителите на горещия шоколада с удоволствие ще научат, че можете да избягате от Ноемврийския дъжд в един шоколадов рай: Фабриката за шоколад в Сан Лоренцо в Рим. Гостоприемна, историческа и всичко там е толкова вкусно!

7. Посетете катакомбите на Рим. Посещението на римските катакомби няма да ви стопли (точно обратното!), но ще ви предпази от дъжда и ще ви осигури едно от най-уникалните преживявания, които можете да имате в Рим.

Катакомбите са подземни раннохристиянски гробища, които образуват сложна мрежа от подземни тунели, простиращи се под съвременния град.

Те са достъпни само за обиколка с екскурзовод и са фантастични по отношение на красотата и историческото значение.

Най-известните катакомби в Рим са катакомбите на Сан Калисто, на древната Виа Апия, катакомбите на Сан Себастиано в близост и тези на Присила, близо до Вила Ада.

Можете да намерите билети и да видите какво включва обиколката тук.

8. Разгледайте мозайки. Рим е дом на зашеметяващи мозайки, които украсяват вътрешността на църкви, древни домове и музеи.

Ако обичате това много специално изкуство, търсенето им е фантастичен начин да прекарате един ден: можете да намерите най-добрите места за разглеждане на мозайки в Рим тук.

9. Посетете термални бани на Диоклециан. Термалните бани на Диоклециан са най-големият комплекс от термални бани в древния свят и е удоволствие да бъдат посетени.

Разположени непосредствено до гара Термини в Рим, в самия център на града, баните разполагат както с открити, така и със закрити площи, на които е лесно да се насладите при всякакви метеорологични условия, дори в мокрите Ноемврийски дни!

Вътре можете да се възхитите на това, което някога е било плувната зона на банята, красиви древни зали, два зашеметяващи ренесансови вътрешни двора и интересен епиграфски музей.

Освен него си заслужава да видите и красивата църква Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, част от древната баня, превърната в църква от Микеланджело!

>>> Можете да прочетете ревюто ми за посещението ни в термалните бани на Диоклециан тук. <<<

10. Отидете на опера или концерт. В Рим има добра оперна и балетна програма, която през този сезон е в разгара си.

Любителите на музиката трябва да разгледат и програмата в Auditorium Parco della Musica, прекрасната концертна зала на Рим.

11. Кулинарна обиколка в Тестачо или Трастевере. Вкусната храна на Рим се съчетава изключително добре със смяната на сезона. Това е чудесно време от годината, за да направите обиколка с дегустация на храна и да опитате всичко!

Два от най-предпочитаните райони за храна в Рим са Трастевере и Тестачо, а обиколките с дегустация на  храна в града обикновено се съсредоточават върху единия или другия.

>>> Всички мои любими находки и съвети за храна можете да намерите в моя пътеводител за чревоугодници в Рим. <<<

Трастевере се намира близо до центъра и е много популярен район както сред местните жители, така и сред туристите с нощния си живот през уикенда. В него има както традиционни заведения, така и по-модерни такива и се наблюдава доста пъстра смесица от хора – от местни студенти до чужденци от всички възрасти.

Тестачо е с по-местно усещане (Трастевере е открит от туристите доста отдавна), известен е с прекрасния си пазар и макар че може би е по-малко красив от Трастевере, има много характер, заради който според мен си струва да бъде открит.

Това са обиколките за храна, които си струва да разгледате:

Традиционна храна за сезона в Рим включва:

 • Карбонара: сгряваща и вкусна и идеална за малко по-хладното време през този сезон.
 • Аматричана: сгряващо и вкусно ястие с паста от района на Рим
 • Cacio e Pepe: проста, но вкусна паста за любителите на сиренето
 • Trippa, сгряващо ястие за авантюристите
 • Suppli, пържени оризови топчета с топяща се сърцевина от моцарела, вкусно римско предястие
 • Гъби: макар и да не е типично римско ястие, сега е моментът да си поръчате вкусно ризото с гъби или талиатели с гъби.
 • Тиквено ризото: отново не е най-традиционното римско ястие, но се предлага през Ноември поради сезонността на продуктите.
 • Тирамису: винаги добър десерт
 • А ако искате сладолед? Все още можете. Джелато се предлага през цялата година и няма да се откроите, ако си поръчате такова!

12. Посетете изложба. В Рим винаги има много изложби, които се провеждат по всяко време, а Ноември, особено по-късно през втората половина на месеца, когато времето става по-студено, е чудесно време за посещение им в местните музеи.

Ноември в Рим с Деца – Какво Да Правите и Къде да Отидете

Ноември не е подходящ за посещение на Рим с деца. По-ниските температури и дъждът вероятно ще ги лишат от ценно време навън, а градът не е прекалено оборудван с възможности за забавления на закрито.

Въпреки това има някои подходящи за деца неща, които да правите в Рим през Ноември, дори ако времето реши да не ви съдейства.

>>> Вижте също нашия семеен пътеводител за Рим и пълния ни списък с неща, които да правите в Рим с деца. <<<

 1. Вземете участие в курс по правене на пица. Забавно, практическо занимание, което ще ви държи вътре, ще ви забавлява и ще ви нахрани храни добре. В един студен зимен ден участвахме в такъв курс с нашите деца и беше много забавно: занимаваше ни за една сутрин, осигури ни чудесна храна и сега все още използваме научената техника, за да правим пица у дома всеки петък! Забавно семейно време и полезно умение! Можете да намерите информация и да резервирате същото преживяване тук.
 2. Отидете в Explora. Explora е детският музей на Рим и е чудесно място за разглеждане с деца. През Ноември това е изключително удобно място, което трябва да знаете за дъждовен ден или всеки път, когато времето не изглежда подходящо за продължителни часове в парка. Музеят разполага със зона за деца под 3 години, но и за децата в училищна възраст също има много занимания. Музеят е разположен на 2 етажа и има няколко зони за ролеви игри (кухня, супермаркет и др.), интерактивни научни инсталации и дори страхотен симулатор, който поставя детето ви на мястото на водача на Freccia Rossa, високоскоростния влак на Италия!
 3. Запишете се в клас по мозайка. В един страхотен клас, който посещавахме с дъщеря ми, ни учеха да правим мозайки. Урокът се провеждаше в лаборатория за мозайки и се водеше от местен майстор, който ни разказа историята на мозайката и ни показа стъпка по стъпка как да направим своя собствена: това е стимулиращ, забавен урок в красива и изключително творческа среда, едно от любимите ми семейни преживявания в Рим! Можете да прочетете всичко за нашето преживяване тук.
 4. Посетете музей, подходящ за деца. Макар че в Рим има само един музей, който е предназначен само за деца, италианската столица разполага и с няколко музея на изкуството, които са подходящи за деца. Можете да намерите селекция от тези, които харесваме най-много като семейство тук, но тези, които аз харесвам най-много, са:
  1. Централе Монтемартини – прекрасен музей, разположен в стара електроцентрала, с прекрасни мозайки и древни статуи (готино за деца заради необичайните машини, които служат за фон на артефактите).
  2. Музей на машините на Леонардо – фантастично място с възстановка на творенията на Леонардо, много от които децата могат да докоснат и да експериментират с тях.
 5. Посетете изложбата “Добре дошли в Рим”. Това е малка постоянна изложба с 3D светлинна реконструкция на някои от известните забележителности на Рим и прекрасен кратък филм за историята на града (подходящ за деца от начална училищна възраст)
 6. Domus Aurea, Катакомбите, Колизеумът и Пантеонът – всички те са лесни за посещение с деца и са добър вариант за дъждовен ден.

Надявам се, че този преглед на нещата за правене и местата за посещаване в Рим през Ноември ви е харесал.