Накратко: на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете за този специален за жителите на Рим ден. 29 юни в Рим е празник. Това е денят, в който градът празнува своите покровители – Свети Петър и Свети Павел, и е чудесно време да бъдете в града.

29 юни е почивен ден за местните жители и традиционен ден за еднодневни екскурзии от града и за разглеждане на местни забележителности. Това е и ден, който градът отбелязва със специални събития.

Най-добрите неща, които да правите в Рим на 29 юни

Когато планирате деня си в Рим, моля, имайте предвид, че празникът може да окаже влияние върху маршрутите на обществения транспорт. Ако разчитате на автобус или метро, излезте по-рано, тъй като времето за пътуване може да се различава от обичайното.

Разглеждане на забележителности

Основните паметници, забележителности и музеи в Рим са отворени, но проверете предварително и си запазете място, тъй като достъпът е строго регламентиран.

Сред най-добрите неща за посещение препоръчвам:

Посетете изложба

В Рим има много изложби, а някои от тях имат по-дълго работно време, за да отбележат 29 юни. Една такава е изложбата на Рафаело в Scuderie del Quirinale, която сега е отворена за “нощна” версия (идеална за разходка в района на фонтана Треви след настъпването на тъмнината!).

Друга изложба, която си заслужава да видите, е тази на Караваджо в Палацо Кафарели (Музей Капитолини), която продължава до средата на септември.

Насладете се на фойерверките

Фойерверките са традиционни в Рим за 29-и и обикновено са повод хората да се съберат и да се любуват на цветовете им на фона на тъмното лятно небе на Рим.

Интересен факт: Фойерверките на 29 юни са нещо повече от лятно забавление и имат своеобразна история. Този спектакъл е създаден от Микеланджело и първоначално фойерверките са били в замъка Сант Анджело. Те бързо се превръщат в огромна атракция за хора от цяла Европа, които се стичат в Рим, за да ги видят.

Събитието се провежда до 1834 г., след което внезапно спира. През 2008 г. традиционното шоу започва отново – първо в замъка, а през последните години – от терасата на Пинчио (така че най-доброто място за гледане е Пиаца дел Пополо)

Направете си пикник с храна от пазара

Юни е прекрасно време за пикници, а най-добрият начин да се насладите на най-пресните продукти е да си ги вземете от пазара. Ако не живеете в Рим, а иската да посетите един от най-добрите в града, идете на Пазарът Тестачо. Намира се в район, известен с най-добрата храна в Рим!

Отидете в парк

Обикновено 29 юни е ден с хубаво време и е чудесен за посещение на пазари и пикници. Вила Боргезе е добър вариант, но в Рим има толкова много паркове и градини, че където и да отидете, няма да сгрешите!

Тук можете да намерите нашата селекция на най-добрите паркове в Рим.

Отидете на басейна

Ако горещината ви е налегнала, може би ще ви е интересно да научите, че в Рим има много басейни, отворени за посетители.

Тук можете да намерите нашата селекция от най-добрите басейни в Рим (в хотели и извън тях). Моля, информирайте се за конкретните правила за ползване на всеки басейн в този ден.

Отидете на месата в църквата “Свети Петър

Ватиканът празнува деня на светите Петър и Павел с меса в църквата “Свети Петър”, като церемонията е отворена за обществеността. Билетите трябва да се резервират предварително (безплатно, можете да ги получите тук), а месата обикновено се прожектира и на макси екрани на площад Сан Пиетро, точно пред базиликата.

Излезте на вечерна разходка

На 29 юни обикновено времето е хубаво – горещо през деня и приятно през нощта. Това прави този ден един от най-хубавите за вечерна разходка по най-известните площади на Рим и потапяне в красотата на града и празничната атмосфера.

Някои от любимите ни места, които да посетите в Рим през нощта, са:

 • Пиаца Навона
 • Фонтанът Треви
 • Испанските стълби
 • Пантеон
 • Кампидолио
 • Виториано
 • Трастевере
 • Кастел Сант’Анджело

Насладете се на един от най-добрите барове на покрив в Рим

Ако предпочитате да се възползвате максимално от красивите вечери, без да се разхождате, можете да изберете някоя от най-красивите тераси и ресторанти на покрива на Рим.

Ето няколко от любимите ми:

 • Terrazza Borromini – Via dell’Anima 30 (Пиаца Навона)
 • “Ъгълът” в Palazzo Manfredi – Via Labicana 125 (Колизеум)
 • Божествена тераса в хотел Pantheon Iconic – Via di Santa Chiara 4a (Пантеон)Otivm Rome – Via d’Ara Coeli 11 (Piazza Venezia)

Интересна традиция – “Barca di San Pietro” (традицията на лодката на Свети Петър)

Според традицията нощта между 28 и 29 юни е важна за земеделците в Италия.
През тази нощ те пълнят чаша с вода, добавят белтък и оставят сместа на открито за една нощ.

На сутринта отиват да вземат чашата и изучават външния ѝ вид: нощната температура и сутрешната роса създават специален ефект, който кара сместа да прилича на кораб с мачти и платна!

В зависимост от това колко добре изглежда корабът, фермерите могат да правят прогнози за това колко добра ще бъде реколтата: много отворени платна означават добра реколта, а малко затворени платна – по-лоша година.

Според традицията корабът представлява Свети Петър, който през нощта духа в стъклото, за да покаже на вярващите, че е близо до тях.

Надявам се, че ви е харесала тази статия за най-добрите неща, които да правите на 29 юни в Рим. Успешно планиране на пътуването!