Накратко: на тази страница ще намерите много забавни и интересни факти за Ватикана.

Ватиканът държава ли е? Къде се намира Ватиканът и на колко години е?

Има вероятност някои факти за Ватикана вече да са ви известни. Може би знаете, че той се намира в Рим, Италия, че папата живее там и, че не е част от Италия.

Но чудили ли сте се някога къде се намира Ватиканът в рамките на Рим, какво се случва, когато искате да влезете във Ватикана от Италия, и какво представлява Ватиканът?

В тази статия разглеждаме забавни и интересни факти за Ватикана: някои от тях са факти за Ватикана като държава, а други са любопитни факти за Ватикана, които може би не сте срещали досега!

>>> Нашите съвети за планиране на посещението във Ватикана можете да намерите тук. <<<

Какво представлява Ватиканът? Ватиканът държава ли е?

Ватиканът е държава.

По-точно, Ватиканът е независим град-държава и седалище на Римокатолическата църква.

Разположена в рамките на град Рим, Италия, но независима от Италия, тя е най-малката държава в света и има за държавен глава папата.

Ватиканът е важна дестинация за поклонници и туристи. Вярващите католици го посещават заради религиозното му значение, но наличието на произведения на изкуството като Сикстинската капела, базиликата “Свети Петър” и площад “Свети Петър” привличат посетители от цял свят, независимо от религията им.

Къде се намира Ватиканът?

Ватиканът е независим град-държава, разположен в рамките на град Рим.

По-точно, Ватиканът се намира на левия бряг на река Тибър и се развива в подножието и по склоновете на планината Ватикан (Mons Vaticanus), на която сега се намират Ватиканските градини.

Ако искате да получите по-точна представа за местоположението на Ватикана в Италия, препоръчвам ви да разгледате нашата статия “Къде се намира Рим”, в която има полезна карта, показваща къде се намира Рим спрямо други известни места в Италия.

На колко години е Ватиканът?

Ватиканът е обявен за независима държава на 11 февруари 1929 г. Документът, с който се обявява раждането му като град-държава, се нарича Patti Lateranensi и носи подписите на Мусолини и Пиетро Гаспари.

Какъв тип правителство има Ватикана като държава?

Държавата Ватикан е абсолютна, теократична, йерократична, изборна монархия. Държавен глава на Ватикана е папата, който притежава законодателна, изпълнителна и съдебна власт.

Папата е също така архиепископ на Рим и глава на Светия престол. Ватиканската държава и Светият престол не са едно и също нещо. Ватиканската държава съществува, за да подкрепя мисията на Светия престол и да гарантира неговата “пълна независимост и да гарантира неоспорим суверенитет в международната сфера”.

Знаме на град Ватикана

Знамето на Ватикана е двуцветно. То има две вертикални ленти – жълта в близост до мачтата и бяла с папската тиара и ключовете на Свети Петър.

Каква е валута на Ватикана?

Ватиканът използва еврото. Досега Ватиканът е изсекъл 5 серии евромонети с:

 • с лика на папа Йоан Павел II
 • символ на кардинал Камерленго
 • папа Бенедикт XVI
 • папа Франциск
 • Папският символ на властта

Какъв е БВП на страната Ватикан?

През 2019 г. БВП на Ватикана на глава от населението е в размер на 21,198 щатски долара. Tова прави Ватикана 18-тата най-богата държава в света на глава от населението.

Колко голям е Ватиканът?

Ватиканът е най-малката държава в света. Площа му е 0,44 кв. км.

Той се състои от голям площад, наречен площад “Свети Петър”, няколко сгради около него и голяма градина.

Притежава и няколко други сгради, които не са в самия град, но попадат под юрисдикцията на Ватикана като екстериториални имоти.

Коя е часовата зона на Ватикана?

Ватиканът е в часова зона UTC+1 (като Италия).

С кои държави граничи град Ватикан?

Италия. Ватиканът е изцяло заобиколен от град Рим.

Кой живее във Ватикана?

Населението на Ватикана е 435 души. Това включва папата, кардиналите и няколко нерелигиозни личности, които живеят във Ватикана по служебни причини. Не можете да бъдете гражданин на Ватикана по рождение.

Никой не може да претендира за рождено право като гражданин на Ватикана. Можете да придобиете ватиканско гражданство само по силата на работата си там.

Как се наричат гражданите на Ватикана?

Гражданите на Ватикана се наричат “ватиканци” (Vaticani).

Какъв е кодът на държавата Ватикана за телефонни разговори?

Кодът на страната на Ватикана е +379 de iure и +39 de facto (+39 е и кодът на страната на Италия).

Как да стигнете до Ватикана от Рим?

Ватиканът се намира в рамките на Рим и в него се влиза пеша. Главният площад и районът непосредствено пред градината са забранени за автомобили, но наблизо има няколко автобусни и метро спирки.

Най-близките спирки на метрото до Ватикана са Ottaviano/ San Pietro, Lepanto и Cipro, а най-близките автобусни спирки са 40 и 63. Трамвай 19 обслужва близкия площад Пиаца Ризорджименто.

Има ли граница между Ватикана и Рим?

Ватиканът е независим град-държава. Въпреки това между Ватикана и Рим няма видима граница.

Когато влезете на площада, ще забележите няколко бариери за контрол на тълпите, които обаче не са разположени по точната граница на държавата и се използват по-скоро за регулиране на големия брой посетители, отколкото за маркиране на държавните граници.

Трябва ли ми паспорт, за да вляза във Ватикана?

За влизане във Ватикана от Рим не се проверяват паспорти или документи. Mожете да влезете във всяка от обществените зони във Ватикана.

За достъп до основните забележителности на Ватикана, като музея, базиликата “Свети Петър” и градините на Ватикана, обаче има проверки на чанти и документи.

Ватиканът част ли е от Шенгенското споразумение?

Ватиканът де факто е страна от Шенгенското споразумение. Макар че градът-държава Ватикана не е сред страните, подписали договора, Ватиканът де факто прилага същите правила като страните от Евро-Шенген, което означава, че не се нуждаете от специална виза, за да влезете.

Папата е защитен от швейцарската гвардия

Сигурността на папата е в ръцете на швейцарската гвардия. Швейцарската гвардия е избрана група войници, които отговарят за защитата на личността на папата и на колегията на кардиналите.

Войниците има отличително и колоритно облекло, за което се твърди, че е проектирано от Микеланджело (това обаче най-вероятно не е вярно). То се състои от костюм от две части с вертикални жълти и сини ивици, с червени детайли и черна шапка.

Има ли дрескод за Ватикана?

Няма дрескод за достъп до обществените зони на Ватикана.

Има обаче дрескод за влизане в базиликата “Свети Петър” и във Ватиканските музеи, включително в Сикстинската капела.

Поради религиозното значение на мястото, дрес кодът изисква скромно облекло за мъжете и жените.

По-специално, за да влезете във Ватиканските музеи или в базиликата “Свети Петър”, трябва да избягвате мини поли и къси панталони и всичко, което разкрива корема, гърба или деколтето ви. Грубите или обидни надписи върху тениски и други части от облеклото също не са добре дошли, а всички дрехи, които разкриват плът са забранение.

>>> Можете да прочетете пълното ни практическо ръководство за спазване на дрескода на Ватикана тук. <<<

Какъв е официалният език на Ватикана?

Официалният език на Ватикана е италианският; въпреки това официалният език на Светия престол е латинският.

Забавен факт! Ако теглите пари от банкомат във Ватикана, един от езиците, на които можете да изтеглите пари, е латинският!

Ватиканът има собствена пощенска служба

Тъй като Ватиканът е независима държава, той разполага със собствена пощенска служба. Ватиканските пощенски кутии са жълти (италианските пощенски кутии са червени) и за да изпратите писмо или картичка, са ви необходими ватикански марки. Пощенската служба на Ватикана се намира на площада.

Какво да видите във Ватикана?

Основните неща, които можете да видите във Ватикана, са:

 • Площад “Свети Петър” – голям площад, проектиран от Бернини.
 • Базиликата “Свети Петър”, която включва “Пиета” на Микеланджело и олтарния балдахин на Бернини.
 • Ватиканските музеи и Сикстинската капела – един от най-добрите художествени музеи в света
 • Ватиканската градина – прекрасни пейзажни градини зад главната базилика.

Къде живее папата?

Папата живее във Ватикана. Папа Франциск живее в резиденция, която се нарича Domus Sanctae Marthae, но има и папски апартаменти в Апостолическия дворец (Palazzo Apostolico), където папата работи.

Мога ли да се срещна с папата?

Да, можете да се срещнете с папата!

Има няколко начина да се срещнете с папата в Рим.

В неделя и на специални религиозни празници папата отслужва меса на площад “Свети Петър” и можете да го видите да говори от прозореца на Palazzo Apostolico.

Можете също така да се срещнете лично с папата. Папската аудиенция е безплатна, но трябва да се резервира предварително – цялата официална информация можете да намерите тук.

Колко църкви има във Ватикана?

Най-голямата и най-впечатляваща църква във Ватикана е базиликата “Свети Петър”, но във Ватикана има още 6 църкви, като не всички са отворени за посетители.

Те са:

 • Сан Пелегрино във Ватикана
 • Санти Мартино и Себастиано дели Свицери
 • Сант’Анна дей Палафриери
 • Сант’Егидио ин Борго
 • Санто Стефано дели Унгереси
 • Санто Стефано дели Абисини

Ватиканът има собствена радиостанция

Радиостанцията на град Ватикан се нарича Радио Ватикана.

Тя излъчва от вътрешността на Ватикана и от Чезано, близо до езерото Брачано, на италианска територия. Посещението на Ватиканските градини включва спирка в първата централа на Радио Ватикана.

Град Ватикан няма телевизионна станция, но има ежедневник, наречен L’osservatore Romano.

Ватиканът премахва смъртното наказание едва през 2001 г.

Смъртното наказание е законно в град Ватикан до 2001 г., когато папа Йоан Павел II го отменя.

Град Ватикан има едно от най-високите нива на престъпност в света

Това обаче е подвеждащо: Ватиканът е изключително безопасен, но малкият брой на населението и големият брой посетители означават, че всеки инцидент като джебчийство,например води до рязко повишаване на индекса!

Ватиканът има изключително висока консумация на вино!

Това не се дължи на голямата консумация от жителите му, а на използването на вино при отслужването на месата.

Ватиканът обект ли е на световното наследство на ЮНЕСКО?

Да. През 1984 г. Ватиканът е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е единственият обект на ЮНЕСКО, който се състои от цяла държава.

Можете ли да си купите апартамент във Ватикана? Колко струва един апартамент във Ватикана?

Във Ватикана няма пазар на жилища и цялата собственост на Ватикана принадлежи на Църквата. Това означава, че няма апартаменти за продажба или имоти, които могат да бъдат закупени като такива.

Надявам се, че сте харесали тези забавни и интересни факти за Ватикана.