Накратко: На тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете, ако решите да посетите Рим по Коледа: практически пътеводител, за да се възползвате максимално от празничния сезон във Вечния град.

Рим е фантастичен през празничния сезон. По това време на годината италианската столица кипи от активност. Коледните лампички и украса изпълват с празнично настроение улиците и площадите; витрините на магазините са празнични, а църквите се подготвят за един от най-големите празници в християнския календар.

Семействата започват да планират коледните събирания, характерни за сезона, а туристите изпълват града. Рим по Коледа е оживено и весело място и ако имате възможност да посетите Рим по това време, горещо ви препоръчвам да го направите!

В предишна статия разказах за посещението на Рим през декември. Днешният пътеводител я допълва и разглежда конкретно Рим по Коледа, празничните неща, които можете да правите в града по това време, и най-добрите съвети за коледна почивка в столицата на Италия.

Кога е Коледа в Рим?

Коледният сезон в Рим продължава от 8 декември до 6 януари. Бъдни вечер се празнува на 24 декември, а Коледа – на 25 декември. На 8-ми декември се дава началото на празничния сезон. На този ден градът празнува католическия празник Непорочно зачатие, а училищата и учрежденията имат почивен ден.
По традиция на 8 декември семействата украсяват коледната елха вкъщи.

На 6 януари е Богоявление – денят, в който Рим празнува пристигането на Тримата царе във Витлеем. Това е почивен ден, а също и денят, който традиционно бележи края на празниците: както гласи италианската поговорка “Epifania, tutte le feste porta via” (Епифания слага край всички празници)!

Важно е да знаете! Седмиците между 8 декември и 6 януари са много натоварени в Рим. Уверете се, че сте резервирали местата за настаняване и атракциите достатъчно рано. Помислете и за допълнителни резервации, като например вечеря в навечерието на Коледа, коледен обяд и вечеря и вечеря в навечерието на Нова година (24 декември, 25 декември, 31 декември).

Коледни празници в Рим

Основните празнични дни, за които трябва да знаете в Рим по време на Коледа, са:

 1. 8 Декември – 8 декември е почивен ден за местните жители, но това обикновено не се отразява на възможността да посетите музеите и забележителностите, които отворени на този ден.
 2. 24 Декември – Бъдни вечер в Рим е предпразнична. Някои музеи и забележителности може да са затворени на този ден или да имат по-кратко работно време. Графикът и честотата на обществения транспорт може да бъдат засегнати, особено по-късно през деня/нощта.По традиция на този ден семействата в Рим се събират у дома. Това означава, че много ресторанти затварят по този повод: резервирайте вечеря предварително, за да сте сигурни, че избраното от вас заведение е отворено, и очаквайте определени менюта, а не а-ла-карт (това не е правило, но е много често срещано в празничните дни в Рим).
 3. 25 Декември: Коледа – 25 декември в Рим е празничен и на този ден се затварят няколко музея и забележителности. Възможно е да бъде засегнат общественият транспорт. Ако планирате да се храните навън, не забравяйте да направите предварителна резервация. Местните ресторанти може да са затворени на този ден или да предлагат само определени менюта. Това е ден, в който местните семейства най-вероятно са си у дома, така че не се изненадвайте, ако срещнете предимно туристи в ресторантите и кафенетата.
 4. 26 Декември – това е празничен ден. Някои музеи остават затворени на този ден.
 5. 31 Декември: Нова година – възможно е ранно затваряне. Традиционни са големите вечери и събирания, честотата на обществения транспорт е засегната, особено по-късно през нощта. Ако планирате да вечеряте в ресторант, резервирайте предварително (вж. по-долу).

Има ли Много Туристи в Рим по Коледа?

Рим по Коледа е много оживен! Заедно с Oктомври и Aприл, Коледа е едно от най-натоварените времена за посещение на Рим. Предварителната резервация на места за настаняване и всички атракции е задължителна.

Вали ли в Рим по Коледа?

Обикновено не. Снегът в Рим е много рядко явление и бяла Коледа във Вечния град е почти нечувана. Макар и студен, декември обикновено се характеризира със синьо небе и свежи дни. Препоръчвам ви да се облечете подходящо за зимата, но не е необходимо да носите със себе си обемиста дрехи.

Какво да опаковате за посещение на Рим по Коледа

За да посетите Рим през декември, ще ви трябват удобни, топли обувки за ходене, палто (в идеалния случай водоустойчиво), шал и чадър. Отоплението в Италия не е толкова силно, колкото може би сте свикнали в други страни, така че не очаквайте да се налага да събличате дебелите дрехи, след като влезете в музеите или ресторантите.

Препоръчвам ви да носите горнище с дълъг ръкав и хубава вълнена връхна дреха, за да ви е топло навън и да ви е удобно, когато сте на закрито.

В Рим не се нуждаете от много дрехи, но шаловете, ръкавиците и шапката могат да ви бъдат полезни.

Вижте тук моя списък за опаковане на багажа за Рим през декември.

Къде да отседнете в Рим по Коледа

Най-доброто място за отсядане в Рим по Коледа е центърът на града.
Централното местоположение ще ви позволи да сте по-малко зависими от обществения транспорт, който по това време е натоварен и непостоянен, и ще предложи най-добрата атмосфера по отношение на светлините и коледното пазаруване.

Хотели в Рим, в които може да отседнете:
1. NH Fori Imperiali – модерен хотел с изглед към площад Венеция и Римския форум
2. Хотел Otivm – хотел в бутиков стил до площад Венеция
3. Хотел Le Meridien Visconti Palace – в добра локация между центъра и Ватикана
4. Grand Hotel de La Minerve – исторически хотел на Пиаца дела Минерва, до Пантеона
5. Hotel Kolbe – приятен семеен хотел в близост до Колизеума и Римския форум

Важно: ако предпочитате да си готвите сами по Коледа и Нова година и да избягвате потенциално скъпите ресторанти, можете да изберете апартамент с кухненски бокс.

Работно време на магазините за Коледа в Рим

Магазините имат удължено работно време по време на коледните празници, но затварят рано на 24 декември и често остават затворени до 27 декември. Големите вериги супермаркети обикновено имат по-дълго работно време, но в Рим няма денонощни магазини.

По Коледа обикновено няма разпродажби. Официалният сезон на разпродажбите в Рим започва през Януари.

Ресторанти в Рим по Коледа

Храненето навън в Рим в навечерието на Коледа и на Коледа не винаги е лесно: много ресторанти затварят на 24-ти, а тези, които са отворени, обикновено имат специално коледно меню със също толкова “специални” цени.

Същото се случва и в навечерието на Нова година, когато ресторантите обикновено са резервирани за събития или предлагат специални празнични менюта.

Резервирайте място в ресторант предварително или направите като римляните: запасете се с храна у дома и се присъединете към празненствата след вечерята!

Музеи и забележителности, които можете да посетите в Рим по Коледа

1. Колизеумът и Римският форум – Колизеумът и Римският форум се затварят на 25 декември. За това е важно да имате предварителната резервация.

Билети за Колизеума може да закупите от Coopculture: най-евтиният вид билет, с обиколки, организирани от самият Колизеум. Знайте, че веднъж закупени, денят и часът не могат да бъдат променени.

Билет за обиколка на Колизеума може да купите и от Get Your Guide: за разлика от билетите от Coopculture, тези могат да бъдат променяни.

Обиколка на Колизеума за семейства с деца от Grey Line: обиколка на добра цена със специално внимание към нуждите и интересите на децата.

2. Ватиканските музеи и Сикстинската капела по Коледа – Ватиканският музей и Сикстинската капела обикновено са затворени на 8, 24 и 25 Декември. Обикновено те затварят и по-рано на 31 декември.

Коледа е красиво, но много натоварено време за посещение на музея: Силно ви препоръчвам да си резервирате обиколка и, ако можете, да изберете такава рано сутринта, защото туристите са по-малко.

Добре е да знаете: тук можете да намерите нашето ръководство “Ватикана по Коледа”.

3. Галерия Боргезе по Коледа – галерия Боргезе е затворена на 25 декември.

Намерете моя пътеводител за галерия Боргезе тук

4. Музеи на Капитолия и други общински музеи в Рим – всички общински музеи в Рим работят с по-кратко работно време на 24 и 31 декември (9,30-14,00 ч.) и са затворени на 25 декември. Това включва Palazzo Massimo alla Terme, Terme di Dicleziano, Cipta Balbi, Musei Caitolini, Centrale Montemartini и всички музеи от мрежата “Musei in Comune”.

10 Неща, които да Правите по Коледа в Рим Тази Година

При всички тези затваряния може би се чудите дали има нещо, което можете да правите в Рим по Коледа. Всъщност в Рим има много неща, с които да запълните почивката си!

1. Възхищатете се на площад “Сан Пиетро” в коледния му вид – Пиаца Сан Пиетро голям площад пред базиликата “Свети Петър”. Той е със свободен достъп и е прекрасен за посещение през коледния сезон.

Тук ще намерите:

 • Самият площад, построен от Бернини, е един от най-красивите площади в Рим.
 • Коледната елха на Ватикана, една от най-красивите в града
 • Коледните сцени, които са различни всяка година и обикновено са красиви и трогателни
 • Изложбата “100 presepi”, представяща коледни сцени от цял свят (5 декември 2021 г. – ( януари 2022 г.)

На площад “Сан Пиетро” се намира и базиликата “Свети Петър”, която задължително трябва да се види.

2. Разгледайте сцените на Рождество Христово – Рождественските сцени са голяма италианска коледна традиция и можете да видите много красиви такива в Рим. Освен на вече споменатата изложба “100 Presepi”, можете да ги видите в няколко църкви и на обществени места из цял Рим.

Тези на Пиаца ди Спаня (на същото място, на което се намират Испанските стълби) и Пиаца дел Пополо могат лесно да бъдат добавени към маршрута ви в Рим, тъй като се намират на едни от най-посещаваните места в Рим!

3. Посетете църквите в Рим – в Рим има стотици зашеметяващи църкви и Коледа е чудесно време да ги посетите, тъй като това е време на радост за християнството, в очакване да отпразнува раждането на Исус.

Църквите в Рим са твърде много, за да ги спомена всички, но някои от тях са ми любими:

 • Санта Праседе, прекрасна древна църква с едни от най-добрите мозайки в Рим
 • Санта Мария делла Витория, барокова църква с красива статия на Света Тереза от Бернини
 • Сан Луиджи дей Франчези, едно от най-добрите места в Рим, където можете да се възхищавате безплатно на картини на Караваджо.

>>> Тук можете да намерите моята селекция на 10-те най-добри църкви в Рим. <<<

3. Посетете Коледната меса във Ватикана – на Коледа погледите на католическия свят се насочват към площад “Свети Петър” и ако прекарвате Коледа в Рим, може би ще искате да участвате в това събитие и да видите лично папата. Билетите за литургията във Ватикана са безплатни, но са ограничени и трудно достъпни: официалният сайт за резервации е тук. Ако не успеете да си осигурите такива, можете да изберете и алтернатива на открито.

В навечерието на Коледа можете да се отправите към площад “Свети Петър” и да се присъедините към многобройните посетители, които следят месата от големите екрани на площада, а в деня на Коледа можете да участвате в месата, която се провежда на площада по обяд.

За тази литургия не се изискват билети (но имайте предвид, че се посещава от много хора).

4. Да се пързаляте с кънки на лед – в Рим няма сняг по Коледа, но по време на празника има специални места за пързаляне с кънки. Едно от тях, която обичам, е малката, но красива пързалка в Аудиториума (Via De Courbetin), отворена до късно вечерта. Можете да намерите още ледени пързалки в Рим на следните адреси: Porta di Roma (Via Alberto Lionello, 201), Cinecitta’ World, Christmas Wonderland Roma (Viale Angelico), Euroma 2 (Viale dell’Oceano Pacifico, 83)

5. Посрещнете Бъдни вечер с риба на трапезата – Бъдни вечер е голям празник в Рим. Семействата се събират в навечерието на Коледа и празнуват празника с пищни ястия, обикновено с рибно меню. Тази традиция се корени в християнския навик да се пости или поне да се яде леко в деня, предшестващ голямо религиозно събитие. Сьомгата, мазните риби и скаридите са най-популярните предястия, а пастата с миди и печеното рибно филе са традиционните основни ястия.

Ако наемете апартамент в Рим за празника, което горещо ви препоръчвам и вие да направите същото, за да се почувствате част от традицията. Само имайте предвид, че в навечерието на Коледа магазините затварят рано: не забравяйте да планирате пазаруването на храна по подходящ начин!

6. Пазарувайте – в Рим има прекрасни магазини, така че ако търсите неща за себе си или подаръци за приятели и семейства, няма да останете разочаровани!

Тук можете да намерите моя пътеводител за най-доброто пазаруване в Рим.

7. Посетете коледните пазари в Рим – Коледните базари не са част от италианските коледни традиции, но през последните няколко години те станаха доста популярни. Те са чудесни места за закупуване на сладкиши, местни специалитети и дреболии.

>>> Списък на Коледните Базари в Рим Можете да Намерите Тук <<<

8. Купете сладки “въглища” – Италия празнува Богоявление (6 януари) с помоща на Ла Бефана – стара дама, подобна на вещица, която в нощта на 5 срещу 6 януари лети из Италия на метла, за да достави сладкиши на добрите деца и въглища (захар във формата на въглен, в днешно време) на непослушните. Ако искате да запознаете децата си с тази традиция, Рим е идеалното място да го направите! Сладките въглища се съхраняват няколко дни, така че можете да си ги вземете от коледния пазар в Рим и да ги извадите на 6 декември.

9. Изберете между Панетоне и Пандоро – Panettone и pandoro са най-известните коледни храни в Рим. Можете и трябва да опитате и двете и най-вероятно ще ви харесат и двете, но има един забавен факт, който трябва да знаете. Римляните и италианците като цяло са разделени на нещо, което мога да нарека само два противоположни отбора: отбор Пандоро и отбор Панетоне. Както всички “сериозни” отборни съперничества, те не приемат средно положение: ако някой местен ви попита кой от тях предпочитате, изберете единия, но не се правете на новаци и не казвайте “харесвам и двата”!

Можете да прочетете за това забавно съперничество между Пандоро и Панетоне тук.

10. Вижте коледните светлини на Рим – Центърът на Рим се сдобива с красиви светлини по време на коледния сезон. Макар че не са толкова впечатляващи, колкото тези, да речем, в Ню Йорк, си заслужава да се видят.

Най-добрите места, където можете да се насладите на коледните светлини в Рим, са улиците между Пиаца ди Спаня и Пиаца Венеция (Via del Corso, Via dei Coronoari), Трастевере и Пиаца Навона.