Накратко: в тази статия ще намерите всичко което трябва да знаете, ако възнамерявате да посетите Рим през Април – от какво да очаквате от времето до какво да опаковате и правите в италианската столица през пролетта.

Април в Рим е прекрасен месец, но градът вече е пълен с туристи. През Април в Рим вече е пролет и въпреки честите дъждове, това е един от прекрасните месеци, когато може да видите цветя навсякъде, а иначе неподдържаните му зелени площи се превръщат в триумф на цветове и ухания.

През Април в Рим се провеждат  и великденски тържества.

Това означава, че Вечният град става особено привлекателен за тези, които искат да отбележат този религиозен празник.

Добре е да знаете: Рим е много оживен през великденската седмица. Предварителната резервация на билет за Колизеума и Ватикана е задължителна. Най-натоварените зони в Рим по това време са фонтанът Треви и Испанските стълби. Горещо препоръчвам да планирате малко по-дълъг престой в Рим по това време, за да не се окажете само в средата на тълпата, когато разглеждате най-известните забележителности на италианската столица.

За списък на официалните източници на информация за разпоредбите и ограниченията, които могат да повлияят на вашето пътуване, моля, вижте тук.

Какво е Времето в Рим през Април?

Времето в Рим през Април е приятно, с умерени температури и смесица от слънчеви и дъждовни дни.

В тази част от годината времето е променливо и е необходимо да имате различни типове дрехи, но същевременно Април е един от най-добрите месеци за разглеждане на забележителности, тъй като няма да ви спече безмилостното слънце в Рим.

Средната температура в Рим през Април е 14 градуса по Целзий с максимални температури от 20 градуса по Целзий и минимални 8 градуса по Целзий.

Обикновено през Април в Рим има около 9 дни с дъжд, затове имайте малък чадър със себе си по всяко време. Ако това не е възможно, когато завали просто се скрийте някъде и след като дъждът премине, продължете разглеждането на римските забележителностите.

Какви Дрехи да Обличаме в Рим през Април?

През Април времето в Рим е променливо, но обикновено температурите са умерени. Ранните сутрини и вечерите обикновено са студени и ще трябва да се облечете малко повече.

>>> Тук можете да намерите пълния ми списък за опаковане на багажа за Рим през Април <<<

Миналата година през Април имахме няколко много топли слънчеви дни, които изискваха къси ръкави и слънчеви очила, последвани от други със сиво небе и температури, които изискваха леко яке вечер.

Ако Пътувате до Рим през Април, е важно да Имате:

 • Удобни обувки за ходене, непромокаеми (ботуши до глезена са идеални)
 • Чорапи и чорапогащи
 • Дълги панталони
 • Горнища с дълъг ръкав
 • Дрехи с къс ръкав
 • Пуловери (вълнени и по-леки)
 • Зимно палто, ако сте свикнали с топъл климат, леко непромокаемо яке, ако сте свикнали със студено време.

>>> Намерете пълния ни списък за опаковане на багажа за Рим през пролетта тук. <<<

През Април 2023 г. в Рим се отбелязват някои важни дати, които си заслужава да се вземат под внимание, тъй като те могат да повлияят на плановете ви за разглеждане на забележителности, както и на възможностите и разходите за екскурзии и настаняване. Повечето събития се падат по време на Великденската седмица (Страстната седмица или Settimana Santa), която през 2023 г. достига своята кулминация с Великденската неделя (9 Април).

>>> Вижте също: Моето ръководство за посещение на Рим по време на Великден.<<<

 • Цветна неделя, 2 април 2023 г: Неделята преди Великден, в която се отбелязва влизането на Исус в Йерусалим.Църквата празнува, като раздава малки маслинови клонки или палмови листа на хората, които присъстват на литургията.
 • Велики Четвъртък 6 Април: Четвъртъкът преди Великден е важен ден за християнската църква и многото църкви в Рим отбелязват този случай, като са отворени за вярващи до късно за посещение на “сеполките” (гробовете) като олтарите на църквите са в пурпурни одежди в памет на страданията и разпъването на кръст на Исус.Посещението на “сеполкри” е религиозен ритуал, но като се има предвид красотата на много от църквите в Рим, много нерелигиозни местни жители и туристи също участват в него като възможност за разглеждане на забележителности.
 • Петък, 7 Април: Велики петък / Разпети петък (Venerdi’ Santo): На Велики петък в Рим се провеждат важни тържества, като най-важното от тях се състои в близост до Колизеума, където папата минава по Via Crucis.Важно е да знаете за този празник не само ако искате да участвате в него, но и по една много практична причина: по време на Via crucis достъпът до района е ограничен и движението се отклонява, нещо, което трябва да вземете предвид, особено ако сте отседнали в района!
 • Неделя, 9 Април, Великденската неделя е голям празник в Рим, но повечето атракции и туристически обекти са отворени на този ден. Възможно е обаче обществения транспорт да има ограничено работно време, така че е необходимо да планирате допълнително време, където и да отивате.
 • Понеделник, 10 Април (Великденски понеделник, Lunedi’ di Pasquetta): това е национален празник в Рим и по традиция е ден, в който римляните ходят на еднодневни екскурзии извън града. Ако решите и вие да го направите, имайте предвид, че трафикът обратно към града може да бъде интензивен. За това, ако можете, изберете влака.
 • 21 април, Natale di Roma, рожден ден на Рим: 21 април е денят, в който Рим празнува своя рожден ден, обикновено с прояви в целия град и безплатен достъп до музеите. Можете да прочетете всичко за рождения ден на Рим тук.

Най-добрите неща, които да правите в Рим през Април

Най-добрите неща, които да видите в Рим през Април, са смесица от разглеждане на забележителности, пазаруване и опитване на храни от местната кухня. Ето и моите предложения:

 • Посетете Колизеума. Колизеумът е фантастично място за посещение през Април.По това време дните вероятно ще са меки, а гледката към Fорума, под яркото небе на Рим, е зашеметяваща.Това обаче е изключително натоварено време за посещение на Колизеума и предварителната резервация на билети (т.е. месеци или поне седмици предварително) е от първостепенно значение.Има много различни билети за посещение на Колизеума (само за вход / обиколка / семейна обиколка / достъп до метрото и т.н.).>>> За улеснение съм обобщил тук всички най-добри билети за Колизеума <<<
 • Разходка из Римския форум и Палатинския хълм. Април също е подходящо време за посещение на Римския форум и Палатинския хълм.По това време главната зона на Форума е прекрасна за разглеждане. Не е нито много топло, нито пъл много студено и наистина се чувствате така, сякаш се разхождате в Древен Рим, точно както би го направил някой местен жител, с храмовете и колоните наоколо.На Палатинския хълм през Април има много цветя и зелени тревни площи, които са идеален фон за впечатляващите руини на Двореца на Императорите. Също така, не пропускайте да се насладите на гледката към Циркус Максимус точно под него.
 • Посещение на Ватиканските музеи и Ватикана. Април може да бъде чудесно време за посещение на Ватикана и Сикстинската капела, но имайте предвид, че ако го направите през Великденската седмица, тълпите ще бъдат почти непоносими.Уверете се, че сте си осигурили билети предварително и прочетете всички наши съвети за посещение на Ватикана, за да избегнете струпванията на много хора на едно място.През Април си заслужава да посетите и красивите градини на Ватикана: градините се намират на гърба на базиликата “Свети Петър” и са прекрасни през пролетта, когато цветята отново оживяват с цветове и аромати. Можете да прочетете как да купите билети за достъп Ватиканските градини и съвети за посещение тук.От Април до Октомври Ватиканските музеи имат специално вечерно работно време в избрани петъци, в които се допускат много малко посетители. Проверете официалния уебсайт на музея за подробности.
 • Посетете баните на Каракала. Баните на Каракала са огромен термален комплекс, датиращ от III в. сл. н. е., и прекрасна забележителност на Рим, която да посетите през пролетта.Баните са атракция на открито и са зашеметяващи през Април, когато тъмнозеленото на борови дървета в този район се допълва от виолетовите нюанси на глицинията.>>> Тук можете да намерите нашия пътеводител за баните на Каракала.<<<
 • Вижте цъфналите вишни. Това може да е изненада за мнозина, но Рим през Април е едно от най-добрите места в Италия, където можете да се любувате на вишневия цвят!Има 4 основни места в Рим, където да се насладите на малко Япония във Вечния град, и те са идеални за всички видове посетители.Семействата с деца или всички, които търсят прекрасен парк за пикник, могат да се отправят към парка Eur Laghetto или към Ботанически градини на Рим.Тези, които са добри в предварителното планиране, не бива да пропускат градината на Японския културен институт в Рим, която е отворена само на определени дати, но е зашеметяваща.>>> Можете да намерите нашия пътеводител за разглеждане на черешовите цветове в Рим тук.<<<
 • Разгледайте Римските Площади, но и Скритите Съкровища на Рим. Пролетта е чудесно време за посещение на най-известните площади в Рим. Горещо ви препоръчвам да посетите най-известните от тях, като Пиаца Навона, Пиаца дел Пантеон, Кампо де’ фиори, фонтана Треви, но също така да си позволите да се отклоните от “утъпкания път” и да разгледате скрити съкровища и райони като Quartiere Coppede’.
 • Отидете в парка. В Рим има прекрасни паркове и няма по-подходящо време от пролетта, за да им се насладите.Започнете с Вила Боргезе (тук се намира известната галерия Боргезе, но също така и малката римска зоологическа градина, езеро и детски площадки).Някои прекрасни зелени площи, които обичам и които обикновено не фигурират в картите на посетителите, са Вила Торлония (хубав парк с интересна архитектура и изложбени пространства, както и детски музей) и Ботаническата градина на Рим, скрита на видно място в Трастевере.>>> Тук можете да намерите списък на някои от любимите ни градини и паркове в Рим.<<<
 • Посетете галерия Боргезе. Галерия “Боргезе” е един от най-красивите музеи на изкуството в Рим, който задължително трябва да бъде посетен от любителите на изкуството.Разположена в красивите градини Боргезе, голям патрициански парк в центъра на Рим, галерия Боргезе разполага с шедьоври на майстори като Бернини, Канова и Рафаело, и е истинска наслада за очите.Горещо ви препоръчвам да планирате посещението си тук, а след това да прекосите градините и да се почерпите с гореща напитка с гледка в Casina Valadier – панорамен ресторант и кафене с изглед към терасата Pincio, откъдето се открива една от най-хубавите гледки към Рим.Предварителното закупуване на билети за галерията е задължително: можете да резервирате билета си тук.
 • Посещение на Кастел Сант’Анджело. Замъкът Сант’Анджело е мавзолеят на римския император Адриан, след което е превърнат в замък и папска крепост.Това е една от най-интересните, но често подценявани забележителности в Рим, а през пролетта е абсолютна наслада. Терасите му предлагат фантастични гледки към града, още по-приятни в мекото априлско време.>>> Можете да прочетете тук нашия пътеводител за Кастел Сант’Анджело <<<
 • Посетете Domus Aurea на Нерон. Domus Aurea е дворецът на император Нерон и един от най-интересните археологически обекти в Рим.Императорският дворец датира от I в. сл. н. е. и историците го описват като най-голямата и пищна сграда, виждана някога.Домусът е зашеметяващ, обаче не си представяйте замък или разкошен палат!Непосредствено след смъртта на Нерон дворецът му е разрушен и сега в него се провеждат археологически разкопки, изцяло под земята!Влизайки в него сега, се озовавате в поредица от тунели и пространства, някога изпълнени с естествена светлина и все още запазили величието на визията на своя създател и някои от оригиналните декорации.Това е фантастична атракция, която можете да посетите в студен следобед.>>> Пълното описание на посещението ми и съвети за планиране на вашето посещение можете да намерите тук.<<<
 • Посетете протестантското гробище в Рим. Едно от най-красивите места, които можете да посетите в Рим през Април, е протестантското гробище на Рим или протестантското гробище, както още го наричат.Гробището е малко, много красиво монументално гробище, скрито зад Римската пирамида (която сама по себе си си заслужава да се види) и е възхитително място през пролетта.Тук се намират красиви надгробни паметници, заобиколени от пищна зеленина, дървета и красиви клони на глициния, обвиващи гробовете на Грамши, Камилери, Кийтс и Шели.>>> Прочетете моя пътеводител за протестантското гробище в Рим тук.<<<
 • Наследете се на Пролетен Римски Залез. Пролетните температури през Април правят престоя навън вечер, за да се полюбувате на залеза в Рим, истинско удоволствие, трябва обаче да знаете къде да отидете!Макар че Рим, окъпан в оранжевата светлина на залязващото слънце, е зашеметяващ навсякъде, има някои райони, където вечният град се превръща в истински вълшебен по това време. Разберете къде да видите залеза в Рим в нашия местен пътеводител.
 • Отидете на Опера или Концерт. Рим има добра оперна и балетна програма. Любителите на музиката трябва да разгледат и програмата в Auditorium Parco della Musica.
 • Пазарувайте. Април е времето, когато и витрините на Рим “разцъфват”. Ако сте в настроение за пазаруване, не забравяйте да отделите време и да посетите главните търговски улици на Рим, за да видите новите тенденции веднага щом се появят.
 • Обиколка на Рим с опитване на местни храни. Това е чудесен начин да съчетаете разглеждането на забележителности в италианската столица и откриването на на непознати за вас храни.Това са обиколките за храна, които си струва да разгледате:1. Обиколка на улиците на Рим с местен екскурзовод и опитване на местни храни
  2. Вечерна обиколка на Трастевере с опитване на местни храни
  3. Обиколка на Рим с дегустация на еспресо, джелато и тирамису, идеална през този топъл сезон!През този сезон препоръчвам да опитате:1. Карбонара, Гриша, Паста Аматричана – задължителни по всяко време на годината, те са предпочитани по времето на великденските празненства!
  2. Abbacchio scottadito (агнешки котлети) – традиционно великденско ястие
  3. Pizza Pasqualina – великденски специалитет, който не е пица, а по-скоро пай със зеленчуци и яйца.
  4. Сезонни зеленчуци, по-специално аспержи и цикория
  4. Suppli, пържени оризови топчета с топяща се сърцевина от моцарела
  5. Яйца – истински, както и шоколадови за празнуване на Великден
  6. Colomba – типичен великденски сладкиш с бадемова коричка
 • Вижте Произведенипта на Караваджо в Римските Църкви и Музеи. Караваджо прекарва една година в Рим и все още можете да видите много от неговите шедьоври във Вечния град.Ако обичате неговото изкуство, фантастичен начин да опознаете града е да се отправите на обиколка на някои от най-известните му творби. През Април това може да бъде специален начин за опознаване на града, тъй като времето е идеално за разходки и посещение на църква.>>> Можете да научите тук къде да видите произведенията на Караваджо в Рим.<<<
 • Отидете на църква. Посещението на църкви е едно от най-добрите неща за правене в Рим по всяко време на годината, но то става изключително приятно (и удобно!) в дъждовни дни.Някои от тях, които обичам и препоръчвам да посетите, са Санта Праседе (мозайки), Сан Луиджи деи Франчези (Караваджо), Санта Мария делла Витория (Бернини), Сан Пиетро ин Винколи (Мойсей на Микеланджело) и Санта Сабина, но наистина, когато видите църква в Рим, надникнете вътре, защото има вероятност да си заслужава да се спрете!>>> Тук можете да намерите моя списък с десет от най-добрите църкви в Рим. <<<Както споменахме по-горе, преди Великден църквите в Рим декорират параклисите си с лилави завеси в подготовка за Великден.Посетителите са добре дошли, но имайте предвид, че това е специален момент за християнската църква и затова е необходимо да обърнете специално внимание на облеклото си и на празненствата, които може да се провеждат в църквата.
 • Посещение на Остия Антика. Остия Антика е древното пристанище на Рим, а сега е прекрасен археологически обект. Разположен непосредствено до центъра на Рим, Остия Антика често е сравняван с Помпей и наистина малко прилича на него, със своя древен театър, магазини и мозайки.>>> Тук можете да намерите нашия пътеводител за Остия Антика. <<<
 • Отидете на еднодневна екскурзия извън града. Април е чудесно време за еднодневни екскурзии из област Лацио. Някои от любимите ми по това време на годината са до езерата Брачано иМартиняно или до термалните извори на Сатурния, в Южна Тоскана, до които можете да стигнете с кола.Ако не иската да шофирате, има няколко добри еднодневни екскурзии, които можете да предприемете от Рим с влак. Тези, които препоръчвам горещо са Орвието (град на върха на хълм с прекрасни средновековни улици), Сперлонга (крайбрежно градче) и Гаета. Последните два града имат прекрасни пясъчни плажове и са чудесна дестинация за хора, които искат да прекарат един ден на море.>>> Най-добрите ни предложения за еднодневни екскурзии от Рим можете да намерите тук<<<

Април в Рим с Деца – Какво Да Видим

>>> Тук можете да намерите 50+ от любимите ми неща, които да правите в Рим с деца през Април.<<<

Тези, които силно препоръчвам на семейства с деца са:

 • Колизеумът – вижте тук моите съвети за посещение на Колизеума с деца. Не забравяйте да се спрете и на Римския форум и Палатинския хълм!
 • Кастел Сант Анджело: вижте по-горе
 • Вила Боргезе (Градините Боргезе): фантастичен, голям парк с езеро, детска площадка, възможност за наемане на велосипеди и картинг и места за хранене. Намерете нашия пътеводител за Вила Боргезе тук.
 • Domus Aurea особено за деца на 9 и повече години, които могат да се насладят на историите, свързани с него
 • Отидете в Explora. Експлора е детският музей на Рим и вероятно любимото място на децата ми в града. През Април това е изключително удобно място за дъждовен ден или всеки път, когато времето не изглежда подходящо за продължителни часове в парка.
 • Яжте шоколадови яйца. В Рим няма големи великденски традиции, що се отнася до децата с изключение на една: Великден за децата е посветен на шоколадовите яйца!Можете да ги намерите навсякъде в града, в различни размери и на различни цени. Можете да ги купите във всеки супермаркет или магазин за деликатеси, като цената и качеството варират съответно.
 • Вземете участие в курс по изкуства. Заниманията на закрито могат да бъдат спасение в Рим в дъждовните дни, а ние обожавахме урока по рисуване, който проведохме с прекрасните хора от Arte al Sole.Избрахме урока по изработване на мозайки, който беше идеален за сръчните деца. Центърът за изкуства се намира в близост до ботаническата градина, която е прекрасна по това време (малките деца влизат безплатно).
 • Запишете се в клас за приготвяне на пица. За практическо преживяване в типичната за Рим обстановка ви препоръчвам клас по приготвяне пица.Преди няколко години нашето семейство взе участие в един прекрасен такъв и се забавлявахме. Класът по приготвяне на пица за семейства беше последван от похапване на собственото ни творение и беше забавен начин да прекараме една сутрин заедно и да обядваме навън + да научим нови практически умения!>>> Можете да намерите още много от нашите препоръки за чудесни семейни екскурзии в Рим тук.<<<

Надявам се тази статия да ви е харесала и да ви е помогнала да планирате пролетното си пътуване до Рим.