Накратко – тук ще научите всичко, което трябва да знаете за пътуване до Рим през Декември, какво да очаквате от времето, какво да опаковате и всичко, което трябва да знаете за Рим по Коледа.

Декември е прекрасен месец за посещение на Рим. По това време на годината времето е студено, но също така често е светло и свежо, градският живот е в разгара си, предлагайки множество изложби, театър и концерти. Освен това подготовката за коледните празници означава чудесни възможности за пазаруване и дейности, които може да извършите само през Декември!

Въпреки това Рим през Декември може да бъде и разочароващ за посетителите.
Макар че началото на месеца обикновено е спокойно щом навлезете в коледните седмици, нещата се променят. Рим по Коледа е прекрасен, но наистина претъпкан с хора.

По-конкретна информация за коледните празници в Рим можете да намерите в статията ми за Рим по Коледа.

Тази статия е част от нашата поредица “най-доброто време за посещение на Рим” – 12 месечни пътеводителя за Вечния град.

Правила за пътуване до Рим през Декември 2022 г.

Правилата за влизане в Италия и правилата за достъп до забележителности, ресторанти и културни обекти в Рим подлежат на постоянни актуализации от страна на италианските здравни власти.

Най-добрият начин да сте в крак с правилата, които могат да повлияят на вашето пътуване, е да държите под ръка официалните уебсайтове и да проверявате редовно за новини.

Времето в Рим през Декември

Декември е зимен месец в Рим.Средната температура в Рим през декември е 9C с диапазон от 15C до 4C градуса. Обикновено в Рим през Декември има около 9 дни с дъжд, затова е важно да сте готови за дъждовни дни.

През Декември можете да очаквате кратки дни и дълги вечери, така че този месец е идеален за посетители, които искат да се насладят повече на музеите и ресторантите, отколкото на откритите пространства. Въпреки кратките часове дневна светлина обаче Декември може да бъде изключително светъл месец.

Какво да облечем в Рим през Декември

Декември в Рим е по-скоро хладен, отколкото студен, но може да е влажен, така че най-доброто облекло за Рим по това време е пълноценното зимно облекло.

Вижте тук пълния ми списък за опаковане на багажа за Рим през декември.

Ако пътувате до Рим през декември, е важно да опаковате:

 • маска за лице (понастоящем е задължителна както на закрито, така и на открито)
 • Удобни обувки за ходене със затворени пръсти и водоустойчиви. Препоръчвам два чифта, ако единият се намокри и не изсъхне през нощта: маратонки и ботуши до глезена също са добре решение през този сезон. Не са ви необходими ботуши с подплата.
 • Чорапи и/или чорапогащи
 • Дълги панталони
 • Горнища с къс ръкав
 • Горнища с дълъг ръкав
 • Жилетка/вълнен пуловер
 • Зимно палто
 • Шал, ръкавици, шапка (Рим е влажен и се усеща много по-студен, отколкото предполага температурата)
 • Малък чадър
 • Официално облекло, ако посещавате Рим по време на коледния сезон и планирате приятна вечеря или вечерно излизане. Рим не е прекалено официциален, но блестящ топ за жените и блейзър и риза за мъжете ще ви накарат да се чувствате комфортно, ако вечеряте навън по време на празничния сезон.

Празници през Декември в Рим: какво трябва да знаете

Декември е важен месец в Рим, а още повече във Ватикана, така че е важно да сте наясно със затварянето и намаленото работно време, което може да засегне музеи, атракции, магазини и ресторанти.

Важни дати, които трябва да знаете за посещение на Рим през Декември:

 • 8 декември (Ден на непорочното зачатие): това е католически празник и дата, която бележи началото на празненствата. Това е почивен ден за местните жители и обикновено това е денят, в който се украсяват коледните елхи.Най-впечатляващата е на площад “Свети Петър” (Piazza St Pietro), докато тази на площад “Венеция” е имала различен успех през годините (вж. по-долу!)Магазините в центъра на града обикновено не са затворени на този ден.
 • 24 Секември (Бъдни вечер): Бъдни вечер е голямо събитие в Рим. Тогава семействата се събират на предколедна вечеря и много хора отиват на среднощна литургия. На 24 декември магазините затварят по-рано и е необходима резервация за вечеря. В много случаи ресторантите имат определени менюта за коледната вечеря и цените може да са по-високи от обичайните: уверете се, че сте планирали това хранене предварително.
 • 25 Декември (Коледа): Коледа в Рим по традиция е семеен и църковен ден и това се отразява значително на отварянето на атракциите и магазините. Това е един от малкото дни в годината, в които Колизеумът е затворен (добре е да знаете: той е отворен на 24-ти и 31-ви), Ватиканът е затворен (музеите, не площада и базиликата), а също и галерия Боргезе
 • 26 декември (денят на Свети Стефан). 26 декември също е празник за италианците, много забележителности отварят отново на този ден. Голямото изключение са Ватиканските музеи, които са затворени на този ден.
 • 31 декември (навечерието на Нова година): Новата година е нормален работен ден за по-голямата част от Рим и това означава, че тя не оказва голямо влияние върху разглеждането на забележителностите. Възможно е обаче да повлияе на плановете ви за вечеря, тъй като много ресторанти не предлагат нормално обслужване и може да изискват предварителна резервация и да предоставят специално меню. Уверете се, че сте резервирали ресторант, който ви удовлетворява, достатъчно рано.
  Традиционни празненства и събирания се провеждат на Пиаца дел Пополо (внимавайте, става много претъпкано).

Най-добрите неща за правене в Рим през Декември

Декември в Рим е подходящо време за разглеждане на забележителности, но променливото време ще изисква да направите някаква комбинация от атракции на открито и на закрито.

Местата, които ви препоръчвам да посетите през Декември, са:

1. Посещение на Колизеума през Декември – ако имате време в средата на деня, посещението на Колизеума през Декември може да бъде прекрасна идея.

Предварителната резервация е задължителна и можете да изберете датата и часа на посещението си: през зимата ви препоръчвам да се опитате да си осигурите място в късната сутрин (след 11 ч.) или в ранния следобед, за да избегнете най-хладните часове на деня.

Най-изгодните билети за посещение на Колизеума са тези, издавани от самата компания за управление на Колизеума, наречена Coopculture. Те предлагат няколко вида посещения и качеството им е високо, но при тях няма гъвкавост, така че ви препоръчвам да резервирате само след като сте сигурни, че часът и датата са подходящи.

Ако се нуждаете от повече гъвкавост, препоръчвам ви да разгледате нашето ръководство за най-добрите билети за Колизеума тук.

Ако посещавате Колизеума през Декември, особено към края на месеца, се облечете добре, тъй като може да стане хладно, особено ако отидете рано сутринта или късно следобед/нощ.

Билетът за Колизеума включва достъп и до Римския форум и хълма Палатин. Аз обожавам и Форума, и Палатина, но особено Палатина става много студен по това време на годината.

Препоръчвам да го посетите само в по-топъл ден, в най-горещите часове на деня или поне, ако сте добре облечени!

Моето ръководство за посещение на Римския форум можете да намерите тук.

2. Посещение на Ватикана през Декември – не мога да се сетя за по-подходящо време за посещение на Ватикана от Коледа, особено в седмиците преди Рождество Христово.

На площад “Свети Петър” през Декември се издига огромна елха и има сцена на Рождество Христово, която всяка година е различна и винаги е вълшебна, прекрасна и трогателна гледка (дори и да не сте религиозни).

Ако ще посетите в Рим в началото на Декември, това също е подходящо време за посещение на музеите.

Същото не може да се каже за последната седмица на месеца: тълпите по това време са безумни! Зарова бих ви препоръчала да посетите само площада и базиликата. Уверете се, че сте си осигурили билети предварително, тъй като там няма такова нещо като истински спокоен ден!

3. Разгледайте главните площади и скритите съкровища на Рим – по това време на годината могат да се посетят всички основни площади на Рим. Насочете се към площада на Пантеона, Кампо де’ Фиори, фонтана Треви и Испанските стъпала, за да се запознаете с най-известните мяста в Рим, но също така посетете и по-малките площади като Пиаца Матей и Пиаца Минчо, за да усетите вкуса на местния живот.

През Декември местният живот в Рим е в разгара си, така че веднага щом напуснете най-популярните райони, ще видите и усетите Рим на местните жители.

4. Посещение на църкви в Рим

Посещението на църкви в Рим винаги е добра идея, но никога не е толкова добра, колкото по време на Коледа – изключително важно време за католицизма. През седмиците, предшестващи Коледа, в църквите редовно се провеждат меси и служби. Това може да се отрази на възможностите ви за посещение, но в Рим има толкова много църкви, че ако не можете да влезете в една, ще влезете в следващата!

Някои от многото църкви, които си заслужава да посетите, са Сан Луиджи дей Франчези (с прочутия Караваджо), Сан Пиетро ин Винколи (с Мойсей на Микеланджело), Санта Праседе (невероятни мозайки), Санта Мария дела Витория и Санта Мария в Трастевере, но списъкът може да бъде продължен!

5. Вижте галерия Боргезе – галерия Боргезе е на закрито и е идеална за задълбочено изследване на изкуството в студен ден. Галерията съхранява шедьоври на Бернини, Канова, Рафаело и много други майстори на изкуството и е един от най-красивите музеи в света.

6. Посетете Пиаца Навона и коледния пазар (може би) – пиаца Навона изглежда много различно в зависимост от това кога през Декември посетите площада. В началото на месеца площадът е зашеметяващо видение на скулптурни съвършенства, с шедьоври на Бернини и Боромини, които заемат централно място на този стар имперски стадион

През втората половина на месеца обаче площад Навона е домакин на коледен базар и се изпълва със сергии за продажба на дрънкулки.

В миналото пазарът е бил прекрасен, обаче през последните няколко години като че е запуснат: струва си да знаете за него, но ми се иска да ви предупредя, че може да не е съвсем като празничните пазари от вашето въображение.

Добре е да знаете! Можете да откриете прекрасни пазари в Рим, ако излезете извън центъра и се включите в по-местните събития.

>>> Можете да намерите моята селекция от хубави коледни пазари в Рим тук <<<

7. Посетете Domus Aurea на Нерон – Domus Aurea е разкошният дворец на император Нерон. Построен през I в. от н.е. като свръхмодерно имение, Домусът сега е археологически подземен разкоп, но е прекрасен и изключително интересен за посещение.

8. Посетете катакомбите на Рим – катакомбите на Рим представляват обширна мрежа от подземни тунели, датиращи от раннохристиянски времена. Тунелите са древни гробища и са много интересни за посещение от гледна точка на преживяването (ще се окажете на много метри под Рим!) и образователната стойност.

Достъпът до катакомбите е възможен само с екскурзовод, а информацията и историите, които те споделят, са уникални!

През Декември катакомбите са и добро място за бягство от дъжда: само не забравяйте да се облечете, защото са доста студени! Сред многото катакомби най-много обичам катакомбите на Свети Калист. Вземете билети тук.

9. Посетете баните на Диоклециан – в Рим има две важни древни бани от римско време: Баните на Каракала и Диоклециановите бани.

И двете са прекрасни, но през Декември предпочитам тези на Диоклециан, тъй като имат и закрит музей.

10. Вижте колекцията от мрамор на Торлония в Капитолийските музеи
Декември 2021 г. е последният месец, в който можете да се възхищавате на мраморната колекция Торлония – прекрасна колекция от статуи, принадлежащи на семейство Торлония и само временно отворени за посетители.

11. Загряване в римска енотека (винарна) – Рим може и да предизвиква представи за аперитив на площада, но през Декември това едва ли ще се случи. В Рим през Декември това, което наистина искате да направите, е да се сгреете в уютно място и това не се случва никъде по-добре от местната енотека – римските винени барове.

Енотеките в Рим са с най-различни форми и размери и обикновено са малки заведения с малки маси, декор от тъмно дърво и сгряваща храна.

12. Пазарувайте – надявате се на шопинг преди Коледа? Рим няма да ви разочарова: независимо дали търсите сувенир, подаръци, модни артикули или нещо друго, в Рим има нещо за вас.

13. Изпийте един горещ шоколад в Шоколадовата фабрика на Рим – един чудесен начин да се стоплите в Рим през Декември е с чаша горещ шоколад. Най-доброто място за това е прекрасната фабрика за шоколад SAID, Rome’s Chocolate Factory.

14. Отидете на опера или концерт – Рим има добра оперна и балетна програма, която можете да проверите тук.

Любителите на музиката трябва да разгледат и програмата на Auditorium Parco della Musica, прекрасната концертна зала на Рим. Вижте я тук.

15. Отидете на обиколка на места с добра храна – вкусната храна в Рим се съчетава изключително добре със смяната на сезона. Това е чудесно време от годината, за да предприемете обиколка на места с добра храната и да опитате всичко!

Това са обиколките, които си струва да разгледате:

Когато сте в Рим през Декември, трябва да опитате всички тези вкусни неща, които Рим предлага! През този сезон препоръчвам:

 • Карбонара: затопляща и вкусна и идеална за малко по-хладното време през този сезон.
 • Trippa – сгряващо ястие за авантюристите
 • Suppli – пържени оризови топчета с топяща се сърцевина от моцарела, традиционно римско предястие
 • Пица, перфектна през цялата година: вижте тук; къде да ядете най-добрата пица в Рим
 • Панетоне: произхождащ от Милано, това е най-характерният коледен сладкиш в Италия
 • Пандоро: големият “съперник” на Панетоне, страната е разделена на тези, които обичат едното повече от другото, и на тези, които са на друго мнение! Опитайте и двете и изберете страна, за да се насладите на истинска италианска храна
 • Panforte: още един любим коледен сладкиш с плодове и ядки
 • Ricciarelli: дъвчащи италиански бадемови бисквити, особено популярни по Коледа

А ако искате сладолед? Все още можете! Макар че зимата предполага малко по-малко чдене на следолед, отколкото през лятото, джелато се предлага през цялата година и няма да се откроите, ако си поръчате такова!

16. Посетете изложба – в Рим винаги се провеждат много изложби по всяко време, а Декември е чудесно време за посещение на музеи.

17. Пазаруване – Рим е прекрасна дестинация за пазаруване по всяко време, но по Коледа е наистина специален!

Тук може да видите любимите ми улици за пазаруване (без значение с колко пари разполагате).

Декември в Рим с деца

Декември в Рим с деца може да бъде забавен, но само ако дойдете по време на Коледа (или непосредствено преди нея), когато празничният дух компенсира ограничения избор от възможности на закрито.

Ето няколко неща, които могат да се правят в Рим през Декември и са подходящи за деца.

1. Участвайте в курс по правене пица – забавно и практично занимание, което ще ви държи на закрито, ще ви забавлява и ще ви нахрани. Ние взехме участие в такъв с нашите деца в един студен ден през зимата и беше много забавно.

2. Отидете в Explora – Explora е детският музей на Рим и е чудесно място за разглеждане с деца. През Декември това е изключително удобно място, което трябва да знаете за дъждовен ден или всеки път, когато времето не изглежда подходящо за продължителни часове в парка.

3. Посетете курс по правене мозайка – един страхотен клас, който посетих с дъщеря ми, ни научи да правим мозайки в красива и изключително творческа среда. Можете да прочетете всичко за нашето преживяване тук.

4. Посетете музей, подходящ и за деца – макар че в Рим има само един музей, който е предназначен само за деца, в града има и няколко музея на изкуството, които са подходящи за деца. Можете да намерите селекция от тези, които ни харесват най-много като семейство тук

5. Потърсете сцени от Рождество Христово – Италия има силна традиция на сцените на Рождество Христово и Рим предлага няколко вътрешни и външни инсталации из града. Най-впечатляващата е тази пред Ватикана, но има и много други в различни части на града

6. Разгледайте коледните елхи – коледните елхи се появяват в Рим в началото на Декември, а процесът може да бъде забавен за децата (знам, че моят малчуган беше очарован от големите машини, които изправяха елхите!)

Най-хубавата елха е тази на площад “Свети Петър”, но украсени елхи ще намерите и на площад Венеция, близо до Колизеума и на други площади в Рим.

Не всички коледни елхи са толкова добри, обаче.

Преди няколко години на площад “Венеция” имаше елха, която изглеждаше толкова нещастно, че римляните я наричаха “spelacchio” (мършавата)!

Ако сте свикнали с великолепни коледни елхи у дома, тукашните може да ви се сторят разочароващи, но все пак те допринасят за празничното настроение в града.

7. Кънки на лед – по време на Коледа в Рим се появява прекрасна ледена пързалка: тя е не особено голяма, но красива, особено по-късно следобед, когато светлините блестят над особената ѝ структура. Това е определено едно прекрасно коледно занимание в Рим за деца!

Надявам се, че този преглед на събития и неща за правене в Рим през Декември ви е харесал.