Накратко:  на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете за пътуване до Рим през Март. Какво да очаквате от времето, какво да опаковате и какво да правите италианската столица през пролетта.

Март в Рим е чудесно време. Това е времето, когато пролетта настъпва в града и макар че времето може да си прави шеги с вас (като завали наочаквано, например), обикновено можете да очаквате меки температури и светли дни, идеални за разглеждане на забележителности.

Краят на зимата и началото на пролетта са и едни от редките моменти, когато в Рим няма чак толкова много туристи.

Макар че през Март тълпите започват да се увеличават (особено ако Великден е по-рано), този месец все още често е подходящ за разглеждане на Рим от хора с ограничен бюджет.

Важно е да знаете! Тук можете да намерите списък на официалните източници с разпоредби и ограничения, които могат да повлияят на престоя ви в Рим през Март.

Времето в Рим през Март

21 Март бележи началото на пролетта в Рим и наистина през Март в Рим се наблюдава преход от края на зимата и студеното време към началото на пролетта и по-дългите слънчеви дни.

Времето в Рим през Март е много променливо и италианците дори имат поговорка за това: “Marzo pazzerello, esce il sole prendi l’ombrello” (“Луд Март, слънцето пече, вземете си чадъра”).

Въпреки това, като цяло трябва да очаквате хубаво време,и само от време на време с дъжд. Средната температура в Рим през Март е 12 градуса с минимални температури 6 градуса и максимали 16 градуса.

Обикновено през Март в Рим има около 7 дни с дъжд, като той обикновено е по-скоро силен проливен дъжд, отколкото валеж. Затова чадърът ще бъде най-добрият ви приятел по това време на годината. Дори и да нямате чадър, можете просто да се скриете някъде на закрито и след това да продължите разглеждането на забележителностите

Какво да Облечем в Рим през Март

През Март в Рим времето е променливо, но обикновено температурите са умерени. Ранните сутрини и вечерите обикновено са студени и ще трябва да се облечете малко повече, но през деня не ви трябват дебели дрехи.

Ако пътувате до Рим през Март, е важно да вземете със себе си:

 • Удобни обувки за ходене, които да са водоустойчиви непромокаеми, по вузможност, както и ботуши до глезена (но без подплата)
 • Чорапи и чорапогащи
 • Дълги панталони
 • Горнища с дълъг ръкав
 • Дрехи с къс ръкав
 • Пуловери (вълнени и по-леки)
 • Зимно палто, ако сте свикнали с топъл климат (италианците са склонни да носят палта по това време), водоустойчиво яке в средата на сезона, ако сте свикнали със студено време

>>> Пълният ми списък за опаковане на багажа за Рим през Март можете да намерите тук <<<

Важнии Дати през Март

В зависимост от датите на Великден всяка година, Март може да бъде много натоварен или спокоен месец по отношение на тълпите и празненствата.

За тези, които възнамеряват да посетят Ватиканския музей, си струва да се отбележи, че на 19 Март музеите са затворени.

Единственият ден, който си заслужава да се спомене обаче, е 8-ми Март: това е международният ден на жената и Рим, както и останалата част от Италия, го отбелязва с подаряване на цветя – традиционния подарък за жените (от мъжете и една от друга), които ще намерите за продажба на всеки ъгъл.

Най-Добрите Неща, Които да Правите в Рим през Март

Най-добрите неща, които можете да видите в Рим през Март, са смесица от разглеждане на забележителности, пазаруване и хранителни “преживявания”.

1. Посетете Колизеума, Римския форум и Палатина. Колизеумът е фантастично място за посещение през Март. По това време дните вероятно ще са меки (през лятото става потискащо горещо), а тълпите не са големи и това позволя приятно прекарване.

Достъпът до Колизеума е само с предварителна резервация. Има богат избор от билети. За улеснение тук е списък с най-добрите билети за Колизеума.

Март е подходящо време и за посещение на Римския форум и Палатинския хълм.

На тези две места се намират някои от най-впечатляващите римски руини в града и те са на открито, така че се чувствате малко като на разходка в парк.

По това време на година цветята на Палатина започват да цъфтят и гледката е зашеметяваща.

2. Посещение на Ватиканските музеи, Сикстинската капела и Ватикана. По-малките туристически тълпи правят Март чудесно време за посещение на иначе пълните с хора Ватикански музеи. Музеите са известни най-вече със зашеметяващата Сикстинска капела на Микеланджело; те обаче са пълни със шедьоври на изкуството и лесно могат да запълнят цял ден.

Горещо ви препоръчвам да си поръчате обиколка, ако искате да видите най-важното или не разполагате с достатъчно време.

>>> Тук можете да намерите моите съвети за посещение на Ватикана <<<

3. Отидете в безплатен музей. През Март много римски музеи и забележителности са безплатни за посещение в първата неделя на месеца.

Това е чудесна възможност да посетите някои от основните забележителности на Рим с ограничен бюджет, но знайте, че тълпите са големи, а забележителности като Колизеума и галерия Боргезе все още изискват резервация, въпреки че билетите са безплатни.

4. Отбележете Международния ден на жената с клонче мимоза или БЕЗПЛАТНО посещение на културна забележителност. На 8 Март в Италия се отбелязва Международният ден на жената. В Рим ще забележите много хора, които продават и подаряват мимоза, но ще откриете и неща като безплатно посещение на културна забележителност за жени на този ден.

Проверете сайтовете на отделните забележителности за информация и билети.

>>> Тук можете да прочетете всичко за Международния ден на жената в Италия (festa della donna) <<<

5. Посещение на замъка Сант’Анджело. Замъкът Сант Анджело е една от любимите ми забележителности и е удоволствие да го посетите през пролетта.
Древен мавзолей, превърнат в папска крепост, замъкът е място, изпълнено с история, а благодарение на разположението си по протежение на Тибър е едно от най-добрите места за фантастична гледка към Рим!

>>> Тук можете да намерите моя пътеводител за Кастел Сант’Анджело в Рим <<<

6. Посетете галерия Боргезе. Галерия Боргезе е един от най-красивите музеи на изкуството в Рим и в света. Тя разполага с безценна колекция от картини и статуи на майстори като Рафаел, Караваджо, Бернини и Канова и е незабравимо преживпване за любителите на изкуството.

Разположен в градините Боргезе, той е прекрасен за посещение през Март, тъй като лесно можете да съчетаете посещението с разходка из красивите пространства на този парк.

>>> Вижте тук нашия пътеводител за галерия Боргезе <<<

7. По стъпките на Бернини. Бернини е един от най-плодовитите художници, наричали някога Рим свой дом. Той е оставил много шедьоври в музеи, църкви и площади в Рим.

Ако обичате творчеството му или искате да се запознаете с бароковото изкуство на Рим, можете да се разходите из града и да се полюбувате на най-значимите му творения.

>>> Можете да направите това самостоятелно, като следвате нашите съвети тук къде да видите произведения на Бернини в Рим <<<

7. Посетете римските катакомби. Под Рим се намира обширна мрежа от древни тунели: катакомбите. Катакомбите са раннохристиянски гробища и са едно от най-интересните места за посещение в града.

Достъпни са само за обиколки с екскурзовод и са уникално място, където можете да научите за началото на християнството в града.  Тези на Виа Апия са заобиколени от невероятна природа, идеална за пролетна разходка!

>>> Можете да намерите тук моя пътеводител за катакомбите в Рим <<<

8. Разгледайте площадите на Рим. Пролетта е чудесно време за посещение на известните площади в Рим. Насочете се към Пиаца Навона, Пиаца дел Пантеон, Кампо де’ Фиори, фонтана Треви и Испанските стъпала, но също така отделете време да разгледате и някои “скрити” съкровища и паркове.

9. Изпийте по едно питие на една от най-красивите тераси в Рим. Март е приятно време да се насладите на зашеметяващите гледки на Рим от покривите на заведения в Рим.

>>> Ако искате да изпиете питие с гледка, можете да намерите списък с любимите ни терасовидни барове в Рим тук. <<<

10. Отидете в парка. В Рим има красиви паркове и няма по-подходящо време от пролетта, за да им се насладите.

Започнете с Вила Боргезе (тук се намира прочутата галерия Боргезе, но също така и малката римска зоологическа градина, езеро и детски площадки), а след това разгледайте ботаническите градини на Рим в Трастевере, които са зашеметяващи по това време.

>>> Намерете тук нашите любими паркове в Рим <<<

11. Разходете се по остров Тибър. В Рим има малък остров – Изола Тиберина, който е необичайно и красиво място за посещение. Островът се намира близо до Трастевере и еврейското гето, много лесно може да се добави към маршрута в центъра на Рим, и има интересна архитектура и истории, които да разкаже, както и няколко прекрасни традиционни ресторанта.

12. Отидете на опера или концерт. Рим разполага с добра оперна и балетна програма. Любителите на музиката трябва да разгледат и програмата в Auditorium Parco della Musica, чудесно място за любителите на музиката във вечния град.

13. Яжте до насита по време на кулинарна обиколка на Рим. Екскурзия с дегустация на храна през пролетта може да бъде прекрасен начин да съчетаете разглеждането на забележителности и откриването на храни, за които дори не сте и подозирали, че съществуват.

Това са кулинарните обиколки, които си струва да разгледате:

Когато сте в Рим през Март, традиционната римска храна през сезона, която препоръчвам, включва:

 • Карбонара, Гриша, Паста Аматричана: затоплящи и вкусни и идеални за малко по-хладното време през този сезон.
 • Abbacchio scottadito   – агнешки котлети
 • Сезонни зеленчуци , по-специално аспержи и цикория
 • Suppli – пържени оризови топчета с топяща се сърцевина от моцарела
 • Coda alla vaccinara – волска опашка

14. Посетете изложба. В Рим се провеждат много изложби по всяко време, а Март е чудесно време за посещение една или няколкко от тях.

15. Посетете някои от местните църкви. Посещението на църкви е едно от най-хубавите неща за правене в Рим по всяко време на годината, но става изключително приятно (и удобно!) в случай на случаен дъжд.

Някои от тях, които обичам и препоръчвам да посетите, са Санта Праседе, Сан Луиджи деи Франчези, Санта Мария делла Витория и Санта Сабина, но наистина: когато видите църква в Рим, надникнете вътре, защото има вероятност тя да си заслужава да се спрете! Църквите са едно от най-добрите безплатни места за посещение в Рим!

Март в Рим с Деца

>>> Тук можете да намерите над 50 от любимите ми неща, които да правите в Рим с деца през Март. <<<

Нещата, кооти, които обичаме да правим с децата ми са:

1. Посещаване на основни туристически забележителности. Историческите обекти в Рим са лесни за посещение с деца. Някои от тях, които намираме за забавни и лесни за справяне на всички възрасти, са:

 • Колизеумът (особено ако се комбинира с Форума и Палатинския хълм)
 • Баните на Каракала, където има много място за тичане
 • Замъкът Сант Анджело, особено за деца на възраст 5 и повече години
 • Вила Боргезе – парк, в който има всичко за децата – от езерце до велосипеди и детска площадка и дори куклен театър!

2. Вижте Crazy. ‘Crazy – La Follia nell’Arte Contemporanea’ е място за съвременно изкуство в Chiostro del Bramante. Изложбата е еднакво интересна както за възрастни, така и за деца. Въпреки че не можете да докоснете инсталациите, вие сте потопени във визуални и звукови произведения, които са забавни за всички възрасти.

3. Отидете в Explora. Explora е детският музей на Рим и е чудесно място за посещение с деца. През Март това е изключително удобно място за дъждовен ден или всеки път, когато времето не изглежда подходящо за продължителни часове в парка.

4. Научете традиционен занаят. Заниманията на закрито могат да бъдат спасение в Рим в дъждовен ден и едно от тях, което ние обожавахме, беше урокът по изкуство, който взехме от прекрасните хора от Arte al Sole. Този, който избрахме, беше урок по изработване на мозайки, който беше идеален за сръчните деца.

5. Участвайте в урок по приготвяне на пица. За практическо преживяване в типичната за Рим обстановка препоръчваме  урок по риготвяне на пица. С децата направихме точно това с местен клас по пица за семейства, след което, разбира се, хапнахме собственото си творение.

>>> Можете да намерите още много от нашите препоръки за чудесни семейни екскурзии в Рим тук. <<<

Надявам се тази статия да ви е харесала и да ви е помогнала да планирате пролетното си пътуване до Рим.